Рішення
від 16.11.2011 по справі 22/5005/13751/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

01.11.11р. Справа № 22/5005/13751/2011

за позовом Прокурора З аводського р-ну м. Дніпродзер жинська в інтересах держави в особі Дніпродзержинської м іської ради, м. Дніпродзержин ськ

до Товариства з обмеж еною відповідальністю "Панаф арб", м. Дніпродзержинськ

про внесення змін до договору оренди земельної д ілянки

Су ддя Пуппо Л.Д.

Представники:

Прокурор: не з'явився

Від Позивача: ОСОБА_1, дов . від 24.01.2011р. №43мр

Від Відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ

Прокурор Заводського р-н у м. Дніпродзержинська в інте ресах держави в особі Дніпро дзержинської міської ради, м . Дніпродзержинськ звернувс я з позовом до Відповідача та просить суд внести зміни до п.3.1 Договору оренди земельно ї ділянки від 05.04.2001р. (державн а реєстрація № 047 від 10.04.2001р.) укладеного між Дніпродзер жинською міською радою (ЄДРП ОУ 24604168) та Товариством з обмеж еною відповідальністю "Панаф арб" ( ЄДРПОУ 30617229), виклавши його в наступній редакції: " п.3.1.Річ на орендна плата вноситься "О рендарем " виключно у грошові й формі на рахунок місцевого бюджету. Орендна плата за ко ристування земельною ділянк ою встановлюється на рівні т рикратного розміру земельно го податку, що встановлюєтьс я Податковим кодексом Украї ни" та стягнути судові витрат и по справі.

Прокурор в засідання не з'яв ився, про час і місце розгляду справи повідомлений належни м чином.

Позивач позов підтримує, пр осить позов задовольнити.

Відповідач в засіданн я не з'явився, надав заяву про визнання позову.

Справа розглядається за н аявними матеріалами згідно с татті 75 Господарського проце суального кодексу України ( д алі - ГПК України ).

В порядку статті 85 ГПК Украї ни у судовому засіданні огол ошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника Позивача, оцінивш и надані докази, господарськ ий суд, -

В С Т А Н О В И В

Між Дніпродзержинською мі ською радою (орендодавець) та Відповідачем (орендар) ук ладено договір оренди земель ної ділянки від 05.04.2001р., згідно я кого «Орендодавець»надає, а «Орендар»приймає у строков е платне користування земел ьну ділянку прощею 0,4660га, що зн аходиться за адресою: вул. Зал ізнична,60, згідно з планом зем ельної ділянки, що додається . Підставою для надання земел ьної ділянки є рішення Дніпр одзержинської міської ради від 15.02.2001.05.2002р. № 51. Договір укладе но до 15.02.2026р.

Згідно п 3.1. Орендна плата вно ситься "Орендарем" виключно у грошовій формі в розмірі 6336,98 г рн./рік, що становить 528,08 грн./міс , і вноситься на розрахункови й рахунок Держказначейства з а місцем податкового звіту.

Пунктом 3.3 зазначено, що розм ір орендної плати щорічно пе реглядається у випадках змі ни умов господарювання, збіл ьшення розміру ставки земель ного податку, інших випадках , передбачених законодавчими актами України.

Законом України "Про внесен ня змін до деяких законодавч их актів України № 309-VI від 03.06.2008р. у Закон України "Про оренду зе млі" внесено зміни, зокрема ч.4, 5 ст. 21 викладені у редакції: " Річна орендна плата за земел ьні ділянки, які перебувають у державній або комунальні й власності, надходить до ві дповідних бюджетів, розподіл яється і використовується ві дповідно до закону і не може б ути меншою:

для земель сільського сподарського призначення - розміру земельного податку , що встановлюється Законом У країни "Про плату за землю";

для інших категорій зем ель - трикратного розміру зем ельного податку, що встановл юється Законом України "Про п лату за землю".

Річна орендна плата за з емельні ділянки, які перебув ають у державній або комунал ьній власності, не може пер евищувати 12 відсотків їх но рмативної грошової оцінки. При цьому у разі визначенн я орендаря на конкурентних з асадах може бути встановлени й більший розмір орендної пл ати, ніж зазначений у цій част ині".

З 01.01.2011р. набув чинності Пода тковий кодекс України, відпо відно до статті 288 якого підст авою для нарахування орендн ої плати за земельну ділянку є договір оренди такої земел ьної ділянки.

Розмір орендної плати вс тановлюється у договорі оре нди, але річна сума платежу не може бути меншою:

- для земель сільськогоспод арського призначення - розмі ру земельного податку, що вст ановлюється цим розділом;

- для інших категорій земель - трикратного розміру земель ного податку, що встановлюєт ься цим розділом.

Дніпродзержинською місько ю радою 27.05.11р. прийнято рішення № 116-08/УІ «про плату за землю»що до застосування ставки оренд ної плати на рівні трикратно го розміру земельного податк у під час укладання додатков их угод до договорів оренди з емлі, у зв'язку зі змінами Зако нів України "Про оренду землі ", "Про плату за землю", Про місце ве самоврядування в Україні" .

На теперішній час відносин и, пов' язані з орендою землі , регулюються Земельним, Пода тковим та Цивільним кодексам и України, іншими законами Ук раїни та нормативно-правовим и актами, прийнятими відпові дно до них, а також договором о ренди землі.

Сторони в договорі не можут ь відступити від положень ак тів цивільного законодавств а, якщо в цих актах прямо зазна чено про це, а також у разі, якщ о обов' язковість для сторін положень актів цивільного з аконодавства випливає з їх з місту або із суті відносин мі ж сторонами (стаття 6 Цивільн ого кодексу України).

Відповідно до змісту стате й 759, 762 ЦК України, законом можут ь бути передбачені особливос ті укладання та виконання до говору найму (оренди), і догово ром або законом може бути вст ановлено періодичний перегл яд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майно м

Відповідно до статті 21 Зако ну України "Про оренду землі" ( з відповідними змінами) орен дна плата за землю - це платіж , який орендар вносить оренд одавцеві за користування зем ельною ділянкою. Розмір, фо рма і строки внесення оренд ної плати за землю встановл юються за згодою сторін у до говорі оренди крім строків в несення орендної плати за земельні ділянки державно ї та комунальної власності , які встановлюються відп овідно до Податкового кодек су України.

Згідно зі статтею 15 Закону У країни "Про оренду землі" орен дна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм пл атежу, строків, порядку її внесення і перегляду та в ідповідальності за її неспла ту є однією із суттєвих умов д оговору оренди.

Зміна умов договору оренди здійснюється у письмовій фо рмі за взаємною згодою сторі н. У разі недосягнення згоди щ одо зміни умов договору спір розглядається у судовому по рядку (стаття 30 Закону України "Про оренду землі").

Відповідно до статті 654 Циві льного кодексу України зміна умов договору вчинюється в т акій самій формі, що й договір , що змінюється, якщо інше не в становлено договором, законо м чи не випливає із звичаїв ді лового обороту.

Відповідно до частини друг ої статті 651 Цивільного кодекс у України договір може бути з мінено або розірвано за ріше нням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного пору шення договору другою сторон ою та в інших випадках, встано влених договором або законом .

Позивач направляв на адрес у Відповідача лист від 13.09.2011р. № 01-09вих/2/467 з пропозиціє ю укладання додаткової угоди до спірного договору, однак останній на нього не відпові в.

Частиною 2 статті 652 ЦК Україн и, якщо сторони не досягли зг оди щодо приведення договору у відповідність з обставина ми, які істотно змінились, або щодо його розірвання, догові р може бути розірваний, а з під став, встановлених частиною четвертою цієї статті, - зміне ний за рішенням суду на вимог у заінтересованої сторони за наявності одночасно таких у мов:

1) в момент укладення дого вору сторони виходили з того , що така зміна обставин не нас тане;

2) зміна обставин зумовлен а причинами, які заінтересов ана сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;

3) виконання договору пору шило б співвідношення майнов их інтересів сторін і позбав ило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувал а при укладенні договору;

4) із суті договору або зви чаїв ділового обороту не вип ливає, що ризик зміни обстави н несе заінтересована сторон а. У разі розірвання договору внаслідок істотної зміни об ставин суд, на вимогу будь-яко ї із сторін, визначає наслідк и розірвання договору виходя чи з необхідності справедлив ого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв'яз ку з виконанням цього догово ру.

Зміна договору у зв'язку з і стотною зміною обставин допу скається за рішенням суду у в иняткових випадках, коли роз ірвання договору суперечить суспільним інтересам або по тягне для сторін шкоду, яка з начно перевищує затрати, нео бхідні для виконання договор у на умовах, змінених судом.

В частинах 3, 4 статті 653 цього ж кодексу вказано, що у разі зміни або розірвання догов ору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту д осягнення домовленості про з міну або розірвання договору , якщо інше не встановлено дог овором чи не обумовлено хара ктером його зміни. Якщо догов ір змінюється або розриваєт ься у судовому порядку, зобов 'язання змінюється або припи няється з моменту набрання р ішенням суду про зміну або ро зірвання договору законної с или. Сторони не мають права в имагати повернення того, що б уло виконане ними за зобов'яз анням до моменту зміни або ро зірвання договору, якщо інше не встановлено договором аб о законом.

Враховуючи те, що відбулась зміна законодавства щодо ви значення розміру орендної пл ати за користування землею (в трикратному розмірі земельн ого податку), суд вважає, що по зов підлягає задоволенню.

Керуючись Законом України «Про оренду землі», ста ттями 651, 652, 653, 654 Цивільного кодек су України статтями 49, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, суд, -

В И Р І Ш И В

Позов задовольнити.

Змінити п.3.1 Договору оренд и земельної ділянки від 05.04.2001р . (державна реєстрація № 047 ві д 10.04.2001р.) укладеного між Д ніпродзержинською міською р адою (ЄДРПОУ 24604168) та Товариств ом з обмеженою відповідальні стю "Панафарб" ( ЄДРПОУ 30617229), виклавши його в наступній ре дакції: " п.3.1.Річна орендна плат а вноситься "Орендарем " виклю чно у грошовій формі на рахун ок місцевого бюджету. Орендн а плата за користування земе льною ділянкою встановлюєть ся на рівні трикратного розм іру земельного податку, що вс тановлюється Податковим ко дексом України".

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Пан афарб" (51921, м. Дніпродзержинсь к, вул. Залізнична,60, ЄДРПОУ 30617229 ) в доход Державного бюджету У країни в особі управління Де ржавного казначейства у Жовт невому районі м. Дніпропетро вська Головного управління д ержавного казначейства Укра їни у Дніпропетровській обла сті (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Ш евченка, 7, рахунок 31118095700005 в УДКУ в Дніпропетровській області, код ЗКПО 24246786, МФО 805012) державне ми то в розмірі 85,00 грн., про що вида ти наказ.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Пан афарб" (51921, м. Дніпродзержинсь к, вул. Залізнична,60, ЄДРПОУ 30617229 ) в доход Державного бюджету У країни в особі управління Де ржавного казначейства у Жовт невому районі м. Дніпропетро вська Головного управління д ержавного казначейства Укра їни у Дніпропетровській обла сті (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Ш евченка, 7, рахунок 3121726470005 в Дніпр опетровській області, КБКД 2205 0003 "Надходження від оплати вит рат з інформаційно-технічног о забезпечення розгляду спра в у судах", ЗКПО 24246786, МФО 805012) витра т на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у у розмірі 236,00 грн., про що видат и наказ.

Суддя Л.Д.Пуппо

Рішення підписано 14..11. 11.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення16.11.2011
Оприлюднено30.11.2011
Номер документу19347066
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/5005/13751/2011

Рішення від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні