Постанова
від 17.11.2011 по справі 2а-12313/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 листопада 2011 р. № 2а-12313/11/1370

року Львівс ький окружний адміністратив ний суд у складі:

головуючої cудді - Потаб енко В.А.

за участю секретаря - Гойн и Є.А.,

за участі представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1, згід но довіреності,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в м. Льво ві адміністративну справу за позовом Державної податково ї інспекції у Пустомитівсько му районі Львівської області до товариства з обмеженою ві дповідальністю "Мадерас Хо се Ігнасіо" про стягнення к оштів,-

в с т а н о в и в :

ДПІ у Пустомитівському районі Львівської області з вернулася до Львівського окр ужного адміністративного су ду з позовом до ТзОВ "Мад ерас Хосе Ігнасіо" про стяг нення заборгованості в розмі рі 1490,96 грн., що виникла з податку на додану вартість та з подат ку на прибуток.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги з підстав, викла дених в позовній заяві. Проси ть позов задовольнити.

Відповідач в судове засіда ння не з'явився, не забезпечив явку свого повноважного пре дставника, кореспонденція, я ка скеровувалася на адресу в ідповідача судом, повернулас ь з довідками Укрпошти про ві дсутність за вказаною адресо ю.

Згідно ст. 33 КАС України, у ра зі ненадання особами, які бер уть участь у справі, інформац ії щодо їх поштової адреси су довий виклик або судове пові домлення надсилаються:

юридичним особам та фізичн им особам - підприємцям - за ад ресою місцезнаходження (місц я проживання), що зазначена в Є диному державному реєстрі юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців;

фізичним особам, які не мают ь статусу підприємців, - за адр есою їх місця проживання чи м ісця перебування, зареєстров аною у встановленому законом порядку.

У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за так ою адресою вважається, що суд овий виклик або судове повід омлення вручене їм належним чином.

З долученої до матеріалів с прави довідки з ЄДР вбачаєть ся, що відповідач ТзОВ "М адерас Хосе Ігнасіо", ідент ифікаційний код 35491099, і надалі з ареєстроване за адресою, заз наченою в позові - 81130, Львівсь ка обл., Пустомитівський райо н, с. Сокільники, вул. Бузкова, 15 .

Відтак, відповідач належни м чином повідомлений про час та місце розгляду справи за п озовом ДПІ у Пустомитівськом у районі Львівської області.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, оглянувши матеріали справи, з'ясувавши дійсні обставини по справі, с уд приходить до висновку, що п озов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно свідоцтва про держа вну реєстрацію юридичної осо би від 29.10.2007 року, копія якого на явна в матеріалах справи, Т зОВ "Мадерас Хосе Ігнас іо" зареєстровано Пустомитів ською РДА 29.10.2007 року за адресою 81130, Львівська обл., Пустомитівс ький район, с. Сокільники, вул. Бузкова, 15, що підтверджуєтьс я також наявною в матеріалах справи копією довідки № 670 з Єд иного державного реєстру під приємств та організацій Укра їни від 29.10.2007 року.

Довідкою позивача від 30.10.2007 р оку № 6338 підтверджено факт взя ття ТзОВ "Мадерас Хосе Ігнасіо" на облік платників п одатків 30.10.2007 року за № 6338.

Щодо боргу, що виник до 01.01.2011 р оку.

На підставі акту № 1507/150/35491099 ві д 17.12.2010 року про результати неви їзної документальної переві рки своєчасності подання под аткової звітності, ДПІ в Пуст омитівському районі прийнят о податкове повідомлення-ріш ення № 0009101550/0 від 17.12.2010 року, яким до відповідача застосовано штр афні (фінансові) санкції за пл атежем податок на прибуток п риватних підприємств на суму 170,00 грн. В матеріалах справи на явна копія акта про розміщен ня податкового повідомлення -рішення на дошці податкових оголошень з причини неможли вості його вручення відповід ачу.

На підставі акту № 1664/1552/35491099 від 30.12.2010 року про порушення податк ового законодавства, ДПІ в Пу стомитівському районі прийн ято податкове повідомлення-р ішення № 0004391552/0 від 30.12.2010 року, яким до відповідача застосовано штрафні (фінансові) санкції з а платежем податок на додану вартість на суму 170,00 грн. В мате ріалах справи наявна копія а кта про розміщення податково го повідомлення-рішення на д ошці податкових оголошень з причини неможливості його вр учення відповідачу.

Згідно норм Закону Україн и «Про систему оподаткування »від 25 червня 1991 року № 1251-ХІІ (в р едакції, що діяла на момент ви никнення податкового зобов' язання), платники податків зо бов' язані сплачувати належ ні суми податків і зборів (обо в' язкових платежів) у встан овлені законом терміни.

Відповідно до п. 1.3 ст.1 Закону України "Про порядок погашен ня зобов'язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами" № 2181-ІІІ, знаступними змінами та доповненнями (надалі - Зако н № 2181-ІІІ), податковий борг - п одаткове зобов' язання (з ур ахуванням штрафних санкцій з а їх наявності), самостійно уз годжене платником податків а бо узгоджене в адміністратив ному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений с трок, а також пеня, нарахована на суму такого податкового з обов' язання.

Відповідно до п.п 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 За кону № 2181-ІІІ, податкове зобов' язання платника податків, на раховане контролюючим орган ом відповідно до цього закон у, вважається узгодженим у де нь отримання платником подат ків податкового повідомленн я, за винятком випадків, у разі коли платник податків вважа є, що контролюючий орган неві рно визначив суму податковог о зобов' язання або прийняв будь-яке інше рішення, що не су перечить законодавству з пит ань оподаткування або виходи ть за межі його компетенції в становленої законом, такий п латник податків має право зв ернутися до контролюючого ор гану із скаргою про перегляд цього рішення. Остаточне ріш ення вищого (центрального) ко нтролюючого органу за заявою платника податків не підляг ає подальшому адміністратив ному оскарженню, але може бут и оскаржене в судовому поряд ку.

Відповідно до п.п. 5.3.1. п. 5.3. ст. 5 З акону № 2181-ІІІ, у разі визначенн я податкового зобов'язання к онтролюючим органом за підст авами, зазначеними у підпунк тах "а" - "в" підпункту 4.2.2 пункту 4.2 статті 4, платник податків зоб ов'язаний погасити нарахован у суму податкового зобов'яза ння протягом десяти календар них днів від дня отримання по даткового повідомлення, крім випадків коли протягом тако го строку такий платник пода тків розпочинає процедуру ап еляційного узгодження. Також платник податків зобов'язан ий самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, за значену у поданій ним податк овій декларації, протягом де сяти календарних днів, насту пних за останнім днем відпов ідного граничного строку, пе редбаченого підпунктом 4.1.4 пу нкту 4.1 статті 4 цього Закону дл я подання податкової деклара ції.

Згідно з підпунктом 5.4 статт і 5 Закону № 2181-ІІІ, узгоджена су ма податкового зобов' язанн я, не сплачена платником пода тків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою по даткового боргу платника под атків.

Отже, безспірними вимогами органів стягнення слід вваж ати узгоджену суму податково го зобов' язання, не сплачен у платником податків у строк и, визначені статтею 5 Закону У країни «Про порядок погашенн я зобов' язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами»

Відповідно до преамбули За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами», цей Закон є спеціальни м законом з питань оподаткув ання, який встановлює порядо к погашення зобов' язань юри дичних або фізичних осіб пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами з податків і зборів (обов' язкових плат ежів), включаючи збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування та внески на загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування, нарахува ння і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються д о платників податків контрол юючими органами, у тому числі за порушення у сфері зовнішн ьоекономічної діяльності та визначає процедуру оскаржен ня дій органів стягнення.

Відповідно до п. 1.12 ст. 1 Закону № 2181-ІІІ, контролюючий орган - державний орган, який у межах своєї компетенції, визначен ої законодавством, здійснює контроль за своєчасністю, до стовірністю і повнотою нарах ування податків і зборів (обо в' язкових платежів) та пога шенням податкових зобов' яз ань чи податкового боргу. Под аткові органи є контролюючим органом стосовно податків і зборів (обов' язкових плате жів), які справляються до бюдж етів та державних цільових ф ондів.

Контролюючі органи мають п раво здійснювати перевірки с воєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплат и лише стосовно тих податків і зборів (обов' язкових плат ежів), які віднесені до їх комп етенції цим пунктом.

Органами, уповноваженими з дійснювати заходи з погашенн я податкового боргу є виключ но податкові органи, а також д ержавні виконавці у межах їх компетенції.

Відповідно до п.п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 За кону № 2181-ІІІ, активи платника п одатків (кошти, матеріальні т а нематеріальні цінності, що належать юридичній або фізи чній особі за правом власнос ті або повного господарськог о відання) можуть бути примус ово стягнені в рахунок погаш ення його податкового боргу виключно за рішенням суду. В і нших випадках платники подат ків самостійно визначають че рговість та форми задоволенн я претензій кредиторів за ра хунок активів, вільних від за ставних зобов' язань забезп ечення боргу.

У будь-яких інших випадках, коли платник податків згідно із законами з питань оподатк ування уповноважений утриму вати податок, збір (обов' язк овий платіж), якими оподатков уються інші особи, у тому числ і податки на доходи фізичних осіб, дивіденди, репатріацію , додану вартість, акцизні збо ри, а також будь-які інші подат ки, що утримуються з джерела в иплати, сума таких податків, з борів (обов' язкових платежі в) вважається бюджетним фонд ом, який належить державі або територіальній громаді та с творюється від їх імені.

Щодо боргу, що виник післ я 01.01.2011 року

На підставі акту № 320/150/35491099 ві д 25.05.2011 року про результати каме ральної перевірки своєчасно сті подання податкової звітн ості, ДПІ в Пустомитівському районі прийнято податкове п овідомлення-рішення № 0001851550/0 ві д 25.05.2011 року, яким до відповідач а застосовано штрафні (фінан сові) санкції за платежем под аток на прибуток приватних п ідприємств на суму 170,00 грн.

На підставі акту № 350/150/35491099 від 27.05.2011 року про результати камер альної перевірки своєчаснос ті подання податкової звітно сті, ДПІ в Пустомитівському р айоні прийнято податкове пов ідомлення-рішення № 0002121550/0 від 27. 05.2011 року, яким до відповідача з астосовано штрафні (фінансов і) санкції за платежем подато к на прибуток приватних підп риємств на суму 1020,00 грн. В матер іалах справи наявні докази н аправлення позивачем вказан ого повідомлення-рішення від повідачу та копія конверта, щ о повернувся із відміткою ук рпошти про відсутність остан нього за вказаною адресою.

З урахуванням вимог п.п. 59.1 та 59.4 ст. 59 ПК України, ДПІ у Пустом итівському районі виставило ТзОВ "Мадерас Хосе Іг насіо" податкову вимогу № 1/22 ві д 05.01.2011 року на суму 170,00 грн. В мате ріалах справи наявний доказ направлення відповідачу вка заної податкової вимоги.

Зі слів представника позив ача, ні податкові повідомлен ня-рішення, ні податкова вимо га не оскаржувалися.

Відповідно до ст. 16 Податков ого Кодексу України від 2 груд ня 2010 року № 2755-VI (надалі - ПК Укра їни), платник податків зобов' язаний, зокрема, сплачувати п одатки та збори в строки та у р озмірах, встановлених цим Ко дексом.

Відповідно до п. 54.3.3 ст. 53 ПК Укр аїни, контролюючий орган зоб ов'язаний самостійно визначи ти суму грошових зобов'язань , зменшення (збільшення) суми б юджетного відшкодування та/а бо зменшення (збільшення) від 'ємного значення об'єкта опод аткування податком на прибут ок або від'ємного значення су ми податку на додану вартіст ь платника податків, передба чених цим Кодексом або іншим законодавством, якщо згідно з податковим та іншим законо давством особою, відповідаль ною за нарахування сум подат кових зобов'язань з окремого податку або збору, застосува ння штрафних (фінансових) сан кцій та пені, у тому числі за п орушення у сфері зовнішньоек ономічної діяльності, є конт ролюючий орган.

У п. 31.1 ст.31 ПК України визначе но, що строком сплати податку та збору визнається період, щ о розпочинається з моменту в иникнення податкового обов'я зку платника податку із спла ти конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначе ному податковим законодавст вом. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений стро к, вважається не сплаченим св оєчасно.

Відповідно до п. 57.3 ст. 57 ПК Укр аїни, у разі визначення грошо вого зобов'язання контролююч им органом за підставами, заз наченими у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пу нкту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язан ий сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протя гом 10 календарних днів, що нас тають за днем отримання пода ткового повідомлення-рішенн я.

Згідно з п. 59.1 ст.59 ПК України у разі, коли платник податків н е сплачує узгодженої суми гр ошового зобов'язання в устан овлені законодавством строк и, орган державної податково ї служби надсилає (вручає) йом у податкову вимогу в порядку , визначеному для надсилання (вручення) податкового повід омлення-рішення.

Відповідно до п. 14.1.175 ст. 14 ПК Ук раїни, податковим боргом є су ма узгодженого грошового зоб ов'язання (з урахуванням штра фних санкцій за їх наявності ), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого гр ошового зобов'язання.

Відповідно до п. 1.1 ст. 1 Податк ового кодексу України, він ре гулює відносини, що виникают ь у сфері справляння податкі в і зборів, зокрема, визначає в ичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Укр аїні, та порядок їх адміністр ування, платників податків т а зборів, їх права та обов'язки , компетенцію контролюючих о рганів, повноваження і обов'я зки їх посадових осіб під час здійснення податкового конт ролю, а також відповідальніс ть за порушення податкового законодавства.

Відповідно до п. 41.1 ст. 41 ПК Укр аїни, органи державної подат кової служби є контролюючими органами щодо податків, які с правляються до бюджетів та д ержавних цільових фондів, кр ім зазначених у підпункті 41.1.2 ц ього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за д отриманням якого покладаєть ся на органи державної подат кової служби.

Згідно п. 20.1.28 ст. 20 ПК України, о ргани державної податкової с лужби наділені, зокрема, прав ом застосовувати до платникі в податків фінансові (штрафн і) санкції, стягувати до бюдже тів та державних цільових фо ндів суми грошових зобов'яза нь та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі , встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 95.1 ст. 95 ПК Укр аїни, орган державної податк ової служби здійснює за плат ника податків і на користь де ржави заходи щодо погашення податкового боргу такого пла тника податків шляхом стягне ння коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх не достатності - шляхом продажу майна такого платника подат ків, яке перебуває у податков ій заставі.

Пунктом 95.3 ст. 95 ПК України пер едбачено, що стягнення кошті в з рахунків платника податк ів у банках, обслуговуючих та кого платника податків, здій снюється за рішенням суду, як е направляється до виконання органам державної податково ї служби, у розмірі суми подат кового боргу або його частин и.

Відповідно до п. 87.1 ст. 87 ПК Укр аїни, джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового бо ргу платника податків є будь -які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу то варів (робіт, послуг), майна, ви пуску цінних паперів, зокрем а корпоративних прав, отрима ні як позика (кредит), та з інши х джерел, з урахуванням особл ивостей, визначених цією ста ттею, а також суми надміру спл ачених платежів до відповідн их бюджетів

Отже, безспірними вимогами органів стягнення слід вваж ати узгоджену суму податково го зобов' язання, не сплачен у платником податків у строк и, визначені статтею 57 Податко вого кодексу України.

Усупереч наведеним нормам чинного законодавства, плат ник податків ТзОВ "Маде рас Хосе Ігнасіо" не вжив жо дних заходів для погашення п одаткового зобов' язання (по даткового боргу).

На даний час вказана сума по даткового зобов'язання ТзО В "Мадерас Хосе Ігнасіо " в розмірі 1490,96 грн. є узгодженою та у встановлені законом стр оки до бюджету не сплаченою, т обто визнається сумою податк ового боргу (узгоджена сума п одаткового зобов' язання, не сплачена платником податків у термін), а, відтак, підлягає с тягненню в примусовому поряд ку.

Згідно довідки ДПІ в Пустом итівському районі № 16835/10/19-023 від 21.10.2011 року, податковий борг Тз ОВ "Мадерас Хосе Ігнасі о" станом на 21.10.2011 року становит ь 1490,96 грн. штрафних санкцій за н есвоєчасну подачу податково ї звітності, з них 1360,00 грн. з под атку на прибуток, 130,96 грн. - под атку на додану вартість.

Враховуючи все вищенаведе не, а також п. 20.1.18 ст. 20 ПК, згідно я кого органи державної податк ової служби мають право звер татися до суду щодо стягненн я коштів платника податків, я кий має податковий борг, з рах унків у банках, обслуговуючи х такого платника, на суму под аткового боргу або його част ини, суд вважає позовні вимог и обґрунтованими та такими, щ о підлягають до задоволення.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь, відповідно до п. 4 ст. 94 КАС Укр аїни.

Керуючись ст.ст. 7-14, 18, 19, 33-35, 69-71, 94, 128, 1 58, 159, 160, 161, 162, 163, 167 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

позов задовольнити пов ністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю "М адерас Хосе Ігнасіо", ідент ифікаційний код 35491099, що зареєс троване за адресою: 81130, Львівсь ка обл., Пустомитівський райо н, с. Сокільники, вул. Бузкова, 15 , до бюджету податковий борг в сумі 1490 (тисячу чотириста дев' яносто) гривень 96 коп.

Постанова може бути оскарж ена до Львівського апеляційн ого адміністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через Львівський окружний адмініс тративний суд. Копія апеляці йної скарги одночасно надсил ається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

Повний текст постанови в иготовлений 22.11.2011 року.

Суддя Потабенко В.А.

З оригіналом згідно

Суддя Потабенко В.А.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.11.2011
Оприлюднено07.12.2011
Номер документу19467462
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12313/11/1370

Постанова від 17.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 02.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 02.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні