Постанова
від 05.08.2008 по справі 8а/104-1988
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8а/104-1988

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" серпня 2008 р.Справа № 8а/104-1988

 12:40 год.

 м. Тернопіль

Господарський суд Тернопільської області у складі   

Судді Гирили І.М.

при секретарі судового засідання Арзяєві М.І.

Розглянув справу

за позовом: Прокурора Борщівського району в інтересах держави, вул. С. Бандери, 21, м. Борщів Тернопільської області в особі Борщівського відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, вул. Січових Стрільців, 5, м. Борщів Тернопільської області

до відповідача: Приватного агропромислового підприємства “Михайлівка”, с. Михайлівка Борщівського району Тернопільської області

про стягнення недоїмки в сумі 522 грн. 16 коп.

За участю представників сторін:

Прокурора: Савки М.В. –прокурора відділу представництва інтересів громадян та держави в судах прокуратури області, посвідчення № 16 від 13.06.2007 р.

Позивача: Гриніва А.В. –головного спеціаліста з правової роботи, доручення № 7 від 18.10.2005р.

Відповідача: не з'явився

В судовому засіданні учасникам адміністративного процесу роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки, передбачені ст. ст. 27, 29, 49, 51, 59, 60, 130 КАС України.

Повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, у зв'язку з клопотанням присутніх у судовому засіданні представника позивача та прокурора.

Суть справи:

Прокурор Борщівського району в інтересах держави в особі Борщівського відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, вул. Січових Стрільців, 5, м. Борщів Тернопільської області звернувся до господарського суду з позовною заявою № 1144 від 19.05.2008 р. про стягнення з Приватного агропромислового підприємства “Михайлівка”, с. Михайлівка Борщівського району Тернопільської області - 529,72 грн. заборгованості по сплаті страхових внесків.

Позивачем в порядку ч. 1 ст. 51 КАС України подано до суду заяву від 12.06.2008 р. про уточнення позовних вимог, а саме –зменшення розміру стягуваної суми недоїмки з 529,72 грн. до 522,16 грн., в зв'язку з тим, що при заявленої первісної суми заборгованості було включено суми страхових внесків строк сплати яких не настав (рядки 32, 33 розрахункової відомості), проте стягнення даних сум не може відбутися з огляду на те, що обов'язок сплати страхових внесків в страхувальника виникає лише в разі виплати заробітної плати (ч. 3 ст. 47 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” № 1105-ХІV від 23.09.1999 р., п. п. 4.10, 4.12 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженою постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007р. № 36).

Свої позовні вимоги, підтримані в судовому засіданні його повноважним представником, позивач обґрунтовує тим, що відповідач всупереч норм Закону України “Про загальнообов'язкове соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” не сплачував страхових внесків у строки визначені законом, внаслідок чого виникла заборгованість по їх сплаті в сумі 522,16 грн. В підтвердження викладеного додає розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 9 місяців 2007 року, довідку № 21 від 19.05.2008 р. про суму заборгованості ПАП „Михайлівка” по страхових внесках та інші документи, належним чином засвідчені копії яких знаходяться в матеріалах справи.

Відповідач письмових заперечень проти позову не подав, у судові засідання не з'явився, хоча про їх дату час та місце проведення був повідомлений належним чином в порядку ст. 33 Кодексу адміністративного судочинства України (повідомлення про вручення відповідачу поштового відправлення № 177998, із зазначенням дати вручення 27.05.2008 р. та № 1817842, із зазначенням дати вручення 01.07.2008 р. –в матеріалах справи), а тому справа розглядається у відповідності до вимог ч. 6 ст. 71 КАС України, на основі наявних доказів.

В судовому засіданні представник позивача та прокурор позовні вимоги підтримали повністю.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та висновок прокурора, оцінивши представлені докази в їх сукупності, судом встановлено наступне:

Згідно вимог ст. 121 Конституції України, Закону України «Про прокуратуру», ст. 60 Кодексу адміністративного судочинства України на органи прокуратури покладається представництво інтересів громадян та держави в судах у випадках, визначених Законом. Прокурор має право звернутися до господарського суду з позовом в інтересах держави або громадянина. В силу ст. ст.20, 36-1 Закону України «Про прокуратуру»при здійсненні прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів прокурор має право звертатись до суду з заявою про захист прав і законних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб при наявності порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Відповідач –Приватне агропромислове підприємство “Михайлівка”, с. Михайлівка Борщівського району Тернопільської області, згідно довідки Управління статистики у Борщівському районі Головного управління статистики у Тернопільській області за № 51 від 09.06.2008 р. є юридичною особою, в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України значиться за ідентифікаційним кодом № 30249049.

У відповідності до вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»№ 1105-ХІV від 23.09.1999 р. (далі –Закон № 1105-ХІV), страхування від нещасного випадку є самостійним видом загальнообов'язкового державного соціального страхування, за допомогою якого здійснюється соціальний захист, охорона життя та здоров'я громадян у процесі їх трудової діяльності.

Страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань поширюється на осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях, незалежно від їх форм власності та господарювання (далі –підприємства), у фізичних осіб, на осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та громадян –суб'єктів підприємницької діяльності.

Страхувальниками від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань є   роботодавці, а в окремих випадках –застраховані особи.  Страховик –Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі –Фонд соціального страхування від нещасних випадків). Об'єктом страхування від нещасного випадку є життя застрахованого, його здоров'я та працездатність.

Приватне агропромислове підприємство “Михайлівка”, с. Михайлівка Борщівського району Тернопільської області, як роботодавець є страхувальником за страхуванням від нещасного випадку своїх працівників.

Згідно ст. 45 Закону № 1105-ХІV роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Розміри страхових внесків страхувальників для роботодавців обчислюються у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, на інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», які  підлягають  обкладенню  податком  з доходів фізичних  осіб.

Порядок сплати страхових внесків визначений Законом України «Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили  втрату працездатності»№ 2272-ІІІ від 22.02.2001 р. (далі –Закон № 2272-ІІІ) та Інструкцією про порядок перерахування, обліку та   витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженою постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 року №36.

Згідно згаданої Інструкції, страхові внески сплачуються страхувальниками - роботодавцями - у день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Підприємства, які здійснюють виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачують страхові внески до Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки. При проведенні оплати праці з готівкової виручки чи в натуральній формі платники страхових внесків не пізніше наступного дня після здійснення виплат подають до установи банку платіжне доручення на перерахування страхових внесків до Фонду.

Юридичні особи - платники страхових внесків щоквартально у двох примірниках складають розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду, один примірник якої подається до робочого органу виконавчої дирекції Фонду за місцем обліку страхувальника в такі строки: до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня поточного року, до 25 січня року, наступного за звітним. Усі примірники розрахункової відомості підписуються керівником і головним бухгалтером підприємства, виконавцем та завіряються печаткою. Другий примірник звіту залишається в бухгалтерії платника (п. 7.5.Інструкції).

Згідно розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 9 місяців 2007 року (рядок 30) за відповідачем значиться недоїмка зі сплати страхових внесків, що становить - 522,16 грн.

Таким чином, відповідачем в порушення ст. 45 Закону № 1105-ХІV несвоєчасно та неповністю сплачено в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, внаслідок чого утворилася заборгованість по їх сплаті в сумі 522,16 грн., яка підтверджується розрахунковою відомістю про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 9 місяців 2007 року, довідкою № 21 від 19.05.2008 р. про суму заборгованості ПАП „Михайлівка” по страхових внесках і яка станом на день розгляду спору ним не сплачена.

Згідно статті 71 Кодексу Адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідач на розгляд справи не з'явився, належних доказів добровільного погашення заборгованості по сплаті страхових внесків не представив.

За даних обставин, суд визнає позовні вимоги позивача щодо стягнення з Приватного агропромислового підприємства “Михайлівка”, с. Михайлівка Борщівського району Тернопільської області недоїмки в сумі 522 грн. 16 коп. обґрунтованими, правомірними та такими, що підлягають до задоволення.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати стягненню з відповідача не підлягають.

Стаття 258 КАС України передбачає, що за кожним судовим рішенням, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, за заявою осіб, на користь яких воно ухвалено, видається один виконавчий лист.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 2, 3, 7-17, 70, 71, 87, 89, 94, 158, 161, 162, 163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд Тернопільської області, -

ПОСТАНОВИВ:

1.          Адміністративний позов задовольнити.

2.          Стягнути з Приватного агропромислового підприємства “Михайлівка”, с. Михайлівка Борщівського району Тернопільської області, ідентифікаційний код № 30249049 на користь Борщівського відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, вул. Січових Стрільців, 5, м. Борщів Тернопільської області заборгованість по сплаті страхових внесків в сумі 522 (п`ятсот двадцять дві) грн. 16 коп., ідентифікаційний код 25887464, розрахунковий рахунок № 37174400900030 УДК м. Тернопіль, МФО 838012 код 23587539.

3.          Виконавчий лист видати за заявою Борщівського відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, вул. Січових Стрільців, 5, м. Борщів Тернопільської області.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. На постанову суду сторони мають право подати заяву про апеляційне її оскарження протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі до адміністративного суду апеляційної інстанції, а протягом двадцяти днів після подання заяви подати апеляційну скаргу.

 

                              Суддя                                                            І.М. Гирила

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення05.08.2008
Оприлюднено02.09.2008
Номер документу1953193
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8а/104-1988

Постанова від 05.08.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні