Рішення
від 04.08.2008 по справі 16/3063
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/3063

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                 

Р І Ш Е Н Н Я            

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

          "04" серпня 2008 р.                                                                           Справа №  16/3063

          Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Спаських Н.М.,  при секретарі: Волна С.В.,  за участю представників сторін:

від позивача: Голінний А.М. - за довіреністю,

від першого відповідача: не з'явився,

від другого відповідача: Косенко І.В. - за довіреністю,                                           

розглянувши у відкритому судовому засіданні  в м. Черкаси справу за позовом Комунального підприємства "Лісове"  до дитячого садочка "Зірочка" та до Чигиринської міської ради про  стягнення  16 001,57  грн.

 

ВСТАНОВИВ:

          Позивачем пред'явлено позов про стягнення з відповідачів заборгованості за  надані послуги по подачі води з комунального водопроводу та приймання стічних вод у комунальну каналізацію  в сумі 12158,69 грн. основного боргу, 3495,86 грн. інфляційних, 347,02 грн. нарахування трьох відсотків річних на підставі договору № 52 на подачу води з комунального водопроводу та приймання стічних вод  у комунальну каналізацію від 01.01.2006 року, укладеного між сторонами.  В судовому засіданні представник позивача надав заяву про зміну підстав позову та просить стягнути з відповідачів на користь комунального підприємства "Лісове" 994,06 грн. основного боргу за вивезення сміття. Дана заява про зміну підстави позову відповідає ст. 22 ГПК України та підлягає прийняттю судом до розгляду. Представник позивача уточнені позовні вимоги підтримав повністю і просить їх задовольнити.

Представник відповідача уточнені позовні вимоги  визнав в повному об'ємі і проти їх задоволення не заперечив, про що суду надано відзив від 04.08.2008 року. Сторонами також складено акт звірки розрахунків.

Суд вважає, що неявка представника дитячого садочка в засідання не є перешкодою у розгляді справи згідно ст. 75 ГПК України.

Заслухавши доводи та пояснення представників сторін, дослідивши наявні в справі матеріали, суд вважає, що  позов підлягає до часткового задоволення, виходячи з наступного:

          У відповідності до ст. 11 ЦК України  цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.  Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є:  договори та інші правочини.

          За доводами представників позивача та Чигиринської міської ради, між  ними склалися відносини з приводу надання та споживання послуг з вивезення сміття в інтересах дитячого садочка "Зірочка", який згідно довідки Чигиринської міської ради ( а.с.30) утримується за рахунок бюджету ради.

          Доказом існування між сторонами договору суд вважає надані сторонами у справу копії рахунків на сплату комунальних послуг (вивіз сміття) на загальну суму 994,06 грн., які за доводами позивача сплачені не були.  Заперечень проти неотримання послуг відповідач суду не надав. У відповідності до ст. 181 ГК України угоди можуть укладатися у спрощений спосіб.

Кожним рахунком передбачено термін його сплати 5 днів. Рахунки складено за період січня - липня 2007 року.

Згідно ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг  одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу,  яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності,  а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу,  якщо  інше не встановлено договором.

У відповідності до ст. 526 ЦК України зобов'язання повинні виконуватися належним чином та у встановлений договором строк.

Сторонами також складено акт звірки розрахунків, з якого вбачається, що Чигиринська міська рада визнає наявність заборгованості перед позивачем на суму 994,06 грн.

          Представники сторін просять виключити дитячий садок зі складу відповідачів, оскільки обов'язок оплати витрат цього закладу несе Чигиринська міська рада  і рахунки на сплату послуг за вивезення сміття виставлялися саме на раду. Суд погоджується з даними доводами і вважає, що у позові до дитячого садочка слід відмовити.

Суд вважає, що строки настання платежів за всіма рахунками є такими, що настали, відповідач наявність боргу перед позивачем  підтверджує, позов визнає повністю, а тому з Чигиринської міської ради слід стягнути на користь позивача 994,06 грн. боргу за надані послуги з вивезення сміття.

В решті вимог, в зв'язку із тим що відповідач зменшив їх до стягнення лише в сумі 994,06 грн., суд вважає, що позивач відмовився від позову і цю відмову слід суду прийняти, оскільки вона не порушує  прав та інтересів сторін. Провадження у справі в цій частині слід припинити.

          На підставі статті 49 ГПК України з огляду на часткове задоволення позовних вимог, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню 9,95 грн. державного мита та 7,33 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

            Керуючись статтями 49,  п. 4 ст. 80 , ст. 82-85 ГПК України, суд, -

                                            ВИРІШИВ:

1. Позов  задовольнити  частково.

         2. Стягнути із Чигиринської міської ради, ідентифікаційний код 04061560, Черкаська обл., м. Чигирин, вул. Богдана Хмельницького, 19  на користь Комунального підприємства "Лісове", ідентифікаційний код 31963879,  Черкаська обл., м. Чигирин, вул. Миру, 4Б  ---  994,06 грн. заборгованості за надані послуги з вивезення сміття,  9,95 грн. на відшкодування державного мита та 7,33 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

         3. В решті вимог прийняти відмову позивача від позову та провадження у справі припинити.

         4. У вимогах до Дитячого садочка "Зірочка" у позові відмовити.

Наказ видати.

        Рішення може бути оскаржене до Київського міжобласного апеляційного господарського суду протягом 10 днів.

Суддя                                                                                       Спаських Н.М.

Дата ухвалення рішення04.08.2008
Оприлюднено03.09.2008
Номер документу1954071
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/3063

Рішення від 04.08.2008

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Постанова від 26.06.2006

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 05.06.2006

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні