Постанова
від 31.10.2011 по справі 2а/0270/4591/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 жовтня 2011 р. Справа № 2а/0270/4591/11

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі г оловуючого судді Томчука Андрія Валерійовича, розг лянувши в порядку скорочено го провадження матеріали спр ави

за позовом: управління П енсійного фонду України у Ле нінському районі м. Вінниці

до: товариства з обмеже ною відповідальністю "Нейва"

про: стягнення заборгов аності

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького окружног о адміністративного суду зве рнулось управління Пенсійн ого фонду України у Ленінськ ому районі м. Вінниці з позово м до товариства з обмеженою в ідповідальністю "Нейва" про с тягнення заборгованості зі с плати страхових внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 55907,70 грн.

Позов мотивовано тим, що вна слідок несплати страхових вн есків за відповідачем рахує ться заборгованість перед уп равлінням Пенсійного фонду У країни у Вінницькому районі в сумі 55907,70 грн., що підтверджує ться розрахунком заборгован ості ТОВ "Нейва" станом на 03.10.2011р .

Суд, розглянувши матеріали позовної заяви та встановив ши, що відповідно до положень ст.183-2 КАС України у даній адмі ністративній справі застосо вується скорочене проваджен ня, ухвалою від 12.10.2011р. відкрив с корочене провадження у даній справі та запропонував відп овідачу в 10-денний термін нада ти письмові заперечення прот и позову.

Відповідач у строк, передба чений ч. 3 ст. 183-2 КАС України запе речень проти позову не напра вив. На адресу суду повернувс я конверт з судовою кореспон денцією з відміткою органу п оштового зв'язку - "за закінчен ням терміну зберігання". Вся п оштова кореспонденція відпр авлялась за адресою, зазначе ною ЄДРПОУ.

Відповідно до ч. 8 ст. 35 КАС Укр аїни, вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщ о вона доставлена за адресою , внесеною до відповідного де ржавного реєстру, або за адре сою, яка зазначена її предста вником, і це підтверджується підписом відповідної особи.

За приписами частини 11 стат ті 35 КАС України, у разі поверн ення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена а дресату з незалежних від суд у причин, вважається, що така п овістка вручена належним чин ом

Відповідно до ч. 3 ст. 183-2 КАС Ук раїни, якщо справа розглядає ться судом за місцезнаходжен ням відповідача, то заперече ння проти позову чи заява про визнання позову мають бути п одані безпосередньо до канце лярії суду.

Згідно з п. 2 ч. 5 ст. 183-2 КАС Украї ни, дана адміністративна спр ава повинна бути розглянута у порядку скороченого прова дження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, пере дбаченого частиною третьою ц ієї статті, якщо до суду не бул о подано заперечення відпові дача та за умови, що справа роз глядається судом за місцезна ходженням відповідача.

Суд, дослідивши матеріали с прави, оцінивши докази, дійшо в висновку про наявність дос татніх підстав для задоволен ня позову, виходячи з наступн ого.

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ "Нейва" зареєстров ано в УПФ України у Ленінсько му районі м. Вінниці за № 0231041331 , і є платником страхових вн есків на обов' язкове держав не пенсійне страхування (а.с.7) .

Факт заборгованості відпо відача перед управлінням Пен сійного фонду України у Лені нському районі підтверджуєт ься: карткою особового рахун ку платника (а.с. 33-36), розрахунко м сум страхових внесків пода них відповідачем самостійно (за березень 2007р.- грудень 2007р.), р ішеннями про застосування фі нансових санкцій № 1 від 02.02.2007р., вимогою про сплату боргу № Ю - 2630 від 11.10.2010р. (а.с. 32) та іншими доку ментами, що містяться в матер іалах справи.

У зв'язку з набранням чиннос ті з 1 січня 2011р. Закону України "Про збір та облік єдиного вне ску на загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня" від 08.07.2010р., відповідно до абз .5 ч.7 Прикінцевих та перехідни х положень Закону, стягнення заборгованості із сплати с трахових внесків за діючим и видами загальнообов'язково го державного соціального ст рахування та сум штрафних са нкцій, нарахованих та/або не с плачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових в несків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійсн юється фондами загальнообов 'язкового державного соціаль ного страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заб оргованості або застосуванн я штрафних санкцій.

Відповідно до абз.6 ч7 на пер іод до повного стягнення з аборгованості із сплати стр ахових внесків за діючими ви дами загальнообов'язкового д ержавного соціального страх ування та сум штрафних санкц ій, нарахованих та/або не спла чених у період до 1 січня 2011 рок у, в тому числі нарахованих вн есків, строк сплати яких на 1 с ічня 2011 року не настав, та відпо відних штрафних санкцій за ф ондами загальнообов'язковог о державного соціального стр ахування зберігаються повно важення щодо контролю за пра вильністю нарахування, своєч асністю сплати страхових вне сків, застосування фінансови х санкцій, якими вони були над ілені до набрання чинності ц им Законом.

Законом України "Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування" від 09.07.2003 рок у № 1058-ІV (далі - Закон), визначено , що страхові внески - це кошти відрахувань на соціальне ст рахування та збір на обов' я зкове державне пенсійне стра хування, сплачені згідно із з аконодавством, що діяло рані ше; кошти, сплачені на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування відповідно до вимог цього Закону.

Пунктом 6 ч. 2 ст. 17 Закону № 1058-IV п ередбачено, що страхувальник и зобов' язані нараховувати , обчислювати і сплачувати в у становлені строки та в повно му обсязі страхові внески.

Відповідно до ч. 2 ст. 106 Закону , яка діяла на момент виникнен ня спірних правовідносин, су ми страхових внесків своєчас но не нараховані та/або не спл ачені страхувальниками у стр оки, визначені статтею 20 Закон у України "Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування", в тому числі обчисл ені територіальними органам и Пенсійного фонду у випадка х, передбачених частиною тре тьою статті 20 цього Закону, вв ажаються простроченою забор гованістю із сплати страхови х внесків (далі - недоїмка) і ст ягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. Протягом десяти роб очих днів із дня одержання ви моги про сплату недоїмки стр ахувальник зобов' язаний сп латити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Згідно з п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону, як а діяла на момент виникнення спірних правовідносин, за не сплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєч асне перерахування) страхува льниками страхових внесків, у тому числі донарахованих с трахувальниками або територ іальними органами Пенсійног о фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасн о не сплачених сум.

Одночасно на суми своєчасн о не сплачених (не перерахова них) страхових внесків і фіна нсових санкцій нараховуєтьс я пеня в розмірі 0,1 відсотка за значених сум коштів, розрахо вана за кожний день простроч ення платежу.

Частиною 13 ст. 106 "Про загально обов' язкове державне пенсі йне страхування" встановлено , що про нарахування пені та на кладення штрафів, передбачен их частинами дев' ятою і дес ятою цієї статті, посадові ос оби виконавчих органів Пенсі йного фонду в порядку, встано вленому правлінням Пенсійно го фонду, виносять рішення, як і протягом трьох робочих дні в із дня їх винесення надсила ються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Суми пені та штрафів, передб ачених частинами дев' ятою і десятою цієї статті, підляг ають сплаті страхувальником , банком чи організацією, яка з дійснює виплату і доставку п енсій, протягом десяти робоч их днів з дня одержання відпо відного рішення. При цьому в ц ей же строк страхувальник, ба нк чи організація, яка здійсн ює виплату і доставку пенсій , має право оскаржити зазначе не рішення до вищого органу П енсійного фонду або в судово му порядку з одночасним обов ' язковим письмовим повідом ленням про це відповідного в иконавчого органу Пенсійног о фонду, яким прийнято це ріше ння.

Невиконання обов' язку що до сплати боргу стало підста вою для направлення відповід ачу вищевказаних рішень про застосування фінансових сан кцій та пені, а також вимоги пр о сплату боргу, які залишилис ь без виконання та не були оск аржені відповідачем у строки встановлені законодавством .

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов' яза ний сплачувати податки і збо ри в порядку і розмірах, встан овлених законом.

Вчасна несплата заборгова ності зі страхових внесків п орушує інтереси держави, оск ільки ненадходження коштів н е дає змоги у повному обсязі з дійснювати завдання у сфері пенсійного забезпечення.

Згідно ст. 124 КАС України, юри сдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виник ають у державі.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодек су адміністративного судочи нства України, кожна сторона повинна довести ті обставин и, на яких ґрунтуються її вимо ги та заперечення, а суд згідн о ст. 86 цього Кодексу, оцінює до кази, які є у справі, за своїм в нутрішнім переконанням, що ґ рунтується на їх безпосередн ьому, всебічному, повному та о б' єктивному дослідженні.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов до висновку, що зая влені позовні вимоги відпові дають дійсним обставинам спр ави, заявлена в позові сума пі дтверджується належними док азами, а тому позов підлягає з адоволенню у повному обсязі. Розмір заборгованості відпо відачем не оскаржується. Док азів в спростування заявлени х позовних вимог відповідач не надав.

Частиною 4 ст. 94 КАС України п ередбачено, що у справах, в яки х позивачем є суб' єкт владн ий повноважень, а відповідач ем - фізична чи юридична особа , судові витрати, здійснені по зивачем, з відповідача не стя гуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КА С України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний поз ов задовольнити.

Стягнути зтовариства з обм еженою відповідальністю "Ней ва" (вул. Червоноармійська, 31а, м . Вінниця, код ЄДРПОУ 13341926, р/р 3891237850 3002, МФО 802015, ГУДК у Вінницькій обл асті, р/р 2600111420, МФО 302247 "Райфф айзен Банк Аваль") на корист ь управління Пенсійного фонд у України у Ленінському райо ні м. Вінниці (р/р 25609323730103, ОПЕРВ ВА Т "Державний ощадбанк" МФО 302076) з аборгованість в розмірі 55907,70 г рн. (п'ятдесят п'ять тисяч дев'я тсот сім грн. 70 грн.).

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може б ути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії по станови.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Постанова набирає законно ї сили в порядку ст. 254 КАС Украї ни

Суддя Томчук Андрі й Валерійович

31.10.2011

Дата ухвалення рішення31.10.2011
Оприлюднено06.12.2011
Номер документу19463555
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/4591/11

Ухвала від 12.10.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Постанова від 31.10.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні