Рішення
від 12.08.2008 по справі 10/107-2730
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/107-2730

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"12" серпня 2008 р.Справа № 10/107-2730

Господарський суд Тернопільської області у складі

 судді Півторака М.Є.             

Розглянув справу

За позовом :  Агропромислове приватне об'єднання “ Слава “ м. Снятин вул. Чорновола 2 Івано-Франківської області , ідентифікаційний код 31982844 ;

До відповідача : Приватного підприємства “ Фанфан-Тернопіль і К “ м. Тернопіль вул. Чалдаєва 17 кв. 119 , ідентифікаційний код 33916490;

     За участю представників :

Позивача: Рогальського В.О.- представника , доручення   № 36  від 08.08.08 р.

Відповідач: Галанчик В.П.- директора, паспорт   № МС363204 виданий  Чортківським РВ УМВС  від 05.10.98 р.     

          В судовому засіданні представникам сторін роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки, передбачені  статтями  20,22,81-1 Господарського процесуального кодексу України.

     За відсутністю відповідного клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснювалася .

Суть справи:  Агропромислове приватне об'єднання “ Слава “ м. Снятин Івано-Франківської області  подало до господарського суду  позов до  приватного підприємства “ Фанфан –Тернопіль і К “ м. Тернопіль  , про розірвання договору  купівлі-продажу не житлових приміщень , укладеного між позивачем та відповідачем 21.06.2007 року .

          В обґрунтування заявлених вимог позивач вказує на порушення приватним підприємством      “ Фанфан-Тернопіль і К “  п.3.3. Договору купівлі-продажу в частині здійснення оплати за придбаний об'єкт .  Посилається на приписи статей 638, 651-652 Цивільного Кодексу України .

          Ухвалою господарського суду від 23 липня 2008 року розгляд справи призначено о 16 годині 10 хвилин 12 серпня 2008 року

У судовому засіданні представник відповідача визнав позов повністю .

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи представника позивача та відповідача,  господарський суд встановив наступне :

Згідно ст. 1 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів мають підприємства , установи, організації, інші юридичні особи ( у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність і в установленому порядку набули статусу  суб'єкта підприємницької діяльності. Визначені статтею 1 ГПК юридичні особи та громадяни можуть бути сторонами в господарському судовому процесі.

   Пунктом 2 статті 20 Господарського кодексу України визначено , що кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів . Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються , зокрема , шляхом установлення , зміни та припинення господарських правовідносин .

Позивач у справі –Агропромислове приватне об'єднання “ Слава “ місцезнаходження органів управління якого м. Снятин вул. Чорновола , 2 Івано-Франківської області , зареєстроване у встановленому законом порядку Снятинською районною державною адміністрацією 20.05.2003 року і включене до ЄДРПОУ , ідентифікаційний код 31982844 , а тому наділене правом на звернення до господарського суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів .

В силу вимог ст.11 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) договір є однією з підстав виникнення цивільних прав  та  обов'язків між сторонами зобов'язання.

Стаття 509  ЦК України  визначає зобов'язання, як правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Як встановлено у судовому засіданні 21 червня 2007 року між  Агропромисловим приватним об'єднанням “ Слава “ м. Снятин Івано-Франківської області та приватним підприємством “ Фанфан-Тернопіль і К “ м. Тернопіль було укладено Договір купівлі-продажу не житлових приміщень “ згідно умов якого Продавець зобов'язується передати майно у власність Покупця , а Покупець зобов'язується прийняти у власність майно і оплатити за нього обговорену грошову суму ( пункт 1.1. Договору ) .

Згідно пункту 1.2. за даним договором відчужується комплекс будівель та споруд , які розташовані за адресою смт. Коропець  Монастириського району Тернопільської області вул. І.Франка буд. 4 . Вказані будівлі знаходяться на неприватизованій земельній ділянці  . Загальна площа будівель та споруд , що відчужуються , становить 2479,3 кв. м.

До складу відчужуваного майна входять :

будинок прохідна цегляний , площею 28,9 кв. м. , позначений в плані літерою “ А “ ; випалювальна піч цегляна , площею 136,2 кв. м. , позначена в плані літерою “ Б “ ; будівля бані цегляна , площею 10,2 кв. м. , позначена в плані літерою “ В “ ;піднавіс металева конструкція , площею 68,5 кв. м. , позначений в плані літерою “ Г “ ; сарай цегляний , площею 21,5 кв. м. , позначений в плані літерою “ Д” ; піднавіс дерев'яна конструкція , площею 1855,2 кв. м. , позначений на плані літерою “ Е “ ; трансформаторна глиняна .

Як визначили сторони у п. 3.1. договору  продаж зазначених будівель та споруд за домовленістю сторін вчиняється за 191900 грн. , що є ціною цього договору .

За домовленістю сторін встановлено такий порядок розрахунків між сторонами зі сплати ціни договору :

Покупець сплачує ціну договору , а саме 191900 грн. протягом 30-ти( десяти ) банківських днів шляхом одноразового внесення усієї суми готівкою в касу Продавця( пункт 3.3. договору ) .

Сторони домовились про те , що факт проведення повного розрахунку буде підтверджуватись письмовою заявою Продавця , справжність підпису на якій має бути засвідчено нотаріально .

Згідно  пункту 6.2. право власності на майно , згідно ч. 1 ст. 697 ЦК України , у Покупця виникає лише за умови сплати в повному обсязі ціни майна , що встановлена цим договором .

21 червня 2007 року цей договір посвідчено приватним нотаріусом Монастириського районного нотаріального округу Пивоварчук О.Є.

Отже , між Агропромисловим приватним об'єднанням “ Слава “ м. Снятин Івано-Франківської області та приватним підприємством “ Фанфан-Тернопіль і К “ м. Тернопіль  укладено договір , який за своєю правовою природою є договір купівлі-продажу  .

Зазначеним Договором  сторони досягли згоди по всіх істотних умовах ;  визначили предмет договору, умови передачі та повернення  майна,  розмір та порядок розрахунків , права та обов'язки сторін по договору та відповідальність за невиконання  умов укладеного договору.

У відповідності до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До вимог господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з врахуванням особливостей, передбачених господарським кодексом України.

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або  зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується  прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму (стаття 655 ЦК України).

У відповідності до ст. 663 ЦК України продавець зобов'язаний передати товар покупцеві  у  строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положень статті 530 згаданого Кодексу.

Статтею 692 ЦК України встановлено, що Покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару

У відповідності до вимог ст.ст. 526,598 ЦК України  зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться та припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Норми Цивільного кодексу України встановлюють, що невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання) є порушенням зобов'язання (ст. 610 ЦК) та встановлює правові наслідки порушення зобов'язання  у вигляді його припинення або розірвання договору (ст. 611 ЦК).

       Як вбачається з представлених сторонами документів , відповідач по справі неналежним чином виконував свої зобов'язання по договору  купівлі-продажу не житлових приміщень від 21.06..2007 року в частині здійснення оплати за придбані будівлі та споруди , що свідчить про порушення  приватним підприємством “ Фанфан-Тернопіль і К “ умов договору .

Згідно статті 188 Господарського Кодексу України розірвання  господарських договорів  допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено законом або договором.

     У разі якщо сторони не досягли згоди щодо розірвання договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

    Якщо судовим рішенням договір розірвано, договір вважається розірваним з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

За даних обставин, дослідивши представлені сторонами докази в їх сукупності, суд  визнає позовні вимоги агропромислового приватного об'єднання “ Слава “ м. Снятин  щодо розірвання договору купівлі-продажу не житлових приміщень від 21.06.2007 року обґрунтованими та правомірними.

Витрати по сплаті державного мита в сумі 85 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118, згідно ст.ст. 44- 49 ГПК України, покладаються на відповідача.

Враховуючи наведене, керуючись ст.16,509,526,598,610,611,627,629,759 Цивільного Кодексу України, ст. ст. 1,2,17,18,26,27 За, ст.ст. 1,2,12,22,32,43,44-49,69,82,84,85,115,117 Господарського процесуального кодексу України ,  

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити.

2.Розірвати Договір купівлі-продажу від 21 червня 2007 року , укладеного між Агропромисловим приватним об'єднанням “ Слава “ м. Снятин вул. Чорновола , 2 Івано-Франківської області  та приватним підприємством “ Фанфар-Тернопіль і К “ м. Тернопіль вул. Чалдаєва17 кв. 119 .

3.Стягнути з приватного підприємства “ Фанфан-Тернопіль і К “ м. Тернопіль вул. Чалдаєва 17/119 , ідентифікаційний код 33916490 в  користь Агропромислового приватного об'єднання “ Слава “  м. Снятин вул. Чорновола 2 Івано-Франківської області , ідентифікаційний код 31982844  -  85 грн. в повернення державного мита, 118 грн. в повернення витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.  Видати наказ .

4.Рішення господарського суду набирає законної сили в десятиденний строк з дня його прийняття .

     Сторони вправі подати апеляційну скаргу , а прокурор внести апеляційне подання на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало  законної сили протягом десяти днів з дня його  прийняття , через місцевий господарський суд.

5.Наказ видати стягувачеві після набрання судовим рішенням законної сили.

 

Суддя                                                                                          М.Є. Півторак

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення12.08.2008
Оприлюднено03.09.2008
Номер документу1955651
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/107-2730

Рішення від 12.08.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні