Постанова
від 16.08.2011 по справі 2а/0270/3568/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

16 серпня 2011 р.           Справа № 2а/0270/3568/11

Вінницький окружний адміністративний суд в складі

Головуючого судді Мультян Марини Бондівни,

при секретарі судового засідання:   Щербацькій Ользі Сергіївні  

за участю представників сторін:

прокурора   :   не з"явився

позивача      :   Багінського І. В.

відповідача :   не з'явився 

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: Прокурора Немирівського району Вінницької області  в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України у Немирівському районі Вінницької області   

до:   Приватного сільськогосподарського підприємства "Єдність"     

про: стягнення 4470,66 грн.

ВСТАНОВИВ :

Прокурор Немирівського району Вінницької області  в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України у Немирівському районі Вінницької області звернувся з позовом до Вінницького окружного адміністративного суду про стягнення боргу зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з Приватного сільськогосподарського підприємства "Єдність".

Позов мотивовано тим, що внаслідок несплати єдиного внеску за відповідачем  рахується заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України у Немирівському районі Вінницької області в сумі 4470,66 грн., що підтверджується звітами за січень-травень 2011 року, картками особового рахунку платника єдиного внеску.

В зв’язку з тим, що відповідач є платником єдиного внеску і на день розгляду справи має борг зі сплати єдиного внеску на на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, позивач звернувся до суду про стягнення даної заборгованості.

Ухвалою суду від 26.07.2011 року відкрито провадження у справі.

Відповідач у судове засідання 16.08.2011 р. не з’явився, повноважного представника не направив. Про дату, час та місце судового засідання був повідомлений ухвалою суду, яку отримав 02.08.2011 р., та судовою повісткою, яка направлена на адресу відповідача. Зазначене підтверджується матеріалами справи. Причини неявки суду невідомі.

Суд вважає, що вжив усіх залежних від нього заходів для повідомлення відповідача належним чином про час і місце розгляду справи з його участю та реалізації ним права судового захисту, своїх прав та інтересів. Однак, відповідач своїм правом заперечити проти позовних вимог не скористався, письмових заяв щодо неможливості прибуття чи відкладення судового розгляду справи до суду не надходило, а відтак суд дійшов висновку, розглядати справу за наявними документами, що знаходяться в матеріалах адміністративної справи.

Представник УПФ України у Немирівському районі Вінницької області в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та прсив суд визнати їх повністю.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року N 2464-VI, який набрав чинності з 01.01.2011р., єдиний внесок на  загальнообов'язкове  державне  соціальне страхування  (далі  -  єдиний  внесок)  - консолідований страховий внесок,  збір якого здійснюється до системи  загальнообов'язкового державного  соціального  страхування в обов'язковому порядку та на регулярній  основі  з  метою  забезпечення  захисту  у   випадках, передбачених законодавством,  прав  застрахованих  осіб та членів їхніх сімей на отримання  страхових  виплат  (послуг)  за  діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Ст. 4 названого Закону визначено, що платниками єдиного внеску є, зокрема, роботодавці - підприємства, установи  та організації,  інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України,  незалежно від форми власності,  виду діяльності та господарювання,  які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору  (контракту)  або на    інших    умовах,    передбачених   законодавством,   чи   за цивільно-правовими договорами (крім  цивільно-правового  договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають  видам  діяльності,  зазначеним  у витягу  з  Єдиного  державного  реєстру юридичних осіб та фізичних осіб   -   підприємців),   у  тому  числі  філії,  представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ  і  організацій,  інших  юридичних осіб, які мають окремий баланс  і  самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами; фізичні особи  - підприємці,  зокрема ті,  які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту)  або  на інших   умовах,  передбачених  законодавством  про  працю,  чи  за цивільно-правовим  договором  (крім  цивільно-правового  договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані  послуги)  відповідають  видам  діяльності, зазначеним у витягу  з  Єдиного  державного  реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців).

Також, ч. 3 Розділу VІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» цього закону встановлено, що з  дня  набрання  чинності  цим Законом платники страхових внесків  на  загальнообов'язкове  державне  пенсійне  страхування, загальнообов'язкове  державне  соціальне  страхування  на  випадок безробіття,  загальнообов'язкове державне соціальне страхування  у зв'язку   з   тимчасовою   втратою  працездатності  та  витратами, зумовленими  похованням,  загальнообов'язкове  державне  соціальне страхування  від  нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання,  які спричинили  втрату  працездатності,  вважаються платниками єдиного внеску.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону № 2464, платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Базою нарахування єдиного внеску є суми нарахованої заробітної плати з видами виплат, які включають основу та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні витрати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", єдиний внесок для платників, зазначених у п. 1 ч. 1 ст. 4 цього Закону встановлюється у відсотках до визначеної абзацом першим п. 1 ч. 1 ст. 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску відповідно до класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників єдиного внеску, з урахуванням видів їх економічної діяльності, визначених у Додатку до Порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.09.2000 р.  №1423.

Згідно ч. 8 ст. 9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" та п. 3.1 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010р. №22-2, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01.11.2010р. за № 1014/18309, платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Згідно поданих відповідачем звітів за січень-травень  2011 року ним самостійно було нараховано суми єдиного внеску, що підлягає сплаті в загальному розмірі 4470,66 грн., які не були сплачені в строки, визначені ст.9 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”, а саме не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Доказів, які б свідчили про погашення вказаної суми боргу на день розгляду справи  або ж спростували доводи позивача  суду не подано.

Таким чином, за відповідачем рахується заборгованість перед управлінням ПФУ у Немирівському районі Вінницької області в сумі 4470,66 грн., що підтверджується звітами за січень-травень 2011 року, картками особового рахунку платника єдиного внеску та розрахунком суми заборгованості.

Згідно абз. 7 ч. 4 ст. 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", орган Пенсійного фонду має право звернутися до  суду з позовом про стягнення недоїмки.

В силу ч. 2 ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.  

Згідно ст. 36-1 Закону України “Про прокуратуру”, підставою представництва  у суді інтересів  держави  -  наявність  порушень  або  загрози  порушень економічних,  політичних  та  інших  державних інтересів внаслідок протиправних  дій  (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються  у  відносинах між ними або з державою.

Відповідно до  ст. 60  Кодексу адміністративного судочинства України у випадках, встановлених законом, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, прокурор, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи можуть звертатися до адміністративного суду із адміністративними позовами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб і брати участь у цих справах.  

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює  докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об‘єктивному дослідженні.

Враховуючи встановлені в судовому засіданні обставини справи та вищезазначені положення чинного Законодавства України, суд вважає, що вимоги позивача та прокурора  є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, а тому підлягають задоволенню.   

З урахуванням вищевикладеного та керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257  КАС України, Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, ст. 124 Конституції України, суд -        

ПОСТАНОВИВ :

1.Адміністративний позов задовольнити.

2.Стягнути  з  Приватного сільськогосподарського підприємства "Єдність" (22820, Вінницька область, Немирівський район, с. Дубовець, вул. Перемоги,буд.1, код ЄДРПОУ 30641749, р/р 26003360901 в філії АБ " Енергобанк", МФО 302731)  на користь   Управління Пенсійного фонду України у Немирівському районі Вінницької області (22800, м. Немирів, вул. Горького, 88, код ЄДРПОУ 20118413, р/р 25609323641203 в ВАТ  "Державний ощадний банк України" МФО 302076) заборгованість зі сплати  єдиного внеску на загальнообов"язкове державне соціальне страхування у розмірі 4 470,66 грн. (чотири тисячі чотириста сімдесят грн. 66 коп.).

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя          Мультян Марина Бондівна

 

Дата ухвалення рішення16.08.2011
Оприлюднено15.12.2011
Номер документу19771026
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/3568/11

Ухвала від 26.07.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Постанова від 16.08.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні