Рішення
від 01.12.2011 по справі 2-2865-2011
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

01.12.2011

Справа № 2-2865 -2011

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

01 грудня 2011 року Слов'янськи й міськрайонний суд Донецьк ої області в складі:

головуючого - судді Ку знецова Р.В.

при секре тарях - Г.С. Копійко, О.Ю. Д енисенко, О.О. Дручиніної,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі с уду м. Слов'янська справу за по зовом ОСОБА_1 до Комунальн ого лікувально-профілактичн ого закладу «Міська лікарня № 4 м. Святогірськ», за участі т ретьої особи: ОСОБА_2, про с касування наказу про звільне ння з роботи та стягнення сер еднього заробітку за затримк у виплат при звільненні , -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулась до Слов' янського міськрайонн ого суду Донецької області з позовом до КЛПЗ «Міська ліка рня № 4 м. Святогірськ», за учас ті третьої особи: ОСОБА_2, п ро скасування наказу про зві льнення з роботи та стягненн я середнього заробітку за за тримку виплат при звільненні . Свої вимоги обґрунтувала ти м, що вона працювала в КЛПЗ «МЛ № 4 м. Святогірськ»з 2003 року, з 21 т равня 2010 року на посаді фельдш ера швидкої та невідкладної медичної допомоги. 28 квітня 2011 року адміністрацією відпові дача їй було вручене поперед ження щодо звільнення у зв' язку із скороченням штату, зг ідно якого її посада підляга є скороченню, а вона підлягає звільненню 30 червня 2011 року, у з в' язку з відсутністю вільни х посад фельдшерів у закладі .

Вказує, що 30 травня 2011 року вон а звернулась до директора за кладу із заявою, в якій просил а скоротити їй строк поперед ження та звільнення її за ст. 4 0 п. 1 КЗпП України, у зв' язку зі зміною місця проживання з 31 т равня 2011 року.

31 травня 2011 року, наказом голо вного лікаря КЛПЗ «Міська лі карня № 4 м. Святогірськ»№ 45/К, ї ї було звільнено за п. 1 ст. 40 КЗп П України з виплатою їй допом оги у розмірі середньомісячн ого заробітку.

Зазначає, що 09 червня 2011 року ї й зателефонувала інспектор з відділу кадрів відповідача і почала вимагати від неї інш у заяву про звільнення, оскіл ьки вона не виїхала з міста. З телефонної розмови їй стало відомо, що Слов' янським міс ьким центром зайнятості нада но роз' яснення, згідно яког о в разі якщо вона не виїхала з місця проживання, їй не повин на виплачуватись допомога в розмірі середньомісячного з аробітку. Їй було запропонов ано написати нову заяву, де пр ичиною скорочення попереджу вального терміну вказати те, що вона знайшла нову роботу.

20 червня 2011 року їй повідомил и, що згідно з поданою заявою, 17 червня 2011 року змінено наказ про її звільнення, зазначено формулювання звільнення «за власним бажанням»

Вважає, що наказ головного л ікаря від 17 червня 2011 року про з міну наказу про її звільненн я є незаконним та таким, що під лягає скасуванню, оскільки в она заяви про звільнення її з а власним бажанням не писала і не повинна бути звільнена з а вказаною статтею.

Крім того, зазначає, що в ден ь звільнення з нею не проведе но розрахунок, а саме не випла чено допомогу в розмірі сере дньомісячного заробітку.

Тому просить суд скасувати наказ відповідача про зміну наказу щодо звільнення її за ст. 38 ч. 1 КЗпП України, визнати ї ї звільненою за ст. 40 ч. 1 КЗпП Ук раїни, стягнути з відповідач а на її користь допомогу при з вільненні в розмірі середньо місячного заробітку в сумі 1727 2 грн. 76 коп., а також витрати на п равову допомогу у розмірі 1000 г рн.

Не погодившись з заявленим и вимогами, представником ві дповідача до суду подано зап еречення, в якому просив у зад оволенні позовних вимоги О СОБА_1 відмовити, обґрунтов уючи свою позицію тим, що пози вачем написано заяву про ско рочення строку попередження та звільнення її 31 травня 2011 ро ку у зв' язку зі зміною місця проживання. Вважає, що у даном у випадку позивач повинна бу ла надати роботодавцю паспор т з відміткою про зняття реєс трації. Тим більш у другій зая ві ОСОБА_1 вказала причино ю скорочення попереджувальн ого строку знаходження іншог о місця роботи, але дана інфор мація нею не підтверджена, ад же її прийнято на нову роботу лише з 01 червня 2011 року.

Вважає, що звільнення за п. 1 с т. 40 КЗпП України можливе при н астанні строку вивільнення п рацівників, а скорочення стр оку попередження КЗпП Україн и та іншими законодавчими ак тами не передбачено, а тому зв ільнення позивача за ст. 38 КЗп П України є законним.

Зазначає, що вимога ОСОБА _1 щодо стягнення середньог о заробітку за весь час затри мки розрахунку не підлягає з адоволенню, оскільки її звіл ьнено за ст. 38 КЗпП України, яко ю виплата вихідного утриманн я не передбачена. А так само й не підлягає задоволенню вимо га щодо стягнення на її корис ть витрати на правову допомо гу, оскільки дана вимога жодн ими доказами не підтверджена й крім того, позивач жодним чи ном не зобов' язана звертати сь за наданням правової допо моги та на час звернення її до суду діяв ЗУ «Про безкоштовн у правову допомогу».

В судовому засіданні позив ач та її представник ОСОБА_ 3 позовні вимоги уточнили, п росили скасувати наказ відпо відача про зміну наказу щодо звільнення її за ст. 38 ч. 1 КЗпП У країни, визнати її звільнено ю за ст. 40 ч. 1 КЗпП України, стягн ути з відповідача на її корис ть допомогу при звільненні в розмірі середньомісячного з аробітку в сумі 3611 грн. 20 коп., се редній заробіток за час затр имки розрахунку у розмірі 8727 г рн. 05 коп., а також витрати на пр авову допомогу у розмірі 1000 гр н., посилаючись на доводи викл адені у позовній заяві.

Представник відповідача у судовому засіданні позовні вимоги не визнав, просив відм овити у їх задоволенні з підс тав викладених у запереченні .

Третя особа ОСОБА_2 в суд овому засіданні позовні вимо ги не визнав, просив відмовит и у їх задоволенні.

Суд, вислухавши пояснення п озивача, представника відпов ідача, дослідивши матеріали справи, приходить до висновк у щодо належності задоволенн я позовних вимог ОСОБА_1

У судовому засіданні із дос товірністю встановлено, що п озивач ОСОБА_1 працювала у КЛПЗ «Міська лікарня № 4 м. Свя тогірськ».

Відповідачем на адресу поз ивача винесено Попередження № 151/01 від 28 квітня 2011 року, яким ос танню повідомлено, згідно на казу № 33/ОД від 28.03.2011 року «Про ск орочення відділення швидкої медичної допомоги закладу т а організацію роботи пункту тимчасового перебування бри гади ВШМД», ліквідується ста нція ШНМД, як структурний під розділ закладу, із передачею штатних посад до Слов' янсь кої станції швидкої та невід кладної медичної допомоги з 01 липня 2011 року. Крім того, повід омлено про відсутність вільн их посад фельдшерів у заклад і та неможливість запропонув ання іншого робочого місця, а також про її звільнення з пос ади 30 червня 2011 року.

30 травня 2011 року позивач звер нулась до Головного лікаря К ЛПЗ «МЛ № 4 м. Святогірськ»з за явою, в якій просила скоротит и строк попередження про зві льнення згідно наказу № 33/ОД в ід 28 березня 2011 року «Про скоро чення відділення ШМД КЛПЗ «М Л № 4»та звільнити її згідно ст . 40 п. 1 КЗпП України у зв' язку з і зміною місця проживання з 31 травня 2011 року.

30 травня 2011 року КЛПЗ «Міська лікарня № 4 м. Святогірськ»вид ано Наказ № 45/К «Про звільненн я за скороченням штату», яким ОСОБА_1 звільнено з посад и фельдшера станції швидкої та невідкладної медичної доп омоги з 31 травня 2011 року, через с корочення штату працівників , за п. 1 ст. 40 КЗпП України. Крім т ого, в наказі зазначено, що О СОБА_1 підлягає виплаті вих ідна допомога у розмірі сере дньомісячного заробітку на п ідставі ст. 44 КЗпП України.

09 червня 2011 року, на вимогу адм іністрації, ОСОБА_1 подано нову заяву, в якій просила ско ротити строк попередження пр о звільнення згідно наказу № 33/ОД від 28 березня 2011 року «Про с корочення відділення ШМД КЛП З «МЛ № 4» та звільнити її згід но ст. 40 п. 1 КЗпП України, у зв' я зку з тим, що вона знайшла нову роботу, яка за терміном трива ліша за 1 місяць, наданий їй ад міністрацією мінздраву, з 31 тр авня 2011 року.

На підставі вказаної заяви , КЛПЗ «Міська лікарня № 4 м. Свя тогірськ»видано Наказ № 50/К «П ро звільнення», яким у зв' яз ку із надходженням від ОСОБ А_1 другої заяви про звільне ння, внесено зміни до наказу в ід 30 травня 2011 року № 45/К «Про зві льнення за скороченням штату », а саме: звільнити ОСОБА_1 , фельдшера станції (відділен ня) швидкої та невідкладної м едичної допомоги, з посади 31 т равня 2011 року, за власним бажан ням, за ст. 38 КЗпП України.

Згідно п. 1 ст. 40 КЗпП України, т рудовий договір, укладений н а невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чи нності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадку зм ін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідац ії, реорганізації, банкрутст ва або перепрофілювання підп риємства, установи, організа ції, скорочення чисельності або штату працівників.

Відповідно до ч. 1 ст. 49-2 КЗпП У країни, про наступне вивільн ення працівників персональн о попереджають не пізніше ні ж за два місяці.

Аналізуючи положення вказ аних статей, суд приходить до висновку, що бажання працівн ика, який підлягає вивільнен ню у зв' язку зі скороченням штату, звільнитись до закінч ення попереджувального сток у, не може жодним чином обмежу ватись двома місяцями, а може бути звільнений, як у зв' язк у зі скороченням штату, так і з а власним бажанням працівник а й за угодою сторін.

Тобто, прохання позивача пр о звільнення її за п. 1 ст. 40 КЗпП України є обґрунтованим, а її звільнення за ст. 38 КЗпП Украї ни є безпідставним та протип равним, у зв' язку з чим, суд в важає за належне скасувати н аказ № 50/К від 17 червня 2011 року «П ро звільнення».

За таких обставин підлягає задоволенню і вимога ОСОБА _1 щодо визнання її звільнен ою 31 травня 2011 року за ст. 40 п. 1 КЗп П України, згідно наказу голо вного лікаря КЛПЗ «Міська лі карня № 4 м. Святогірськ»№ 45/К з виплатою їй вихідної допомог и у розмірі середньомісячног о заробітку.

Згідно Довідки № 06/329 від 26 жов тня 2011 року, заробітна плата ОСОБА_1 за останні календар ні місяці роботи, перед звіль ненням склали: за березень 2011 р оку - 3556 грн. 17 коп., за квітень 2011 року - 3665 грн. 25 коп. Фактично ві дпрацьовані годин за березен ь 2011 року складає 248 годин, за кві тень 2011 року - 240 годин.

Середня заробітна плата, що визначається законодавство м як розрахункова величина д ля нарахування і допомоги, об числюється згідно Кабінету М іністрів України «Про затвер дження порядку обчислення се редньої заробітної плати»№ 1 00 від 08 лютого 1995 року.

Згідно п. 2 даної постанови с ередня заробітна плата обчис люється виходячи з виплат за останні 2 календарних місяці роботи, що передують події, з якою пов' язана відповідна в иплата, тобто у даній справі, щ о передували місяцю звільнен ня - травню.

Виходячи з наданої інформа ції щодо розміру заробітної плати та відпрацьованих годи н за березень та квітень, сере дня заробітна плата за розра хунковий період становить 3611 грн. 20 коп., з розрахунку:

3556 грн. 17 коп. + 3665 грн. 25 коп. = 7221 грн. 42 коп.

248 годин + 240 годин = 488 годин

7221 грн. 42 коп. : 488 годин = 14 грн. 80 коп . - вартість погодинної опла ти праці

488 годин : 2 = 244 години - середнь омісячне число робочих годин

14 грн. 80 коп. ? 244 години = 3611 грн. 20 ко п. - середня заробітна плата .

У відповідності до ст. 44 КЗпП України, при припиненні труд ового договору з підстав, заз начених у пункті 1 статті 40 цьо го Кодексу, працівникові вип лачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Крім того, відповідно до ст. 116 КЗпП України, при звільненн і працівника, виплата всіх су м, що належить йому від підпри ємства, установи, організаці ї, проводиться в день його зві льнення.

Частиною 1 ст. 117 КЗпП врегуль овано питання відповідально сті власника або уповноважен ої ним органу у разі невиплат и звільненому працівникові с ум строки зазначені у попере дній статті, а саме: «В разі не виплати з вини власника або у повноваженого ним органу на лежних звільненому працівни кові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при ві дсутності спору про їх розмі р підприємство, установа, орг анізація повинні виплатити п рацівникові його середній за робіток за весь час затримки по день фактичного розраху нку.»

Підставою відповідальност і власника (підприємства) від повідно до вказаної статті, є склад правопорушення, який в ключає два юридичних факти - п орушення власником строків р озрахунку при звільненні (ст . 116 КЗпП) та вина власника. Слід зазначити, що вина власника н е виключається при відсутнос ті грошей на розрахунковому рахунку, фінансових трудноща х підприємства тощо. Водноча с не можна вважати, що вину вла сника виключає лише неперебо рна сила, що розуміється як на дзвичайна і невідворотна за даних умов подія. Усяке явище , яке перешкоджає власникові належне виконати свої обов'я зки перед працівником, якщо в ласник проявляв належну дбай ливість щодо цього, виключає вину власника.

Як вбачається з довідки № 29 в ід 22 серпня 2011 року, заробітна п лата позивача за червень 2011 ро ку склала 932 грн. 88 коп.

Відповідно до Довідки № 117 ві д 25 жовтня 2011 року, заробітна пл ата за липень 2011 року становил а - 632 грн. 71 коп., за серпень 2011 ро ку - 2088 грн. 45 коп., за вересень 2011 року - 2431 грн. 78 коп.

Крім того, у жовтні 2011 року, зг ідно розрахункового листа ві д 27 жовтня 2011 року заробітна пл ата склала - 3243 грн. коп.

Зважаючи на те, що позивач п ісля звільнення продовжувал а працювати середній заробіт ок за весь час затримки склад ає 8727 грн. 05 коп., з розрахунку:

червень 2011 року - 2678 грн. 32 коп. = 3611 грн. 20 коп. - 932 грн. 88 коп.

липень 2011 року - 2978 грн. 49 коп. = 3 611 грн. 20 коп. - 632 грн. 71 коп.

серпень 2011 року - 1522 грн. 75 коп. = 3611 грн. 20 коп. - 2088 грн. 45 коп.

вересень 2011 року - 1179 грн. 42 коп . = 3611 грн. 20 коп. - 2431 грн. 78 коп.

жовтень 2011 року - 368 грн. 07 коп. = 3611 грн. 20 коп. - 3243 грн. 13 коп.

2678,32 грн. + 2978,49 грн. + 1522,75 грн. + 1179,42 грн. + 368,07 грн. = 8727 грн. 05 коп.

Крім того, з відповідача на користь позивача підлягає ст ягненню сума витрат на право ву допомогу у розмірі заявле ному позивачем.

Згідно зі ст. 84 ЦПК Україн и, витрати, пов'язані з оплатою правової допомоги адвоката або іншого фахівця в галузі п рава, несуть сторони, крім вип адків надання безоплатної пр авової допомоги, граничний р озмір компенсації яких встан овлюється законом.

У відповідності до п. 2 Перех ідних та прикінцевих положен ь ЦПК України, підлягають виз наченню у порядку визначеном у Кабінетом Міністрів Україн и, а саме відповідно до Постан ови КМУ № 590 від 27 квітня 2006 року « Про граничні розміри компенс ації витрат, пов'язаних з розг лядом цивільних та адміністр ативних справ, і порядок їх ко мпенсації за рахунок держави »

Так, відповідно до п. 1.1 дод атку до Постанови КМУ «Про гр аничні розміри компенсації в итрат, пов' язаних з розгляд ом цивільних та адміністрати вних справ»від 27 квітня 2006 року , згідно якого витрати пов' я зані з правовою допомогою ст ороні, на користь якої ухвале но рішення, якщо компенсації сплачується іншою стороною, не повинна перевищувати сум у, що обчислюється виходячи з того, що зазначеній особі вип лачується 40 відсотків розмір у мінімальної заробітної пла ти за годину її роботи.

З огляду на викладене, слід зазначити, що представник по зивача провів у судових засі дання приблизно 1,5 години, а та кож витратив приблизно 2 годи ни на підготовку до розгляду справи й складання позовної заяви, що згідно закріплених вищезгаданою Постановою КМУ розрахунків не перевищує за явленого позивачем розміру.

На підставі вищевикладено го та керуючись ст. 55 Конститу ції України, ст.ст. 115 КЗпП Укра їни, постановою Пленуму ВС Ук раїни від 06.11.1992 р., № 9, з послідуюч ими змінами та доповненнями «Про практику розгляду судам и трудових спорів», ст.ст. 3,10, 58, 60, 88, 212- 215, 218, 224, 225, 226 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБ А_1 до Комунального лікувал ьно-профілактичного закладу «Міська лікарня № 4 м. Святогі рськ», за участі третьої особ и: ОСОБА_2, про скасування н аказу про звільнення з робот и та стягнення середнього за робітку за затримку виплат п ри звільненні - задовольнит и.

Скасувати наказ головного лікаря Комунального лікувал ьно-профілактичного закладу «Міська лікарня № 4 м. Святогі рськ»№ 50/К від 17 червня 2011 року п ро зміну наказу № 45/К та звільн ення ОСОБА_1 за ст. 38 ч. 1 КЗпП України.

Вважати ОСОБА_1 звільне ною 31 травня 2011 року за ст. 40 п. 1 КЗ пП України згідно наказу гол овного лікаря Комунального л ікувально-профілактичного з акладу «Міська лікарня № 4 м. С вятогірськ»№ 45/К

Стягнути з Комунального лі кувально-профілактичного за кладу «Міська лікарня № 4 м. Св ятогірськ», ЗКПО 02125071, МФО 834016, р/р 35418003002882 УДК в м. Слов' янськ, яке р озташоване за адресою: Донец ька область, м. Святогірськ, ву л. Островського, 11, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уро дженки м. Кіровськ Мурмансь кої області, яка мешкає за а дресою: АДРЕСА_1, допомогу при звільненні в розмірі сер едньомісячного заробітку у с умі 3611 грн. 20 коп., середній зароб іток за час затримки розраху нку у розмірі 8727 грн. 05 коп., та ви трати на правову допомогу в р озмірі 1000 грн., а всього на суму 13338 (тринадцять тисяч триста тр идцять вісім) гривень 05 копійо к.

Рішення може бути оскаржен о в Апеляційний суд Донецько ї області через Слов' янськ ий міськрайонний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня п роголошення рішення апеляці йної скарги. Рішення суду наб ирає законної сили після зак інчення строку подання апеля ційної скарги. У разі подання апеляційної скарги, рішення , якщо його не скасовано набир ає законної сили після розгл яду справи апеляційний судом .

Повний текст рішення вигот овлено 06 грудня 2011 року об 11 годи ні 00 хвилин.

Суддя /підпис/

«З оригіналом згідно»

Суддя Слов'янського

міськрайонного суду Р.В. Кузнецов

Дата ухвалення рішення01.12.2011
Оприлюднено06.03.2012
Номер документу19577094
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2865-2011

Рішення від 01.12.2011

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Кузнецов Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні