Постанова
від 24.11.2011 по справі 2а-13317/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 листопада 2011 р. № 2а-13317/11/1370

Львівський окружний адмін істративний суд у складі:

Головуючого cудді - Г.С. Де м`яновського

за участю секретаря судово го засідання - І.М. Жарської

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в м. Л ьвові подання Державної пода ткової інспекції в Залізничн ому районі м. Львова про стягн ення заборгованості з товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Традиція»,-

в с т а н о в и в :

ДПІ в Залізничному райо ні м. Львова звернулася до Льв івського окружного адмініст ративного суду з поданням до ТзОВ «Традиція»про стягненн я коштів за податковим борго м в розмірі 1118,00 грн. Заявник ств ерджує, що платником податкі в не вживаються заходи щодо п огашення існуючої заборгова ності, а тому податковий орга н змушений звернутись до суд у з відповідним поданням.

Представник ДПІ у Залізнич ному районі м. Львова в судово му засіданні подання підтрим ав, просив його задовольнити з викладених підстав.

ТзОВ «Традиція»не забезпе чив участі в судовому засіда нні уповноваженого представ ника, хоча про дату, час та міс це судового розгляду був пов ідомлений належним чином, в с илу ст.ст. 33-35 КАС України.

Відтак, суд вважає за можлив е розглядати справу у відсут ності представників ТзОВ „Тр адиція”, що не з' явилися, від повідно до вимог ст. 183-3 КАС Укр аїни на підставі наявних в ма теріалах справи доказів.

Заслухавши пояснення пред ставника ДПІ у Залізничному районі м. Львова, дослідивши м атеріали справи, з'ясувавши д ійсні обставини по справі, су д приходить до висновку, що по дання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Традиція», зг ідно довідки з Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в, зареєстроване за адресою 790 40, м. Львів, вул. Каховська, 8/4, пер ебуває на обліку в ДПІ в Заліз ничному районі м. Львова про щ о свідчить довідка про взятт я на облік платника податків від 17.11.2011р. № 38638/10/29-017.

На підставі акта № 1753/15-1 від 06.07.2 011 року про результати камерал ьної перевірки своєчасності подання ТзОВ «Традиція»пода ткової звітності, встановлен о, що платником податків не бу ло подано декларації з подат ку на прибуток за І квартал 2011 р оку. ДПІ у Залізничному район і м. Львова на підставі такого акта перевірки прийнято под аткове повідомлення-рішення № 0006301501 від 12.07.2011 року, яким визнач ено суму грошового зобов' яз ання по податку на прибуток н а суму 170,00 грн.

На підставі акта № 3201/15-1/20786505 від 19.10.2011 року про результати камер альної перевірки своєчаснос ті подання ТзОВ «Традиція»по даткової звітності, встановл ено, що платником податків не було подано декларації з под атку на прибуток за ІІ кварта л 2011 року. ДПІ у Залізничному ра йоні м. Львова на підставі так ого акта перевірки прийнято податкове повідомлення-ріше ння № 0012351501 від 19.10.2011 року, яким виз начено суму грошового зобов' язання по податку на прибуто к на суму 1020,00 грн.

ДПІ у Залізничному районі м . Львова прийнято податкову в имогу від 04.08.2011р. №928 яка направля лось на зазначену адресу ТзО В «Традиція», однак поштовий конверт повернувся за термі ном зберігання. Із дати повер нення конверта слід відрахов увати строк, визначений згід но п.95.2 статті 95 ПК України

Згідно п. 1 ст. 16 ПК України, пла тник податків, серед іншого, з обов'язаний: подавати до конт ролюючих органів у порядку, в становленому податковим та м итним законодавством, деклар ації, звітність та інші докум енти, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів ; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встано влених цим Кодексом та закон ами з питань митної справи. Пу нктом 1 ст. 36 ПК України передба чено, що податковим обов'язко м визнається обов'язок платн ика податку обчислити, задек ларувати та/або сплатити сум у податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодекс ом, законами з питань митної с прави.

Згідно з п. 1 ст. 46 ПК України, п одаткова декларація, розраху нок (далі - податкова декларац ія) - документ, що подається пл атником податків (у тому числ і відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Ко дексом) контролюючому органу у строки, встановлені законо м, на підставі якого здійснює ться нарахування та/або спла та податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про с уми доходу, нарахованого (вип лаченого) на користь платник ів податків - фізичних осіб, су ми утриманого та/або сплачен ого податку.

Згідно п. 2 ст. 49 ПК України, пла тник податків зобов'язаний з а кожний встановлений цим Ко дексом звітний період подава ти податкові декларації щодо кожного окремого податку, пл атником якого він є, відповід но до цього Кодексу незалежн о від того, чи провадив такий п латник податку господарську діяльність у звітному періо ді.

У відповідності до норми п. 1 ст. 109 Кодексу, визначено, що по датковими правопорушеннями є протиправні діяння (дія чи б ездіяльність) платників пода тків, податкових агентів, та/а бо їх посадових осіб, а також п осадових осіб контролюючих о рганів, що призвели до невико нання або неналежного викона ння вимог, установлених цим К одексом та іншим законодавст вом, контроль за дотриманням якого покладено на контролю ючі органи.

Відповідно до вимог п. 54.3.3 ст. 53 ПК України, контролюючий орг ан зобов'язаний самостійно в изначити суму грошових зобов 'язань, зменшення (збільшення ) суми бюджетного відшкодува ння та/або зменшення (збільше ння) від'ємного значення об'єк та оподаткування податком на прибуток або від'ємного знач ення суми податку на додану в артість платника податків, п ередбачених цим Кодексом або іншим законодавством, якщо з гідно з податковим та іншим з аконодавством особою, відпов ідальною за нарахування сум податкових зобов'язань з окр емого податку або збору, заст осування штрафних (фінансови х) санкцій та пені, у тому числ і за порушення у сфері зовніш ньоекономічної діяльності, є контролюючий орган.

Відповідно до п. 57.3 ст. 57 ПК Укр аїни, у разі визначення грошо вого зобов'язання контролююч им органом за підставами, заз наченими у пп. 54.3.1 - 54.3.6 п. 54.3 ст. 54 цьо го Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нарах овану суму грошового зобов'я зання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отри мання податкового повідомле ння-рішення. У разі, коли платн ик податків не сплачує узгод женої суми грошового зобов'я зання в установлені законода вством строки, в силу вимог п. 59.1 ст.59 ПК України, орган держав ної податкової служби надсил ає (вручає) йому податкову вим огу в порядку, визначеному дл я надсилання (вручення) подат кового повідомлення-рішення .

Згідно з вимогами п. 14.1.175 ст. 14 П одаткового кодексу України, податковий борг це сума грош ового зобов'язання (з урахува нням штрафних санкцій за їх н аявності), самостійно узгодж еного платником податків або узгодженого в порядку оскар ження, але не сплаченого у вст ановлений цим Кодексом строк , а також пеня, нарахована на с уму такого грошового зобов'я зання.

Усупереч наведеним нормам чинного законодавства, плат ник податків ТзОВ «Традиція» не вжив належних та необхідн их заходів для погашення под аткового зобов' язання.

Відповідно до вимог п. 1.1 ст. 1 П одаткового кодексу України, такий регулює відносини, що в иникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, ви значає вичерпний перелік под атків та зборів, що справляют ься в Україні, та порядок їх ад міністрування, платників под атків та зборів, їх права та об ов'язки, компетенцію контрол юючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податков ого контролю, а також відпові дальність за порушення подат кового законодавства.

Відповідно до п. 41.1 ст. 41 ПК Укр аїни, органи державної подат кової служби є контролюючими органами щодо податків, які с правляються до бюджетів та д ержавних цільових фондів, кр ім зазначених у підпункті 41.1.2 ц ього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за д отриманням якого покладаєть ся на органи державної подат кової служби.

Згідно п. 20.1.28 ст. 20 ПК України, о ргани державної податкової с лужби наділені, зокрема, прав ом застосовувати до платникі в податків фінансові (штрафн і) санкції, стягувати до бюдже тів та державних цільових фо ндів суми грошових зобов'яза нь та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі , встановлених цим Кодексом.

Орган державної податково ї служби, у відповідності до н орми п. 95.1 ст. 95 ПК України, здійс нює заходи щодо погашення по даткового боргу такого платн ика податків шляхом стягненн я коштів, які перебувають у йо го власності, а в разі їх недос татності - шляхом продажу май на такого платника податків, яке перебуває у податковій з аставі.

Пунктом 95.3 ст. 95 ПК України пер едбачено, що стягнення кошті в з рахунків платника податк ів у банках, обслуговуючих та кого платника податків, здій снюється за рішенням суду, як е направляється до виконання органам державної податково ї служби, у розмірі суми подат кового боргу або його частин и.

Відповідно до п. 87.1 ст. 87 ПК Укр аїни, джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового бо ргу платника податків є будь -які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу то варів (робіт, послуг), майна, ви пуску цінних паперів, зокрем а корпоративних прав, отрима ні як позика (кредит), та з інши х джерел, з урахуванням особл ивостей, визначених цією ста ттею, а також суми надміру спл ачених платежів до відповідн их бюджетів

Отже, безспірними вимогами органів стягнення слід вваж ати узгоджену суму податково го зобов' язання, не сплачен у платником податків у строк и, визначені статтею 57 Податко вого кодексу України.

На даний час вказана сума по даткового зобов'язання є узг одженою та у встановлені зак оном строки до бюджету не спл аченою, тобто визнається сум ою податкового боргу, а, відта к, підлягає стягненню в приму совому порядку.

Враховуючи вищенаведене, а також п. 20.1.18 ст. 20 ПК, згідно яког о органи державної податково ї служби мають право звертат ися до суду щодо стягнення ко штів платника податків, який має податковий борг, з рахунк ів у банках, обслуговуючих та кого платника, на суму податк ового боргу або його частини , суд вважає заявлені вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

Згідно ст. 183-3 КАС України под атковий орган має право звер нутись до суду з поданням про стягнення коштів за податко вим боргом. Подання подаєтьс я до суду першої інстанції пр отягом двадцяти чотирьох год ин з моменту встановлення об ставин, що зумовлюють зверне ння до суду.

З врахуванням того, що платн ику податків податкову вимог у № 928 від 04.08.2011 року, відповідно д о вимог ст. 59 КАС України скеро вано 19.11.2011р., у заявника виникли обставини, що зумовили зверн ення до суду і суд вважає,що по дання слід задоволити.

Суд приймає у триденний стр ок, але не пізніше ніж протяго м 96 годин з моменту встановлен ня обставин, що зумовлюють зв ернення заявника до суду, пос танову по суті заявлених вим ог, яка підлягає негайному ви конанню. Оскільки спір виріш ено на користь суб' єкта вла дних повноважень, звільненог о від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб' єкта владни х повноважень, пов' язаних і з залученням свідків та пров еденням судових експертиз, с удові витрати (судовий збір) с тягненню з відповідача не пі длягають, відповідно до п. 4 ст . 94 КАС України.

Керуючись ст.ст. 7-14, 18, 19, 69-71, 94, 128, 158, 159 , 160, 161, 162, 163, 167, 183-3 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Подання задовольнити.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Тр адиція» ЄДРПОУ 20786505, що зареєст рований за адресою: 79040, м. Львів , вул. Каховська, 8/4 до бюджету п одатковий борг в сумі 1118 (тисяч а сто вісімнадцять) гривень 00 коп.з рахунку №26008330003201,АТ „БРР”,М ФО 300540 на рахунок р\р 3412999900003,одерж увач УДК у Залізничному райо ні м.Львова,ЗКПОУ 22389398 ГУДКУ у Ль вівській області МФО 825014

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова може бути оскарж ена до Львівського апеляційн ого адміністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через Львівський окружний адмініс тративний суд. Копія апеляці йної скарги одночасно надсил ається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

Суддя: Дем”яновський Г.С.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.11.2011
Оприлюднено07.12.2011
Номер документу19467756
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13317/11/1370

Постанова від 24.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

Ухвала від 22.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні