Постанова
від 30.11.2011 по справі 2а/2570/5897/2011
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

30.11.2011 Справа № 2а/2570/5897/2011

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 листопада 2011 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний ад міністративний суд в складі:

головуючого судді Зая ць О.В.,

при секретарі Са поненко А.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом Відділення ви конавчої дирекції Фонду соці ального страхування від неща сних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Черніг івської області до Державног о підприємства "Чернігівторф " про стягнення страхових вне сків, -

В С Т А Н О В И В:

15.11.2011 року позивач, Відділенн я виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань України в м. Чернігові Ч ернігівської області, зверну вся до суду з адміністративн им позовом до Державного під приємства "Чернігівторф" (над алі - ДП "Чернігівторф"), в яко му просить стягнути з відпов ідача заборгованість зі спла ти страхових внесків в розмі рі 4503,81 грн. Свої вимоги мотивує тим, що в результаті проведен ої позапланової перевірки фі лії “Смолинський торфзавод” Державного підприємства “Че рнігівторф” було встановлен о, що філією “Смолинський тор фзавод” в порушення Закону У країни “Про загальнообов'язк ове державне соціальне страх ування від нещасного випадку на виробництві та професійн ого захворювання, які спричи нили втрату працездатності” внески перераховано не в пов ному обсязі, за що була нарахо вана пеня в розмірі 3447,71 грн. Сум а заборгованості залишаєтьс я не сплаченою.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав, посилаючись на обставини, викладені в позов і.

Представник відповідача в судовому засіданні в задово ленні позовних вимог просив відмовити та пояснив, що пози вачем пропущено строк зверне ння до суду.

Дослідивши наявні в матері алах справи документи, судом встановлено наступне.

Відповідач має відокремле ний підрозділ - філію “Смол инський торфзавод” ДП "Черні гівторф", яка є платником внес ків до Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів на виробництві та професі йних захворювань України.

Відповідно до частини трет ьої статті 95 Цивільного кодек су України філії та представ ництва не є юридичними особа ми. Вони наділяються майном ю ридичної особи, що її створил а, і діють на підставі затверд женого нею положення.

Отже, відокремлений підроз діл не може виступати в проце суальному статусі відповіда ча в судових установах, оскіл ьки не являється юридичною о собою, про що свідчить витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців. Тому відпов ідачем у даній справі є юриди чна особа - Державне підпри ємство "Чернігівторф", яке від повідає за зобов'язання філі ї “Смолинський торфзавод” Де ржавного підприємства “Черн ігівторф”.

Відповідно до абзацу п' ят ого та шостого пункту сьомог о розділу VIII Прикінцеві та пер ехідні положення Закону Укра їни "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання" стягнення заборговано сті із сплати страхових внес ків за діючими видами загаль нообов'язкового державного с оціального страхування та су м штрафних санкцій, нарахова них та/або не сплачених у пері од до 1 січня 2011 року, в тому числ і страхових внесків, строк сп лати яких на 1 січня 2011 року не н астав, здійснюється фондами загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня відповідно до законодавст ва, що діяло на момент виникне ння такої заборгованості або застосування штрафних санкц ій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що на дходять у рахунок сплати єди ного внеску, забороняється. Н а період до повного стягненн я заборгованості із сплати с трахових внесків за діючими видами загальнообов'язковог о державного соціального стр ахування та сум штрафних сан кцій, нарахованих та/або не сп лачених у період до 1 січня 2011 р оку, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та від повідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язково го державного соціального ст рахування зберігаються повн оваження щодо контролю за пр авильністю нарахування, своє часністю сплати страхових вн есків, застосування фінансов их санкцій, якими вони були на ділені до набрання чинності цим Законом.

Статтею 7 Закону України “Пр о загальнообов'язкове держав не соціальне страхування від нещасного випадку на виробн ицтві та професійного захвор ювання, які спричинили втрат у працездатності” визначено , що роботодавцем вважається власник підприємства або уп овноважений ним орган та фіз ична особа, яка використовує найману працю.

Згідно частини першої стат ті 15 Закону України “Про загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування від нещасн ого випадку на виробництві т а професійного захворювання , які спричинили втрату праце здатності” страхування від н ещасного випадку здійснює Фо нд соціального страхування в ід нещасних випадків - некоме рційна самоврядна організац ія, що діє на підставі статуту , який затверджується її прав лінням.

Відповідно до частини перш ої та п' ятої статті 18 Закону України “Про загальнообов'яз кове державне соціальне стра хування від нещасного випадк у на виробництві та професій ного захворювання, які сприч инили втрату працездатності ” виконавча дирекція Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків є постійно діючим виконавчим органом пр авління Фонду. Робочими орга нами виконавчої дирекції Фон ду є її управління в Автономн ій Республіці Крим, областях , містах Києві та Севастополі , відділення в районах і міста х обласного значення. Робочі органи виконавчої дирекції Фонду є юридичними особами, м ають самостійні кошториси, п ечатку із зображенням Держав ного Герба України та своїм н айменуванням.

Пунктом другим частини дру гої статті 45 Закону України За кону України “Про загальнооб ов'язкове державне соціальне страхування від нещасного в ипадку на виробництві та про фесійного захворювання, які спричинили втрату працездат ності” передбачено, що робот одавець як страхувальник зоб ов'язаний своєчасно та повні стю нараховувати і сплачуват и в установленому порядку ст рахові внески до Фонду соціа льного страхування від нещас них випадків.

Відповідно до звіту щодо сп лати заборгованості зі сплат и страхових коштів до Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь України за ІІІ квартал 2011 ро ку недоїмка філії “Смолинськ ий торфзавод” ДП “Чернігівто рф” зі сплати страхових внес ків на початок звітного квар талу становила 33255,45грн., а пеня - 454,04 грн. На кінець звітного ква рталу недоїмка збільшилась т а становила 34311,55 грн.

Сума недоїмки на початок зв ітного кварталу у розмірі 33255,45 грн. та пені в сумі 454,04 грн. була предметом судового розгляду щодо її стягнення в примусов ому порядку.

Отже, недоїмка відповідача зі сплати страхових внесків за ІІІ квартал 2011 року станови ть 1056,10 грн.

Відповідно до підпункту 4.12 п ункту 4 Інструкції про порядо к перерахування, обліку та ви трачання страхових коштів Фо нду соціального страхування від нещасних випадків на вир обництві та професійних захв орювань України, затверджено ї Постановою правлінням Фонд у соціального страхування ві д нещасних випадків на вироб ництві та професійних захвор ювань України від 12.07.2007 року № 36 ( надалі - Інструкція), страхо ві внески сплачуються - страх увальниками-роботодавцями - у день одержання коштів на оп лату праці в установах банкі в. Підприємства, які здійснюю ть виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, спла чують страхові внески до Фон ду в день перерахування кошт ів на особові рахунки.

Згідно підпункту 5.1 та 5.2 пунк ту 5 Інструкції, не внесені стр ахувальниками у встановлени й строк страхові внески до Фо нду вважаються недоїмкою і с тягуються у порядку, передба ченому законодавством, з нар ахуванням пені. Пеня нарахов ується із сум недоїмки за кож ний прострочений день і обчи слюється, виходячи із 120 відсо тків річних облікової ставки Національного банку України , що діяла на момент сплати, на рахованої на повну суму недо їмки (без урахування штрафів ) за весь строк. Пеня нараховує ться з наступного дня після о держання заробітної плати до дня сплати недоїмки включно . Пеня на пеню не нараховуєтьс я.

Як вбачається з матеріалів справи, заступником начальн ика Відділення виконавчої ди рекції Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів на виробництві та професі йних захворювань України в м . Чернігові Чернігівської об ласті Мурашко Т.О. була пр оведена позапланова перевір ка правильності нарахування , повноти і своєчасності пере рахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь України філії “Смолинськи й торфзавод” ДП “Чернігівтор ф” за період з 01.04.2010 року по 30.09.2011 р оку, за результатами якої був складений акт № 2-201/11 від 21.10.2011 рок у. Під час перевірки встановл ено, що при перерахуванні стр ахових внесків порушено вимо ги пункту 4.12 Інструкції, а саме внески перераховано не в пов ному обсязі, за що нараховано пеню в розмірі 3447,71 грн.

Сума недоїмки та пені в добр овільному порядку відповіда чем не сплачена.

Таким чином, заборгованіст ь зі сплати страхових внескі в, що підлягає стягненню з ДП " Чернігівторф", становить 4503,81 г рн.

Крім того, судом не приймают ься до уваги посилання предс тавника відповідача на пропу ск позивачем строку зверненн я до суду, оскільки вони спрос товуються матеріалами справ и.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги Відділення в иконавчої дирекції Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків на виробництв і та професійних захворювань України в м. Чернігові Черніг івської області до Державног о підприємства "Чернігівторф " про стягнення страхових вне сків необхідно задовольнити .

Керуючись стаття 122, 158 - 163, 167 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Відділення виконавчої дирек ції Фонду соціального страху вання від нещасних випадків на виробництві та професійни х захворювань України в м. Чер нігові Чернігівської област і до Державного підприємства "Чернігівторф" - задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підп риємства "Чернігівторф" (вул. Б орисенка, 35 А, м. Черн ігів, код ЄДРПОУ 02968020, р/р 26001935070050 в Ч ОФ АКБ "Укрсоцбанк", МФО 3 53014) на користь Відділення вико навчої дирекції Фонду соціал ьного страхування від нещасн их випадків на виробництві т а професійних захворювань Ук раїни в м. Чернігові Чернігів ської області (вул. Шевченка, 5 , м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 25975429, р/р 37179400900002 в ГУДК України в Чернігівській області, м. Чер нігів, МФО 853592) суму заборгован ості зі сплати страхових вне сків у розмірі 4503 (чотири тисяч і п'ятсот три) грн. 81коп.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку на апеляційне оскарження , встановленого ст. 167 Кодексу а дміністративного судочинст ва України.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду в порядку та строки, передбаче ні ст. ст. 185-187 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и.

Суддя О.В. Заяць

Дата ухвалення рішення30.11.2011
Оприлюднено14.12.2011
Номер документу19775924
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/5897/2011

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Ольга ТКАЧЕНКО

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Ольга ТКАЧЕНКО

Постанова від 29.11.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 18.09.2017

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

Ухвала від 30.01.2012

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 16.11.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Постанова від 30.11.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні