Постанова
від 17.11.2011 по справі 2а/0570/18136/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 листопада 2011 р. спра ва № 2а/0570/18136/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 1 год. 30 хв.

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Голубов ої Л.Б.

при секретарі Бараба ш Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміще нні Донецького окружного адм іністративного суду адмініс тративну справу

за позовом Донецьког о обласного відділення Фонду соціального страхування з т имчасової

втрати працез датності

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агроремонт»

про стягнення з аборгованості по сплаті стра хових коштів у сумі 1388,76 гривен ь

за участю:

від позивача: ОСОБА_1, за дов. від 15.11.2011р . № 01-14-2618,

від відповідача: не з' явились

Донецьке обласне відділен ня Фонду соціального страхув ання з тимчасової втрати пра цездатності звернулося до До нецького окружного адмініст ративного суду із позовом до товариства з обмеженою відп овідальністю «Агроремонт» (д алі - відповідач) про стягне ння заборгованості по сплаті страхових коштів у сумі 1388,76 гр ивень.

Заявлені вимоги позивач об ґрунтовував тим, що товарист во з обмеженою відповідальні стю «Агроремонт» з 06 лютого 2003 року перебуває на обліку як п латник страхових внесків у М аріупольській міській викон авчій дирекції Донецького об ласного відділення Фонду соц іального страхування з тимча сової втрати працездатності , яка не є юридичною особою. Зг ідно з наданим відповідачем звітом за формою Ф4-ФССзТВП за 2008 рік вбачається наявність з аборгованості по страхових к оштах, строк сплати яких не на став, сумі 189,90 гривень та забор гованості, пов' язаної з нев иплатою заробітної плати, в р озмірі 1198,86 гривень. Сума забор гованості відповідача стано вить 1388,76 гривень. Просить суд с тягнути з відповідача зазнач ену суму заборгованості на к ористь Донецького обласного відділення Фонду соціальног о страхування з тимчасової в трати працездатності.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримала з аявлені позовні вимоги в пов ному обсязі, надавши пояснен ня, аналогічні тим, що викладе ні у позовній заяві.

Відповідач, товариство з об меженою відповідальністю «А гроремонт», відповідно до до відки з Єдиного державного р еєстру юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців зареє стрований за адресою, вказан ою у позові, проте у встановле ні судом строки заперечень т а необхідних документів або заяви про визнання позову до канцелярії суду не надав.

Відповідно до частини 8 стат ті 35 Кодексу адміністративно го судочинства України вважа ється, що повістку вручено юр идичній особі, якщо вона дост авлена за адресою, внесеною д о відповідного державного ре єстру.

Дослідивши наявні в матері алах справи документи, заслу хавши пояснення представник а позивача, суд,-

ВСТАНОВИВ:

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю «Агроремонт», код ЄДРПОУ 32321084, є юридичною особою, зареєстро ване виконавчим комітетом Ма ріупольської міської ради До нецької області 31 січня 2003 року , що підтверджується свідоцт вом про державну реєстрацію, довідкою про включення до Єд иного державного реєстру під приємств та організацій Укра їни довідкою з Єдиного Держа вного реєстру підприємств та організацій України та дові дкою з Єдиного державного ре єстру юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців (а.с. 12, 16, 17), з 06 лютого 2003 року перебуває н а обліку як платник страхови х внесків у Маріупольській м іській виконавчій дирекції Д онецького обласного відділе ння Фонду соціального страху вання з тимчасової втрати пр ацездатності згідно заяви, н а підтвердження в матеріалах справи є довідка № 29-02-1204 від 23 ве ресня 2011 року (а.с. 9, 13).

Товариство з обмеженою від повідальністю «Агроремонт» був наданий Фонду звіт за 2008 рі к про нараховані внески, пере рахування та витрати, пов' я зані з загальнообов' язкови м державним соціальним страх уванням у зв' язку з тимчасо вою втратою працездатності, за формою Ф4-ФССзТВП, де зазнач ив заборгованість на кінець звітного періоду - 1388,76 гриве нь, з яких 189,90 гривень - заборг ованість по страхових кошта х, строк сплати яких не настав , та 1198,86 гривень - заборговані сть, пов' язана з невиплатою заробітної плати (а.с. 10).

Правовідносини, що склалис я між сторонами, регулюються Законом України «Про загаль нообов'язкове державне соціа льне страхування у зв'язку з т имчасовою втратою працездат ності та витратами, зумовлен ими похованням» від 18.01.2001р. № 2240-І ІІ.

Пунктом 7 Розділу VIII «Прикінц еві та перехідні положення» Закону України від 08.07.2010р. № 2462-VІ «Про збір та облік єдиного вн еску на загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння» визначено, зокрема, стяг нення заборгованості із спла ти страхових внесків за діюч ими видами загальнообов'язко вого державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або н е сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійс нюється фондами загальнообо в'язкового державного соціал ьного страхування відповідн о до законодавства, що діяло н а момент виникнення такої за боргованості або застосуван ня штрафних санкцій. Погашен ня заборгованості з використ анням коштів, що надходять у р ахунок сплати єдиного внеску , забороняється. На період до п овного стягнення заборгован ості із сплати страхових вне сків за діючими видами загал ьнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахо ваних та/або не сплачених у пе ріод до 1 січня 2011 року, в тому чи слі нарахованих внесків, стр ок сплати яких на 1 січня 2011 рок у не настав, та відповідних шт рафних санкцій за фондами за гальнообов'язкового державн ого соціального страхування зберігаються повноваження щ одо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю с плати страхових внесків, зас тосування фінансових санкці й, якими вони були наділені до набрання чинності цим Закон ом.

Заборгованість підприємст ва виникла за 2008 рік, що підтвер джується звітом за формою Ф4-Ф ССзТВП (а.с. 10), у зв' язку з чим п ри вирішенні спору слід керу ватися Законами України в ре дакції, що діяла до 01 січня 2011 ро ку.

Так, положеннями статті 9 За кону України «Про загальнооб ов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими п охованням» від 18.01.2001р. № 2240-ІІІ (да лі - Закон № 2240-ІІІ), із змінами і доповненнями, визначено, що Фонд соціального страхуванн я з тимчасової втрати працез датності (далі - Фонд) є органо м, який здійснює керівництво та управління загальнообов' язковим державним соціальни м страхуванням у зв'язку з тим часовою втратою працездатно сті та витратами, зумовленим и похованням, провадить акум уляцію страхових внесків та інших коштів, призначених дл я фінансування матеріальног о забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачен і статтею 34 цього Закону, та за безпечує їх надання, а також з дійснює контроль за використ анням цих коштів.

Згідно статті 2 Закону № 2240-ІІ І платниками страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я у зв'язку з тимчасовою втрат ою працездатності та витрата ми, зумовленими похованням, є страхувальники та застрахов ані особи.

Відповідно до положень час тини 2 статті 27 Закону № 2240-ІІІ ст рахувальник зобов'язаний, зо крема, нараховувати і сплачу вати в установлені строки та в повному обсязі страхові вн ески.

Згідно зі статтею 50 Закону № 2240-ІІІ матеріальне забезпече ння та соціальні послуги за з агальнообов'язковим державн им соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими похованням, зас трахованим особам, зазначени м у частині першій статті 6 цьо го Закону, призначаються та н адаються за основним місцем роботи (крім видів матеріаль ного забезпечення, передбаче них пунктами 1, 2 статті 34 цього Закону, яке надається за осно вним місцем роботи та за сумі сництвом у порядку, визначен ому Кабінетом Міністрів Укра їни).

Відповідно до пункту 3 части ни 1 статті 28 Закону № 2240-ІІІ стра ховик має право здійснювати перевірку правильності нара хування і повноти сплати стр ахових внесків та використан ня страхових коштів на підпр иємствах, в установах, органі заціях незалежно від форми в ласності, виду діяльності та господарювання, у фізичних о сіб, які використовують прац ю найманих працівників.

Статтею 30 Закону № 2240-ІІІ визн ачена відповідальність стра хувальника. Так у разі несвоє часної сплати страхових внес ків страхувальником (у тому ч ислі фізичною особою, яка не м ає статусу підприємця та вик ористовує найману працю, чер ез ухилення від подання заяв и про взяття на облік як платн ика страхових внесків) або не повної їх сплати страхувальн ик сплачує суму донараховани х контролюючим органом страх ових внесків (недоїмки), штраф та пеню. За несвоєчасність сп лати страхувальником страхо вих внесків на нього наклада ється штраф у розмірі 50 відсот ків суми належних до сплати с трахових внесків за весь пер іод, який минув з дня, коли стр ахувальника було взято на об лік.

Не сплачені в строк страхов і внески, пеня і штраф стягуют ься в доход Фонду із страхува льника у безспірному порядку . Строк давності в разі стягне ння страхових внесків, пені т а фінансових санкцій, передб ачених цією статтею, не засто совується.

Безпосередньо порядок обч ислення і сплати роботодавця ми та застрахованими особами страхових внесків на загаль нообов'язкове державне соціа льне страхування у зв'язку з т имчасовою втратою працездат ності та витратами, зумовлен ими народженням та поховання м; обліку страхових внесків т а їх надходження до Фонду; вит рачання коштів Фонду; контро лю за сплатою платежів до Фон ду та витрачанням його кошті в визначає Інструкція про по рядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соц іального страхування з тимча сової втрати працездатності (далі - Інструкція), затвердже на постановою правління Фонд у від 26.06.2001р. № 16.

Відповідно до пункту 4 Інстр укції страхувальники, зазнач ені в пунктах 2.1 та 2.2 цієї Інстр укції, щомісячно нараховують страхові внески в розмірах, в становлених чинним законода вством. При цьому не мають зна чення джерела фінансування в итрат на оплату праці. Нараху вання здійснюються без зменш ення заробітної плати на сум у податків та обов'язкових пл атежів.

Перерахування коштів на ра хунки Фонду страхувальникам и-роботодавцями здійснюєтьс я одночасно з одержанням кош тів на оплату праці в установ ах банків.

У разі виплати заробітної п лати за першу половину або ін шу частину місяця нараховані страхові внески повинні бут и перераховані до Фонду не пі зніше дня, встановленого для виплати заробітної плати за другу половину місяця.

Не сплачені в цей строк кошт и вважаються недоїмкою.

Згідно з пунктом 5.1 Інструкц ії страхувальник - роботодав ець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та не повну сплату страхових внеск ів, у тому числі страхових вне сків, що сплачують застрахов ані особи через рахунки робо тодавців, а також за порушенн я порядку використання страх ових коштів.

У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувал ьником, у тому числі фізичною особою, яка не має статусу під приємця та використовує найм ану працю, або неповної їх спл ати страхувальник сплачує су му донарахованих контролююч им органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню та/аб о відображає суми цих фінанс ових санкцій в звіті за формо ю Ф4-ФСС з ТВП. За несвоєчасніс ть сплати страхувальником ст рахових внесків на нього нак ладається штраф у розмірі 50 ві дсотків суми належних до спл ати страхових внесків за вес ь період, який минув з дня, кол и страхувальника було взято на облік.

Попри наведеним правовим п риписам на момент розгляду с прави відповідач покладений на нього обов' язок не викон ав, вказані кошти на рахунок Ф онду соціального страхуванн я з тимчасової втрати працез датності не надходили.

Таким чином, сума заборгова ності по сплаті страхових ко штів відповідача складає 1388,76 г ривень.

Статтею 8 вказаного Закону в изначено, що спори, що виникаю ть з правовідносин за цим Зак оном, вирішуються в судовому порядку.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позов ні вимоги позивача підлягают ь задоволенню у повному обся зі.

Відповідно до частини 4 стат ті 94 Кодексу адміністративно го судочинства України у спр авах, в яких позивачем є суб' єкт владних повноважень, а ві дповідачем - фізична чи юри дична особа, судові витрати, з дійснені позивачем, з відпов ідача не стягуються.

З огляду на зазначене та кер уючись Законом України „Про загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування на випадок безробіття”, та на пі дставі статей 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 121, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254, Код ексу адміністративного судо чинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з ти мчасової втрати працездатно сті до товариства з обмежено ю відповідальністю «Агрорем онт» про стягнення заборгова ності по сплаті страхових ко штів у сумі 1388,76 гривень - задово льнити.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Аг роремонт» (87535, Донецька облас ть, місто Маріуполь, вул. Жовтн ева, буд. 10, код ЄДРПОУ 32321084) на кор исть Донецького обласного ві дділення Фонду соціального с трахування з тимчасової втра ти працездатності заборгова ність по сплаті страхових ко штів у сумі 1388 (одна тисяча трис та вісімдесят вісім) гривень 76 копійок, перерахувавши на т ранзитний рахунок Маріуполь ської міської виконавчої дир екції Донецького обласного в ідділення Фонду в ДОД ВАТ «Ра йффайзен Банк «Аваль» 2560632200 , ЄДРПОУ 26081177, МФО 335076.

Постанова прийнята у нарад чій кімнаті та проголошено ї ї повний текст у судовому зас іданні 17 листопада 2011 року в пр исутності представника пози вача.

Постанова суду першої інст анції, якщо інше не встановле но цим Кодексом, набирає зако нної сили після закінчення с троку подання апеляційної ск арги, встановленого цим Коде ксом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляц ійної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набир ає законної сили після повер нення апеляційної скарги, ві дмови у відкритті апеляційно го провадження або набрання законної сили рішенням за на слідками апеляційного прова дження.

Апеляційна скарга на поста нову суду може бути подана до Донецького апеляційного адм іністративного суду через До нецький окружний адміністра тивний суд протягом десяти д нів з дня її проголошення. У ра зі застосування судом частин и третьої статті 160 цього Коде ксу, а також прийняття постан ови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови. Якщ о суб'єкта владних повноваже нь у випадках та порядку, пере дбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було п овідомлено про можливість от римання копії постанови суду безпосередньо в суді, то деся тиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду о бчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденно го строку з моменту отриманн я суб'єктом владних повноваж ень повідомлення про можливі сть отримання копії постанов и суду.

Суддя Голубова Л.Б.

Дата ухвалення рішення17.11.2011
Оприлюднено07.12.2011
Номер документу19464662
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/18136/2011

Постанова від 17.11.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні