Постанова
від 21.11.2011 по справі 2а/1570/8317/2011
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/1570/8317/2011

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2011 року м.Одеса

Суддя Одеського окружно го адміністративного суду Во вченко О.А., розглянувши позов ну заяву державної податково ї інспекції у Приморському р айоні м. Одеси до Одеської філ ії Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Будінвест» про стягнення 298,76 грн., -

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружног о адміністративного суду над ійшла позовна заява державно ї податкової інспекції у При морському районі м. Одеси до О деської філії Товариства з о бмеженою відповідальністю « Будінвест»про стягнення 298,76 г рн.

Відповідач отримав надіс лану йому копію ухвали про ві дкриття скороченого провадж ення у справі 08 листопада 2011 ро ку, але жодних заяв про визнан ня позовних вимог чи запереч ень на адміністративний позо в в десятиденний строк з дня о держання такої ухвали відпов ідач до суду не надала.

Суд, дослідивши матеріали справи та надані докази, вваж ає, що позов підлягає задовол енню з наступних підстав.

Стаття 67 Конституц ії України передбачає, що кож ен зобов'язаний сплачувати п одатки і збори в порядку і ро змірах, встановлених законом .

Згідно п. 36.1 ст. 36 Податковог о кодексу України податковим обов' язком визнається обов ' язок платника податків обч ислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збо ру в порядку і строки, визначе ні цим Кодексом. Відповідно д о п.36.5 ст. 36 Податкового кодексу України встановлено, що за не виконання або неналежне вико нання податкового обов' язк у відповідальність несе плат ник податків, крім випадків, в изначених цим Кодексом.

Законом України «Про с истему оподаткування»визна чено, що під податком і збором (обов'язковим платежем) до бюд жетів та до державних цільов их фондів слід розуміти обов 'язковий внесок до бюджету ві дповідного рівня або державн ого цільового фонду здійснюв аний платниками у порядку і н а умовах, що визначаються зак онами України про оподаткува ння. Платниками податків і зб орів (обов'язкових платежів) є юридичні і фізичні особи на я ких згідно з законами Україн и покладено обов'язок сплачу вати податки і збори (обов'язк ові платежі). Платники податк ів і зборів (обов'язкових плат ежів) зобов'язані у числі іншо ї сплачувати належні суми по датків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені зако ном терміни.

Згідно Закону України «Про державну податкову слу жбу в Україні»завданням орга нів державної податкової слу жби є здійснення контролю за додержанням податкового зак онодавства, правильністю обч ислення, повнотою і своєчасн істю сплати до бюджетів, держ авних цільових фондів податк ів і зборів (обов'язкових плат ежів), а також неподаткових до ходів, установлених законода вством.

Законом України "Про поряд ок погашення зобов'язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами" визначений порядок погашення податкового боргу платника податків та порядо к звернення стягнення на акт иви платника податків, який в ідповідно до ввідної частини є спеціальним законом з пита нь оподаткування, та встанов лює порядок погашення зобов' язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та держ авними цільовими фондами з п одатків і зборів (обов'язкови х платежів), нарахування і спл ати пені та штрафних санкцій , що застосовуються до платни ків податків контролюючими о рганами.

Відповідно до пункту 1.6 статті 1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язан ь платників податків перед б юджетами та державними цільо вими фондами" примусове стяг нення це звернення стягнення на активи платника податків у рахунок погашення його под аткового боргу, без попередн ього узгодження його суми та ким платником податків.

Крім того, ним же визнач ено, що органами, уповноважен ими здійснювати заходи з пог ашення податкового боргу, є в иключно податкові органи.

Згідно з ст. 1 Закону Укр аїни "Про порядок погашення з обов'язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами" актив ами платника податків є кошт и, матеріальні та нематеріал ьні цінності, що належать юри дичній або фізичній особі за правом власності.

Як зазначено у ст. 3 Зако ну України "Про порядок погаш ення зобов'язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами " активи платника податків мо жуть бути примусово стягнуті в рахунок погашення його под аткових зобов'язань виключно за рішенням суду.

Згідно п.5.1 ст. 5 Закону Укр аїни № 2181 податкове зобов'язан ня (зобов'язання платника под атків сплатити до бюджетів а бо державних цільових фондів відповідну суму коштів у пор ядку та строки визначені цим Законом або іншими законами України), самостійно визначе не платником податків у пода тковій декларації, вважаєтьс я узгодженим з дня подання та кої податкової декларації.

Згідно з підпунктом 6.2.1 пун кту 6.2 статті 6 Закону у разі, ко ли платник податків не сплач ує узгоджену суму податковог о зобов'язання в установлені строки, податковий орган над силає такому платнику податк ів податкові вимоги.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Будінвест»п еребуває на обліку у ДПІ у При морському районі м. Одеси в як ості платника податків.

Заборгованість відповідач а по податку на прибуток прив атних підприємств виникла в зв' язку з проведенням невиї зної документальної перевір ки своєчасності подання пода ткової звітності, за результ атами якої прийнято акт від 24. 02.2009 року № 3314/1501. На підставі акту прийнято податкове повідомл ення-рішення від 25.02.2009 року №000940150 1/0 на суму 170,00 грн.

Згідно облікових карток у т овариства рахувалась перепл ата у розмірі 10,00 грн.

Заборгованість відповідач а по податку на додану вартіс ть із вироблених в Україні то варів (робіт, послуг) виникла у зв' язку із самостійно визн аченою сумою податкового зоб ов' язання по податковій дек ларації №278221 від 16.01.2009 року на 141,00 г рн. Згідно облікових карток у відповідача рахувалась пере плата в розмірі 2,24.

Відповідачу була направле на податкова вимога від 02.02.2009 ро ку № 1/462, яка в результаті немож ливості вручення розміщена н а дошці оголошень ДПІ у Примо рському районі м. Одеси.

Заборгованість відп овідача не сплачена та підтв ерджується зібраними матері алами, доданими до позовної з аяви.

Своєчасна сплата податкі в і зборів, а також штрафних (ф інансових) санкцій до бюджет у, згідно діючого законодавс тва є обов' язком всіх суб' єктів підприємницької діяль ності. Не надходження таких п латежів перешкоджає виконан ню передбачених бюджетами со ціальннх програм, гарантован их Конституцією України.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Ук раїни кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та зап еречення.

Згідно ст. 86 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебі чному, повному та об'єктивном у дослідженні.

Враховуючи вище викл адене, та ту обставину, що відп овідач не сплатив заборгован ість, суд вважає, що позовні ви моги державної податкової ін спекції у Приморському район і м. Одеси до Одеської філії То вариства з обмеженою відпові дальністю «Будінвест»про ст ягнення 298,76 грн. є законними і о бґрунтованими, заснованими н а діючому законодавстві, і пі дтверджується доданими до по зову документами та підлягаю ть задоволенню.

Керуючись ст.ст. 158-163, 167 КАС Ук раїни, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний по зов державної податкової інс пекції у Приморському районі м. Одеси до Одеської філії Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Будінвест» про стя гнення 298,76 грн. - задовольнити.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Бу дінвест» (65000, м. Одеса, вул. Ніж инська, буд. 26, кВ.12; ідентифік аційний код: 34135551) заборгованіс ть:

по податку на прибуток прив атних підприємств у розмірі - 160,00 (сто шістдесят) грн. та пер ерахувати на розрахунковий р ахунок № 31111009700008, код платежу 11021000, о держувач: ГУДКУ в Одеській об ласті 23213460, банк одержувача: ГУД КУ в Одеській області, МФО: 828011;

по податку на додану вартіс ть із вироблених в Україні то варів (робіт, послуг) у розмірі - 138 (сто тридцять вісім) грн. 76 коп. та перерахувати на розра хунковий рахунок №31113029700008, код пл атежу 14010100, одержувач: ГУДКУ в Од еській області 23213460, банк одерж увача: ГУДКУ в Одеській облас ті, МФО: 828011.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо апеляційну скаргу не б уло подано.

У разі подання апеляці йної скарги судове рішення, я кщо його не скасовано, набира є законної сили після поверн ення апеляційної скарги, від мови у відкритті апеляційног о провадження або набрання з аконної сили рішенням за нас лідками апеляційного провад ження.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Одеського апеляційног о адміністративного суду чер ез Одеський окружний адмініс тративний суд шляхом подання апеляційної скарги. Апеляці йна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її отримання. Копія апеляційно ї скарги одночасно надсилаєт ься особою, яка її подає, до су ду апеляційної інстанції.

Суддя О.А. Вовченко

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.11.2011
Оприлюднено02.12.2011
Номер документу19382503
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1570/8317/2011

Ухвала від 21.10.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Постанова від 21.11.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні