Постанова
від 06.10.2011 по справі 2а-0870/7320/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2011 року о 17 год. 34 хв. Справ а № 2а-0870/7320/11

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі головуючого судді Прасова О. О. при секретарі Тєтєрєв В.В., р озглянувши у місті Запоріжжі у відкритому судовому засід анні адміністративну справу

за заявою Державної податк ової інспекції у Жовтневому районі м. Запоріжжя

до Приватного підприємств а «Техстальпром»

про стягнення коштів з раху нків платника податків,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспек ція у Жовтневому районі м. Зап оріжжя (надалі - позивач або ДПІ у Жовтневому районі м. За поріжжя) звернулася з адміні стративним позовом до Приват ного підприємства «Техсталь пром» (надалі - відповідач а бо ПП «Техстальпром») про стя гнення з рахунків платника п одатків №26009026602001 в АТ «ТАСкомбан к», МФО 339500; №26005010000366 в АКБ «Індустр іалбанк», МФО 313849; №2600410189613 в АТ «Мет аБанк», МФО 313582: 3418 грн. 30 коп. кошті в у сумі податкового боргу по податку з власників транспо ртних засобів та інших самох ідних машин і механізмів; 1247 гр н. 08 коп. коштів у сумі частини п одаткового боргу з податку н а доходи найманих працівникі в.

Позивач у адміністративно му позові зазначив, що податк овий борг відповідача станом на 17.08.2011 виник: 3418 грн. 30 коп. коштів у сумі податкового боргу по п одатку з власників транспорт них засобів та інших самохід них машин і механізмів; 1247 грн. 08 коп. коштів у сумі частини по даткового боргу з податку на доходи найманих працівників .

Від представника позивача надійшла заява про розгляд с прави у порядку письмового п ровадження. Позовні вимоги п озивач підтримує у повному о бсязі, просить їх задовольни ти.

Представник відповідача у судове засідання не прибув. П ро день, час і місце розгляду с прави відповідач повідомляв ся належним чином. Причини не прибуття до суду не повідоми в. Заяв, клопотань до суду від відповідача не надходило.

Відповідно до ч.1 ст.41 КАС Укр аїни, у разі неявки у судове за сідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відпо відно до положень цього Коде ксу розгляд справи здійснюєт ься за відсутності осіб, які б еруть участь у справі (у тому ч ислі при розгляді справи в по рядку письмового провадженн я), фіксування судового засід ання за допомогою звукозапис увального технічного засобу не здійснюється.

З'ясувавши обставини спр ави та перевіривши їх доказа ми, суд приходить до висновку про можливість задоволення позовних вимог з наступних п ідстав.

Відповідно до Свідоцтва пр о державну реєстрацію юридич ної особи Серії А01 №022812, Довідки з Єдиного державного реєстр у юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відповідач зареєстрований за адресою: 690 63, Запорізька область, м. Зап оріжжя, вул.Запорізька, буд.2, к в.110. ПП «Техстальпром» має і дентифікаційний код 32151896.

1. Відповідачем до ДПІ у Жо втневому районі м. Запоріжжя подано: Розрахунок суми пода тку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (вх.№6480 від 27.01.2009), яким ПП «Техстальпром» с амостійно визначено податко ві зобов'язання у сумі 1762 грн . 00 коп.; Розрахунок суми подат ку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (вх.№2696 від 0 9.02.2010), яким ПП «Техстальпром» са мостійно визначено зобов'я зання у сумі 1762 грн. 00 коп.

Відповідно до пп.5.3.1 п.5.3 ст.5 Зак ону України «Про порядок пог ашення зобов'язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами» (який діяв на час виникне ння податкових зобов'язань ) платник податків зобов'яз аний самостійно сплатити сум у податкового зобов'язання , зазначену у поданій ним пода тковій декларації, протягом десяти календарних днів, нас тупних за останнім днем відп овідного граничного строку, передбаченого пп.4.1.4 п.4.1 ст.4 цьо го Закону для подання податк ової декларації. Аналогічна вимога міститься і у п.57.1 ст.57 По даткового кодексу України. В казана сума відповідно до п.1.3 ст.1 Закону України «Про поряд ок погашення зобов'язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами» є податковим борго м не сплаченим у встановлени й строк.

Як зазначено у п.4.2.1 «Інструк ції про порядок ведення орга нами державної податкової сл ужби оперативного обліку пла тежів до бюджету, контроль за справлянням яких здійснюєть ся органами державної податк ової служби України», затвер дженої 18.07.2005 наказом Державна п одаткова адміністрація Укр аїни №276, зареєстрованої в Мін істерстві юстиції України 02.08 .2005 за №843/11123 (далі за текстом - Ін струкція) податкові зобов'я зання, штрафні санкції, пеня, с амостійно визначені платник ом у податковій звітності, ун осяться до електронної бази даних підрозділами обробки т а ведення податкових докумен тів і формуються в електронн і та паперові реєстри.

З метою обліку нарахованих і сплачених сум платежів до б юджету органами державної по даткової служби на кожний по точний рік відкриваються осо бові рахунки за кожним платн иком та кожним видом платежу , які повинні сплачуватися та кими платниками (п.3.1. «Інструк ції про порядок ведення орга нами державної податкової сл ужби оперативного обліку пла тежів до бюджету, контроль за справлянням яких здійснюєть ся органами державної податк ової служби України»).

У п.3.6. «Інструкції про порядо к ведення органами державної податкової служби оперативн ого обліку платежів до бюдже ту, контроль за справлянням я ких здійснюється органами де ржавної податкової служби Ук раїни» зазначено, що форми ка рток особових рахунків мають лицьовий та зворотний боки. Н а лицьовому боці картки відо бражаються умови справляння платежу та дані про платника податків. Зворотний бік карт ки відображає стан розрахунк ів платників з бюджетом (суми нарахованого та сплаченого платежу, пені, штрафних (фінан сових) санкцій, плати за креди т щодо розстрочених (відстро чених) податкових зобов'язан ь, суми податкового боргу, над міру та/або помилково сплаче ні, та суми, заявлені до відшко дування, й інше).

Позивачем, в обґрунтування позовних вимог надано облік ову картку ПП «Техстальпром» (зворотній бік, скорочена фор ма) по податку з власників тра нспортних засобів та інших с амохідних машин і механізмів , згідно якої за відповідачем (з урахуванням переплати на с уму 105 грн. 70 коп.) обліковується борг у розмірі 3418 грн. 30 коп. Дан их про розстрочення (відстро чення) податкового зобов'яза ння, надміру та/або помилково сплачені кошти вказаний док умент - не містить. Відповід ач, не надав до суду будь-яких доказів про сплату вказаного податкового боргу.

Отже, позивачем доведено су му заборгованості відповіда ча по податку з власників тра нспортних засобів та інших с амохідних машин і механізмів у сумі 3418 грн. 30 коп.

2. Згідно з пп.14.1.180 п.14.1 ст.14 П одаткового кодексу України п одатковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб - юр идична особа (її філія, відділ ення, інший відокремлений пі дрозділ), самозайнята особа, п редставництво нерезидента - юридичної особи, які незалеж но від організаційно-правово го статусу та способу оподат кування іншими податками та/ або форми нарахування (випла ти, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов'я зані нараховувати, утримуват и та сплачувати податок, пере дбачений розділом IV цього Код ексу, до бюджету від імені та з а рахунок фізичної особи з до ходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облі к, подавати податкову звітні сть податковим органам та не сти відповідальність за пору шення його норм в порядку, пер едбаченому статтею 18 та розді лом IV цього Кодексу.

Відповідачем, як плат ником податку на доходи фізи чних осіб (податковим агенто м) до ДПІ у Жовтневому районі м . Запоріжжя подані наступні П одаткові декларації з податк у на доходи фізичних осіб: №13668 від 20.03.2011, якою самостійно визна чено податкові зобов'язанн я з вказаного податку у сумі 16 62 грн. 61 коп.; №17065 від 23.03.2011, якою визн ачено зобов'язання у сумі 65 г рн. 49 коп.

Згідно облікової картки пл атника податку (зворотній бі к, скорочена форма) станом на 1 7.08.2011 за відповідачем (з урахува нням самостійної сплати 500 грн . 00 коп. та нарахованої пені у су мі 18 грн. 98 коп.), обліковується п одатковий борг з податку на д оходи фізичних осіб у сумі 1247 г рн. 08 коп. Даних про розстрочен ня (відстрочення) податковог о зобов'язання, надміру та/або помилково сплачені кошти вк азаний документ - не містит ь. Відповідач, не надав до суду будь-яких доказів про сплату вказаного податкового боргу .

З урахуванням наданих пози вачем доказів, обставин вини кнення податкового боргу, за лишок несплаченої заборгова ності складає 1247 грн. 08 коп.

Судом досліджено корінці п одаткових вимог: №1/518 від 21.04.2009 на суму 335 грн. 30 коп.; №2/662 від 09.06.2009 на с уму 347 грн. 73 коп., якими запропон овано відповідачу погасити в же узгоджений податковий бор г.

Статтею 7 Закону України «Пр о Державний бюджет України н а 2011 рік» установлено, що подат ки і збори (обов'язкові платеж і), які справлялися до 1 січня 201 1 року та не встановлені Подат ковим кодексом України як за гальнодержавні і місцеві под атки та збори, включаючи розс трочені і відстрочені суми г рошових зобов'язань, суми под аткового боргу з урахуванням штрафних санкцій та пені, що о бліковувалися станом на 31 гру дня 2010 року, і суми, донарахован і за актами перевірок, за цими податками і зборами (обов'язк овими платежами), сплачуютьс я платниками податку за прав илами, встановленими відпові дними законодавчими актами У країни, або стягуються у поря дку, встановленому Податкови м кодексом України, та зарахо вуються до: загального фонду державного бюджету - в частин і податків і зборів (обов'язко вих платежів), які зараховува лися до державного бюджету; з агального чи спеціального фо нду місцевих бюджетів - у част ині податків і зборів (обов'яз кових платежів), які зарахову валися відповідно до загальн ого чи спеціального фонду мі сцевих бюджетів.

Як зазначено у пп.14.1.175 п.14.1 ст.14 П одаткового кодексу України п одатковий борг - це сума гро шового зобов'язання (з урахув анням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгод женого платником податків аб о узгодженого в порядку оска рження, але не сплаченого у вс тановлений цим Кодексом стро к, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов' язання.

Відповідно до п.59.1 ст.59 Податк ового кодексу України у разі коли платник податків не спл ачує узгодженої суми грошово го зобов'язання в установлен і законодавством строки, орг ан державної податкової служ би надсилає (вручає) йому пода ткову вимогу в порядку, визна ченому для надсилання (вруче ння) податкового повідомленн я-рішення.

Як зазначено у пп.14.1.153 п.14.1 ст.14 П одаткового кодексу України п одаткова вимога - це письмо ва вимога органу державної п одаткової служби до платника податків щодо погашення сум и податкового боргу.

Відповідно до приписів п.58.3 с т.58 Податкового кодексу Украї ни податкове повідомлення-рі шення вважається надісланим (врученим) юридичній особі, як що його передано посадовій о собі такої юридичної особи п ід розписку або надіслано ли стом з повідомленням про вру чення. Податкове повідомленн я-рішення вважається надісла ним (врученим) фізичній особі , якщо його вручено їй особист о чи її законному представни кові або надіслано на адресу за місцем проживання або ост аннього відомого її місцезна ходження фізичної особи з по відомленням про вручення. У т акому самому порядку надсила ються податкові вимоги та рі шення про результати розгляд у скарг. У разі коли пошта не м оже вручити платнику податкі в податкове повідомлення-ріш ення або податкові вимоги, аб о рішення про результати роз гляду скарги через відсутніс ть за місцезнаходженням поса дових осіб, їх відмову прийня ти податкове повідомлення-рі шення або податкову вимогу, а бо рішення про результати ро згляду скарги, незнаходження фактичного місця розташуван ня (місцезнаходження) платни ка податків або з інших причи н, податкове повідомлення-рі шення або податкова вимога, а бо рішення про результати ро згляду скарги вважаються вру ченими платнику податків у д ень, зазначений поштовою слу жбою в повідомленні про вруч ення із зазначенням причин н евручення.

Відповідно до ч.95.1 ст.95 Податк ового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податк ів і на користь держави заход и щодо погашення податкового боргу такого платника подат ків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власн ості, а в разі їх недостатност і - шляхом продажу майна так ого платника податків, яке пе ребуває у податковій заставі .

Згідно з п.95.3 ст.95 Податкового кодексу України стягнення к оштів з рахунків платника по датків у банках, обслуговуюч их такого платника податків, здійснюється за рішенням су ду, яке направляється до вико нання органам державної пода ткової служби, у розмірі суми податкового боргу або його ч астини. Орган державної пода ткової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податк ового боргу за рахунок майна платника податків, що перебу ває у податковій заставі. Ріш ення суду щодо надання вказа ного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення п ро погашення усієї суми пода ткового боргу.

Відповідно до ч.2 ст.19 Констит уції України органи державно ї влади та органи місцевого с амоврядування, їх посадові о соби зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноваж ень та у спосіб, що передбачен і Конституцією та законами У країни.

Згідно з ч.1 ст.71 КАС України к ожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтую ться її вимоги та запереченн я, крім випадків, встановлени х статтею 72 цього Кодексу.

Враховуючи вище викладене , судом з'ясовано, що ПП «Техс тальпром» на час судового за сідання має податковий борг у сумі: 3418 грн. 30 коп. по податку з власників транспортних засо бів та інших самохідних маши н і механізмів; 1247 грн. 08 коп. з по датку на доходи найманих пра цівників, який у добровільно му порядку - не погашений. У з в'язку з цим, суд приходить д о висновку, що позов підлягає задоволенню, вказана сума за боргованості повинна бути ст ягнута з відповідача.

Відповідно до приписів ч.4 с т.94 КАС України, у справах, в яки х позивачем є суб'єкт владн их повноважень, а відповідач ем - фізична чи юридична осо ба, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не с тягуються.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст.11, 17, 71, 94, 158-163 КАС Укра їни, ст.19 Конституції України, ст.95 Податкового кодексу Укра їни, п.2 «Порядку стягнення гот івки, яка належить платников і податків, у рахунок погашен ня його податкового боргу», з атвердженого постановою Каб інету Міністрів України №1244 в ід 29.12.2010, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з рахунків Приват ного підприємства «Техсталь пром» (69063, Запорізька област ь, м. Запоріжжя, вул.Запорізька , буд.2, кв.110, ідентифікаційний код 32151896): №26009026602001 в АТ «ТАСкомбанк », МФО 339500; №26005010000366 в АКБ «Індустрі албанк», МФО 313849; №2600410189613 в АТ «Мета Банк», МФО 313582 на користь Місце вого бюджету у Жовтневому ра йоні м.Запоріжжя:

- 3418 грн. 30 коп. коштів у сумі п одаткового боргу по податку з власників транспортних зас обів та інших самохідних маш ин і механізмів, перерахував ши на р/р33213807700003, код платежу 12020100, ЄД РПОУ 34677124, банк - ГУДКУ у Запорі зькій області, МФО 813015;

- 1247 грн. 08 коп. коштів у сумі ч астини податкового боргу з п одатку на доходи найманих пр ацівників, перерахувавши на р/р33210800700003, код платежу 11010100, ЄДРПОУ 34677124, банк - ГУДКУ у Запорізькі й області, МФО 813015.

Постанова суду першої інст анції, якщо інше не встановле но Кодексом адміністративно го судочинства України, наби рає законної сили після закі нчення строку подання апеляц ійної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скарг у не було подано.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбачених частиною че твертою статті 167 цього Кодекс у, було повідомлено про можли вість отримання копії постан ови суду безпосередньо в суд і, то десятиденний строк на ап еляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п 'ятиденного строку з момент у отримання суб'єктом владн их повноважень повідомлення про можливість отримання ко пії постанови суду.

Постанова виготовлена у по вному обсязі 06.10.2011.

Суддя (підпис) О.О. Прасов

Постанова не набрала закон ної сили.

Суддя О.О. Прасов

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.10.2011
Оприлюднено14.12.2011
Номер документу19771849
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/7320/11

Постанова від 06.10.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 07.09.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні