Рішення
від 10.10.2006 по справі 10/4292
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/4292

                        ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ                    

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И                        

"10" жовтня 2006 р.                                                                                             Справа №  10/4292

Господарський суд Черкаської області в складі судді Шумка В.В.,  при секретарі судового засідання Холодній Л.В., за участю представників сторін:

позивача –Уханенка С.Г. –за довіреністю,

відповідача –відсутній,

розглянувши у відкритому судовому засіданні позовну заяву Госпрозрахункового підприємства „Чигиринські  теплові мережі”

до «Будівельного управління №4»відкритого акціонерного товариства  «Енергожитлобуд»

про стягнення  4242,38  грн., -

ВСТАНОВИВ:

          Подано позов про стягнення 3966,17 грн. основного боргу по оплаті за теплопостачання приміщень,  157,22 грн. боргу, що виник внаслідок інфляції та  118,99 грн. -    3 % річних.

          Представник позивача позов підтримав частково, на суму заявленого до стягнення основного боргу, від решти позовних вимог відмовився.

Відповідач, належно повідомлений про час і місце розгляду справи участь свого представника у засіданні суду не забезпечив, вимоги суду щодо надання письмових доказів (ухвала суду від 26.09.2006 р. по справі) не подав.

Відповідач у відзиві на позов проти позову заперечив, мотивуючи це відсутністю договору на теплопостачання, неправильним застосуванням позивачем тарифів при визначенні суми боргу, відсутністю акту звірки розрахунків, недійсністю поданих позивачем до позовної заяви актів. Крім того відповідач подав суду акти інвентаризації квартир, згідно з якими приміщення, вартість опалення яких є предметом цього позову, відключення від теплопостачання.

          Встановивши на підставі поданих суду доказів обставини справи, заслухавши пояснення позивача, суд вважає, що позов підлягає задоволенню частково з таких мотивів.

Згідно з ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на  які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Матеріалами справи підтверджено, відповідачем не заперечується те, що власником квартир у під'їздах  6  та  7  будинку  №13 по вул. Енергетиків у м. Чигирин є відповідач.

Вказані приміщення приєднані до міської системи центрального водопостачання, водовідведення, теплопостачання.

Згідно з ст. 322 ЦК України  власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором, або законом.

За період з березня 2005 р. по лютий 2006 р. позивач надав відповідачу послуги з теплопостачання, вартість яких становить 3966,17 грн.

Це підтверджено копіями рахунків-фактур наданих відповідачу на оплату теплової енергії, розрахунком заборгованості та не спростовано відповідачем.

Фактично між сторонами спору укладено правочин-дію осіб, спрямовану на набуття цивільних прав і обов'язків.

Згідно п. 9 Постанови Кабінету Міністрів України №1497 від 30 грудня 1997 р. «Про затвердження Правил надання населенню послуг з водо-, теплопостачання та водовідведення», сторони не можуть відмовитись від укладення або продовження терміну договору, якщо він відповідає цим Правилам за умови, що споживач не має наміру відмовитись від користування послугами. У разі відмови споживача від користування послугами з водо-, теплопостачання та водовідведення він має право розірвати договір та вимагати відключення відповідних мереж. При цьому заборгованість за отримані послуги та витрати, пов'язані з відключенням, повинні бути відшкодовані споживачем у добровільному порядку або судовому порядку.

Ці правила  були чинними до 21.07.2005 р. тобто в частину періоду, за який позивачем нарахований та заявлений до стягнення борг.

21.07.2005 р. введені в дію Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної і гарячої води і водовідведення,  затверджені Постановою Кабінету Міністрів України  №630 від 21.07.2005 р.

Згідно з п. 24- 27 цих Правил відключення споживач може відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Відповідно до п. 25 відключення споживача від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється.

Відповідно до п. 26 відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.

Витрати, пов'язані з відключенням від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води, відшкодовуються споживачем відповідно до калькуляції, складеної виконавцем, згідно з п. 27 Правил.

Такі ж вимоги щодо самостійної відмови від отримання послуг з централізованого опалення містились у «Правилах надання населенню послуг з водо-теплопостачання  та водовідведення», затверджених  Постановою Кабінету Міністрів України №1497 від 30.12.1997 р., чинними до 21.07.2005 р.

Заперечення відповідача в частині неправильного застосування позивачем тарифів при розрахунку боргу не можуть бути прийняті судом, оскільки відповідач являється споживачем тепло енергії –юридичною, а не фізичною особою.

Відсутність письмового договору, актів звірки взаєморозрахунків сторін не звільняє відповідача від обов'язку оплати отриманих послуг з теплопостачання.

За викладених обставин борг по оплаті послуг з теплопостачання, в сумі 3966,17 грн. підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Позивач відмовився від позову в частині стягнення боргу, що виник внаслідок інфляції та 3% річних.

Відмова позивача від позову в цій частині не суперечить чинному законодавству, не порушує прав та інтересів відповідача, третіх осіб, тому згідно з ст. 78 ГПК України має бути прийнята судом.   

Спір виник з вини відповідача, тому судові  витрати покладаються  судом на нього.

Враховуючи викладене,  керуючись ст. ст. 49,  80, 82, 84, 85 ГПК України, суд –

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягти з  «Будівельного управління №4» відкритого акціонерного товариства «Енергожитлобуд», код 18006865, Черкаська область, м. Чигирин, вул. Енергетиків, 13-215, на користь  Госпрозрахункового підприємства „Чигиринські  теплові мережі”, код 31165782, Черкаська область, м. Чигирин, вул. Б.Хмельницького,  3966,17 грн. боргу, 102 грн. відшкодування сплаченого державного мита   та  118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

   Наказ видати.

     Суддя                                                                                         В.В. Шумко

          Рішення  підписане 20.10.2006 р.

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення10.10.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу198621
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/4292

Рішення від 10.10.2006

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Шумко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні