Постанова
від 09.11.2011 по справі 2а-0870/8324/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2011 року Справа № 2а-0870/8324/11

14 год. 55 хв.

Запорізький окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого судді Каракуш і С.М.

при секретарі Лазько Д.В.

за участю представника поз ивача Усс С.М.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у адміністративну справу

за позовом: Запорізького об ласного центру зайнятості

до: Товариства з обм еженою відповідальністю «Сп ортивний клуб «Олком»

про: стягнення штрафу

ВСТАНОВИВ:

Запорізьким обласним цент ром зайнятості подано адміні стративний позов до Товарист ва з обмеженою «Спортивний к луб «Олком» про стягнення су ми штрафу за порушення вимог п. 5 ст. 20 Закону України «Про за йнятість населення» у сумі 10 875 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що ТОВ «Спортивний клу б «Олком», у порушення п. 5 ст. 20 З акону України «Про зайнятіст ь населення» не подані звіти про заплановане та фактичне вивільнення працівників, зг ідно форми 4-ПН, за що до відпов ідача застосовані штрафні са нкції у розмірі 10 875 грн., які у д обровільному порядку не спла чені, у зв' язку з чим просить стягнути зазначену суму штр афу.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримала в повному обся зі, дала пояснення в їх обґрун тування аналогічні викладен им в позовній заяві, просила п озов задовольнити.

Представник відповідача п овторно в судове засідання н е з' явився, про дату, час та м ісце розгляду справи повідом лявся належним чином, про при чини неявки не повідомив, зап еречень проти позову і будь-я ких заяв до суду не надіслав, у зв' язку з чим суд, відповід но до приписів ч 4.ст. 128 КАС Укра їни, розглянув справу у відсу тності представника відпові дача.

Вислухавши пояснення пред ставника позивача, з' ясував ши обставини справи та перев іривши їх доказами, суд прихо дить до висновку, що позов під лягає задоволенню з наступни х підстав.

Судом встановлено, що Товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Спортивний клуб «Олк ом» (код ЄДРПОУ 31370094), зареєстров ане як платник внесків на заг альнообов' язкове державне соціальне страхування на ви падок безробіття у Мелітопол ьському міському центрі зайн ятості.

12.08.2011 Запорізьким обласним це нтром зайнятості, на підстав і листа №1398/11 від 23.07.2011 Мелітополь ського міського центру зайня тості пов' язаних з порушенн ям вимог п. 5 ст. 20 Закону Україн и «Про зайнятість населення» , була проведена перевірка з п итань дотримання вимог п. 5 ст. 20 Закону України «Про зайняті сть населення», стосовно пор ушення двомісячного терміну подання плану заплавного ви вільнення працівників та дес ятиденного строку подання сп иску фактично вивільнених пр ацівників та складено акт пе ревірки №85 від 12.08.2011 додержання законодавства про зайнятіст ь населення. Перевірка прово дилася у присутності голови ліквідаційної комісії ТОВ «С портивний клуб «Олком», голо ва ліквідаційної комісії Ч ичановський І.О., який підпи сав акт, із письмовими поясне ннями, копію акта перевірки о тримав.

Під час перевірки встановл ено порушення вимог п. 5 ст. 20 За кону України «Про зайнятість населення» №8903-ХІІ від 01.03.1991, а са ме, порушення двомісячного т ерміну подання плану заплавн ого вивільнення працівників та порушення десятиденного строку подання списку фактич но вивільнених працівників. Звіт за формою №4-ПН (план) про з аплановане вивільнення прац івників та Звіт про фактичне вивільнення працівників, що до звільнення 11.04.2011 гр. ОСОБА_3 у зв' язку з ліквідацією пі дприємства, не були подані до Мелітопольського міського ц ентру зайнятості.

Відповідно до документів, н аданих Запорізькому обласно му центру зайнятості ТОВ «Сп ортивний клуб «Олком» звільн ило відповідно до п.1 ст. 40 Кодек су Законів про працю України (далі КЗпПУ) (у зв' язку з лікв ідацією підприємства) 1 праці вника, а саме: ОСОБА_4 - нак аз про звільнення відповідно до п. 1 ст. 40 КЗпПУ №50/к від 11.04.2011. Фак т звільнення гр. ОСОБА_3 з п осади секретаря також підтве рджується ксерокопією трудо вої книжки НОМЕР_1 гр. ОС ОБА_3 Копії зазначених доку ментів головою ліквідаційно ї комісії ТОВ «Спортивний кл уб «Олком» під час перевірки були надані перевіряючим За порізького обласного центру зайнятості, (копії яких долуч ені до матеріалів справи).

Таким чином, ТОВ «Спортивни й клуб «Олком» порушило вимо ги п. 5 ст. 20 Закону України «Про зайнятість населення» в час тині двомісячного терміну на дання плану запланованого ви вільнення працівників та дес ятиденного строку направлен ня списку фактично вивільнен их працівників.

Відповідно до ст. 49-2 Кодексу законів про працю України пе редбачений порядок вивільне ння працівників. Про наступн е вивільнення працівників пе рсонально попереджають не пі зніше ніж за два місяці.

При вивільненні працівник ів у випадках змін в організа ції виробництва і праці врах овується переважне право на залишення на роботі, передба чене законодавством.

Одночасно з попередженням про звільнення у зв'язку із зм інами в організації виробниц тва і праці власник або уповн оважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому ж підприємстві, в устано ві, організації. При відсутно сті роботи за відповідною пр офесією чи спеціальністю, а т акож у разі відмови працівни ка від переведення на іншу ро боту на тому ж підприємстві, в установі, організації праці вник, за своїм розсудом, зверт ається за допомогою до держа вної служби зайнятості або п рацевлаштовується самостій но. Водночас власник або упов новажений ним орган доводить до відома державної служби з айнятості про наступне вивіл ьнення працівника із зазначе нням його професії, спеціаль ності, кваліфікації та розмі ру оплати праці.

Державна служба зайнятост і пропонує працівникові робо ту в тій же чи іншій місцевост і за його професією, спеціаль ністю, кваліфікацією, а при її відсутності - здійснює підбі р іншої роботи з урахуванням індивідуальних побажань і с успільних потреб. При необхі дності працівника може бути направлено, за його згодою, на навчання новій професії (спе ціальності) з наступним нада нням йому роботи.

Згідно з п. 5 ст. 20 Закону Украї ни «Про зайнятість населення », встановлено, що при вивільн енні працівників (у тому числ і працюючих пенсіонерів та і нвалідів) у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідаці єю, реорганізацією або переп рофілюванням підприємств, ус танов, організацій, скорочен ням чисельності або штату пр ацівників, підприємства, уст анови, організації, незалежн о від форми власності, повідо мляють про це не пізніш як за д ва місяці в письмовій формі д ержавну службу зайнятості, в казуючи підстави і строки ви вільнення, найменування проф есій, спеціальностей, кваліф ікації, розмір оплати праці, а в десятиденний строк після в ивільнення - направляють спи ски фактично вивільнених пра цівників, зазначаючи в них ін валідів.

У разі неподання або поруше ння строків подання цих дани х стягується штраф у розмірі річної заробітної плати за к ожного вивільненого працівн ика. Ці кошти зараховуються д о Фонду загальнообов'язковог о державного соціального стр ахування України на випадок безробіття і використовують ся для фінансування заходів по працевлаштуванню та соціа льного захисту вивільнювани х працівників.

За результатами проведено ї перевірки та на підставі ак ту перевірки №85 від 12.08. 2011 Началь ником інспекції по контролю за додержанням законодавств а про зайнятість населення З апорізького обласного центр у зайнятості М. Воропай пр ийняте рішення №3/20 від 26.08.2011 про накладення штрафу за недотри мання вимог п. 5 ст. 20 ЗУ «Про зай нятість населення» щодо непо дання звітності до державної служби зайнятості.

Рішенням начальника інспе кції по контролю за додержан ням законодавства про зайнят ість населення Запорізького обласного центру зайнятості від 26.08.2011 №3/20 «Про накладення шт рафу за недотримання вимог п . 5 ст. 20 Закону України «Про зай нятість населення» щодо непо дання звітності до державної служби зайнятості» накладен о штраф на ТОВ «Спортивний кл уб «Олком» у розмірі річної з аробітної плати вивільненог о працівника, на загальну сум у 10 875 грн.

Вказане рішення надіслане поштою на юридичну адресу ТО В «Спортивний клуб «Олком» т а отримане відповідачем 01.09.2011, п ро що свідчить особистий під пис уповноваженої особи підп риємства в поштовому повідом ленні, яке міститься в матері алах справи.

Рішення про накладення штр афу відповідачем в судовому порядку не оскаржувалось.

Пунктом 6 статті 20 Закону пер едбачено, що порядок стягнен ня та розміри штрафів за неви конання вимог цієї статті з п ідприємств, установ і органі зацій встановлюється законо давством України.

Відсутність нормативно ви значеного порядку стягнення штрафу за невиконання вимог статті 20 Закону не позбавляє центр зайнятості права стягн ути суму відповідного штрафу шляхом звернення до адмініс тративного суду.

Враховуючи, що сума штрафу, який накладений на відповіда ча за рішенням №3/20 від 26.08.2011 у доб ровільному порядку не сплаче на, суд приходить до висновку , що вимоги про стягнення тако го штрафу є обґрунтованими т а підлягають задоволенню.

Згідно п.4 ст.94 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни, у справах, в яких позивач ем є суб' єкт владних повнов ажень, а відповідачем - фізи чна чи юридична особа, судові витрати, здійснені позиваче м, з відповідача не стягуютьс я.

На підставі викладено, ст.ст . 94, 158, 161-163 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Сп ортивний клуб «Олком» (72312, Запо різька область, м. Мелітополь , вул. Фрунзе, 31, ЄДРПОУ 31370094) штраф за порушення пункту 5 статті 2 0 Закону України «Про зайняті сть населення» у сумі 10875 (десят ь тисяч вісімсот сімдесят п' ять) грн. на користь Запорізьк ого обласного центру зайнято сті (ЄДРПОУ 03491412, банк одержувач а: ГУДКУ у Запорізькій област і, МФО 813015, р/р 37170300901006, призначення п латежу: «Штраф за порушення п ункт 5 статті 20 Закону України «Про зайнятість населення») .

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі скла дення постанови у повному об сязі відповідно до статті 160 К АС України, або прийняття пос танови у письмовому провадже нні - з дня отримання копії пос танови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіс ть отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, т о десятиденний строк на апел яційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя С.М Каракуша

Дата ухвалення рішення09.11.2011
Оприлюднено02.12.2011
Номер документу19378911
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/8324/11

Постанова від 09.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Постанова від 09.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Ухвала від 10.10.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні