Постанова
від 08.11.2011 по справі 2а/0570/15376/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 листопада 2011 р. спра ва № 2а/0570/15376/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 2-00

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Соколов ої О.А.

при секретарі Федоро вої А.О.

представника позивача - Юнякової С.Ю.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Дон ецьке обласне відділення Фон ду соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності до товариства з обмеже ною відповідальністю «Охоро на агенція Легіон-Центр» про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків у с умі 873, 54 грн.,

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2011 року позивач зве рнувся до суду з позовом до то вариства з обмеженою відпові дальністю «Охорона агенція Л егіон-Центр» про стягнення з аборгованості по сплаті стра хових внесків у сумі 873, 54 грн.

Позов вмотивовано тим, що то вариство з обмеженою відпові дальністю «Охоронна агенція Легіон-Центр» зареєстровани й як платник страхових внеск ів у Краматорській міській в иконавчій дирекції Донецько го обласного відділення Фонд у соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності з 01.11.06. Згідно з наданим ві дповідачем звітом за формою Ф-4-ФСС з ТВП за ІІ квартал 2010 рок у він має заборгованість по с траховим внескам на кінець з вітного періоду у розмірі 873,54 г рн. Дана сума заборгованості є узгодженою, оскільки відпо відачем вона зарахована до б юджету Фонду шляхом її відоб раження у звіті. На теперішні й час сума заборгованості по сплаті страхових внесків не сплачена, тому позивач проси ть стягнути з відповідача за боргованість у розмірі 873,54 грн .

Представник позивача позо в підтримав та просив суд зад овольнити його у повному обс язі, посилаючись на обставин и, викладені в позовній заяві .

Представник відповідача у судове засідання не з'явився , про час та місце судового роз гляду повідомлений належним чином. Заяв про відкладення р озгляду справи, або розгляду справи без участі їх предста вника від відповідача не над ходило.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає позов таким, що підлягає задо воленню з наступних підстав.

Позивач - Донецьке обласн е відділення Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності згідн о свідоцтва про державну реє страцію юридичної особи, зар еєстровано 26.06.01, як юридична ос оба, Виконавчим комітетом До нецької міської ради, іденти фікаційний код 21955772.

Розпорядженням Голови пра вління Фонду соціального стр ахування з тимчасової втрати працездатності № 71 від 18.10.01 зат верджено Положення про викон авчі дирекції відділень Фонд у соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності в АР Крим, областях, міст ах Києві і Севастополі. Фонд т а його органи виступають як с уб'єкти владних повноважен ь у системі загальнообов'яз кового державного соціально го страхування.

Так, положеннями статті 9 За кону № 2240 визначено, що Фонд соц іального страхування з тимча сової втрати працездатності (далі - Фонд) є органом, який зді йснює керівництво та управлі ння загальнообов'язковим дер жавним соціальним страхуван ням у зв'язку з тимчасовою втр атою працездатності та витра тами, зумовленими похованням , провадить акумуляцію страх ових внесків та інших коштів , призначених для фінансуван ня матеріального забезпечен ня та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 ць ого Закону, та забезпечує їх н адання, а також здійснює конт роль за використанням цих ко штів.

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю «Охоронна агенція Легіон-Це нтр», зареєстрований як юрид ична особа виконавчим коміте том Краматорської міської Ра ди Донецької області, 31.10.06, іден тифікаційний код 34657820 (а.с.7). Як пл атник страхових внесків пере буває на обліку у Краматорсь кій міський виконавчій дирек ції Донецького обласного від ділення Фонду соціального ст рахування з тимчасової втрат и працездатності (а.с.6). Згідно з довідкою з Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців знаходиться за адресою: 84306, Дон ецька область, м. Краматорськ , вул. Сахалінська, б.4 (а.с.9).

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідачем 15.07.10 до Фо нду поданий звіт за 2 квартал 2 010 року про нараховані внески, перерахування та витрати, по в'язані з загальнообов'яз ковим державним соціальним с трахуванням у зв'язку з тим часовою втратою працездатно сті за формою Ф-4ФСС з ТВП, з яко го вбачається, що заборгован ість по страхових коштах, стр ок сплати яких не настав (пото чна заборгованість) складає 43,20 грн. та заборгованість пов' язана з невиплатою заробітно ї плати складає 830,34 грн. (а.с.10).

Правовідносини, що склалис я між сторонами, регулюються Законом України «Про загаль нообов'язкове державне соціа льне страхування у зв'язку з т имчасовою втратою працездат ності та витратами, зумовлен ими похованням» № 2240 від 18.01.2001р. (д алі-Закон № 2240).

Пунктом 7 Розділу VIII «Прикінц еві та перехідні положення» Закону України від 08.07.2010р. № 2462-VІ «Про збір та облік єдиного вн еску на загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння» визначено, зокрема, стяг нення заборгованості із спла ти страхових внесків за діюч ими видами загальнообов'язко вого державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або н е сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійс нюється фондами загальнообо в'язкового державного соціал ьного страхування відповідн о до законодавства, що діяло н а момент виникнення такої за боргованості або застосуван ня штрафних санкцій. Погашен ня заборгованості з використ анням коштів, що надходять у р ахунок сплати єдиного внеску , забороняється. На період до п овного стягнення заборгован ості із сплати страхових вне сків за діючими видами загал ьнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахо ваних та/або не сплачених у пе ріод до 1 січня 2011 року, в тому чи слі нарахованих внесків, стр ок сплати яких на 1 січня 2011 рок у не настав, та відповідних шт рафних санкцій за фондами за гальнообов'язкового державн ого соціального страхування зберігаються повноваження щ одо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю с плати страхових внесків, зас тосування фінансових санкці й, якими вони були наділені до набрання чинності цим Закон ом.

Заборгованість підприємст ва виникла за 2 квартал 2010 року, що підтверджується звітом з а формою Ф4-ФССзТВП (а.с.10), у зв' язку з чим, при вирішенні спор у слід керуватися Законами У країни в редакції, що діяла до 01 січня 2011 року.

Згідно статті 2 Закону № 2240-ІІ І платниками страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я у зв'язку з тимчасовою втрат ою працездатності та витрата ми, зумовленими похованням, є страхувальники та застрахов ані особи.

Відповідно до положень час тини 2 статті 27 Закону № 2240-ІІІ ст рахувальник зобов'язаний, зо крема, нараховувати і сплачу вати в установлені строки та в повному обсязі страхові вн ески.

Згідно зі статтею 50 Закону № 2240-ІІІ матеріальне забезпече ння та соціальні послуги за з агальнообов'язковим державн им соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими похованням, зас трахованим особам, зазначени м у частині першій статті 6 цьо го Закону, призначаються та н адаються за основним місцем роботи (крім видів матеріаль ного забезпечення, передбаче них пунктами 1, 2 статті 34 цього Закону, яке надається за осно вним місцем роботи та за сумі сництвом у порядку, визначен ому Кабінетом Міністрів Укра їни).

Відповідно до пункту 3 части ни 1 статті 28 Закону № 2240-ІІІ стра ховик має право здійснювати перевірку правильності нара хування і повноти сплати стр ахових внесків та використан ня страхових коштів на підпр иємствах, в установах, органі заціях незалежно від форми в ласності, виду діяльності та господарювання, у фізичних о сіб, які використовують прац ю найманих працівників.

Статтею 30 Закону № 2240-ІІІ визн ачена відповідальність стра хувальника. Так у разі несвоє часної сплати страхових внес ків страхувальником (у тому ч ислі фізичною особою, яка не м ає статусу підприємця та вик ористовує найману працю, чер ез ухилення від подання заяв и про взяття на облік як платн ика страхових внесків) або не повної їх сплати страхувальн ик сплачує суму донараховани х контролюючим органом страх ових внесків (недоїмки), штраф та пеню. За несвоєчасність сп лати страхувальником страхо вих внесків на нього наклада ється штраф у розмірі 50 відсот ків суми належних до сплати с трахових внесків за весь пер іод, який минув з дня, коли стр ахувальника було взято на об лік.

Не сплачені в строк страхов і внески, пеня і штраф стягуют ься в доход Фонду із страхува льника у безспірному порядку . Строк давності в разі стягне ння страхових внесків, пені т а фінансових санкцій, передб ачених цією статтею, не засто совується.

Безпосередньо порядок обч ислення і сплати роботодавця ми та застрахованими особами страхових внесків на загаль нообов'язкове державне соціа льне страхування у зв'язку з т имчасовою втратою працездат ності та витратами, зумовлен ими народженням та поховання м; обліку страхових внесків т а їх надходження до Фонду; вит рачання коштів Фонду; контро лю за сплатою платежів до Фон ду та витрачанням його кошті в визначає Інструкція про по рядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соц іального страхування з тимча сової втрати працездатності (далі - Інструкція), затвердже на постановою правління Фонд у від 26.06.2001р. № 16.

Відповідно до пункту 4 Інстр укції страхувальники, зазнач ені в пунктах 2.1 та 2.2 цієї Інстр укції, щомісячно нараховують страхові внески в розмірах, в становлених чинним законода вством. При цьому не мають зна чення джерела фінансування в итрат на оплату праці. Нараху вання здійснюються без зменш ення заробітної плати на сум у податків та обов'язкових пл атежів.

Перерахування коштів на ра хунки Фонду страхувальникам и-роботодавцями здійснюєтьс я одночасно з одержанням кош тів на оплату праці в установ ах банків.

У разі виплати заробітної п лати за першу половину або ін шу частину місяця нараховані страхові внески повинні бут и перераховані до Фонду не пі зніше дня, встановленого для виплати заробітної плати за другу половину місяця.

Частиною 1 ст. 50 Закону передб ачено, що матеріальне забезп ечення та соціальні послуги за загальнообов'язковим де ржавним соціальним страхува нням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та в итратами, зумовленими похова нням, призначаються та надаю ться застрахованим особам за основним місцем роботи за ра хунок сплачених застрахован ими особами страхових внескі в.

На час розгляду справи відп овідач не сплатив заборгован ість зі сплати страхових вне сків, сума боргу 873,54 грн., відпов ідачем самостійно відображе на у звіті, отже ним визнано зо бов'язання перед Фондом.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що позовні вимоги позивача підлягають задовол енню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст.2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59 , 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111,112, 121, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-18 6, 254 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Донецьке обласне від ділення Фонду соціального ст рахування з тимчасової втрат и працездатності до товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Охорона агенція Легіон- Центр» про стягнення заборго ваності по сплаті страхових внесків у сумі 873, 54 грн. - задовол ьнити.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Ох орона агенція Легіон-Центр» (ЄДРПОУ 34657820, адреса: 84306, Донецька область, м. Краматорськ, вул. С ахалінська, б.4) на користь Дон ецького обласного відділенн я Фонду соціального страхува ння з тимчасової втрати прац ездатності (ДОД ВАТ «Райффай зен Банк «Аваль» 2560032800, ЄДРП ОУ 26081941, МФО 335076) заборгованість п о сплаті страхових внесків у сумі 873 (вісімсот сімдесят три ) гривень 54 коп.

Постанова постановлена у н арадчій кімнаті та проголоше на її вступна та резолютивна частини у судовому засіданн і 8 листопада 2011 року.

Постанова виготовлена в по вному обсязі 11 листопада 2011 рок у.

Апеляційна скарга на поста нову суду подається протягом десяти днів з дня її проголош ення через Донецький окружни й адміністративний суд. У раз і застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодек су, а також прийняття постано ви у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Соколова О. А.

Дата ухвалення рішення08.11.2011
Оприлюднено02.12.2011
Номер документу19378184
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/15376/2011

Ухвала від 19.12.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Соколова О. А.

Постанова від 08.11.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Соколова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні