Постанова
від 16.10.2006 по справі 05/4528а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

05/4528а

                    ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ                                 

                                                  

                                                ПОСТАНОВА            

                                         ІМЕНЕМ    УКРАЇНИ

                                                       Справа №  05/4528а

"16" жовтня 2006 р.,   11 год.  00 хв.                    м. Черкаси

Господарський суд Черкаської області в складі :  головуючого -  судді Швидкого В.А., при секретарі Ятіній І.О., за   участю представників:

позивача: Стригуна Ю.Б. –головний редактор;  Худолія В.М.- адвокат;

відповідача: Івченко В.В. - за довіреністю;

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом  Редакції Тальнівської районної газети "Колос"

до  Тальнівської районної ради

про  визнання рішення частково нечинним,

              ВСТАНОВИВ:

          Редакція Тальнівської районної газети "Колос"  (далі-позивач) заявила позов до Тальнівської районної  ради (далі-відповідач) про визнання частково нечинним рішення відповідача  № 3-12 від 15 серпня 2006 року,  а саме;  підпунктів 3.1, 3.2, та 3.6 пункту 3.

          Матеріалами справи і в судовому засіданні встановлено.

          14 лютого 1995 року між Тальнівською районною радою народних депутатів та трудовим колективом редакції газети "Колос" укладено установчий договір про виробниче, майнове і матеріально-фінансове забезпечення діяльності газети "Колос".

          Розпорядженням голови Тальнівської районної Ради народних депутатів від 11 квітня 1995 року № 79-р зареєстровано Статут Тальнівської районної газети  "Колос". Згідно з п. 1.1. засновниками газети "Колос" є Тальнівська районна Рада  народних депутатів та трудовий колектив районної газети "Колос".

          15 травня 1996 року  Тальнівська районна державна адміністрація листом за №268/01-13 звернулась до співзасновників газети "Колос"  з проханням прийняти її до складу  співзасновників вказаної газети. Розпорядженням голови Тальнівської районної державної адміністрації від 20 листопада 1997 року № 339 зареєстровано зміни і доповнення до Установчого договору  та Статуту газети "Колос", згідно з якими до складу співзасновників газети "Колос" введено Тальнівську районну державну адміністрацію.

          Розпорядженням голови Тальнівської  районної державної адміністрації від 05 жовтня 2000 року № 16 зареєстровано доповнення і зміни до Статуту газети "Колос" та Установчого договору якими визначено статутний фонд газети "Колос"  у розмірі 17000 грн.,  який розподіляється між співзасновниками в розмірах:

          - Тальнівська районна рада - 2040 грн., що становить 12 % статутного фонду:

          - Тальнівська районна державна адміністрація - 2010 грн., що становить 12% статутного фонду:

          -  трудовий колектив редакції районної газети "Колос" - 12920 грн., що становить 76% статутного фонду.

          15 серпня 2006 року Тальнівська районна рада прийняла рішення № 3-12 про вихід із складу співзасновників ( далі - рішення). Підпунктом  п. 3.1 , п. 3 припинено діяльність редакції Тальнівської районної газети "Колос" з 16 листопада 2006 року, призначено  ліквідаційну комісію у кількості 9 осіб (п/п 3-2 п 3) та зобов"язано редактора Тальнівської районної газети "Колос" вжити заходи згідно чинного законодавства щодо наступного вивільнення працівників в зв"язку з ліквідацією редакції ( п /п 3.6 п 3)

          Позивач вважає  п/п 3.1, 3.2, 3.6, п 3  спірного рішення такими, що суперечать п 3.4 та п.6.2 Статуту, згідно з якими прийняття рішення про ліквідацію чи реорганізацію відноситься до компетенції зборів співзасновників або суду, а також п. 6.4 Статуту, згідно з яким в разі припинення діяльності редакції, орган який прийняв дане рішення, призначає ліквідаційну комісію. Тому просить визнати вказані підпункти нечинними.

          Представники позивача позов в судовому засіданні підтримали.

          Тальнівська районна рада (відповідач) позов не визнала.

          Заперечуючи проти позову відповідач послався на ч. 2 п. 6.2 Статуту, згідно з яким діяльність редакції припиняється  у випадку прийняття рішення одного із співзасновників про вихід із складу засновників, про що останній повідомляє інших співзасновників не пізніше як за три місяці до прийняття рішення про вихід із складу засновників. Оскільки відповідач  прийняв рішення про вихід із складу  засновників  тому, відповідно до п. 6.4 Статуту, відповідач прийняв і рішення про створення ліквідаційної комісії, що також не суперечить вимогам ст. 104 ЦК  України.

          Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення представників сторін суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

          Згідно п. 3.2.6. Установчого договору та п. 5.3 Статуту газета "Колос" має право на отримання прибутку від видавничо-комерційної діяльності. Тому її діяльність  слід вважати спрямованою на отримання прибутку, що є підприємницькою діяльністю у цій сфері яка,  згідно ст. 6 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", здійснюється на основі цього Закону та інших актів чинного законодавства України.

          Згідно з п.3.3  Статуту вищим органом є збори засновників до компетенції яких віднесено прийняття рішення про ліквідацію чи реорганізацію редакції ( п/п "в" п. 3.4) За загальним правилом рішення загальних зборів приймається простою більшістю від числа присутніх  учасників.

          Пунктом 3.5 договору в редакції 1997 р.,  визначено поняття загальних зборів засновників, а саме:  сесія районної Ради народних депутатів, загальні збори трудового колективу, розпорядження голови райдержадміністрації. Виходячи із змісту п. 3.5 Статуту рішення загальних зборів засновників є прийнятим, якщо з цього питання прийнято рішення позивача і відповідача та розпорядження голови райдержадміністрації. Вразі не прийняття рішення по конкретному питанню одним із співзасновників утворюється узгоджувальна комісія.

          Виходячи із вимог п. 3.5 Статуту відповідач, як і інші співзасновники, має право прийняти рішення про вихід із складу засновників.

          Пунктом 6.2 Статуту передбачено, що діяльність редакції припиняється у випадку прийняття рішення одного із співзасновників про вихід із складу засновників.

          Згідно          з п. 3.1.5 Установчого договору відповідач має право на вихід із складу засновників, залишивши за собою назву газети та повідомивши про це решту співзасновників.

          Доказів про повідомлення позивача та Тальнівську районну державну адміністрацію про намір вийти із складу засновників, як того вимагає п. 6.2 Статуту, відповідач не надав.

          Виходячи із змісту п. 3.5 Статуту аналогічне рішення повинно бути прийнято загальними зборами позивача, а також розпорядження голови Тальнівської районної державної адміністрації.

          Згідно з ч. 2 ст. 105  ЦК України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи,  призначають за погодженням з органом, який здійснює державну реєстрацію, комісію з припинення юридичної особи (ліквідаційну комісію)  та встановлює порядок і строки припинення юридичної особи відповідно до цього Кодексу.  

          Виходячи із змісту п. 3.5 Статуту  ч. 2 ст. 105 ЦК  України призначати ліквідаційну комісію та встановлювати порядок і строки припинення діяльності редакції, можуть тільки загальні збори співзасновників, а не співзасновник, який прийняв рішення про вихід із складу  засновників.

          Суд вважає, що твердження відповідача про наявність у нього права на призначення ліквідаційної комісії, як органу, який припинив діяльність редакції суперечить вимогам п. 3.5 Статуту та ч. 2 ст. 105 ЦК  України, оскільки відповідач не вважається таким органом. Виходячи із змісту п. 6.4 Статуту правом на призначення ліквідаційної комісії та визначення порядку ліквідації позивача наділено тільки загальні збори засновників.

                      Керуючись ст. ст.160-162 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,  –

                         ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати нечинними підпункти 3.1, 3.2, 3.6  пункту 3 рішення Тальнівської районної ради № 3-12 від 15 серпня 2006 року "Про вихід районної ради із співзасновників редакції Тальнівської районної газети "Колос".

Стягнути з Тальнівської районної ради , 20400, м. Тальне, Черкаської області, вул. Леніна, 28,  на користь редакції Тальнівської  районної газети "Колос" 20400,  м. Тальне, Черкаської області, вул. Радянська, 71, код 02476008  - судовий збір у сумі 3, 40 грн.

Постанова може бути оскаржена до Київського міжобласного апеляційного господарського суду в порядку і строки встановлені ст. 186 КАС України.

Повний текст постанови буде оголошено 23 жовтня 2006 року в 11 год.

СУДДЯ                                                                                           В.А.ШВИДКИЙ

          

Дата ухвалення рішення16.10.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу198681
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —05/4528а

Постанова від 16.10.2006

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Швидкий В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні