Постанова
від 15.09.2011 по справі 2а/0270/3812/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

15 вересня 2011 р.           Справа № 2а/0270/3812/11

Вінницький окружний адміністративний суд в складі

Головуючого судді Мультян Марини Бондівни,

розглянувши в письмовому провадженні матеріали справи

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в Замостянському районі м. Вінниці   

до:   Відкритого акціонерного товариства "Теплий дім"  

про: стягнення 24837,97 грн.

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в  Замостянському районі м. Вінниці  до   Відкритого акціонерного товариства "Теплий дім"  про  стягнення 24837,97 грн.

Ухвалою Вінницького окружного адміністративного суду  від  16.08.2011  року за вказаним позовом  відкрито провадження у справі, судове засідання призначено на 06.09.2011 року.

06.09.2011 року в зв'язку з неявкою відповідача з невідомих для суду причин, судове засідання відкладено на 15.09.2011 року.

15.09.2011 року в судове засідання представник позивача  не з'явилась, подавши заяву про розгляд справи без її участі (а.с. 54).

Представник відповідача в судове засідання не з'явилась, причини неявки та їх поважність суду не повідомила, хоча про дату, час та місце проведення судового засідання були повідомлена завчасно та належним чином.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України, у разі неприбуття відповідача - суб'єкта владних повноважень, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин або без повідомлення ним про  причини неприбуття розгляд справи не відкладається і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Частиною 6 ст. 128 КАС України встановлено, що  якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи, що представником позивача заявлено клопотання про розгляд справи без їх  участі, а відповідач  був належно повідомлений про дату та час  судового засідання,  та  зважаючи на відсутність визначених ст. 128 КАС України  перешкод для розгляду справи в судовому засіданні, справа розглядається в порядку письмового провадження.

До матеріалів позовної заяви позивачем надано заяву про поновлення строку звернення до адміністративного суду, щодо недоплаченої відповідачем суми за 2010 рік  та за січень 2011 року по невідшкодованих  фактичних витратах на виплату та доставку пільгової пенсії за Списком №2.

Своє клопотання представник позивача обґрунтовувала тим, що на протязі 2010 року та першого півріччя 2011  року до Управління Пенсійного фонду у Замостянському районі м. Вінниці надійшло більш 6 тисяч позовних заяв від різних категорій пенсіонерів, на підставі яких було відкрито відповідна кількість проваджень у районному та Вінницькому окружному адміністративному суді та в яких позивач повинен був приймати участь.

У зв'язку з вказаним, виникла велика завантаженість спеціалістів юридичного сектору, кількість яких складає усього 2 людини, які фізично не могли відреагувати на всі позовні заяви та врахувати строки для обробки заборгованості підприємств, які знаходяться на обліку Управління Пенсійного фонду у Замостянському районі м. Вінниці.

Дослідивши матеріали у справі,  суд вирішив  задовольнити клопотання представника позивача  на огляду на наступне.

У  відповідності до пенсійного законодавства відповідач на протязі 2010 року та 2011 року отримував повідомлення від позивача про сплату коштів  по невідшкодованих  до Управління Пенсійного фонду України у Замостянському районі м. Вінниці фактичних витратах на виплату та доставку пільгової пенсії за Списком №2 та  не відшкодовував зазначені витрати до пенсійного органу, чим порушив пенсій законодавство.  

Крім того,  суд враховує той факт що ненадходження коштів для покриття витрат на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах до пенсійного органу завдає матеріальну шкоду державі  в сфері соціальної політики, що призводить до затримки  пенсійних виплат, нестачі коштів для підтримки соціально незахищених верств населення.

          Розглянувши матеріали справи суд встановив наступне.

Відкрите акціонерне товариство "Теплий дім"   перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України у Замостянському  районі м. Вінниці  та є платником збору та інших обов'язкових платежів до Управління Пенсійного фонду України у Замостянському районі м. Вінниці.

ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 працювали на  підприємстві відповідача,  і мають пільговий стаж роботи на підприємстві відповідача, що дає їм  право на призначення пенсії  за віком на пільгових умовах відповідно до п. "б", "в", "д" ч.1  ст. 13  Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до розрахунків фактичних витрат, які знаходяться в матеріалах справи  на виплату та доставку пенсії  пенсіонеру ОСОБА_2 за період з січня по липень 2011 року пенсійним органом нараховано в сумі 5363,61грн., а також недоплачена сума за 2010 рік у розмірі 8697,10 грн., пенсіонеру ОСОБА_1 за січень - липень 2011 року 3566,71 грн., за 2010 рік - 6080,44 грн., пенсіонеру ОСОБА_3 за 2010 рік нараховано 1130,11 грн. (а.с.9-14).

Таким чином загальна сума заборгованості відповідача становить  24837,97 грн. (а.с.8).

Проаналізувавши матеріали справи та надавши їм юридичну оцінку, суд дійшов висновку про наявність  підстав для задоволення позовних вимог з огляду на наступне.

У відповідності з п. п. "б", "в", "д" ч.1 ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення",  на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи:

б) працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із  шкідливими і важкими умовами праці, - за Списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:

чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах;

жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи - жінкам;

в) трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі;

д) жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - після досягнення 50 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування.

Згідно з ч. 2 Прикінцевих положень Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пенсійне забезпечення  застрахованих осіб,  які працювали або  працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком N1 та  на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком N2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди:

1) особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на  10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Порядок відшкодування  витрат на виплату і доставку цих пенсій передбачено Інструкцією "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", яка затверджена Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України від 16.01.2004р. №64/8663 (далі - Інструкція).

Відповідно до підпункту 6.4 пункту 6 Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії (п/п 6.5 п. 6 Інструкції).

Підприємства  щомісяця  до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.  (п/п 6.8 п. 6 Інструкції).

Доказів погашення боргу або оскарження у встановленому порядку вимог,  станом  на день розгляду справи у суді відповідачем не надано.

З урахуванням викладеного, оцінивши надані позивачем докази, суд дійшов висновку, що вимоги  позивача обґрунтовані, відповідають обставинам справи та наявним матеріалам, визнаються відповідачем, у зв’язку з чим позов підлягає задоволенню відповідно до чинного законодавства та у межах заявлених вимог.

 Згідно з частиною 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.  Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.   

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257  КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства  "Теплий дім"  (вул. Промислова, 4, м. Вінниця, 21011, р/р 260003014579 в ВОУ Промінвестбанк, МФО 302571, код ЄДРПОУ 01331696) на користь Управління Пенсійного фонду України в Замостянському районі м. Вінниці ( вул. 50-річчя Перемоги, 7, м. Вінниця, р/р 25605323530103 в ОПЕРВ ВАТ "Держощадбанк" МФО 302076, код ЄДРПОУ  20097763) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених  пільгових умовах за списком №2 в сумі  24837, 97 грн. ( двадцять чотири тисячі вісімсот тридцять сім  гривень 97 коп.).

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя                             Мультян Марина Бондівна

Дата ухвалення рішення15.09.2011
Оприлюднено15.12.2011
Номер документу19771261
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/3812/11

Ухвала від 16.08.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

Постанова від 15.09.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мультян Марина Бондівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні