Постанова
від 05.08.2008 по справі 10/139а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/139А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          

05.08.08                                                                                           Справа№ 10/139А

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Екос», м. Львів

до Відповідача: Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, м. Київ

про визнання незаконною бездіяльність та зобов'язання до вчинення дій

Колегія суддів:

Головуюча суддя Довга О.І.

Судді Ділай У.І., Артимович В.М.

Секретар судового засідання Яремчук С.М.

Представники сторін:

Позивача: Потинський А.М.- доручення № б/н від  08.05.2008 року, Корнієнко  О.Г., Корнієнко  С.Г. –представники  за дорученням  

Відповідача: не з'явився

Присутнім в судовому засіданні представникам сторін роз'яснено їх права та обов'язки, що передбачені ст. 49, 51 КАС України, в тому числі право заявляти відводи.

Заяв та клопотань про відвід колегії  суддів сторонами не подано і не заявлено.

В судовому засіданні 05.08.2008 року , керуючись п. 4 ст. 167 КАС України, оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Повний текст постанови виготовлено та підписано 06.08.2008р.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 КАС України, адміністративні справи, предметом оскарження в яких є рішення, дії чи бездіяльність Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України, їхньої посадової чи службової особи, виборчої комісії (комісії з референдуму), члена цієї комісії розглядаються і вирішуються в окружному адміністративному суді колегією у складі трьох суддів.

          Суть спору:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Екос»звернулось в господарський суд Львівської області з позовом до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України про визнання незаконною бездіяльність та зобов'язання до вчинення дій.

Обставини справи:

Хід розгляду справи відображений в ухвалах суду.

Представники Позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримали, надали пояснення аналогічні позову. Зокрема, Позивач зазначає, що подана 30.07.2007р. на адресу Відповідача заява на отримання спеціального дозволу (ліцензії) на право користування надрами була подана Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Екос»у повній відповідності до Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 14 березня 2007 р. N 480.

Позивач зазначає, що всупереч встановленим термінам на розгляд вищевказаної заяви, відповіді про результат розгляду заяви ТзОВ «Торговий дім «Екос» на отримання спеціального дозволу (ліцензії) на право користування надрами від Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Позивачем не отримано.

По переконанню Позивача, з огляду на те, що заява на отримання спеціального дозволу на геологічне вивчення Лагодівського родовища була подана Позивачем на підставі та на час дії Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 14 березня 2007 р. N480, то розгляд вимог Позивача та дослідження спірних правовідносин слід здійснювати на основі норм вказаного Порядку.

Відповідач повторно явки повноважного представника не забезпечив, надав суду письмове заперечення на позовну заяву, яким заперечив позовні вимоги. Зокрема Відповідач зазначає про те, що Порядок надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 14 березня 2007 р. N480 обмежений у часі та діяв впродовж 2007р. При цьому, Відповідач зазначає, що Порядком надання у 2008 році спеціальних дозволів користування надрами, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.02.2008р. №273, не передбачено надання спеціальних дозволів за вказаною процедурою.

Як вбачається з поданого Відповідачем заперечення на позовну заяву, Відповідач зазначає, що вказана вище заява Позивача не була розглянута Міністерством охорони навколишнього природного середовища України.

В процесі розгляду справи господарським судом встановлено наступне:

30.07.2007р. Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Екос»було подано до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України заяву на отримання спеціального дозволу (ліцензії) на право користування надрами, а саме спеціальний дозвіл на геологічне вивчення Лагодівського родовища пісків будівельних та для дорожного будівництва біля с. Лагодів в Перемишлянському районі Львівської області на термін 2 роки.

В додатку до вказаної заяви на отримання спеціального дозволу (ліцензії) на право користування надрами Товариством з обмеженою відповідальністю «Екос»додано перелік необхідних документів.

Як встановлено судом з матеріалів справи, до вказаної заяви було зокрема додано установчі документи ТзОВ «Торговий дім «Екос», документи фінансової звітності підприємства, відповідні довідки з органу державної податкової служби та Львівського обласного відділення з питань банкрутства, пояснювальна записка, програма геологічного вивчення, очікувані техніко-економічні показники, каталог географічних координат, проект угоди на користування надрами, графічні матеріали та документи погоджень з Перемишлянської районної ради, Перемишлянської райдержадміністрації, Лагодівської сільради.

Подання Позивачем -  Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Екос»вказаної заяви та відповідного переліку документів та отримання вказаних документів Відповідачем підтверджується відміткою Державної геогогічної служби (вхідний №6532 від 30.07.2007р.).

10 жовтня 2007р. в газеті «Урядовий кур'єр»№186 було здійснено публікацію про перелік родовищ та ділянок надр корисних копалин місцевого значення, які пропонуються для надання спеціальних дозволів на користування надрами, відповідно до абзацу третього пункту 7 «Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.03.2007р. №480.

Згідно п. 11 вказаного переліку опубліковано пропозицію по геологічному вивченню Лагодівського родовища.

Як встановлено судом подані ТзОВ «Торговий дім «Екос»документи на отримання спеціального дозволу на користування надрами, а саме заява та додані документи, на час розгляду справи не повертались Позивачу та знаходяться в Міністерстві охорони навколишнього природного середовища України.

При цьому, судом встановлено, що Відповідач на час розгляду та прийняття судом постанови у даній справі не видавав та не відмовляв Позивачу у видачі вищенаведеного спеціального дозволу на геологічне вивчення Лагодівського родовища з підстав наведених у Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 березня 2007 р. N 480.

При прийнятті постанови, колегія суддів господарського суду Львівської області виходила з наступного:

Відповідно до вказаного Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, цей Порядок регулює питання надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони. Дія Порядку поширюється на всі види користування надрами.

          Відповідно до п. 5 вищевказаного Порядку, дозволи надаються зокрема на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислова розробка родовищ корисних копалин загальнодержавного значення.

          Згідно п.п. 3 п. 7 Порядку, без проведення аукціону дозвіл на користування ділянкою надр надається у разі геологічного вивчення надр та видобування корисних копалин місцевого значення і торфу.

          Рішення про надання дозволу без проведення аукціону приймається протягом 90 днів після надходження заяви разом з документами у повному обсязі.

          Як встановлено судом вище,          30.07.2007 р. Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Екос»було подано до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України заяву на отримання спеціального дозволу (ліцензії) на право користування надрами, а саме спеціальний дозвіл на геологічне вивчення Лагодівського родовища пісків будівельних та для дорожного будівництва біля с. Лагодів в Перемишлянському районі Львівської області на термін 2 роки.

          Відповідно до п. 7 Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, інформацію про ділянки надр, які пропонуються для надання зазначених дозволів, Мінприроди не пізніше ніж за 30 днів до прийняття рішення про надання дозволу розміщує у газеті "Урядовий кур'єр" та на своєму веб-сайті в Інтернет із зазначенням назви ділянки надр, її місцезнаходження, виду корисних копалин, виду користування надрами, початкової ціни продажу дозволу, вартості геологічної інформації та адреси, за якою необхідно надсилати заяви на отримання дозволу.

10 жовтня 2007р. в газеті «Урядовий кур'єр»№186 було здійснено публікацію про перелік родовищ та ділянок надр корисних копалин місцевого значення, які пропонуються для надання спеціальних дозволів на користування надрами, відповідно до абзацу третього пункту 7 «Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.03.2007р. №480.

          Як встановлено судом, Відповідачем не було прийнято рішення про надання Позивачу дозволу без проведення аукціону протягом 90 днів після надходження заяви разом з документами у повному обсязі, а саме з 30.07.2007р.

В свою чергу, у відповідності до п.п. 3 п. 7 Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, Відповідач, повинен був прийняти рішення щодо надання спеціального дозволу (ліцензії) без проведення аукціону протягом 90 днів після надходження заяви разом з документами у повному обсязі, тобто в строк до 30.10.2007р.

При цьому, Відповідачем не було відмовлено Позивачу у видачі вищевказаного спеціального дозволу з підстав наведених у Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 березня 2007 р. N480.

Одночасно, суд відхиляє доводи Відповідача в заперечення позовних вимог, стосовно того, що Порядком надання у 2008 році спеціальних дозволів користування надрами, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.02.2008р. №273, не передбачено надання спеціальних дозволів за вказаною процедурою, оскільки Позивачем подавалась заява на отримання спеціального дозволу (ліцензії) на право користування надрами 30.07.2007р. на підставі Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 березня 2007 р. N480.

В свою чергу, згідно п.п. 3 п. 7 Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, рішення про надання дозволу без проведення аукціону приймається протягом 90 днів після надходження заяви разом з документами у повному обсязі.

Тому, по переконанню суду, подана Позивачем 30.07.2007р. на адресу Відповідача заява на отримання спеціального дозволу (ліцензії) на право користування надрами на підставі Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами повинна була бути розглянутою Відповідачем у відповідності та у строки вказані у даному Порядку, а саме протягом 90 днів після надходження заяви разом з документами у повному обсязі.

Відповідно до ст. 64 Кодексу України про надра, спори з питань користування надрами розглядаються органами державного геологічного контролю, державного гірничого нагляду, охорони навколишнього природного середовища, місцевими Радами народних депутатів, судом або третейським судом у порядку, встановленому законодавством України.

Частиною 3 ст. 2 КАС України передбачено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони:  на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації;  пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Відповідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 42 Конституції України, кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Всупереч наведеному, Відповідач на час розгляду та прийняття судом постанови у даній справі не видавав та не відмовляв Позивачу у видачі вищенаведеного спеціального дозволу на геологічне вивчення Лагодівського родовища з підстав наведених у Порядку надання у 2007 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 березня 2007 р. N 480.

Сукупність вищенаведених встановлених обставин підтверджено документально, що дає суду підстави визнати позовні вимоги обгрунтованими, доведеними матеріалами справи, і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 1-2, 4-12, 24, 49, 51,71, 79, 86, 122-126, 138, 159-163, та п. 6 розділу 7 Прикінцевих та перехідних положень КАС України, суд-

ПОСТАНОВИВ:

1.   Позов задоволити повністю.

2. Визнати незаконною бездіяльність Відповідача - Міністерства охорони навколишнього природного середовища України щодо невидачі у встановлені строки Позивачу-Товариству з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Екос»спеціального дозволу на право користування надрами –на геологічне вивчення Лагодівського родовища пісків будівельних та для дорожнього будівництва біля с. Лагодів в Перемишлянському районі Львівської області на термін 2 роки.

3.  Зобов'язати Відповідача - Міністерство охорони навколишнього природного середовища України (03035, м. Київ, вул. Урицького, 35. Код ЄДРПОУ 00013735) оформити та видати Позивачу-Товариству з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Екос»(81212, Львівська область, Перемишлянський район, с. Лагодів. Код ЄДРПОУ 32738106) спеціальний дозвіл на право користування надрами –на геологічне вивчення Лагодівського родовища пісків будівельних та для дорожнього будівництва біля села Лагодів в Перемишлянському районі Львівської області на термін 2 роки.

Постанова може бути оскаржена в порядку та в строки, передбачені ст.186 КАС України.

Постанова вступає в законну силу відповідно до ст.254 КАС України, після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого Главою І «Апеляційне провадження» Розділу ІV КАС України.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти  днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України –з дня складення у повному обсязі.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

    

            Головуюча                                                           О.Довга

            Судді                                                                     В.Артимович

                                                                              У.Ділай           

Суддя                                                                                                       Довга О.І.                     

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення05.08.2008
Оприлюднено02.09.2008
Номер документу1953371
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/139а

Постанова від 05.08.2008

Господарське

Господарський суд Львівської області

Довга О.І.

Ухвала від 30.05.2008

Господарське

Господарський суд Львівської області

Довга О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні