Рішення
від 23.11.2011 по справі 12/115(5/82)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

23.11.11 < >

УКРАЇНА

Господарський суд

Чернігівської області

14000,м.Чернігів телефон канцелярії

проспект Миру, 20 67-28-47

Іменем України

РІШЕННЯ

22 листопада 2011 року Справа № 12/5028/ 12/115(5/82)/2011

Позивач: Суб' єкт підприємницької діяльності ОСОБА_1,

АДРЕСА_1, 49000

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальніст ю "Альянс продукт Трейд"

вул. Любецька, 60, м. Чернігів, 14 021

(м. Чернігів, вул.Боженка,106; м. Чернігів, вул.Дніпровська, 24)

Предмет спору: про стягн ення 33293,76 грн.

Суддя Л.М.Лавриненко

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН:

від позивача: не з"явив ся

від відповідача: не з"яви вся

СУТЬ СПОРУ:

Позивачем подано поз ов про стягнення з відповіда ча заборгованості в сумі 16 646 гр н. 88 коп. та 16 646 грн. 88 коп. штрафу з а неналежне виконання умов Договору купівлі-продажу з в ідстрочкою платежу № 539 від 01.02.20 10 року щодо оплати отриманог о товару по видатковим накла дним № g0-0002978 від 15.10.2010 року на суму 8383 грн. та № g0-000341112 від 18.11.2010 року на с уму 10733 грн. 80 коп.

Розпорядженням керівника апарату суду № 02-01/55 від 14.11.2011 року “Щодо призначення проведенн я повторного автоматичного р озподілу справи”, відповідно до п. 3.1.13. Положення про автомат изовану систему документооб ігу суду, 14.11.2011 року було призна чено повторний автоматизова ний розподіл господарської с прави № 5028/5/82/2011.

Згідно повторного автомат изованого розподілу справи, дану справу передано на розг ляд судді Лавриненко Л.М., з пр исвоєнням порядкового № 5028/12/115(5 /82)/2011.

Позивач був належним чином повідомлений про час та місц е розгляду справи, але повнов ажного представника в судове засідання не направив.

До початку розгляду справи від позивача надійшла факсо грама, в якій позивач повідом ляє, що необхідні оригінали д окументів та витяг з Єдиного державного реєстру щодо дер жавної реєстрації позивача б удуть надіслані на адресу го сподарського суду 21.11.2011 року по штовим листом „УкрПошта”, а т акож просить суд розглянути справу без участі позивача.

Клопотання позивача про ро згляд справи без його участі задоволено судом, оскільки у часть в судовому засіданні є процесуальним правом сторон и, відповідно до ст. 22 Господар ського процесуального кодек су України.

Ухвала суду про порушення п ровадження у справі від 01.11.2011 ро ку, направлена на адресу відп овідача, вказану позивачем у позовній заяві, повернулась до суду з відміткою "за зазнач еною адресою організації не існує". Ухвала суду про відкла дення розгляду справи від 14.11.20 11 року, направлена на адресу в ідповідача, вказану позиваче м у позовній заяві, повернула сь до суду з відміткою "за зазн аченою адресою організації н е існує".

Відповідно до витягу з Пошу ку в Єдиному державному реєс трі, місцезнаходження юридич ної особи відповідача - Товар иство з обмеженою відповідал ьністю "Альянс продукт Трейд ": 14005, м. Чернігів, вул. Боженка, 106.

Ухвала суду про відкладенн я розгляду справи від 14.11.2011 року , направлена на адресу відпов ідача (м. Чернігів, вул.Боженка ,106), повернулась до суду з відмі ткою "організація вибула".

Суд вжив всіх заходів щодо п опередження відповідача про розгляд даної справи, але від повідно до відміток поштови х відділень: „за зазначеною а дресою організації не існує” та „організація вибула”.

У відповідності до ст. 64 Гос подарського процесуального кодексу України, ухвала у сп раві надсилається сторонам за повідомленою ними господ арському суду поштовою адрес ою. У разі ненадання сторонам и інформації щодо їх поштово ї адреси, ухвала про відкритт я провадження у справі надси лається за адресою місцезнах одження (місця проживання) ст орін, що зазначена в Єдиному д ержавному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підпри ємців. У разі відсутності сто рін за такою адресою, вважаєт ься, що ухвала про порушення п ровадження у справі вручена їм належним чином.

На час розгляду справи за яв та клопотань від сторін до суду не надходило.

Не з' явлення в судове зас ідання повноважних представ ників сторін не є перешкодою для розгляду спору по суті. Рі шення приймається за наявним и у справі документами на під ставі ст. 75 Господарського про цесуального кодексу України .

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, з' ясувавши фактичні обставини справи, д ослідивши докази, які мають ю ридичне значення для вирішен ня спору, господарський суд встановив:

У відповідності до ч. 1 ст. 202 Ци вільного кодексу України пр авочин є дія особи, спрямован а на набуття, зміну або припи нення цивільних прав та обов ' язків.

Частиною 1 ст. 205 Цивільного к одексу України визначено, що правочин може вчинятися у сно або в письмовій формі. С торони мають право обирати ф орму правочину, якщо інше не в становлено законом.

Відповідно до ст. 173 Господа рського кодексу України, гос подарським визнається зобо в'язання, що виникає між суб 'єктом господарювання та інш им учасником (учасниками) від носин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторон а, у тому числі боржник) зобо в'язаний вчинити певну дію господарського чи управлі нсько-господарського харак теру на користь іншого суб'єк та (виконати роботу, передат и майно, сплатити гроші, н адати інформацію тощо), або у триматися від певних дій, а і нший суб'єкт (управнена сторо на, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'яза ної сторони виконання її обо в'язку.

Згідно ч. 1 ст. 174 Господарсько го кодексу України, господар ські зобов'язання можуть вин икати, зокрема, з господарсь кого договору та інших уго д, передбачених законом, а т акож з угод, не передбачених з аконом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ст. 175 Господар ського кодексу України, майн ово-господарськими визнаю ться цивільно-правові зобов 'язання, що виникають між уча сниками господарських відн осин при здійсненні господа рської діяльності, в силу яки х зобов'язана сторона повинн а вчинити певну господарську дію на користь другої сторо ни або утриматися від певно ї дії, а управнена сторона ма є право вимагати від зобов'яз аної сторони виконання її об ов'язку.

Майнові зобов'язання, які виникають між учасникам и господарських відносин, ре гулюються Цивільним кодекс ом України.

Відповідно до статті 11 Циві льного кодексу України, циві льні права та обов' язки вин икають із дій осіб, що передба чені актами цивільного закон одавства, а також із дій, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цив ільні права та обов' язки. Та к, підставами виникнення цив ільних прав та обов' язків, з окрема, є договори та інші пра вочини.

Частина 1 статті 626 Цивільног о кодексу України передбача є, що договором є домовленіст ь двох або більше сторін, спря мована на встановлення, змін у або припинення цивільних п рав та обов'язків.

Статтею 712 Цивільного кодек су України визначено, що за до говором поставки продавець (постачальник), який здійсню є підприємницьку діяльність , зобов'язується передати у вс тановлений строк (строки) тов ар у власність покупця для ви користання його у підприємни цькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особист им, сімейним, домашнім або інш им подібним використанням, а покупець зобов'язується при йняти товар і сплатити за ньо го певну грошову суму. До дого вору поставки застосовуютьс я загальні положення про куп івлю-продаж, якщо інше не вста новлено договором, законом а бо не випливає з характеру ві дносин сторін.

01.02.2010 року між Приватним підп риємцем ОСОБА_1 (продавець ) та Товариством з обмеженою в ідповідальністю „Альянс про дукт Трейд” (покупець) було у кладено договір купівлі-про дажу з відстрочкою платежу № 539.

Відповідно до п. 1.1. заз наченого Договору, позивач (п родавець) взяв на себе зобов' язання продати, а відповідач (покупець) прийняти і оплатит и продукти харчування в об' ємі і по ціні згідно специфік ації і накладних на одержанн я товару, які є додатками до д оговору.

Умовами Договору сторони погодили, що право власності на товар переходить від пост ачальника до покупця в момен т підписання уповноваженими представниками сторін товар ної (товаротранспортної) нак ладної, яка підтверджує факт передачі товару.

Розділом 2 Договору купівлі -продажу з відстрочкою плате жу № 539 від 01.02.2010 року передбачен о, що датою купівлі товару вва жається дата прийняття його покупцем. Постачальник здійс нює поставку товару в пункт д оставки згідно Замовлення по купця своїми транспортними з асобами, на протязі 30 годин з м оменту одержання Замовлення . Замовлення покупця складає ться на основі затвердженої специфікації і повинно місти ти: дату і час подачі замовлен ня (до 17,00); дату і час виконання з амовлення; найменування торг ової точки і адресу пункту до ставки. Замовлення покупця п овинно передаватися не менш ніж за 48 годин до моменту пост авки. Замовлення оформлюєтьс я в письмовому вигляді і пере дається по факсу, електронно ю поштою або через представн ика постачальника і є обов' язковою умовою для здійсненн я поставки.

Якість, маркування і упаков ка товару повинна відповідат и сертифікату якості (відпов ідності), який додається до то вару.

Відповідно до п. 9.1. Договору купівлі-продажу з відстрочко ю платежу № 539 від 01.02.2010 року, дого вір вступає в силу з моменту й ого підписання обома сторона ми і діє до 31.12.2010 року. У випадку н е надання жодною із сторін по відомлення про розірвання До говору по закінченню строку його дії, останній автоматич но пролонгується на наступни й календарний рік. Обов' язк овою умовою припинення дії Д оговору являється проведенн я повного взаєморозрахунку між сторонами.

Пунктами 4.1.-4.2. Договору визна чено, що загальна сума Догово ру складає суму товару, одерж аного по всім накладним.

Ціни на товар, кількість і з агальна вартість товарів, як і поставляються, встановлюют ься на кожну партію товару, ві дповідно з накладними.

Приймання товару по кілько сті і якості, відповідно до п. 5.1. Договору, проводиться відп овідно до Інструкції П-6 і П-7 в р едакції Держарбітражу при ра ді міністрів СССР №98 від 14.11.1974р. Я кщо при прийманні товару пок упець чи вантажоодержувач ви явить недостачу чи невідпові дність якості вимогам ГОСТів , або даним, вказаним в маркува нні і супровідних документах , Покупець чи вантажоодержув ач, не пізніше 2 календарних дн ів зобов' язані повідомити п ро це Продавця чи вантажовід правника. Акти приймання, скл адені Покупцем чи вантажооде ржувачем, є підставою для про ведення перерахунків по пост авкам продукції і пред' явле ння претензії.

Також, відповідно до п. 5.2. Дог овору, на основі актів прийма ння-передачі товару, а також і нших необхідних документів, сторони щомісячно до 5 числа м ісяця, наступного за звітним , проводять звірку взаємороз рахунків по даному Договору.

Статтею 662 Цивільного кодек су України передбачено, що пр одавець зобов' язаний пере дати покупцеві товар, визна чений договором купівлі - про дажу.

На виконання умов Договору купівлі-продажу з відстрочк ою платежу № 539 від 01.02.2010 року, поз ивачем (продавцем) було поста влено відповідачу (покупцю) т овар на суму 19 116 грн. 80 коп., що пі дтверджується видатковими н акладними № g0-0002978 від 15.10.2010 року н а суму 8383 грн. та № g0-000341112 від 18.11.2010 ро ку на суму 10733 грн. 80 коп.

Факт отримання поставлено ї продукції підтверджується підписами покупця (відповід ача) та продавця на спірних ви даткових накладних № g0-0002978 від 15.10.2010 року на суму 8383 грн. та № g0-000341112 від 18.11.2010 року на суму 10733 грн. 80 коп ., які скріплені печатками ТО В „Альянс продукт Трейд”(пок упця) та продавця.

Приймаючи до уваги, що п. 1.1. До говору сторони погодили, що п раво власності на товар пере ходить від постачальника до покупця в момент підписання уповноваженими представник ами сторін товарної (товарот ранспортної) накладної, яка п ідтверджує факт передачі тов ару, суд доходить висновку, що право власності на товар по с пірним видатковим накладним № g0-0002978 від 15.10.2010 року та № g0-000341112 від 18.11.2010 року перейшло від продавц я (позивача) до покупця (відпов ідача) в момент підписання ци х накладних, відповідно 15.10.2010 ро ку та 18.11.2010 року.

Відповідно до ст. 193 Гос подарського кодексу України , суб' єкти господарювання т а інші учасники господарськи х відносин повинні виконува ти господарські зобов”язан ня належним чином відповідн о до закону, інших правових а ктів, договору, а за відсутнос ті конкретних вимог щодо ви конання зобов”язання - відпо відно до вимог, що у певних умо вах звичайно ставляться.

Згідно з ч.ч 2,3 ст. 193 Госпо дарського кодексу України ко жна сторона має вжити усіх за ходів, необхідних для належн ого виконання нею зобов”язан ня, враховуючи інтереси друг ої сторони та забезпечення з агальногосподарського інте ресу. За ч.1 ст.193 Господарського кодексу України до виконанн я господарських договорів за стосовуються відповідні пол оження Цивільного кодексу Ук раїни з урахуванням особливо стей передбачених цим Кодек сом.

Так відповідно до ст. 526 Цив ільного кодексу України, зоб ов' язання має виконуватись належним чином відповідно д о умов договору та вимог Циві льного кодексу України , інши х актів цивільного законода вства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно д о звичаїв ділового обігу або інших вимог, що звичайно став ляться.

Частиною 1 ст. 694 Цивільного к одексу України передбачено, що договором купівлі-продажу може бути передбачений прод аж товару в кредит з відстроч енням платежу.

Відповідно до ст. 530 Цивільно го кодексу України, якщо у зоб ов' язанні встановлений ст рок (термін) його виконання, т о воно підлягає виконанню у ц ей строк (термін).

Відповідно до пункту 4.3. Дого вору форма і порядок розраху нків - безготівкова з відстр очкою платежу на 30 календарни х днів з моменту одержання то вару.

Згідно п. 4.4. Договору, при пер ерахунку грошових коштів за отриманий товар Покупець зоб ов' язаний зазначити в платі жному документі номер і дату накладної, згідно якої одерж ав конкретну партію товару. Д о повного кінцевого розрахун ку за кожну партію раніше отр иманого товару (по кожній нак ладній) будь-яке послідуюче п ерерахування Покупцем грошо вих коштів в оплату за товар з араховується Продавцем за по передню неоплачену партію то вару незалежно від того, який номер накладної вказано в пл атіжному документі покупцем .

Таким чином, за товар отрима ний по видатковій накладній № g0-0002978 від 15.10.2010 року на суму 8383 грн . відповідач зобов' язаний б ув розрахуватись до 15.11.2010 року в ключно, а по видатковій накла дній № g0-000341112 від 18.11.2010 року на суму 10733 грн. 80 коп. - до 19.12.2010 року включно.

Стаття 629 Цивільного кодекс у України передбачає, що дого вір є обов' язковим для вико нання сторонами.

Як вбачається із матеріалі в справи, відповідач взяті на себе зобов' язання щодо опл ати поставленого товару не в иконав та за поставлену прод укцію по видаткових накладни х № g0-0002978 від 15.10.2010 року на суму 8383 гр н. та № g0-000341112 від 18.11.2010 року на суму 10733 грн. 80 коп. не розрахувався. З агальна сума боргу за постав лений товар по видатковим на кладним № g0-0002978 від 15.10.2010 року та № g0-000341112 від 18.11.2010 року становила 19 116 грн. 80 коп.

Відповідачем (покупцем), згі дно видаткової накладної (по вернення) № ВП-0000005 від 04.01.2011 року б уло повернуто позивачу (прод авцю) поставлений ним товар н а суму 2469 грн. 92 коп.

Враховуючи суму повернуто го товару по видатковій накл адній (повернення) № ВП-0000005 від 0 4.01.2011 року у розмірі 2469 грн. 92 коп., заборгованість відповідача перед позивачем становить 16 646 грн. 88 коп.

Позивач неодноразово звер тався до відповідача з проха нням оплатити поставлений то вар та підписати надіслані н а адресу відповідача акти зв ірки розрахунків (лист вих.№ 27 /01/11 від 27.01.2011 року, претензія вих.№ 9/03/11 від 09.03.2011 року).

Відповідач своїми листами -відповідями від 24.01.2011 року та в ід 21.03.2011 року визнав свою заборг ованість та зобов' язався ї ї оплатити відповідно до 15.03.2011 р оку та до 30.04.2011 року, але станом н а 31.10.2011 року (дата надходження п озову до суду) взяті на себе зо бов' язання по Договору куп івлі-продажу з відстрочкою п латежу № 539 від 01.02.2010 року не вико нав.

Таким чином, сума боргу на м омент подання позову станови ть 16 646 грн. 88 коп.

Відповідно до статті 610 Циві льного кодексу України поруш енням зобов' язання є його н евиконання або виконання з п орушенням умов, визначених з містом зобов' язання (ненале жне виконання).

Частина 1 статті 612 Цив ільного кодексу України пере дбачає, що боржник вважаєтьс я таким, що прострочив, якщо ві н не приступив до виконання з обов' язання або не виконав його у строк, встановлений до говором або законом.

Позивач просить суд стягн ути з відповідача штраф, відп овідно до п. 6.2. Договору, в сумі 16 646 грн. 88 коп.

Статтею 549 Цивільного кодек с України передбачено, що штр афом є неустойка, що обчислює ться у відсотках від суми нев иконання або неналежного ви конання зобов' язання.

Пунктом 6.2. Договору купівлі -продажу сторони передбачили , що за прострочку платежу біл ьше 30 днів Покупець сплачує Пр одавцю штраф у розмірі 100% від н есплаченої суми одержаного т овару.

Матеріалами справи підтве рджується прострочка оплати товару більше ніж на 30 днів, в ідповідно сума штрафу стано вить 16 646 грн. 88 коп.

Враховуючи, що відповідач в порушення ст.ст. 525, 526 Цивільног о кодексу України та ст. 193 Госп одарського кодексу України в зяті на себе зобов' язання н е виконав, за поставлений тов ар своєчасно в повній сумі не розрахувався і позовні вимо ги не оспорив, суд доходить ви сновку, що позовні вимоги поз ивача є обґрунтовані і підля гають задоволенню в частині стягнення 16 646 грн. 88 коп. боргу т а 16 646 грн. 88 коп. штрафу.

Оскільки спір виник з вини відповідача, то відпові дно до ст. 49 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и, з відповідача підлягає стя гненню на користь позивача 33 2 грн. 94 коп. витрат по сплаті де ржмита та 236 грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Керуючись ст.ст. 11, 202, 205, 525, 526, 530, 549, 610, 612, 626, 629, 655, 662, 694, 712 Цивільного кодек су України, ст.ст. 173, 174, 175, 193,230,231 Госп одарського кодексу України, ст. ст. 49, 75, 82-85 Господарського про цесуального кодексу України , господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги з адовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Альянс продукт Трейд", вул. Лю бецька, 60, м. Чернігів, 14021; вул. Бож енка, 106, м. Чернігів; вул. Дніпр овська, 24, м. Чернігів (п/р 26003057001963 в Чернігівській філії „Приват банк”, МФО 353586, код ЄДРПОУ 36823357) на користь суб' єкта підприємн ицької діяльності ОСОБА_1 , АДРЕСА_1, 49000 (п/р НОМЕР_1 в ЗАТ „Прокредіт Банк”, МФО 32098 4, код ЄДРПОУ НОМЕР_2) 16 646 грн. 88 коп. боргу та 16 646 грн. 88 коп. штра фу, 332 грн. 94 коп. державного мита та 236 грн. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу.

Наказ видати після набрання судовим рішенням з аконної сили.

Суддя Л.М.Лавриненко

Дата ухвалення рішення23.11.2011
Оприлюднено01.12.2011
Номер документу19350129
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/115(5/82)

Рішення від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Лавриненко Л.М.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Лавриненко Л.М.

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Романенко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні