Постанова
від 31.10.2011 по справі 2а-0770/2602/11
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-0770/2602/11

Рядок статзвіту № 5.1.1

Код - 13

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М     У К Р А Ї Н И

31 жовтня 2011 року                                                                                                 м. Ужгород

Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Ващилін Р. О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовною заявою Мукачівської об'єднаної державної податкової інспекції Закарпатської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізон - ІФ"  про скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

Мукачівська об'єднана державна податкова інспекція Закарпатської області звернулася до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізон - ІФ"  про скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

22.09.2011 до суду від представника позивача надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач заперечення проти позову не подав, у судове засідання повторно не з’явився, про причини неприбуття суд не повідомив, хоча був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду.

Враховуючи вищезазначене та згідно ч.6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України оскільки немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд розглядає справу у письмовому провадженні.

Розглянувши подані позивачем документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Згідно п.67.2. ст. 67 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VІ органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Бізон - ІФ" (далі - відповідач) відповідно до Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 01.04.2011 значиться у державному реєстрі із місцезнаходженням: 89600, Закарпатська область, м. Мукачево, вул. Пряшівська, буд. 9. Дата реєстрації відповідача за даною адресою була проведена згідно Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 15.05.2009, 20.05.2009 державним реєстратором Калуської районної державної адміністрації Івано-Франківської області під номерами записів 11,12,13.

Підставою державної реєстрації змін до установчих документів відповідача слугувала зміна адреси місцезнаходження з 77300, Івано-Франківська область, місто Калуш, вул. Долинська, буд. 52В на 89600, Закарпатська область, м. Мукачево, вул. Пряшівська, буд. 9.

21.01.2010 на адресу інспекції надійшли відомості про відповідача (у зв'язку із зміною свого місцезнаходження) від Калуської ОДПІ у Івано-Франківській області для взяття його на облік за новою адресою.

Приписами п.п.3.5 та 4.1 Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів), який діяв у період передачі облікової справи відповідача до Мукачівської ОДПІ, зазначено, що місцем обліку платників податків є відповідний орган державної податкової служби за зареєстрованим місцезнаходженням юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) чи зареєстрованим місцем проживання (здійснення діяльності) самозайнятої особи, якщо інше не передбачене цим Порядком; узяття на облік як платників податків - юридичних осіб та відокремлених підрозділів юридичних осіб здійснюється за їх місцезнаходженням відповідними органами державної податкової служби після внесення відомостей про них до Єдиного державного реєстру або, у випадках, передбачених законодавством, після присвоєння ідентифікаційних кодів за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України.

Частиною 2 п.3.2. Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів) визначено, що органи державної податкової служби здійснюють контроль відомостей, які надійшли з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Згідно п.63.11. ст. 63 Податкового кодексу України органи державної податкової служби забезпечують достовірність даних про платників податків в Єдиному банку даних про платників податків - юридичних осіб та Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, реєстрі платників податку на додану вартість, реєстрі неприбуткових організацій та інших реєстрах, що формуються та ведуться органами державної податкової служби згідно з цим Кодексом, їх захист від несанкціонованого доступу, оновлення, архівування та відновлення даних.

Ужгородським міжрайонним відділом податкової міліції ДПІ у м. Ужгороді було проведено заходи по встановленню місцезнаходження відповідача, оскільки останній змінив своє місцезнаходження на адресу масової реєстрації.

01.02.2010 працівниками Ужгородського МВПМ ДПІ у м. Ужгороді було проведено обстеження юридичної адреси: м. Мукачево, вул. Пряшівська, 9, в результаті чого виявлено, що за вищевказаною адресою посадових осіб ТОВ "Бізон - ІФ" та документів, які б свідчили про здійснення фінансово - господарської діяльності даного товариства не виявлено. Крім того, працівниками податкової міліції в акті зафіксовано, що за даною адресою знаходиться територія загороджена парканом. В результаті обстеження складено акт від 01.02.2010 про відсутність за місцезнаходженням юридичної особи.  

Працівниками податкової міліції було встановлено, що відомості, зазначені у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців посадовими особами відповідача при зміні адреси місцезнаходження були вказані недостовірні.

Мукачівською ОДПІ було складено повідомлення форми № 18ОПП про відсутність платника податків за місцезнаходженням від 12.02.2010 № 3386/10/29-00, а саме: товариство з обмеженою відповідальністю "Бізон - ІФ" (код ЄДРПОУ 34268730) відсутнє за зареєстрованим місцезнаходженням.

Державним реєстратором Виконавчого комітету Мукачівської міської ради Закарпатської області відповідно до Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців було внесено інформацію щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою.

Фактично за адресою: 89600, Закарпатська область, м. Мукачево, вул. Пряшівська, буд. 9, відсутні як керівні органи управління підприємством, так і особи, уповноважені діяти від імені даної юридичної особи, а також засновники (учасники) товариства.

Пунктом 45.2. ст. 45 Податкового кодексу України визначено, що податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України.

Згідно ч.1 ст. 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Відповідно до п.5 ст. 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 № 755-ІV під місцезнаходженням юридичної особи розуміється місцезнаходження постійно діючого виконавчого органу юридичної особи, а в разі його відсутності - місцезнаходження іншого органу чи особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи без довіреності, за певною адресою, яка вказана засновниками (учасниками) в установчих документах, і за якою здійснюється зв'язок з юридичною особою.

Згідно ч.1 ст. 16 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" з метою забезпечення органів державної влади та учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців створюється Єдиний державний реєстр, який містить відомості щодо місцезнаходження юридичної особи, дати і номера запису про проведення державної реєстрації юридичної особи, дати і номера записів про внесення змін до нього, дати видачі або заміни свідоцтва про державну реєстрацію, дані про установчі документи, дати і номерів записів про внесення змін до них, про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням (ст. 17 цього Закону).

Відповідно до ч.1 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою.

Наведені вище обставини дають підстави вважати, що зазначені у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців відомості є недостовірними, а записи, що вчинені державним реєстратором Калуської районної державної адміністрації Івано-Франківської області щодо внесення до державного реєстру відомостей про нове місцезнаходження юридичної особи підлягають скасуванню.

Отже, проведена державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи 15.05.2009 під номером 11091050010000418 підлягає скасуванню.

Крім того, підлягають скасуванню також інші зміни проведені державним реєстратором 15.05.2009 та 20.05.2009, оскільки вони пов'язані із скасуванням державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, а саме: 15.05.2009 номер запису 11091070011000418 "Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах" - тобто зміна в реєстрі місцезнаходження з 77300, Івано-Франківська область, місто Калуш, вул. Долинська, буд. 52В на 89600, Закарпатська область, м. Мукачево, вул. Пряшівська, буд. 9; 20.05.2009 "зняття з обліку" у Калуській районній державній адміністрації Івано-Франківської області.

Згідно ч.4 ст. 53 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються державному реєстратору, завідомо неправдивих відомостей, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, несуть відповідальність, встановлену законом.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення повністю.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 11, 70, 71, 86, 94, ч.6 128, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов Мукачівської об'єднаної державної податкової інспекції Закарпатської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізон - ІФ"  про скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи - задовольнити повністю.

2.Визнати неправомірними дії Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізон - ІФ" (ідентифікаційний код 34268730).

3.Скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізон - ІФ" (ідентифікаційний код 34268730), проведену державним реєстратором Калуської районної державної адміністрації Івано-Франківської області 15.05.2009 під номером 11091050010000418; реєстраційну дію "Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах" від 15.05.2009 номер запису 11091070011000418; реєстраційну дію "Зняття з обліку" від 20.05.2009.

4.Копію постанови, після набрання нею законної сили, надіслати державному реєстратору Виконавчого комітету Мукачівської міської ради Закарпатської області.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд, який ухвалив постанову. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає законної сили у порядку та строки, визначені ст. 254 КАС України.

Суддя                                                                                                            Ващилін Р. О.

Дата ухвалення рішення31.10.2011
Оприлюднено01.12.2011
Номер документу19378610
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0770/2602/11

Постанова від 31.10.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Ващилін Р. О.

Ухвала від 10.08.2011

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Ващилін Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні