Ухвала
від 02.11.2011 по справі 37/121-63
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                                            У  Х  В  А  Л  А  

          

         02.11.11 р.                                                                                             № 37/121-63                                                                                                                                                                 

Господарський суд Донецької області у складі судді Попкова Д.О., розглянувши матеріали за позовною заявою: Миколаївської міської ради Донецької області, м. Миколаївка ідентифікаційний код 04341413

до Відповідача: фізичної особи – підприємця ОСОБА_1, м. Миколаївка, ідентифікаційний номер НОМЕР_1

про: стягнення заборгованості з орендної плати  в розмірі 3687,72 грн. та зобов’язання повернути майно за Актом приймання-передачі,

ВСТАНОВИВ:

Миколаївська міська рада Донецької області, м. Миколаївка (далі – Позивач)  звернулось до Господарського суду Донецької області з позовною заявою до фізичної особи – підприємця ОСОБА_1, м. Миколаївка (далі – Відповідач) про стягнення заборгованості з орендної плати  в розмірі 3687,72 грн. та зобов’язання повернути майно за Актом приймання-передачі.

При поданні позову Позивачем допущено порушення вимог, встановлених  розділом VIII Господарського процесуального кодексу України. Зокрема, відповідно до п.п.3, 3-1 ч.1 ст.57 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи,  які підтверджують сплату державного мита  та витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів у встановлених законом порядку і розмірі. Такий порядок та розмір визначається положеннями Декрету КМУ „Про державне мито” та Постановою КМУ від 21.12.2005 №1258 „Про затвердження Порядку оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов’язаних з розглядом цивільних та господарських справ та їх розмірів”.

Всупереч приписів п.п. 3, 3-1 ст. 57 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви не додані документи, які підтверджують сплату державного мита у встановлених законом порядку і розмірі, а також - сплату витрат на інформаційно–технічне забезпечення судового процесу.

Суд звертає увагу позивача на те, що позовна заява із доданими до неї документами була скерована на адресу Господарського суду Донецької області 26.10.2011р. (згідно відбитку штампу поштової служби на конверті), тобто до вступу в законну силу Закону України „Про судовий збір”, а тому відносно поданого позову мають застосовуватися положення Декрету КМУ „Про державне мито” та Постанови КМУ від 21.12.2005 №1258 „Про затвердження Порядку оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов’язаних з розглядом цивільних та господарських справ та їх розмірів”.

Суд вважає за необхідне наголосити на безпідставність посилання Позивача на звільнення від здійснення вказаних платежів згідно п. 11 ст. 4 Декрету КМУ „Про державне мито”, оскільки заявлені позовні вимоги не відносяться до категорії спорів (спонукання до сплати заборгованості та пені не може бути ототожнено зі стягненням збитків), у яких органи місцевого самоврядування мають пільгу зі сплати державного мита. Наразі, відомостей та доказів про наявність пільг зі сплати судових витрат з інших підстав Позивачем також не надано.

Отже, оскільки Позивач не звільнений у встановленому порядку від сплати держаного мита за подання позову до господарського суду, остільки відповідно до Постанови КМУ „Про затвердження Порядку оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних з розглядом цивільних та господарських справ, та їх розмірів” від 21.12 2005р. N 1258 він мав сплатити і витрати з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу та надати відповідний платіжний документ до суду.

Крім того, відповідно до положень діючого Господарського процесуального кодексу України не передбачається право органів місцевого самоврядування здійснювати представництво в господарських судах інтересів комунальних підприємств шляхом подання позовних заяв про стягнення коштів на користь таких підприємств.

За таких обставин позовна заява та додані до неї документи підлягають поверненню без розгляду на підставі п. п. 4, 10 ч. 1  ст. 63 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4-5, 4-7, 61, 63, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд –

УХВАЛИВ:

1. Повернути позовну заяву Миколаївської міської ради Донецької області, м. Миколаївка до фізичної особи – підприємця ОСОБА_1, м. Миколаївка про стягнення заборгованості з орендної плати  в розмірі 3687,72 грн. та зобов’язання повернути майно за Актом приймання-передачі без розгляду.  

2. Роз’яснити Позивачу, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею  до господарського суду в загальному порядку після усунення допущених порушень.

3. Ухвала може бути оскаржена через Господарський суд Донецької області в апеляційному порядку протягом 5 днів з дня її винесення.

Суддя                                                               Попков Д.О.           

< Список >                                                                  < Довідник >     

< Список >                                                                  < Довідник >    

                              

< Текст >

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення02.11.2011
Оприлюднено20.12.2011
Номер документу19874984
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —37/121-63

Ухвала від 02.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні