Постанова
від 12.10.2011 по справі 2а-1670/7503/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

1

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2011 року м. Полтава Справа № 2а-1670/7503/11

Полтавський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

головуючого судді - Клоч ка К.І.,

при секретарі - Міщенко Р .В.,

за участю:

представника позивача - Л япоти І.М., розглянувши у від критому судовому засіданні с праву за адміністративним по зовом Полтавського обласног о відділення Фонду соціально го захисту інвалідів до Това риства з обмеженою відповіда льністю "СПМК-2" про стягнення адміністративно-господарсь ких санкцій, -

В С Т А Н О В И В:

14 вересня 2011 року позивач Полтавське обласне відді лення Фонду соціального захи сту інвалідів звернувся до П олтавського окружного адмін істративного суду з адмініст ративним позовом до Товарист ва з обмеженою відповідальн істю "СПМК-2" про стягнення адм іністративно-господарських санкційу розмірі 3 600,00 грн та п ені у розмірі 207,86 грн, посилаюч ись на порушення вимог стате й 19, 20 Закону України “Про осно ви соціальної захищеності ін валідів в Україні” від 21 берез ня 1991 за номером № 875-ХІІ, що поля гає у незабезпеченні нормати ву робочих місць працевлашту вання інвалідів у 2010 році.

Представник позивача у суд овому засіданні вимоги позов ної заяви підтримав, просив с уд їх задовольнити.

Відповідач у судове засіда ння явку уповноваженого пред ставника не забезпечив, про д ату, час та місце судового роз гляду справи повідомлявся за адресою, що вказана у свідоцт ві про державну реєстрацію ю ридичної особи, але поштове в ідправлення повернулося до с уду з відміткою "За зазначено ю адресою не проживає".

Відповідно до частини один адцятої статті 35 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, розписку про одержан ня повістки (повістку у разі н еможливості вручити її адрес ату чи відмови адресата її од ержати) належить негайно пов ернути до адміністративного суду. У разі повернення пошто вого відправлення із повістк ою, яка не вручена адресату з н езалежних від суду причин, вв ажається, що така повістка вр учена належним чином.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, суд встан овив наступне.

17 січня 2011 року відповідач по дав до Полтавського обласног о відділення Фонду соціально го захисту інвалідів звіт пр о зайнятість населення та пр ацевлаштування інвалідів за 2010 рік (форма № 10-ПІ).

Згідно відомостей, зазначе них у Звіті, середньообліков а кількість штатних працівни ків облікового складу підпри ємства у 2010 році становила 8 осі б. Норматив для працевлаштув ання інвалідів склав 1 робоче місце. Згідно цього ж Звіту, н а підприємстві протягом 3 міс яців 2010 року працювала 1 особа, якій відповідно до чинного з аконодавства встановлено ін валідність.

За недотримання нормативу робочих місць по кількості п рацюючих інвалідів позиваче м нараховано відповідачу адм іністративно-господарські с анкції у розмірі 6 418,75 грн.

Відповідачем частково бул а сплачена сума адміністрати вно-господарських санкцій у розмірі 2 818,75 грн. Відповідно до наданого позивачем розрахун ку за відповідачем обліковує ться заборгованість у розмір і 3 600,00 грн та пеня в сумі 207, 86 грн з а несвоєчасну сплату адмініс тративно-господарських санк цій.

Частиною 1 статті 19 Закону України “Про основи соціальн ої захищеності інвалідів в У країні” від 21 березня 1991 за ном ером № 875-ХІІ передбачено, що дл я підприємств, установ, орган ізацій, у тому числі підприєм ств, організацій, громадськи х організацій інвалідів, фіз ичних осіб, які використовую ть найману працю, установлює ться норматив робочих місць для працевлаштування інвалі дів у розмірі чотирьох відсо тків середньооблікової чисе льності штатних працівників облікового складу за рік, а як що працює від 8 до 25 осіб, у кіль кості одного робочого місця.

Відповідно до частини 2 стат ті 19 Закону України “Про основ и соціальної захищеності інв алідів в Україні” від 21 березн я 1991 за номером № 875-ХІІ, підприєм ства, установи, організації, у тому числі підприємства, уст анови, організації громадськ их організацій інвалідів, фі зичні особи, які використову ють найману працю, самостійн о розраховують кількість роб очих місць для працевлаштува ння інвалідів відповідно до нормативу, встановленого час тиною першою цієї ж статті, і з абезпечують працевлаштуван ня інвалідів.

Відповідно до статті 20 Зако ну України “Про основи соціа льної захищеності інвалідів в Україні” від 21 березня 1991 за н омером № 875-ХІІ підприємства, у станови, організації, у тому ч ислі підприємства, організац ії громадських організацій і нвалідів, фізичні особи, які в икористовують найману працю , де середньооблікова чисель ність працюючих інвалідів ме нша, ніж установлено нормати вом, передбаченим статтею 19 ць ого Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фон ду соціального захисту інвал ідів адміністративно-господ арські санкції, сума яких виз начається в розмірі середньо ї річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації за кож не робоче місце, призначене д ля працевлаштування інвалі да і не зайняте інвалідом. У ві дповідності до частини друго ї статті зазначеного Закону порушення термінів сплати а дміністративно-господарськ их санкцій тягне за собою нар ахування пені. Пеня обчислює ться виходячи з 120 відсотків р ічних облікової ставки Націо нального банку України, що ді яла на момент сплати, нарахов аної на повну суму недоїмки з а весь її строк.

Наказом Міністерства прац і та соціальної політики Укр аїни Про затвердження форм з вітності та інструкцій щодо їх заповненняза номером № 420 в ід 19 грудня 2005 року, затверджен о форму звітності № 3-ПН Звіт п ро наявність вакансій, яка по дається підприємствами, уста новами й організаціями, їх ст руктурними підрозділами та ф іліями незалежно від форми в ласності та господарювання з а наявності вільних робочих місць (вакансій) центрам зайн ятості за місцем їх реєстрац ії як платника страхових вне сків за наявності вакансій.

Відповідно до розділу 3 Ін струкції щодо заповнення фор ми звітності №3-ПН "Звіт про на явність вакансій", затвердже ної Наказом Міністерства пра ці та соціальної політики Ук раїни Про затвердження форм звітності та інструкцій щодо їх заповненняза номером № 420 в ід 19 грудня 2005 року, у графі 15 нав одяться дані про можливість працевлаштування на вільне р обоче місце (вакантну посаду ) особи, що належить до окремої категорії громадян, які потр ебують соціального захисту і не здатні на рівних умовах ко нкурувати на ринку праці, у ра хунок річної броні, установл еної місцевими державними ад міністраціями, виконавчими о рганами відповідних рад за п оданням центрів зайнятості, відповідно до статті 5 Закону України "Про зайнятість насе лення" від 01 березня 1991 року за н омером № 803-ХІІ, із змінами та д оповненнями, а також інвалід ів, пенсіонерів, студентів та інших.

Відповідно до листа Хороль ського районного центру зайн ятості за номером № 1690 від 26 вер есня 201 року Товариство з обме женою відповідальністю "СПМК -2" звіти про наявність вільних робочих місць призначених д ля працевлаштування інвалід ів у 2010 році не подавало.

Таким чином, відповідач н е вживав заходів щодо працев лаштування інвалідів.

Оскільки вказані суми так і не були сплачені відповідач ем, то відповідно до частини п ' ятої статті 20 Закону №875-ХІІ д ані суми можуть бути стягнут і в примусовому порядку за ві дповідним рішенням суду.

Відповідно до положень ст атті 71 Кодексу адміністратив ного судочинства України, ко жна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунт уються її вимоги та заперече ння, крім випадків, встановле них статтею 72 цього Кодексу.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-1 63 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Полтавського обласного відд ілення Фонду соціального зах исту інвалідів до Товариства з обмеженою відповідальніс тю "СПМК-2" про стягнення адмін істративно-господарських са нкцій та пені - задовольнити.

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "СП МК-2" (вул. Фрунзе, 104, код ЄДРПОУ: 321 20873, р/р 260097587 в ПОД ВАТ "Райффайзе н Банк Аваль", МФО: 280805) на корис ть Полтавського обласного ві дділення Фонду соціального з ахисту інвалідів (вул. Зигіна , 1, м. Полтава, УДК в Хорольськом у районі, код ЄДРПОУ: 34698343, р/р31210230700 464 в ГУДК у Полтавській област і, МФО: 831019) адміністративно-гос подарські санкції у розмірі 3 600 (три тисячі шістсот) гривень 00 (нуль) копійок та пеню за пору шення термінів сплати адміні стративно-господарських сан кцій у сумі 207 (двісті сім) гриве нь 86 (вісімдесят шість) копійо к.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окруж ний адміністративний суд шля хом подання апеляційної скар ги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з од ночасним поданням її копії д о суду апеляційної інстанції . У разі складення постанови у повному обсязі відповідно д о статті 160 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 17 жовтня 2011 року.

Суддя К.І . Клочко

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.10.2011
Оприлюднено02.12.2011
Номер документу19370971
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/7503/11

Постанова від 12.10.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

К.І. Клочко

Ухвала від 15.09.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

К.І. Клочко

Ухвала від 15.09.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

К.І. Клочко

Постанова від 12.10.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Клочко К.І.

Ухвала від 15.09.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Клочко К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні