Постанова
від 18.10.2011 по справі 2а/2570/4674/2011
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

18.10.2011 Спр ава № 2а/2570/4674/2011

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" жовтня 2011 р.

Чернігівський окружни й адміністративний суд у складі:

головуючої-судді Жи тняк Л.О.

при секретарі Зав' ял овій Ю.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у адміністративну справу № 2а/2570/4674/2011

за позовом Комунально го підприємства «Виробниче у правління комунального госп одарства»

до Ніжинської об' єдн аної державної податкової ін спекції Чернігівської облас ті

про визнання незаконн им та скасування податкового повідомлення- рішення від 26.05.2011 № 0000492301, -

В С Т А Н О В И В :

13.09.2011 Комунальне підприєм ство «Виробниче управління к омунального господарства» (д алі - КП «ВУКГ») звернулось до суду з адміністративним п озовом до Ніжинської об' єдн аної державної податкової ін спекції Чернігівської облас ті (далі - Ніжинська ОДПІ) пр о визнання незаконним та ска сування податкового повідом лення- рішення від 26.05.2011 № 00004 92301, яким визначено суму грош ового зобов' язання з податк у на додану вартість (далі - ПДВ) у загальному розмірі 107 241,2 5 грн.

Обґрунтовуючи свої вимоги позивач зазначив, що спірне п одаткове повідомлення-рішен ня є протиправним, оскільки п рийнято в супереч нормам чин ного законодавства. При цьом у, позивач зазначив, що податк ове повідомлення- рішення б уло оскаржене в адміністрати вному порядку до Державної п одаткової адміністрації в Че рнігівській області (далі - ДПА в Чернігівській області ) та Державної податкової адм іністрації України (далі - ДП А України), де за наслідками ро згляду скарги - податкове п овідомлення- рішення залиш ено без змін.

Податкове повідомлення-рі шення позивач вважає незакон ним, в зв'язку з тим, що воно бул о прийняте внаслідок неправи льного тлумачення норм цивіл ьного права, які регулюють пи тання правочинів, які визнан і недійсними, а також в зв'язку з наданням контролюючим орг аном упередженої оцінки щодо сутності господарських опер ацій, що потягнуло за собою не обґрунтовані висновки про на рахування надуманих податко вих зобов'язань в зв'язку з не правильним застосуванням пр авових норм Закону України « Про податок на додану вартіс ть».

Так, позивач зазначив, що в А кті перевірки відповідачем о фіційно визнані нікчемними ( недійсними, тобто такими, що н е вимагають доведення факту їх недійсності в суді) господ арські договори, укладені 16.01.20 06 за участю КП «ВУКГ», реаліза ція яких була пов'язана з вико нанням податкових зобов'язан ь та виконанням взятих і себе обов'язків за цими договорам и (надалі - Договори), а саме:

Договір № 2 на виконання роб іт (послуг) по благоустрою м. Н іжина, укладеного між КП «ВУК Г» та Дочірнім підприємством «Сервіс» КП «ВУКГ» (далі - Д П «Сервіс» КП «ВУКГ»);

Договір № 3 на виконання роб іт (послуг) по благоустрою м. Н іжина, укладеного між КП «ВУК Г» та Дочірнім підприємством «Благоустрій» КП «ВУКГ» (дал і - Д П «Благоустрій» КП «ВУ КГ»);

Договір № 4 на виконання роб іт (послуг) по благоустрою м. Н іжина, укладеного між КП «ВУК Г» та Дочірнім підприємством «Прибирання вулиць» КП «ВУК Г» (далі - Д П «Прибирання ву лиць» КП «ВУКГ»).

Офіційними документами, в я ких контролюючий орган, Ніжи нська ОДПІ, визнала нікчемни ми вищезазначені договори пі дряду по виконанню робіт з бл агоустрою міста є:

Акт перевірки від 25.03.2011 № 327/23-320946 76 «Про результати документал ьної позапланової виїзної пе ревірки Д П «Сервіс» КП «ВУК Г»;

Акт перевірки від 13.04.2011 № 427/23-320946 81 «Про результати документал ьної позапланової виїзної пе ревірки Д П «Благоустрій» КП «ВУКГ»;

Акт перевірки від 13.04.2011 № 428/23-320946 97 «Про результати документал ьної позапланової виїзної пе ревірки Д П «Прибирання вули ць» КП «ВУКГ».

При цьому, позивач звернув у вагу на те, що правові наслідк и, пов'язані з визнанням право чину недійсним, є абсолютним и, тобто настають в силу закон у і діють по відношенню до всі х суб'єктів права

Так, висновки Акт перевірки про те, що акти приймання-пере дачі робіт (послуг), на підстав і яких фактично проводились розрахунки КП «ВУКГ» з підря дниками, не заслуговують на у вагу в частині віднесення до витрат проведення розрахунк ів по забезпеченню паливно- мастильними матеріалами спе ціальної техніки, - контролюю чим органом обґрунтовується з посиланням на те, що ці перв инні документи не можуть бут и достатньою підставою з огл яду на те, що в них не міститьс я повний перелік об'єктів на я ких проводилась робота, їх ад реси, а також документальне п ідтвердження фактичного вик ористання паливно- мастиль них матеріалів в процесі вик онання договору.

Позивач наголосив на тому, щ о посилання на нікчемність г осподарських договорів свід чить про те, що Ніжинською ОДП І, всупереч вимогам ч. 3 ст. 228 Ци вільного кодексу України та ст. 207 Господарського кодексу України, якими встановлені а дміністративно-правові насл ідки визнання договорів неді йсними та порядок їх застосу вання, - незаконно були застос овані санкції у вигляді стяг нення з КП «ВУКГ» грошових ко штів до державного бюджету, я к заборгованості по ПДВ та шт рафних санкцій, внаслідок ви явлення заниження податкови х зобов'язань. При цьому, на йо го думку, висновки Ніжинсько ї ОДПІ про заниження КП «ВУКГ » податкових зобов'язань по с платі ПДВ у зв'язку з виконанн ям робіт по благоустрою міст а на підставі договорів, які в изнані контролюючим органом недійсними, з огляду на невиз нання окремих актів прийому- передачі робіт, в яких відобр ажено використання паливно- мастильних матеріалів та обс луговування спеціальної тех ніки, нічим необґрунтовані і не підтверджуються належним и документами.

Позивач стверджує, що на КП «ВУКГ» шляхом безперервного документування ведеться обл ік експлуатації автодорожнь ої, автотракторної та іншої с пеціальної авто техніки, в зв 'язку з наданням послуг та вик онанням робіт по благоустрою міста, в тому числі в межах ви конання Договорів. По кожній одиниці техніки ведеться об лік, оформлюються подорожні листи, складаються документи обліку мото-годин, тощо, які б ули залишені без уваги та не п рийняті Ніжинською ОДПІ з ог ляду на те, що за їх твердження м всі розрахунки, зазначені в подорожніх листах повинні б ути внесені до інших розраху нкових документів (акти прий ому-передачі робіт, декларац ії, накладні).

Позивач також стверджує, що на підставі фактичних показ ників, внесених до подорожні х листів та у відповідності д о норм визначались та розрах овувались витрати на забезпе чення паливно- мастильними матеріалами спеціальної авт о техніки, після чого вносили сь до актів прийому-передачі робіт інформації про вартіс ть та об'єми паливно- мастил ьних матеріалів.

Враховуючи зазначене, пози вач вважає, що податкове пові домлення- рішення від 26.05.2011 № 0000492301, не відповідає чинному законодавству та підлягає с касуванню.

Представники позивача в су довому засіданні підтримали позовні вимоги, посилаючись на обставини зазначені у поз ові з наданням в судовому зас іданні додаткових пояснень.

Представники відповідача проти позову заперечили та п росили у задоволенні позову відмовити, пояснивши, що спір ні податкові повідомлення-рі шення відповідають вимогам ч инного законодавства.

При цьому, в судовому засіда нні представники відповідач а надали заперечення проти п озову, в яких наголосили, що до перевірки надані податкові накладні, які одержані від Д П «Сервіс» КП «ВУКГ» (код 32094676); Д П «Благоустрій» КП «ВУКГ» (к од 32094681); Д П «Прибирання вулиць » КП «ВУКГ» (код 32094697), - без визна чення опису (номенклатури) то варів (робіт, послуг) та їх кіл ькості (обсяг, об' єм), тобто н а думку відповідача, неможли во визначити фактичне викори стання паливно- мастильних матеріалів, комплектуючих т а запасних частин підприємст вами - підрядниками на яких ві дсутні транспортні засоби, т рудові ресурси для проведенн я робіт та послуг з паливно- мастильними матеріалами, скл адські приміщення для зберіг ання паливно- мастильних ма теріалів.

Так, представники відповід ача зазначили, що до перевірк и надані акти виконаних робі т, які складені на бланках тип ової форми та враховані КП «В УКГ» в складі валових витрат . В даних актах для проведення розрахунків вказано лише ви трати підрядних організацій щодо виконання робіт (заробі тна плата, нарахування на зар обітну плату, загально-вироб ничі витрати, матеріали, пали вно- мастильні матеріали, за пасні частини та комплектуюч і) та суму таких витрат, але ві дсутні об'єкти на яких провод ились роботи, їх адреса, найме нування робіт з обґрунтуванн я їх вартості в актах виконан их робіт. Також відсутнє доку ментальне підтвердження фак тичного використання паливн о- мастильних матеріалів пі дприємствами-підрядниками, н а балансі яких відсутні тран спортні засоби, трудові ресу рси для проведення робіт та п ослуг з паливно- мастильним и матеріалами, складські при міщення для зберігання палив но- мастильних матеріалів (п ерелік актів виконаних робіт наведено в додатку № 7 до Акту перевірки).

Свою позицію щодо висновкі в про порушення, виявлені під час перевірки, Ніжинська ОДП І підтримує рішеннями ДПА в Ч ернігівській області (від 26.05.2 011 № 937/10/25-020), ДПА України (від 12.08.2011 № 21761/7/25-0115) та постановою Ніжинсько го міськрайонного суду Черні гівської області від 14.09.2011, яко ю встановлено факт умисного ухилення начальника КП «ВУК Г» ОСОБА_2 від сплати пода тку на прибуток та ПДВ в значн их розмірах.

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, за слухавши пояснення представ ників сторін, з' ясувавши фа ктичні обставини, на яких ґру нтується позов, оцінивши док ази, які мають юридичне значе ння для розгляду справи і вир ішення спору по суті, суд прий шов до висновку, що у позові не обхідно відмовити з наступни х підстав.

Комунальне підприємство « Виробниче управління комуна льного господарства» (КП «ВУ КГ») (ід. н. 31818672) зареєстровано я к юридичну особу 30.04.2002 Виконавч им комітетом Ніжинської місь кої ради Чернігівської облас ті (свідоцтво про державну ре єстрацію юридичної особи № 267 ), включено до Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємц ів і взято на облік до Ніжинсь кої ОДПІ як платника податкі в 17.05.2002.

При цьому судом встановлен о, що на підставі направлення від 17.03.2011 № 179 (вручено під розпис ку головному бухгалтеру КП « ВУКГ» - Жадько Н.С.), видан ого Ніжинською ОДПІ, згідно с т. 77 Податкового кодексу Укра їни проведена позапланова до кументальна перевірка КП «В УКГ» з питань дотримання вим ог податкового, валютного та іншого законодавства за пер іод з 01.10.2007 по 30.09.2010.

КП «ВУКГ» проінформовано п ро проведення перевірки пові домленням від 10.03.2011 № 1-3/242.

За наслідками позапланово ї виїзної перевірки складено Акт перевірки від 30.03.2011 № 344/23-31818672. ( а. с. 23-31).

На підставі висновків Акту перевірки Ніжинською ОДПІ (а . с. 22) були прийняті податкові повідомлення- рішення від 26.05.2011:

№ 0000492301, яким визначено су му грошового зобов' язання з податку на додану вартість (П ДВ) у загальному розмірі 107 241,25 г рн. (в т. ч. основного платежу - 85 793 грн. та штрафних (фінансови х) санкцій - 21 448,25 грн.)

№ 0000502301, яким визначено су му грошового зобов' язання з податку на прибуток, яке було предметом розгляду у справі № 2а/2570/4675/2011 (суддя Бородавкіна С .В,)

Зазначені податкові повід омлення-рішення були оскарже ні в апеляційному порядку до ДПА в Чернігівської області , ДПА України, де за результата ми розгляду скарги, - скаргу за лишено без задоволення, а под аткові повідомлення-рішення - без змін. (а. с. 50-54, 65-72, т. 1).

Так, в Акті перевірки відпов ідачем зазначені господарсь кі договори, укладені 16.01.2006 за у частю КП «ВУКГ», реалізація я ких була пов'язана з виконанн ям взятих на себе обов'язків з а цими договорами (надалі - Дог овори), а саме:

Договір № 2 на виконання роб іт (послуг) по благоустрою м. Н іжина, укладеного між КП «ВУК Г» та Д П «Сервіс» КП «ВУКГ»;

Договір № 3 на виконання роб іт (послуг) по благоустрою м. Н іжина, укладеного між КП «ВУК Г» та Д П «Благоустрій» КП «В УКГ»;

Договір № 4 на виконання роб іт (послуг) по благоустрою м. Н іжина, укладеного між КП «ВУК Г» та Д П «Прибирання вулиць» КП «ВУКГ». (а. с. 41-49).

За вказаними договорами бу ло досліджено в судовому зас іданні норми витрат паливно- мастильних матеріалів (а. с. 91- 101) та подорожні листи на ванта жні автомобілі. (а. с. 101-109).

Також в судовому засіданні досліджені Акти приймання в иконаних підрядних робіт, як і були виключені зі складу фо рмування податкового кредит у згідно додатку № 7 до Акту пе ревірки. (а. с. 124-168).

Перевіряючи підстави нара хування податкового зобов' язання, судом встановлено, що під час проведення перевірк и відповідачем було врахован о:

Акт перевірки від 25.03.2011 № 327/23-320946 76 «Про результати документал ьної позапланової виїзної пе ревірки Д П «Сервіс» КП «ВУК Г»;

Акт перевірки від 13.04.2011 № 427/23-320946 81 «Про результати документал ьної позапланової виїзної пе ревірки Д П «Благоустрій» КП «ВУКГ»;

Акт перевірки від 13.04.2011 № 428/23-320946 97 «Про результати документал ьної позапланової виїзної пе ревірки Д П «Прибирання вули ць» КП «ВУКГ». (а. с. 23-40).

При цьому суд також врахову є постанову Ніжинського місь крайонного суду Чернігівськ ої області від 14.09.2011, якою встан овлено факт умисного ухиленн я начальника КП «ВУКГ» ОСО БА_2 від сплати податку на пр ибуток та ПДВ в значних розмі рах. (а. с. 110).

Рішення суду набрало закон ної сили і має преюдиціальне значення згідно ст. 72 Кодексу адміністративного судочинс тва України.

Даним судовим рішенням вст ановлено: «Протягом 2007-2009 років КП «ВУКГ» в особі ОСОБА_2 з гідно укладених договорів зд ійснювало придбання робіт та послуг на створених ним дочі рніх підприємствах. При цьом у ОСОБА_2, як начальник КП « ВУКГ», особисто здійснював к онтроль за господарською дія льністю цих дочірніх підприє мств і відповідно до статутн их документів дочірніх підпр иємствах фактично особисто р озпоряджався їх товарно-мате ріальними цінностями та грош овими коштами.

Обсяги виконаних дочірнім и підприємствами згідно укла дених з КП «ВУКГ» робіт фіксу вались у щомісячних актах ви конаних робіт, які складалис ь і підписувались керівникам и дочірніх підприємств, а з бо ку КП «ВУКГ» підписувались о собисто ОСОБА_2, або з його відома особою, що його заміня ла. При цьому ОСОБА_2, який д остовірно знав, що в дочірніх підприємствах немає ні в кор истуванні, ні на праві власно сті ніяких автотранспортних засобів, особисто видавав па ливно- мастильні матеріали (П М М) належні дочірнім підпр иємствам для заправки автомо білів КП «ВУКГ», шляхові лист и на які, як підстава для списа ння паливно- мастильних мат еріалів (П М М), також виписува лись від імені КП «ВУКГ».

Після цього, за вказівкою та з відома ОСОБА_2, в акти вик онаних робіт службовими особ ами дочірніх підприємств без підставно, без наявних на цих підприємствах передбачених законодавством документів н а списання використаних пали вно- мастильних матеріалів та запасних частин, включено їх вартість в помісячні акти виконаних робіт, які виконув ались на замовлення КП «ВУКГ » протягом 2007-2009 років.

Зазначені помісячні акти в иконаних робіт після підписа ння ОСОБА_2, проведені по б ухгалтерському та податково му обліку КП «ВУКГ» в результ аті чого за 2007-2009 рік, на суму нез аконно включеної до них варт ості паливно- мастильних ма теріалів та запасних частин, підприємством було завищено валові витрати підприємства в сумі 708 953 грн. ….. та завищено п одатковий кредит з податку н а додану вартість за 2007-2009 роки, що в порушення п.4.1 ст. 4 пп. 7.2.1, пп . 7.2.3, пп. 7.2.6, пп. 7.3.1, пп. 7.4.1, пп. 7.4.2, пп. 7.4.5, пп. 7.7.1 ст. 7 п. 11.11 ст. 11 Закону Украї ни «Про податок на додану вар тість» зі змінами та доповне ннями призвело до ненадходже ння до бюджету податку на дод ану вартість в сумі 85 452 грн.».

Заперечення позивача щодо неможливості врахування пос танови Ніжинського міськрай онного суду Чернігівської об ласті від 14.09.2011 за підстави зві льнення ОСОБА_2 від кримін альної відповідальності за з лочин, передбачений ч. І ст. 212 К К України на підставі п. «.г» с т. 1, ст. 6 Закону України «Про ам ністію у 2011 році» від 08.07.2011 та зак риття провадження, суд визна є неспроможним, оскільки обс тавини, встановлені цим судо вим рішенням в кримінальній справі, що набрало законної с или, не можуть доказуватись п ри розгляді адміністративно ї справи, за встановленого фа кту вчиненого незаконного ді яння особою, уповноваженою н а адміністративні функції та встановлення обставини зави щення податкового кредиту з ПДВ за 2007-2009 роки КП «ВУКГ» в сум і 85 452,00 грн.

Тобто суд визнає доведеним встановлений факт умисного ухилення начальника КП «ВУК Г» ОСОБА_2 від сплати пода тку на прибуток та ПДВ в значн их розмірах.

Дані обставини не дають під стави скасувати податкове по відомлення- рішення від 26.05.201 1 № 0000492301, яким визначено сум у грошового зобов' язання з ПДВ у загальному розмірі 107 241,25 грн. (в т. ч. основного платежу - 85 793,00 грн. та штрафних (фінанс ових) санкцій - 21 448,25 грн., де ви значення суми основного плат ежу - 85 793,00 грн. складається із 85 452,00 грн. грошового зобов' яз ання по ПДВ (преюдиціальний ф акт) та 341,00 грн. грошового зобов ' язання за порушення Закону України «Про застосування р еєстраторів розрахункових о перацій у сфері торгівлі, гро мадського харчування та посл уг», яке в цій частині (341,00 грн.) п озивачем не оскаржується і п озовними вимогами не мотивує ться.

Отже, в даному випадку, вста новивши фактичні обставини з аконності підстав визначенн я грошового зобов' язання, п озовні вимоги про скасування податкового повідомлення- рішення від 26.05.2011 № 0000492301 задо воленню не підлягають.

Враховуючи встановлене та керуючись статтями 160-163 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні позову від мовити повністю.

Постанова суду набирає зак онної сили та може бути оскар жена до Київського апеляційн ого адміністративного суду в порядку статей 167, 186 Кодексу ад міністративного судочинств а України.

Суддя Л.О.Житняк

Дата ухвалення рішення18.10.2011
Оприлюднено14.12.2011
Номер документу19775750
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/4674/2011

Постанова від 14.10.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

Ухвала від 15.09.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

Ухвала від 28.03.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Денісов А.О.

Постанова від 18.10.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні