Постанова
від 09.11.2011 по справі 2а-9483/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8.1.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

09 листопада 2011 року Справа № 2а-9483/11/1270

Луганський окружний адмі ністративний суд у складі:

судді: Ірметова О.В.

при секретарі: Іванович К.В.,

за участю представників ст орін від:

позивача: Лиманюк М.А.

відповідача: не з' явився.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом Державної под аткової інспекції в м.Сєвєро донецьку до Товариства з обмеженою відповідальністю «Стройінвест-СТ» про стягне ння податкового боргу з орен дної плати за землю в сумі 2928,98г рн., -

ВСТАНОВИВ :

20 жовтня 2011 року до Лугансько го окружного адміністративн ого суду надійшов позов Держ авної податкової інспекції в м.Сєвєродонецьку до Товар иства з обмеженою відповід альністю «Стройінвест-СТ» п ро стягнення податкового бор гу з орендної плати за землю в сумі 2928,98грн..

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що Т овариство з обмеженою відп овідальністю «Стройінвест-С Т» зареєстровано Старобільс ькою районною державною адмі ністрацією Луганської облас ті та присвоєно ідентифікаці йний код юридичної особи-34341417.

25.05.2006 року відповідача взято на облік до Старобільської м іжрайонної ДПІ за №945.

30.07.2008 відповідач уклав догові р оренди землі із Сєвєродоне цькою міською радою про плат не користування земельної ді лянки.

У січні 2011 року відповідачем задеклароване податкове зоб ов' язання з орендної плати подавши декларацію із визнач енням суми 3081,16 грн.

Відповідачем не сплачено д о бюджету узгоджену суму под аткового боргу у сумі 2928,98 грн ., в тому числі пеня - 49,00 грн. На виконання вимог податкового законодавства було направле но відповідачу першу та друг у податкову вимогу, але відпо відач не сплатив узгоджений податковий борг.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав п озовні вимоги у повному обся зі та надав пояснення аналог ічні позовним вимогам.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про час та місце проведенн я судового засідання повідом лявся належним чином, причин и неявки суду невідомі.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и подані суду письмові доказ и, оцінивши їх за своїм внутрі шнім переконанням, що ґрунту ється на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у суд овому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд п риходить до наступного.

01 січня 2011 року набув чинност і Податковий Кодекс України, який встановлює перелік под атків та зборів, що справляют ься в Україні, та порядок їх ад міністрування, платників под атків та зборів, їх права та об ов'язки, компетенцію контрол юючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податков ого контролю, а також відпові дальність за порушення подат кового законодавства.

Відповідно до п.п. 14.1.175 п.14.1 ст.14 П одаткового кодексу України п одатковий борг - сума грошо вого зобов' язання (з урахув анням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгод женого платником податків аб о узгодженого в порядку оска рження, але не сплаченого у вс тановлений цим Кодексом стро к, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов' язання.

Згідно з п.57.1 ст. 57 ПК України п латник податків зобов' язан ий самостійно сплатити суму податкового зобов' язання, з азначену у поданій ним подат ковій декларації, протягом 10 к алендарних днів, що настають за останнім днем відповідно го граничного строку, передб аченого цим Кодексом для под ання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п.57.2 ст. 57 ПК Укр аїни у разі коли відповідно д о цього Кодексу або інших зак онів України контролюючий ор ган самостійно визначає пода ткове зобов' язання платник а податків з причин, не пов' я заних з порушенням податково го законодавства, такий плат ник податків зобов' язаний с платити нараховану суму пода ткового зобов' язання у стро ки, визначені в цьому Кодексі , а якщо такі строки не визначе но, - протягом 30 календарних днів, що настають за днем отри мання податкового повідомле ння-рішення про таке нарахув ання.

Згідно з п.57.3 ст.57 ПК України у разі визначення грошового з обов' язання контролюючим о рганом за підставами, зазнач еними у підпунктах 54.3.1-54.3.6 пункт у 54.3 статті 54 цього Кодексу, пла тник податків зобов' язаний сплатити нараховану суму гр ошового зобов' язання протя гом 10 календарних днів, що нас тають за днем отримання пода ткового повідомлення-рішенн я, крім випадків, коли протяго м такого строку такий платни к податків розпочинає процед уру оскарження рішення контр олюючого органу.

Відповідно до п.59.1 ст. 59 ПК Укр аїни, у разі коли платник пода тків не сплачує узгодженої с уми грошового зобов' язання в установлені законодавство м строки, орган державної под аткової служби надсилає (вру чає) йому податкову вимогу в п орядку, визначеному для надс илання (вручення) податковог о повідомлення-рішення.

Згідно з п.59.4 ст. 59 ПУ України п одаткова вимога надсилаєтьс я також платникам податків, я кі самостійно подали податко ві декларації, але не погасил и суми податкових зобов' яза нь у встановлені цим Кодексо м строки, без попереднього на дсилання (вручення) податков ого повідомлення-рішення.

Відповідно до п.87.2 ст. 87 ПК Укр аїни джерелами погашення под аткового боргу платника пода тків є будь-яке майно такого п латника податків з урахуванн ям обмежень, визначених цим К одексом, а також іншими закон одавчими актами.

Згідно з п.95.1 ст.95 ПК України о рган державної податкової сл ужби здійснює за платника по датків і на користь держави з аходи щодо погашення податко вого боргу такого платника п одатків шляхом стягнення кош тів, які перебувають у його вл асності, а в разі їх недостатн ості - шляхом продажу майна та кого платника податків, яке п еребуває у податковій застав і.

Відповідно до п.95.2 ст.95 ПК Укра їни стягнення коштів та прод аж майна платника податків п ровадяться не раніше ніж чер ез 60 календарних днів з дня на діслання такому платнику под аткової вимоги.

Згідно з п.95.3 ст.95 ПК України с тягнення коштів з рахунків п латника податків у банках, об слуговуючих такого платника податків, здійснюється за рі шенням суду, яке направляєть ся до виконання органам держ авної податкової служби, у ро змірі суми податкового боргу або його частини.

В судовому засіданні встан овлено, що відповідач Товар иство з обмеженою відповід альністю «Стройінвест-СТ» за реєстровано Старобільською районною державною адмініст рацією Луганської області та присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи-34341417.

25.05.2006 року відповідача взято на облік до Старобільської м іжрайонної ДПІ за №945.

27 січня 2011 року відповідачем задеклароване податкове зоб ов' язання з орендної плати, подавши декларацію із визна ченням суми 3081,16 грн. щомісячно ї сплати.

Згідно довідки про рахунок суми боргу заборгованість у творилася за період липень-в ересень 2011 року. Тобто станом н а жовтень 2011 року сума податко вого боргу склала 9243,48 грн.

13 жовтня 2011 року відповідаче м було подано уточнюючий роз рахунок, яким зменшив суму по даткового зобов' язання на 4 075,09 грн.

Станом на вересень 2011 року з урахуванням переплати відпо відач має податковий борг ор ендної плати за землю на зага льну суму 2879,41 грн.

Позивачем на адресу відпов ідача надсилалась податков а вимога від 02.08.2011 року № 240.

Таким чином матеріалами сп рави підтверджено наявність суми податкового боргу у роз мірі 2879,41 грн.

Оскільки позивач у содовом у засіданні не надав доказів обґрунтованого нарахування пені, суд прийшов до висновку ,що позовні вимоги в частині стягнення пені не підлягають задоволенню.

В іншій частині суд вбачає, що за відповідачем облікову ється податкова заборговані сть у сумі 2879,41 грн., яка є узгодж еною та обов' язковою до спл ати, позовні вимоги податков ого органу щодо стягнення по даткового боргу є законними та обґрунтованими.

Судові витрати по справі зг ідно ч.4 ст.94 КАС України з відпо відача не стягуються.

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративно го судочинства України не пе редбачено їх стягнення у дан их випадках.

Керуючись статтями 2, 9, 10, 11, 17, 18, 71 , 87, 94, 105, 158-163 Кодексу адміністрати вного судочинства України, с уд

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Державної п одаткової інспекції в м.Сєвє родонецьку до Товариства з обмеженою відповідальні стю «Стройінвест-СТ» про стя гнення податкового боргу з о рендної плати за землю в сумі 2879,41 грн. задовольнити частков о.

Стягнути кошти Това риства з обмеженою відпові дальністю «Стройінвест-СТ» ( і.к. 34341477) в рахунок погашення по даткового боргу з орендної п лати за землю в сумі 2879,41 грн.(дві тисячі вісімсот сімдесят де в' ять грн. 41 коп.) з рахунків у банках обслуговуючих платни ка.

В решті позовних вимог відм овити.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Донецького апеляційно го адміністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Луганський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає , до суду апеляційної інстанц ії.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіст ь отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеля ційне оскарження постанови с уду обчислюється з наступног о дня після закінчення п'ятид енного строку з моменту отри мання суб'єктом владних повн оважень повідомлення про мож ливість отримання копії пост анови суду.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого статтею 186 КА С України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

Якщо строк апеляційного ос карження буде поновлено, то в важається, що постанова суду не набрала законної сили.

Постанову в повному обсязі складено та підписано 09 листо пада 2011 року.

Суддя О.В. Ірметова

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.11.2011
Оприлюднено02.12.2011
Номер документу19381613
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9483/11/1270

Постанова від 09.11.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ірметова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні