Рішення
від 07.07.2008 по справі 16/99-1752
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/99-1752

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" липня 2008 р.Справа № 16/99-1752

Господарський суд Тернопільської області

у складі             

Розглянув справу

за позовом  Товариство з обмеженою відповідальністю "Новітек" вул. Дружби, 24,c.Чистилів,Тернопільський район, Тернопільська область         

до  Товариство з обмеженою відповідальністю "Стимул" вул. Бойківська, 15,м.Тернопіль          

За участю представників сторін:

Позивача: Колодій  С.Б. - представник, довіреність  без номера від 22.04.08р.

Відповідача: Не з'явився

Суть справи:  Ухвалою суду від  24.06.08р. розгляд справи відкладено відповідно до п.п.1,3 ч.1 ст.77 ГПК України на 07 липня 2008 року на 09 год. 30 хв. в межах строку, передбаченого ст. 69 ГПК України.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Новітек" вул. Дружби, 24,с.Чистилів,Тернопільський район, Тернопільська область звернулось до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Стимул" вул. Бойківська, 15,м.Тернопіль   про зобов'язання здійснити передачу  ячменю в кількості 25 тон.

Як зазначає позивач в своїй позовній заяві, підставою для звернення до суду з позовом є неналежне виконання відповідачем договірних зобов'язань щодо передачі  ячменю в кількості 25 тонн за договором  про постачання сільськогосподарської продукції   без номера від 12.07.07р.

Представник позивача з'явився в судове засідання та підтримав  позовні вимоги в повній мірі.

В розпочатому судовому засіданні представнику позивача та в судовому засіданні 24.06.08р. представнику відповідача було роз'яснено їх  процесуальні права та обов'язки згідно ст.ст.20,22,81-1 ГПК України, наслідки відмови позивача від позову та укладення мирової угоди.

Представник відповідача в судове засідання  07.07.08р. не з'явився, хоча судом було дотримано вимог  статті 64 ГПК України, а саме своєчасно винесено  та надіслано сторонам ухвалу від 24.06.08р. про відкладення розгляду справи, в якій вказано про, про час і місце його проведення.

Технічна фіксація судового процесу у відповідності до ст.81-1 ГПК України не здійснювалась за відсутності відповідних  клопотань представників сторін в  судових  засіданнях 05.06.08р. та 24.06.08р.

 Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

12.07.07р. між  товариством з обмеженою відповідальністю "Новітек" (надалі - "Покупець") в особі  директора Купців А.В., що діяв на підставі статуту  з одного боку та товариством  з обмеженою відповідальністю  «Стимул»(надалі - "Постачальник"), в особі  директора Ткачука В.І, що діяв на підставі статуту,  укладено договір без номера  про постачання  сільськогосподарської продукції, у відповідності до п.1.1 розділу  1 якого "Постачальник"  передає у власність, а "Покупець" приймає  і оплачує в строк  сільськогосподарську продукцію (Товар) в кількості, якості, асортименті і на умовах Даного Договору у відповідності до Специфікацій та Протоколів узгодження цін (зазначених у Додатках до Договору. що є невід'ємною частиною цього Договору).

Згідно п.2.1 розділу 2 Договору ціна товару договірна. Ціна одиниці товару вказується у додатку до Договору. Вартість партії товару визначається у відповідності до Специфікації на конкретну  партію.

У відповідності до  Додатку № 1 до Договору  без номера від 12.07.07р.  "Постачальник"  зобов'язується поставити товар, зазначений у Специфікації, а "Покупець" прийняти й оплатити вказаний  Товар (ячмінь в кількості 25 тон загальною вартістю 20000 грн. по ціні одиниці товару - 800 грн.) в строки і на умовах, передбачених в Договорі  без номера від 12.07.08р.та  Додатку  №1 до Договору.

На виконання  п.п.2.1.1, 2.1.2,2.1.3  п.2.1 розділу 2  Договору, додатку №1 до Договору сторони  домовились  поставити    партію ячменю в кількості 25 тон   за ціною 800 грн. за одиницю товару  на загальну вартість товару  за Специфікацією - 20000 грн. (двадцять тисяч) в т. ч. 3333 грн. 33 коп. ПДВ.

Згідно п.п. 3.2.2  п.3.2  розділу 3 Договору передбачено, що "Постачальник" зобов'язаний  не пізніше __ робочих днів після підписання Додатку до Договору  із зазначенням специфікації товару та Протоколу узгодження цін, надати Покупцеві документи на товар (Складська квитанція), із зазначенням місця його перебування.

Згідно п.п. 3.2.3 п. 3.2 розділу 3 Договору передбачено, що  "Постачальник" зобов'язаний  у __ денний термін по телефону, факсимільним зв'язком або іншим способом, що забезпечує належне повідомлення, повідомити "Покупця" про можливість одержати товар в зазначеному  місці і в обумовленій кількості.

Згідно п.п. 3.3.3 п. 3.3 розділу 3 Договору передбачено, що "Покупець" зобов'язаний   сплатити вартість  партії купленого Товару  в ___  - денний термін після укладення  Додатку із Специфікацією.

Розділом 5 Договору передбачений порядок відвантаження. Згідно  п. 5.1  розділу 5 Договору передбачено, що Товар відвантажується "Постачальником" в місцях зазначених  "Покупцем", після надання складської документації.

Згідно п.5.2 розділу 5 Договору передбачено, що  протягом ____ робочих днів після надання  складської документації та переоформлення Товару на "Покупця"  "Постачальник" повідомляє по телефону, факсом або іншим способом, що забезпечує належне повідомлення. про готовність Товару до відвантаження, а також  повідомляє останньому  наступні дані:

- місцезнаходження Товару;

- кількість товару;

- орієнтовну дату появлення  наступної партії товару в місці відвантаження;

- інші документи.

Згідно  п.  8.1 розділу 8 Договору передбачено, що  всі спори  за даною угодою  вирішуються  шляхом переговорів із проведенням попереднього претензійного листування.  19.06.08р. позивачем направлена відповідачу  вимога про передачу ячменю в кількості 25 тон, що підтверджується  поштовою квитанцією, яка знаходиться в матеріалах справи.  

Згідно  п.  9.2 розділу 9 Договору передбачено, що  термін дії Договору   встановлюється сторонами  з дати його підписання належним чином уповноваженими представниками Сторін  і діє до повного  виконання Сторонами своїх зобов'язань  за даною угодою.

Згідно  п.  10.5 розділу 10 Договору передбачено, що Право власності  на поставлений товар переходить  "Покупцеві"  у момент  підписання  специфікації на товар.

Згідно  п.  10.6 розділу 10 Договору передбачено, що моментом переходу  права власності є момент повного розрахунку  за партію Товару  згідно із Специфікаціями.

Як вбачається  з матеріалів справи 13.07.07р. згідно платіжного доручення  № 257 "Покупцем" була  проведена попередня  оплата  партії ячменю  на  загальну суму 20000 грн. гідно Договору  01/07 від 12.07.07р.  в т. ч. 3333 грн. 33 коп. ПДВ, що підтверджується довідкою №393-066 від 19.06.08р. Львівської філії ВАТ "Кредитпромбанк", яка додана до матеріалів справи.

Як вбачається з матеріалів справи  "Постачальник" не виконав взятих на себе договірних зобов'язань, а саме, не надав позивачеві документи на товар із зазначенням місця його  перебування, не повідомив  "Покупця" про можливість одержати товар і не передав товар, що є предметом договору без номера від 12.07.07р. і  тим самим порушив умови укладеного сторонами договору.

Частиною 1 статті 526   Цивільного кодексу України передбачені загальні умови виконання зобов'язання, а саме  зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 1 статті 193 Господарського кодексу  України передбачено, що  суб'єкти господарювання та інші учасники господарських  відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином  відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності  конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до  вимог, що у певних умовах ставляться.

В судовому засіданні 24.06.08р. представником відповідача наданий суду  письмовий відзив на позов № 37 від 23.06.08р., в якому він заперечив проти позовних вимог позивача і просить суд   відмовити в задоволенні  заявлених позивачем вимог та зазначає, що ТОВ "Стимул" звертається із зустрічним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю  "Новітек" про стягнення  коштів в сумі 23000 грн. (двадцять тири тисячі гривень) за зберігання 25 тон ячменю (10 місяців*2300), який відповідно до п. 10.5 Договору  належить Позивачу з моменту його  повного розрахунку за нього.

У відповідності до ст. 60 ГПК України  відповідач має право  до прийняття рішення  зі спору  подати до позивача  зустрічний позов для спільного  розгляду  з первісним позовом. Зустрічний позов  повинен бути взаємно  пов'язаний з  первісним. Подання зустрічного  позову  провадиться за загальними правилами подання позовів.   А відтак, зустрічний позов повинен відповідати вимогам ст.ст. 54,55,56,57 ГПК України.  Такі вимоги недотримані ТОВ "Стимул". Представником відповідача лише зазначено у відзиві на позов, що він звертається із зустрічним позовом до позивача, а тому  такий зустрічний позов не  приймається до розгляд у  з первісним позовом.

Товариству з обмеженою відповідальністю "Стимул" позивачем була  надіслана  вимога без номера від 19.06.08р. про передачу ячменю в кількості 25 тон (належним чином засвідчена копія вимоги та квитанція про направлення вимоги відповідачу знаходиться в матеріалах справи ). Надіслана вимога на час розгляду справи виконана не була. Будь-яких доказів, які  б підтверджували  передачу ячменю в кількості 25 тон позивачу, відповідач не надав.                                                  

При таких обставинах справи, позовні вимоги підлягають до задоволення як обґрунтовано заявлені та не суперечать чинному законодавству.

Державне мито в сумі 200 грн. 00 коп. та 118 грн.00 коп. витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у відповідності до ст.49 ГПК України стягуються з  відповідача в повернення  сплачених судових витрат на користь позивача.

Керуючись ст.ст.43,49,84,85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Стимул" вул. Бойківська, 15, м. Тернопіль, ідентифікаційний код - 30750336 передати Товариству з обмеженою відповідальністю "Новітек" вул. Дружби, 24,с.Чистилів,Тернопільський район, Тернопільська область, ідентифікаційний код  34905469  - 25 тон ячменю.

Видати наказ.

3.Стягнути зТовариства з обмеженою відповідальністю "Стимул" вул. Бойківська, 15, м. Тернопіль, ідентифікаційний код - 30750336 на користь  Товариства з обмеженою відповідальністю "Новітек" вул. Дружби, 24,с.Чистилів,Тернопільський район, Тернопільська область, ідентифікаційний код  34905469  -  200 грн. держмита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в повернення сплачених судових витрат.

Видати наказ.

4.Рішення надіслати сторонам по справі.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення через місцевий господарський суд.

       

             Рішення  підписано: 11.07.2008 року  

                                             

 

              Суддя                                                                      

 

Дата ухвалення рішення07.07.2008
Оприлюднено02.09.2008
Номер документу1952983
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/99-1752

Рішення від 07.07.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні