Постанова
від 17.11.2011 по справі 2а-12319/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 листопада 2011 р. № 2а-12319/11/1370

Державна податкова інсп екція у Пустомитівському рай оні Львівської області

року Львівс ький окружний адміністратив ний суд у складі:

головуючої cудді - Потаб енко В.А.

за участю секретаря - Гойн и Є.А.,

за участі представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1, згід но довіреності,

розглянувши у відкрито му судовому засіданні в м. Льв ові адміністративну справу з а позовом Державної податков ої інспекції у Пустомитівськ ому районі Львівської област і до приватного підприємства "Арка-Сервіс" про стягнення ко штів,-

в с т а н о в и в :

ДПІ у Пустомиівському р айоні Львівської області зве рнулася до Львівського окруж ного адміністративного суду з позовом до ПП "Арка-Сервіс" п ро стягнення заборгованості в розмірі 1940,81 грн., що виникла з податку на додану вартість.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги з підстав, викла дених в позовній заяві. Проси ть позов задовольнити.

Відповідач в судове засіда ння не з'явився, не забезпечив явку свого повноважного пре дставника, хоча був належним чином, в силу приписів ст.ст. 33- 35 КАС України, повідомлений пр о час та місце розгляду справ и.

Відтак, справу можливо розг лядати у відсутності сторін на підставі наявних в матері алах справи доказів, відпові дно до ст. 71 КАС України.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, оглянувши матеріали справи, з'ясувавши дійсні обставини по справі, с уд приходить до висновку, що п озов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно свідоцтва про держа вну реєстрацію суб' єкта під приємницької діяльності-юри дичної особи від 17.01.2002 року, коп ія якого наявна в матеріалах справи, ПП "Арка-Сервіс" зареє стровано 17.01.2002 року за адресою м . Пустомити, вул. Глинська, 38. що підтверджується також наявн ою в матеріалах справи копіє ю довідки № 21 про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій У країни.

Довідкою позивача від 23.11.2010 р оку № 882 підтверджено факт взя ття ПП "Арка-Сервіс" на облік п латників податків 23.01.2002 року за № 02501922.

Згідно самостійно поданої декларації з податку на дода ну вартість від 22.08.2011 року № 90071 51496 за липень 2011 року, відповід ачу належало сплатити 2550,00 грн. податку на додану вартість.

Крім того, згідно самостійн о поданої декларації з подат ку на додану вартість від 15.09.2011 року № 9007507966 за серпень 2011 рок у, відповідачу належало спла тити 583,00 грн. податку на додану вартість.

З урахуванням вимог п.п. 59.1 та 59.4 ст. 59 ПК України, ДПІ у Пустом итівському районі виставило ПП "Арка-Сервіс" податкову вим огу № 398 від 05.09.2011 року на суму 1703,98 г рн. В матеріалах справи наявн ий доказ отримання відповіда чем вказаної податкової вимо ги.

Зі слів представника позив ача, податкова вимога не оска ржувалася.

Відповідно до ст. 16 Податков ого Кодексу України від 2 груд ня 2010 року № 2755-VI (надалі - ПК Укра їни), платник податків зобов' язаний, зокрема, сплачувати п одатки та збори в строки та у р озмірах, встановлених цим Ко дексом.

Відповідно до п. 54.1 ст. 54 ПК Укр аїни, крім випадків, передбач ених податковим законодавст вом, платник податків самост ійно обчислює суму податково го та/або грошового зобов'яза ння та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларац ії або уточнюючому розрахунк у, що подається контролюючом у органу у строки, встановлен і цим Кодексом. Така сума грош ового зобов'язання та/або пен і вважається узгодженою.

У п. 31.1 ст.31 ПК України визначе но, що строком сплати податку та збору визнається період, щ о розпочинається з моменту в иникнення податкового обов'я зку платника податку із спла ти конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначе ному податковим законодавст вом. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений стро к, вважається не сплаченим св оєчасно.

Відповідно до п. 57.1 ст. 57 ПК Укр аїни, платник податків зобов 'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язанн я, зазначену у поданій ним под атковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настаю ть за останнім днем відповід ного граничного строку, пере дбаченого цим Кодексом для п одання податкової деклараці ї, крім випадків, встановлени х цим Кодексом.

Відповідно до п. 14.1.175 ст. 14 ПК Ук раїни, податковим боргом є су ма узгодженого грошового зоб ов'язання (з урахуванням штра фних санкцій за їх наявності ), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого гр ошового зобов'язання.

Усупереч наведеним нормам чинного законодавства, плат ник податків ПП "Арка-Сервіс" н е вжив заходів для повного по гашення податкового зобов' язання (податкового боргу).

Згідно довідки ДПІ в Пустом итівському районі № 17095/10/19-023 від 26.10.2011 року, податковий борг ПП "А рка-Сервіс" станом на 24.10.2011 року становить 1940,81 грн., з яких 1936,98 грн . - податок на додану вартіст ь, 3,83 грн. - пеня.

Відповідно до п. 1.1 ст. 1 Податк ового кодексу України, він ре гулює відносини, що виникают ь у сфері справляння податкі в і зборів, зокрема, визначає в ичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Укр аїні, та порядок їх адміністр ування, платників податків т а зборів, їх права та обов'язки , компетенцію контролюючих о рганів, повноваження і обов'я зки їх посадових осіб під час здійснення податкового конт ролю, а також відповідальніс ть за порушення податкового законодавства.

Відповідно до п. 41.1 ст. 41 ПК Укр аїни, органи державної подат кової служби є контролюючими органами щодо податків, які с правляються до бюджетів та д ержавних цільових фондів, кр ім зазначених у підпункті 41.1.2 ц ього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за д отриманням якого покладаєть ся на органи державної подат кової служби.

Згідно п. 20.1.28 ст. 20 ПК України, о ргани державної податкової с лужби наділені, зокрема, прав ом застосовувати до платникі в податків фінансові (штрафн і) санкції, стягувати до бюдже тів та державних цільових фо ндів суми грошових зобов'яза нь та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі , встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 95.1 ст. 95 ПК Укр аїни, орган державної податк ової служби здійснює за плат ника податків і на користь де ржави заходи щодо погашення податкового боргу такого пла тника податків шляхом стягне ння коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх не достатності - шляхом продажу майна такого платника подат ків, яке перебуває у податков ій заставі.

Пунктом 95.3 ст. 95 ПК України пер едбачено, що стягнення кошті в з рахунків платника податк ів у банках, обслуговуючих та кого платника податків, здій снюється за рішенням суду, як е направляється до виконання органам державної податково ї служби, у розмірі суми подат кового боргу або його частин и.

Відповідно до п. 87.1 ст. 87 ПК Укр аїни, джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового бо ргу платника податків є будь -які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу то варів (робіт, послуг), майна, ви пуску цінних паперів, зокрем а корпоративних прав, отрима ні як позика (кредит), та з інши х джерел, з урахуванням особл ивостей, визначених цією ста ттею, а також суми надміру спл ачених платежів до відповідн их бюджетів

Отже, безспірними вимогами органів стягнення слід вваж ати узгоджену суму податково го зобов' язання, не сплачен у платником податків у строк и, визначені статтею 57 Податко вого кодексу України.

На даний час вказана сума по даткового зобов'язання ПП "Ар ка-Сервіс" в розмірі 1703,98 грн. з п одатку на додану вартість є у згодженою та у встановлені з аконом строки до бюджету не с плаченою, тобто визнається с умою податкового боргу (узго джена сума податкового зобов ' язання, не сплачена платни ком податків у термін), а, відт ак, підлягає стягненню в прим усовому порядку.

Враховуючи все вищенаведе не, а також п. 20.1.18 ст. 20 ПК, згідно я кого органи державної податк ової служби мають право звер татися до суду щодо стягненн я коштів платника податків, я кий має податковий борг, з рах унків у банках, обслуговуючи х такого платника, на суму под аткового боргу або його част ини, суд вважає позовні вимог и обґрунтованими та такими, щ о підлягають до задоволення.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь, відповідно до п. 4 ст. 94 КАС Укр аїни.

Керуючись ст.ст. 7-14, 18, 19, 33-35, 69-71, 94, 128, 1 58, 159, 160, 161, 162, 163, 167 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

позов задовольнити пов ністю.

Стягнути з приватного підп риємства "Арка-Сервіс", іденти фікаційний код 31835792, що зареєст роване за адресою: 81105, Львівськ а обл., Пустомитівський р-н, с. Н аварія, вул. Львівська, 27 а, до б юджету податковий борг в сум і 1940 (тисячу дев' ятсот сорок) г ривень 81 коп.

Постанова може бути оскарж ена до Львівського апеляційн ого адміністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через Львівський окружний адмініс тративний суд. Копія апеляці йної скарги одночасно надсил ається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

Повний текст постанови виг отовлений 22.11.2011 року.

Суддя Потабенко В.А.

З оригіналом згідно

Суддя Потабенко В.А.

Дата ухвалення рішення17.11.2011
Оприлюднено07.12.2011
Номер документу19467459
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12319/11/1370

Постанова від 17.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 02.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 02.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні