Рішення
від 03.07.2008 по справі 8365-2007
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

8365-2007

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 101

РІШЕННЯ

Іменем України

03.07.2008Справа №2-7/8365-2007

За позовом Акціонерного товариства закритого типу фірми «Альянс» (98400, м. Бахчисарай, вул. Кримська, 4, ідентифікаційний код 02001570)

До Сімферопольського міжміського бюро реєстрації та технічної інвентаризації (95000, м. Сімферополь, вул. Некрасова, 11)

Про визнання права власності та спонукання до виконання певних дій.

Суддя І. І. Дворний

                                        представники:

Від позивача – не з'явився (заява).

Від відповідача  - не з'явився.

        Суть справи: Акціонерне товариство закритого типу фірма «Альянс» звернулась до Господарського суду АР Крим з позовною заявою до Сімферопольського міжміського бюро реєстрації та технічної інвентаризації, в якій просить визнати за позивачем право власності на виробничу базу, яка розташована в с. Соколине Бахчисарайського району по вул. Ялтинська, 2б та складається з наступних будівель:

-          основне – літ. «А» (адміністративна будівля, з навісом «а1», крильцем, крильцем);

-          основне – літ. «Б» (прохідна);

-          основне – літ. «В», «В1» - прибудова, «в» - навіс, «п/В» - підвал; сходи, бетонний майданчик;

-          основне – літ. «Д» (котельна, крильце);

-          основне – літ. «З» (майстерня, крильце);

-          основне – літ. «Ж» (сарай-баня);

-          основне – літ. «К» (жиле – «К», «К1» - прибудова, «к» - навіс);

-          сараї – літ. «И»; літ. «М»; літ. «Н»; літ. «О»;

-          сарай-баня – літ. «Л»;

-          тамбур – літ. «н»;

-          навіс – літ. «П»;

-          вбиральня – літ. «Р»;

-          споруди (забори: №1, №6, №8, №9, калитка №2, ворота №3, №4, №5, басейн №7, мощення №10).

          Крім того, позивач просить зобов'язати Сімферопольське МБРТІ зареєструвати за Акціонерним товариством закритого типу фірмою «Альянс» право власності на вищевказану виробничу базу.

          Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем було безпідставно відмовлено в здійсненні реєстрації за позивачем права власності на спірне майно, оскільки виробнича база по вул. Ялтинська, 2б в с. Соколине Бахчисарайського району є власністю АТЗТ фірми «Альянс», позаяк була передана безкоштовно Кооперативом «Біоліка» за актом від 10.10.1990 р. та знаходиться на балансі підприємства. Також позивач зауважив, що 29.12.1993 р. Голубинською сільською радою Бахчисарайського району було прийнято рішення про надання АТЗТ фірмі «Альянс» в користування земельної ділянки площею 1,1 га для розміщення вказаної бази, а виконавчим комітетом Бахчисарайської районної ради позивачеві був виданий акт на право постійного користування землею для виробничої бази.

          Позивач у судове засідання не з'явився, однак направив до суду заяву про розгляд справи за наявними в ній матеріалами без присутності представника.

          Відповідач у судове засідання не з'явився, відзив на позов не надав, про причини неявки суд не повідомив, про час та місце слухання справи був проінформований належним чином рекомендованою кореспонденцією.

          Суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній документами у порядку ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

          Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази, суд

                                                         ВСТАНОВИВ :

Як свідчать матеріали справи, 12.06.2007 р. Акціонерне товариство закритого типу фірма «Альянс» звернулось до Сімферопольського міжміського бюро реєстрації та технічної інвентаризації з заявою №1550-вид про реєстрацію права власності на виробничу базу, яка розташована в с. Соколине Бахчисарайського району по вул. Ялтинська, 2б.

Листом №1550 від 14.06.2007 р. Сімферопольське МБРТІ відмовило позивачу в здійсненні відповідної реєстрації права власності з тих підстав, що акти приймання-передачі об'єктів нерухомого майна не є правовстановлювальними документами та державній реєстрації не підлягають.

Проте, з цього приводу суд вважає за необхідне повідомити наступне.

Так, згідно зі ст. 85 Господарського кодексу України, господарське товариство є власником:

    - майна, переданого  йому у власність засновниками і учасниками як внески;

    - продукції, виробленої в результаті  господарської  діяльності товариства;

    - доходів, одержаних від господарської діяльності товариства;

    - іншого майна,   набутого   товариством   на   підставах,   не заборонених законом.

          Причому, ст. 66 Господарського кодексу України передбачено, що майно підприємства  становлять  виробничі  і  невиробничі фонди,  а  також  інші  цінності,  вартість  яких відображається в самостійному балансі підприємства.

          Джерелами формування майна підприємства, згідно з ч. 2 вказаної статті, є:

    - грошові та матеріальні внески засновників;

    - доходи,  одержані  від  реалізації продукції,  послуг,  інших видів господарської діяльності;

    - доходи від цінних паперів;

    - кредити банків та інших кредиторів;

    - капітальні вкладення і дотації з бюджетів;

    - майно, придбане в інших суб'єктів господарювання, організацій та громадян у встановленому законодавством порядку;

    - інші джерела, не заборонені законодавством України.

          З матеріалів справи вбачається, що 10.10.1990 р. між Кооперативом «Біоліка» та АТЗТ фірмою «Альянс» був підписаний акт про безкоштовну передачу з балансу кооперативу «Біоліка» на баланс АТЗТ фірми «Альянс» будівель та споруд виробничо-будівельної бази в с. Соколине Бахчисарайського району.

             Рішенням Голубинської сільської ради Бахчисарайського району від 29.12.1993 р. АТЗТ фірмі «Альянс» була надана в користування земельна ділянка площею 1,1 га в с. Соколине  для розміщення виробничої бази. Після цього, виконавчим комітетом Бахчисарайської районної ради позивачеві був виданий акт на право постійного користування землею для виробничої бази.

             Отже, виробнича база, яка розташована в с. Соколине Бахчисарайського району по вул. Ялтинська, 2б, як майно, що було безкоштовно передане позивачу іншим суб'єктом господарювання, в розумінні норм чинного законодавства України відноситься до джерел формування майна Акціонерного товариства закритого типу фірми «Альянс», відображено на його балансі, а тому є його власністю.

          Крім того, суд звертає увагу на наступне.

Ст. 344 Цивільного кодексу України передбачено, що особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. Причому право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.

Відповідно до положень п. 1 ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України, п. 2 ст. 20 Господарського кодексу України, ст.1 Господарського процесуального кодексу України захист  порушеного права може здійснюватися судом, у тому числі й шляхом визнання цих прав. Чинне  законодавство  презюмує  добросовісне  (правомірне) володіння майном,  якщо інше не буде встановлено судом відповідно до ст. 49 Закону України «Про власність». Судом іншого не встановлено.

Відповідно ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона має довести суду ті обставини, на які вона посилається як на обґрунтування своїх вимог або заперечень способом, який встановлений законом для доведення такого роду фактів.

          Суду не надано на час розгляду справи суду доказів з неправомірності володіння позивачем спірним майном.

          Судом встановлено, що з 1990 р. та до теперішнього часу, тобто більше ніж 10 років, Акціонерне товариство закритого типу фірма «Альянс» за відсутністю будь-яких заперечень зі сторони третіх осіб, володіє та користується спірним майном, використовує його у власній господарській діяльності.

          Відповідно до ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Отже вказана стаття закріплює презумпцію правомірності набуття права власності. Незаконність набуття права власності має бути встановлена рішенням суду. До набрання рішенням суду законної сили право власності вважається набутим правомірно. Враховуючи відсутність відповідного рішення, суд вважає, що вимоги Акціонерного товариства закритого типу фірми «Альянс» є обґрунтованими, підтверджуються матеріалами справи та підлягають задоволенню.

   Щодо позовних вимог, за якими позивач просить зобов'язати Сімферопольське МБРТІ провести реєстрацію права власності на нерухоме майно, суд вважає за необхідне повідомити наступне.

Відповідно до діючого законодавства органом, що здійснює державну реєстрацію права власності є органи бюро технічної інвентаризації, які крім того, здійснюють технічну реєстрації об'єктів нерухомості, складають відповідні реєстри технічного стану таких об'єктів тощо. Отже, як вбачається з вищенаведеного,  рішення зі спору  з дійсної справи, може вплинути на права та обов'язки  Сімферопольського міжміського бюро реєстрації та технічної інвентаризації, як органу який має здійснювати державну реєстрацію  права власності.

Крім того, слід зауважити, що відповідно Інформаційного листа Вищого господарського суду України № 01-8/98 від 31.01.2001р. «Про деякі приписи законодавства, яке регулює питання,    пов'язані із здійсненням права власності та його захистом» згідно зі ст. 1 Закону  України "Про державну реєстрацію речових  прав  на  нерухоме  майно  та   їх   обмежень" відповідна державна реєстрація - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення,  переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень,  що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру  речових  прав  на  нерухоме майно та їх обмежень. Оскільки відповідно до пункту 5 розділу V “Прикінцеві положення” Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” до створення єдиної системи органів реєстрації прав, а також до формування Державного реєстру прав у складі державного земельного кадастру реєстрація об'єктів нерухомості проводиться комунальними підприємствами бюро технічної інвентаризації, останні можуть бути відповідачами у таких справах.

За такими обставинами,  Сімферопольське МБРТІ є належним відповідачем у дійсній справі.

          На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 82-84  ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати за Акціонерним товариством закритого типу фірмою «Альянс» (98400, м. Бахчисарай, вул. Кримська, 4, ідентифікаційний код 02001570) право власності на виробничу базу, яка розташована в с. Соколине Бахчисарайського району по вул. Ялтинська, 2б та складається з наступних будівель:

-          основне – літ. «А» (адміністративна будівля, з навісом «а1», крильцем, крильцем);

-          основне – літ. «Б» (прохідна);

-          основне – літ. «В», «В1» - прибудова, «в» - навіс, «п/В» - підвал; сходи, бетонний майданчик;

-          основне – літ. «Д» (котельна, крильце);

-          основне – літ. «З» (майстерня, крильце);

-          основне – літ. «Ж» (сарай-баня);

-          основне – літ. «К» (жиле – «К», «К1» - прибудова, «к» - навіс);

-          сараї – літ. «И»; літ. «М»; літ. «Н»; літ. «О»;

-          сарай-баня – літ. «Л»;

-          тамбур – літ. «н»;

-          навіс – літ. «П»;

-          вбиральня – літ. «Р»;

-          споруди (забори: №1, №6, №8, №9, калитка №2, ворота №3, №4, №5, басейн №7, мощення №10).

3.          Зобов'язати Сімферопольське міжміське бюро реєстрації та технічної інвентаризації (95000, м. Сімферополь, вул. Некрасова, 11) здійснити відповідну реєстрацію права власності за Акціонерним товариством закритого типу фірмою «Альянс» (98400, м. Бахчисарай, вул. Кримська, 4, ідентифікаційний код 02001570) право власності на виробничу базу, яка розташована в с. Соколине Бахчисарайського району по вул. Ялтинська, 2б та складається з наступних будівель:

-          основне – літ. «А» (адміністративна будівля, з навісом «а1», крильцем, крильцем);

-          основне – літ. «Б» (прохідна);

-          основне – літ. «В», «В1» - прибудова, «в» - навіс, «п/В» - підвал; сходи, бетонний майданчик;

-          основне – літ. «Д» (котельна, крильце);

-          основне – літ. «З» (майстерня, крильце);

-          основне – літ. «Ж» (сарай-баня);

-          основне – літ. «К» (жиле – «К», «К1» - прибудова, «к» - навіс);

-          сараї – літ. «И»; літ. «М»; літ. «Н»; літ. «О»;

-          сарай-баня – літ. «Л»;

-          тамбур – літ. «н»;

-          навіс – літ. «П»;

-          вбиральня – літ. «Р»;

-          споруди (забори: №1, №6, №8, №9, калитка №2, ворота №3, №4, №5, басейн №7, мощення №10).

4.          Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Дворний І.І.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення03.07.2008
Оприлюднено10.09.2008
Номер документу1986497
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8365-2007

Рішення від 03.07.2008

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Дворний І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні