Постанова
від 07.11.2011 по справі 2а/0570/14811/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 листопада 2011 р. спра ва № 2а/0570/14811/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: < година >

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Голуб В .А.

при секретарі Пітель В.М.

за участю:

представника позивача Козлової К .П.,

представник відповідача не з' явивс я,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у за адресою: м. Донецьк-52, вул. 50- ї Гвардійської дивізії, 17, адм іністративну справу за позов ом Єнакієвського місько го центру зайнятості до Підп риємства «Благо» заснованог о на власності об' єднання г ромадян Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів Украї ни» про стягнення заборгован ості, -

ВСТАНОВИВ:

Єнакієвський міський ц ентр зайнятості звернувся до суду з позовною заявою до Під приємства «Благо» засновано го на власності об' єднання громадян Всеукраїнської організації інвалідів «Сою з організацій інвалідів Укра їни» про стягнення заборгова ності.

В обґрунтування позову заз начив, що Макіївським міськи м центром зайнятості була пр оведена перевірка обґрунтов аності виплати матеріальног о забезпечення у відповідача . Під час перевірки встановле но, що довідка про середню зар обітну плату від 15.07.2009 року № 07/15-1 не відповідає даним розрахун кових відомостей Підприємст ва «Благо» заснованого на вл асності об' єднання громадя н Всеукраїнської органі зації інвалідів «Союз органі зацій інвалідів України», а с аме: середньоденна заробітна плата ОСОБА_4, згідно нада ної довідки складає 116, 02 грн., а з а результатами перевірки 37, 80 г рн.

У зв'язку з тим, що матеріаль не забезпечення безробітном у ОСОБА_4 виплачено на під ставі недостовірних даних, н а думку позивача, Єнакієвсь ким міським центром зайнят ості зроблено переплату мате ріальної допомоги за період з 21.08.2009 року по 26.11.2009 року та з 09.12.2009 ро ку по 27.07.2010 року у розмірі 13 777, 08 грн .

Позивач зазначає, що сума за подіяної матеріальної шкоди Фонду загальнообов'язкового державного соціального стра хування на випадок безробітт я складає 13 777, 08 грн., яка на підст аві п. 3 ст. 35 Закону України «Пр о загальнообов'язкове держав не соціальне страхування на випадок безробіття» підляг ає поверненню до Фонду.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги та просив їх зад овольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся.

Згідно відбитку календарн ого штемпеля, довідки ф.20, конв ерт з ухвалою про відкриття п ровадження та судовими повіс тками повернуто з відміткою «за вказаною адресою підприє мство не знаходиться». Відпо відно до ч. 4 ст. 33 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни у разі ненадання особа ми, які беруть участь у справі , інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або су дове повідомлення надсилают ься: юридичним особам та фізи чним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (мі сця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстр і юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. У разі ві дсутності осіб, які беруть уч асть у справі, за такою адресо ю вважається, що судовий викл ик або судове повідомлення в ручене їм належним чином.

Як вбачається зі спеціальн ого витягу з Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців станом на 25.10.2011 року місцезнахо дженням відповідача є адреса : 86157, Донецька область, м. Макіїв ка, Центрально-Міський район , вул. Театральна, буд. 16. Саме за вказаною адресою відповідач у надсилалася ухвала про від криття провадження. Таким чи ном, суд вважає за можливе роз глянути справу за відсутност і відповідача за наявних в ні й доказів.

Суд, заслухавши пояснення п редставника позивача, переві ривши матеріали справи і обг оворивши доводи адміністрат ивного позову, встановив нас тупне.

Відповідно до ст. 8 Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я» Фонд загальнообов'язковог о державного соціального стр ахування України на випадок безробіття (далі - Фонд) створю ється для управління страхув анням на випадок безробіття, акумуляції страхових внескі в, контролю за використанням коштів, виплати забезпеченн я та надання соціальних посл уг, здійснення інших функцій згідно із цим Законом і стату том Фонду. Фонд є цільовим цен тралізованим страховим фонд ом, некомерційною самоврядно ю організацією. Держава є гар антом забезпечення застрахо ваних осіб та надання їм відп овідних соціальних послуг Фо ндом. Діяльність Фонду регул юється Основами законодавст ва України про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування, Законом України "П ро зайнятість населення", цим Законом, іншими законами у сф ері загальнообов'язкового де ржавного соціального страху вання та статутом Фонду, який затверджується правлінням Ф онду.

Відповідно до ч. 2 ст. 34 Закону України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття» на Фонд покладений обов ' язок контролювати признач ення роботодавцем та виплати застрахованим особам допомо ги по частковому безробіттю.

У судовому засіданні встан овлено, що позивач Єнакієвс ький міський центр зайнято сті є - юридичною особою, і ви конує функції робочого орган у виконавчої дирекції Фонду загальнообов' язкового дер жавного соціального страхув ання України на випадок безр обіття відповідно до Закону України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття». Центр зайнятості забез печує реалізацію державної п олітики зайнятості населенн я, працевлаштування, професі йну орієнтацію, підготовку, п ерепідготовку та підвищення кваліфікації, соціальну під тримку тимчасово не працюючи х громадян на території міст а (району), а також забезпечує виконання рішень Правління Ф онду.

Згідно з п.п. 9.11 п. 9 Інструкції про порядок обчислення і спл ати внесків на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язков ого державного соціального с трахування України на випадо к безробіття, затвердженої н аказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.12.2000 року № 339, зареєстрован ої в Міністерстві юстиції Ук раїни 16 січня 2001 року за № 30/5221, всі спірні питання, що виникають між платниками страхових вн есків та органами Фонду з при воду нарахування страхових в несків, пені, стягнення недої мки, штрафів та адміністрати вних стягнень, вирішуються в судовому порядку.

Як встановлено у судовому з асіданні, відповідач - Підп риємство об' єднання громад ян (релігійної організації, п рофспілки) підприємство «Бла го» засноване на власності о б' єднання громадян Всеук раїнської організації інв алідів «Союз організацій інв алідів України» є юридичною особою, ідентифікаційний код - 31184475.

01 березня 2011 року Макіївськи м міським центром зайнятості на Підприємстві «Благо» зас нованому на власності об' єд нання громадян Всеукраїнс ької організації інваліді в «Союз організацій інваліді в України» була проведена пе ревірка правильності обґрун тованості виплати матеріаль ного забезпечення громадяни на ОСОБА_4 Про результати перевірки 01.03.2011 року складено а кт № 31, у відповідності до яког о встановлено, що дані довідк и про середню заробітну плат у від 15.07.2009 р. № 07/15-1 не відповідают ь даним розрахункових відомо стей відповідача, а саме: сере дньоденна заробітна плата ОСОБА_4 згідно наданої дові дки складає 116, 02 грн., а за резуль татами перевірки 37, 80 грн. (а.с. 11-12 ).

21 березня 2011 року на підставі зазначеного акту перевірки директором Єнакієвського міського центру зайнятост і направлено претензію Підпр иємству «Благо» заснованому на власності об' єднання гр омадян Всеукраїнської о рганізації інвалідів «Союз о рганізацій інвалідів Україн и» про сплату заборгованості у розмірі 13 777, 08 гривень (а.с. 16).

Зазначена претензія була н аправлена відповідачу 23.03.2011 ро ку, станом на момент розгляду справи заборгованість не по гашена.

Відповідно п.5 ч.2 ст. 12, ч.2 ст.34 За кону України № 1533-III «Про загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування на випадо к безробіття» (в редакції, чи нній на момент виникнення сп ірних правовідносин) виконав чі дирекції Фонду та її робоч і органи, зокрема, контролюют ь правильність нарахування, своєчасність сплати витрат з а страхуванням на випадок бе зробіття, проводять розсліду вання страхових випадків та обґрунтованості виплати мат еріального забезпечення в по рядку, встановленому централ ьними органами виконавчої вл ади у сфері праці та соціальн ої політики, державної подат кової політики, Пенсійним фо ндом України за погодженням з правлінням Фонду.

Пунктом 26 Порядку обчисленн я середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпече ння) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим держав ним соціальним страхуванням , передбачено, що робочі орган и виконавчих дирекцій фондів загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня мають право перевіряти об ґрунтування видачі довідок п ро середню заробітну плату, д остовірність зазначених у ни х відомостей шляхом звіряння даних, зазначених у довідках , з відомостями про нарахован у заробітну плату на підприє мствах, в установах чи органі заціях або з базою даних перс оніфікованого обліку застра хованих осіб Пенсійного фонд у та базою даних ДПА. Достовір ність зазначених у документа х даних перевіряється викона вчою дирекцією Фонду (ч.3 ст.35 За кону № 1533-III).

Частиною 3 статті 35 Закону № 1 533-III визначено, що у разі недост овірності зазначених у докум ентах даних роботодавець доб ровільно чи на підставі ріше ння суду повинен відшкодуват и страховику заподіяну шкоду .

Таким чином, з відповідача н а користь позивача підлягає стягненню заборгованість у р озмірі 13 777, 08 гривень.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодекс у адміністративного судочин ства України у справах, в яких позивачем є суб' єкт владни х повноважень, а відповідаче м - фізична чи юридична особ а, судові витрати, здійснені п озивачем, з відповідача не ст ягуються.

Керуючись ст.ст.2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59 , 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-112, 121, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 2 54, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Єнакієвського мі ського центру зайнятості до Підприємства «Благо» заснов аного на власності об' єднан ня громадян Всеукраїнсько ї організації інвалідів «С оюз організацій інвалідів Ук раїни» про стягнення заборго ваності - задовольнити повн істю.

Стягнути з Підприємства «Б лаго» заснованого на власнос ті об' єднання громадян Вс еукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» на корис ть Єнакієвського місько го центру зайнятості суму пе реплати матеріального забез печення безробітного ОСОБ А_4 у розмірі 13 777, 08 грн. (тринадц ять тисяч сімсот сімдесят сі м гривень вісім копійок) на ро зрахунковий рахунок 37178300901043, бан к одержувача ДУ ДКУ у Донецьк ий області, МФО 834016, ОКПО 20385841, код платежу 50040100.

Постанова прийнята у нарад чій кімнаті та проголошена ї ї вступна та резолютивна час тина у судовому засіданні 07 ли стопада 2011 року. Постанова виг отовлена у повному обсязі 11 ли стопада 2011 року.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення, а в ра зі складення постанови у пов ному обсязі відповідно до ст атті 160 цього Кодексу - протяго м десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Голуб В. А.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.11.2011
Оприлюднено01.12.2011
Номер документу19378143
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/14811/2011

Постанова від 07.11.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голуб В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні