Постанова
від 15.08.2011 по справі 2а/0270/3540/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 серпня 2011 р. Справа № 2а/0270/3540/11

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі г оловуючого судді Мультян Марини Бондівни, розгляну вши в порядку скороченого пр овадження матеріали справи

за позовом: Жмеринської об"єднаної державної податк ової інспекції

до: Товариства з обмеже ною відповідальністю "Розвит ок-Україна"

про: припинення юридичн ої особи

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького окружног о адміністративного суду над ійшов адміністративний позо в Жмеринської об"єднаної дер жавної податкової інспекції до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Розвиток-Укр аїна" про припинення юридичн ої особи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач відсутній за вказаним в Єдиному держав ному реєстрі місцезнаходже нням, що у відповідності із но рмами абзацу 2 пункту 2 статті 38 Закону України "Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в" є підставою для постановле ння судового рішення щодо пр ипинення юридичної особи, як е не пов' язано з банкрутств ом юридичної особи. Довідкою ЄДРПОУ серії АЖ №002001 наявний з апис про відсутність Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Розвиток-Україна" за мі сцезнаходженням. Також, відп овідач в порушення пп. 16.1.3 п.16.1 с т.16 Податкового Кодексу Украї ни не подає до контролюючих о рганів звітність, декларації та інші документи, пов"язані з обчисленням і сплатою подат ків та зборів.

Суд, розглянувши матеріали позовної заяви та встановив ши, що відповідно до положень ст. 183-2 КАС України у даній адмі ністративній справі застосо вується скорочене проваджен ня, ухвалою від 25.07.2011 року відкр ив скорочене провадження у д аній справі та запропонував відповідачу в 10-денний термін надати письмові заперечення проти позову.

Відповідач у строк, передба чений частиною третьою статт і 183-2 КАС України заперечень с уду не направив, хоча ухвала про відкриття скороченого п ровадження у адміністративн ій справі від 25.07.2011 року, направ лялась на адресу, що вказана в позовній заяві та довідки з Є ДРПОУ (а.с.8), проте конверт пове рнувся до суду із позначкою: “ за зазначеною адресою не про живає” (а.с.18-19).

Відповідно до положень час тини 11 статті 35 КАС України, у р азі не вручення повістки адр есату з незалежних від суду п ричин, вважається, що така пов істка вручена належним чином .

Отже, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача на лежним чином про строк подан ня заперечення проти позову, порядок його подання, а також наслідки неподання такого з аперечення.

Розглянувши та оцінивши ма теріали справи в порядку ско роченого провадження, відпов ідно до вимог статті 183-2 КАС Укр аїни - без проведення судовог о засідання та виклику осіб, я кі беруть участь у справі, оці нивши подані докази, досліди вши матеріали справи, суд дій шов висновку, що позов підляг ає повному задоволенню, з нас тупних підстав.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Розвиток-Укра їна" зареєстроване Жмеринськ ою районною державною адміні страцією 09.03.2006 року, місцезнахо дження: с. Тарасівка, Жмеринсь кий район, Вінницька область , 2316, що підтверджується Свід оцтвом Серії А00 № 793780 про держ авну реєстрацію (а.с.7) та переб уває на обліку в Жмеринської об"єднаної державної податк ової інспекції з 10.03.2006 року кері вником якого є ОСОБА_2, про що свідчить довідка про взят тя на облік платника податку (а.с.5).

Відповідно до запису 1 довід ки з ЄДРПОУ (а.с.8), юридична особ а Товариство з обмеженою від повідальністю "Розвиток-Укра їна" за адресою - с. Тарасівка, Ж меринський район, Вінницька область, 23161, не знаходиться.

Відповідно до п. 8 ст. 19 Господ арського кодексу України суб ' єкти господарювання, відок ремлені підрозділи юридични х осіб, виділенні на окремий б аланс, зобов' язанні вести п ервинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, ск ладати та подавати відповідн о до вимог закону статистичн у інформацію та інші дані, виз начені законом, а також вести (крім громадян України, інозе мців та осіб без громадянств а, які проводять господарськ у діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підп риємці) бухгалтерський облік та подавати фінансову звітн ість згідно із законодавство м.

Згідно п.п. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податко вого кодексу України, платни ки податків зобов' язані под авати до контролюючих органі в у порядку, встановленому по датковим та митним законодав ством, декларації, звітність та інші документи, пов' язан і з обчисленням і сплатою под атків та зборів, зокрема: згід но п.49.18 ст. 49 Податкового кодекс у України податкові декларац ії, крім випадків, передбачен их цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий ) період.

Зазначені вимоги відповід ачем не виконуються, податко ві декларації та документи ф інансової звітності не подаю ться до Жмеринської об"єднан ої державної податкової інсп екції,.

Відповідно до п.п. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 П одаткового кодексу України, органи податкової служби маю ть право у випадках, встановл ених законом, звертатися до с уду щодо припинення юридично ї особи.

Згідно із ч. 2 ст. 38 Закону Укра їни "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців" підставою д ля постановлення судового рі шення щодо припинення юридич ної особи є, зокрема, неподанн я протягом року органам держ авної податкової служби пода ткових декларацій, документі в фінансової звітності відпо відно до закону, а також наявн ість в Єдиному державному ре єстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Відповідно до частини 5 стат ті 38 Закону України "Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів" (далі - Закон), суд призначає в рішенні щодо припинення юр идичної особи у зв'язку з її лі квідацією комісію з припинен ня (ліквідаційну комісію) та в становлює строк її роботи. Де ржавний реєстратор вносить д о Єдиного державного реєстру запис про призначення коміс ії з припинення (ліквідаційн ої комісії) не пізніше наступ ного робочого дня з дати надх одження відповідного рішенн я.

Частиною 7 цієї статті перед бачено, що державний реєстра тор не пізніше наступного ро бочого дня з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису, в якому керівник орга ну управління або засновник (учасник) юридичної особи вка заний як голова комісії з при пинення (ліквідаційної коміс ії) юридичної особи зобов'яза ний надіслати такому керівни ку органу управління або зас новнику (учаснику) юридичної особи, а також суду, який пост ановив рішення щодо припинен ня юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією, відповідне п овідомлення.

Згідно з частиною 1 ст. 36 Зако ну для проведення державної реєстрації припинення юриди чної особи в результаті її лі квідації голова ліквідаційн ої комісії або уповноважена ним особа після закінчення п роцедури ліквідації, яка пер едбачена законом, але не рані ше двох місяців з дати публік ації повідомлення у спеціалі зованому друкованому засобі масової інформації, повинен подати (надіслати рекомендо ваним листом з описом вкладе ння) державному реєстратору документи, передбачені цією частиною та частиною другою цієї статті.

Відповідно до частини 10 ст. 38 , частини 8 ст. 36 Закону передбач ено, що за відсутності підста в для залишення документів, я кі подані для проведення дер жавної реєстрації припиненн я юридичної особи в результа ті її ліквідації, без розгляд у державний реєстратор повин ен внести до Єдиного державн ого реєстру запис про провед ення державної реєстрації пр ипинення юридичної особи.

Згідно з частиною 9 ст. 36 Зако ну, строк державної реєстрац ії припинення юридичної особ и в результаті її ліквідації не повинен перевищувати три робочих дні з дати надходжен ня документів для проведення державної реєстрації припин ення юридичної особи.

Проаналізувавши чинне зак онодавство, пов'язане з припи ненням підприємницької діял ьності юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців за рі шенням суду, що не пов'язане з банкрутством, можна дійти ви сновку, що склад комісії з при пинення та порядок її роботи в даній категорії справ зако нодавством прямо не передбач ені. Разом з тим, ч. 7 ст. 9 КАС Укра їни передбачено можливість з астосування аналогії закону ( закону, що регулює подібні п равовідносини) та аналогії п рава (конституційних принцип ів і загальних засад права).

В зв'язку з наведеним вище, с уд вважає за необхідне створ ити ліквідаційну комісію в н аступному складі: керівник ю ридичної особи - ОСОБА_2, чл ени комісії: Жмеринська об"єд нана державна податкова інсп екція.

Зобов'язати ліквідаційну к омісію не пізніше 10 днів з мом енту набрання даним рішенням законної сили помістити в др укованих засобах масової інф ормації, в яких публікуються відомості про державну реєс трацію юридичної особи, що пр ипиняється, повідомлення про припинення відповідача та не пізніше двох місяців з дат и публікації зазначеного пов ідомлення подати (надіслати рекомендованим листом з опис ом вкладення) державному реє стратору документи, передбач ені частинами першою та друг ою ст. 36 Закону України "Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців"; встановити строк робот и ліквідаційної комісії 70 дні в з дня набрання даним рішенн ям законної сили.

Згідно ст. ст. 71, 86 КАС України вбачається, що кожна сторона повинна довести ті обставин и, на яких ґрунтуються її вимо ги та заперечення, суд оцінює докази, які є у справі, за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на їх безпосер едньому, всебічному, повному та об' єктивному дослідженн і.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнова жень, пов' язаних із залучен ням свідків та проведенням с удових експертиз, судові вит рати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають .

Відповідно до частини 1 ст атті 38 Закону України "Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб - підприє мців" суд, який постановив р ішення щодо припинення юрид ичної особи, що не пов' язане з банкрутством юридичної ос оби, у день набрання таким ріш енням законної сили направля є його копію державному реєс тратору за місцезнаходження м юридичної особи для внесен ня до Єдиного державного реє стру запису про судове рішен ня.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КА С України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

1.Адміністративний по зов задовольнити.

2.Припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відп овідальністю "Розвиток-Украї на" (юридична адреса: с. Тарасі вка, Жмеринський район, Вінни цька область, 23161, код 34228200).

Створити ліквідаційну ком ісію в складі: голова комісії - керівник Товариства з обме женою відповідальністю "Розв иток-Україна" ОСОБА_2, член и комісії: Жмеринська об"єдна на державна податкова інспек ція.

Зобов'язати ліквідаційну к омісію після набрання даною постановою законної сили пов ідомити орган, що здійснює де ржавну реєстрацію, про те, що Товариство з обмеженою відпо відальністю "Розвиток-Україн а" перебуває у процесі припин ення.

Зобов'язати ліквідаційну к омісію не пізніше 10 днів з дня набрання даною постановою з аконної сили помістити в дру кованих засобах масової інфо рмації, в яких публікуються в ідомості про державну реєстр ацію юридичної особи, що прип иняється, повідомлення про п рипинення Товариства з обмеж еною відповідальністю "Розви ток-Україна" , та не пізніше дв ох місяців з дати публікації зазначеного повідомлення по дати (надіслати рекомендован им листом з описом вкладення ) державному реєстратору док ументи, передбачені ч.ч. 1, 2 ст. 36 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємців ".

Встановити строк роботи лі квідаційної комісії 70 днів з д ня набрання даною постановою законної сили.

Копію постанови направити членам ліквідаційної комісі ї та державному реєстратору Жмеринської районної держав ної адміністрації (вул. Б. Хмел ьницького, 4, м. Жмеринка, Вінни цька область, 23100) для виконання вимог ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб - підп риємців".

Постанова підлягає негай ному виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з м оменту отримання копії поста нови.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Постанова набирає законно ї сили в порядку ст. 254 КАС Украї ни

Суддя Мультян Марина Бонд івна

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.08.2011
Оприлюднено15.12.2011
Номер документу19771059
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/3540/11

Ухвала від 25.07.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Постанова від 15.08.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні