Постанова
від 08.08.2011 по справі 2а/0270/2898/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 серпня 2011 р. Справа № 2а/0270/2898/11

Вінницький окружний ад міністративний суд в складі:

Головуючого судді: Дончика Віталія Володимировича,

при секретарі судового зас ідання: Павліченко А.В.,

за участю: представника поз ивача - Соломахи М.В., про курора - Ковальчука А.А., пред ставника відповідача - Ря бчука О.А.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом про курора Староміського району м. Вінниці в інтересах держав и в особі Управління Пенсійн ого фонду України у Староміс ькому районі (далі - УПФ Укра їни у Староміському районі) д о Колективного підприємства “Водрем” (далі - КП «Водрем» ) про стягнення недоїмки по ст рахових внесках

в с т а н о в и в :

В червні 2011 року прокур ор Староміського району м. Ві нниці звернувся в суд, в інтер есах держави в особі управлі ння Пенсійного фонду України у Староміському районі м. Він ниці, з позовом до Колективно го підприємства “Водрем”про стягнення заборгованості по пільговій пенсії.

Позовні вимоги мотивовані тим, що за КП “Водрем” обліков ується заборгованість по нев ідшкодованих фактичних витр атах на виплату пільгової пе нсії, призначеної громадянин у ОСОБА_3 в розмірі 1112,94 грн., я ка на момент звернення до суд у є непогашеною.

Ухвалою суду від 08.08.2011 року ви моги позивача в частині відш кодування сум виплат пенсій за віком на пільгових умовах за листопад 2010 року в сумі 556,47 гр н. залишено без розгляду на пі дставі статті 100 КАС України.

Прокурор та представник по зивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримали по вністю та, посилаючись на обс тавини викладенні у позовній заяві та пояснення надані в с удовому засіданні, просили п озов задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні поов виз нав в повному обсязі.

Дослідивши матеріали спр ави, вислухавши пояснення пр едставників сторін та прокур атури, суд приходить до висно вку, що позов підлягає задово ленню з наступних підстав.

Судом встановлено, що стан ом на 01.06.2011 року КП "Водрем" має з аборгованість по невідшкодо ваних до Пенсійного фонду Ук раїни фактичних витратах на виплату та доставку пенсії з а віком на пільгових умовах в ідповідно до ст. 13 Закону Укра їни "Про пенсійне забезпечен ня" по громадину ОСОБА_3 за списком № 2 за грудень 2010 року н а суму 556,47 грн.

Як встановлено судом, вказа на заборгованість підтвердж ується наявними у справі мат еріалами, зокрема: розрахунк ом ціни позову (а.с. 6), розрахунк ами фактичних витрат на випл ату на доставку пенсій, призн ачених відповідно до ч. 2 Прикі нцевих положень Закону Украї ни "Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня" в частині пенсій, призначе них відповідно до пунктів "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пен сійне забезпечення" (а.с. 7).

Відповідно до приписів пу нкту 2 Прикінцевих положень З акону України "Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-ІV від 09.07.2003 року пенсійне забезпечення застр ахованих осіб, які працювали або працюють на підземних ро ботах, на роботах з особливо ш кідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливи ми і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, п рофесій, посад і показників, з атверджених Кабінетом Мініс трів України, та за результат ами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за ви слугу років, які відповідно д о законодавства, що діяло ран іше, мали право на пенсію на пі льгових умовах або за вислуг у років, здійснюється згідно з окремим законодавчим акто м через професійні та корпор ативні фонди.

До запровадження пенсійн ого забезпечення через профе сійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці 1 в казаного пункту, пенсії приз начаються за нормами зазначе ного Закону в разі досягненн я пенсійного віку та наявнос ті трудового стажу, передбач еного Законом України "Про пе нсійне забезпечення". У цьому випадку розміри пенсій визн ачаються відповідно до статт і 27 та з урахуванням норм стат ті 28 Закону України "Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування".

Судом з' ясовано, що КП “Вод рем” є платником збору на обо в'язкове державне пенсійне с трахування відповідно до Зак ону України "Про збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування", а також платником ст рахових внесків відповідно д о Закону України "Про загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування".

У відповідності до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" дострокові пе нсії залежно від умов праці (а ле не раніш як після досягнен ня 55 років чоловіками і 50 років жінками) можуть встановлюва тися за результатами атестац ії робочих місць за рахунок к оштів підприємств та організ ацій, призначених на оплату п раці, які перераховуються до Пенсійного фонду України на виплату пенсій до досягненн я працівником пенсійного вік у, передбаченого статтею 12 цьо го Закону.

Відповідно до пункту 1 статт і 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсій не страхування" від 26.06.1997 року д ля платників збору, визначен их пунктами 1 та 2 статті 1 цьо го Закону об'єктом оподаткув ання є також фактичні витрат и на виплату і доставку пенсі й, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону У країни "Про пенсійне забезпе чення" до досягнення працівн иками пенсійного віку, перед баченого статтею 12 Закону Укр аїни "Про пенсійне забезпече ння”.

Згідно з частиною 1 п.п. 6.1 п. 6 Ін струкції "Про порядок обчисл ення і сплати підприємствами , установами, організаціями т а громадянами збору на обов' язкове державне пенсійне стр ахування, інших платежів, а та кож обліку їх надходження до Пенсійного фонду України" № 21 -1 від 19.12.2003 року відшкодуванню п ідлягають витрати Пенсійно го фонду на виплату та достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах відповідно до частини 2 "Прикінцевих положе нь" Закону України "Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування" за ставкою з бору в розмірі 70% відсотків ві д фактичних витрат на виплат у і доставку цих пенсій, призн ачених та/або виплачених у 2009 р оці та 80 % у 2010 році.

Пунктом 6.8 цієї ж Інструкції підприємства та організації зобов'язані щомісячно до 25-го числа вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомле нні місячну суму фактичних в итрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах.

В судовому засіданні встан овлено, що згідно розрахунку ціни позову за грудень 2010 - тра вень 2011 року у відповідача вин ик обов' язок щодо відшкодув ання таких сум по громадянин у ОСОБА_3 за списком № 2 за г рудень 2010 року в розмірі 556,47 грн ., який підприємством залишив ся без виконання.

Згідно частини 3 статті 106 вищ евказаного Закону, орган Пен сійного фонду має право звер нутися до суду чи господарсь кого суду з позовом про стягн ення недоїмки.

В силу частини 2 статті 124 Кон ституції України юрисдикція судів поширюється на всі пра вовідносини, що виникають у д ержаві.

Згідно статті 36-1 Закону Укра їни “Про прокуратуру”, підст авою представництва у суді і нтересів держави - наявніст ь порушень або загрози пор ушень економічних, політичн их та інших державних інтер есів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізични х або юридичних осіб, що вчиня ються у відносинах між ними або з державою.

Відповідно до ст. 60 Кодексу адміністративного судочинс тва України у випадках, встан овлених законом, Уповноважен ий Верховної Ради України з п рав людини, прокурор, органи д ержавної влади, органи місце вого самоврядування, фізичні та юридичні особи можуть зве ртатися до адміністративног о суду із адміністративними позовами про захист прав, сво бод та інтересів інших осіб і брати участь у цих справах.

Згідно ст.ст. 71, 86 КАС України к ожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтую ться її вимоги та запереченн я, а суд оцінює докази, які є у с праві, за своїм внутрішнім пе реконанням, що ґрунтується н а їх безпосередньому, всебіч ному, повному та об'єктивному дослідженні.

Беручи до уваги те, що заявл ену до стягнення суму заборг ованості до УПФ України у Ста роміському районі м. Вінниці в розмірі 556,47 грн. відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив, наявність у нього вказаної заборгован ості підтверджується матері алами справи та визнається н им, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовни х вимог.

Таким чином позов підлягає задоволенню в повному обсяз і відповідно до заявлених ви мог.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

п о с т а н о в и в :

Позов задовольнити.

Стягнути з Колективного пі дприємства "Водрем" (вул. Склад ська, 4, м. Вінниця, р/р 26001201991400 АТ “Ук рСиббанк” у м. Харкові, МФО 351005, к од ЄДРПОУ 01381027) на рахунок Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Староміському районі м. В інниці (р/р 25600323740103, МФО 302076 Обласне управління ВАТ “Державний о щадний банк України”, код 20098426) з аборгованість по пільговій п енсії за грудень 2010 року грома дянину ОСОБА_3 за списком № 2 в сумі 556 (п' ятсот п' ятдеся т шість) гривень 47 (сорок сім) ко пійок.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному с т. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС Укра їни, апеляційна скарга на пос танову суду першої інстанції подається протягом десяти д нів з дня її проголошення. У ра зі застосування судом частин и третьої статті 160 цього Коде ксу, а також прийняття постан ови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови. Якщ о суб'єкта владних повноваже нь у випадках та порядку, пере дбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було п овідомлено про можливість от римання копії постанови суду безпосередньо в суді, то деся тиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду о бчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденно го строку з моменту отриманн я суб'єктом владних повноваж ень повідомлення про можливі сть отримання копії постанов и суду.

Суддя: Дончик Віт алій Володимирович

Дата ухвалення рішення08.08.2011
Оприлюднено14.12.2011
Номер документу19770982
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/2898/11

Ухвала від 30.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 16.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Постанова від 08.08.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 08.08.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні