Рішення
від 06.12.2011 по справі 16/5009/7445/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.12.11 Спра ва № 16/5009/7445/11

За позовом приватного а кціонерного товариства “Зап оріжприлад” (69063, м.Запоріжжя, п р.Леніна, 17, код ЄДРПОУ 05805398)

до відповідача - прива тного підприємства “Інтер-К” (70500, сел.Пісочне, м.Оріхів Оріхі вського району Запорізької о бласті, код ЄДРПОУ 30567646)

третя особа на стороні в ідповідача без самостійних в имог на предмет спору - орен дне підприємство “Запорізьк е міжміське бюро технічної і нвентаризації”, м.Запоріжжя

про усунення перешкод у користуванні та визнання пр ава власності

Суддя Ніколаєнко Р .А.

Представники сторін:

від позивача - ОСОБА_1 (дов.б/н від 31.10.2011)

від відповідача - Ч улаков П.І. (ліквідатор, постан ова господарського суду Запо різької області від 09.09.2010 у спра ві № 16/227/09)

від третьої особи - не з' явився

СУТЬ СПОРУ:

ПАТ “Запоріжприлад” заявлено позов до ПП “Інтер-К ” про усунення перешкод у кор истуванні та розпорядженні п риміщеннями магазину літ.Б п лощею 188,8 кв.м та прохідної літ .В площею 35,4 кв.м, розташованим и по пр.Леніна, 17 в м.Запоріжжі, шляхом заборони відповідач у реалізовувати вказане майн о з метою погашення вимог кре диторів, а також про визнання за ПАТ “Запоріжприлад” прав а власності на це майно, яке пі длягає державній реєстрації із скасуванням попередньої реєстрації ВАТ “Запоріжприл ад” на майно інв.№ 011 по пр.Ленін а, 17 в м.Запоріжжі.

Ухвалою господарськ ого суду Запорізької області від 23.11.2011 позовну заяву прийнят о до розгляду, порушено прова дження у справі № 16/5009/7445/11, засіда ння суду призначено на 06.12.2011. В з асіданні 06.12.2011 проголошено вст упну та резолютивну частини рішення.

На обґрунтування заявл ених вимог, заснованих на пол оженнях ст.ст.319, 328, 391, 392 Цивільног о кодексу України, позивач по яснив, що за актом прийому пер едачі об' єктів нерухомості у власність ВАТ “Запоріжпри лад” від 05.01.1998 регіональним ві дділенням Фонду державного м айна України по Запорізькій області передані у власність товариства об' єкти нерухом ості, у тому числі по пр.Леніна , 17 у м.Запоріжжі (юридична адре са товариства). Об' єкти неру хомості за вказаною адресою розташовані на земельній діл янці, яка перебуває у користу ванні товариства на підставі державного акта на право пос тійного користування землею № 92. Право власності товарист ва на прийняті від Фонду об' єкти нерухомості, розташован і за адресою: м. Запоріжжя, пр.Л еніна, 17, зареєстровано в БТІ. Товариство за свій рахунок з дійснювало поліпшення об' єктів нерухомого майна, вик ористовувало майно за власни ми потребами. За результатам и інвентаризації, проведено ї 17.10.2011, до технічної документац ії було внесено зміни щодо об ' єктів нерухомості інв.№ 011, а саме - частину прохідної по значено як магазин. На це май но має місце втручання з боку відповідача. Так, на адресу по зивача надійшов лист відпові дача з інформацією про пере бування по пр.Леніна, 17 в м.Зап оріжжі майна, що належить від повідачу внаслідок його учас ті у будівництві магазину та прохідної. Таким чином, відп овідач своїми діями оспорює права власності на створене позивачем майно. Позивач пр осить позов задовольнити.

Ліквідатор відповідача надав суду відзив, де проти по зову заперечив та просить у з адоволенні позовних вимог ві дмовити. Зазначив, що в ході лі квідаційної процедури ПП “Ін тер-К” йому стало відомо, що п ідприємство приймало участь у будівництві об' єктів, щод о яких заявлено позов, а тому н еобхідно вирішити питання що до розрахунків та відповідни х прав.

Дослідивши матері али та обставини справи, засл ухавши представників сторін , судом встановлено наступне .

Відповідно до рішення з агальних зборів акціонерів в ід 15.02.2011 приватне акціонерне то вариство “Запоріжприлад” є новим найменуванням акціоне рного товариства “Запоріжпр илад” що підтверджується св ідоцтвом про державну реєстр ацію юридичної особи від 30.03.2011, довідкою з єдиного державног о реєстру підприємств та орг анізацій України від 06.04.2011, Стат утом.

На підставі наказу РВ ФДМУ по Запорізькій області від 11. 04.1995 № 960 “Про завершення привати зації ВАТ “Запоріжприлад” за актом прийому-передачі об' єктів нерухомості у власніст ь ВАТ “Запоріжприлад” від 05.01. 1998 регіональним відділенням Ф онду державного майна Україн и по Запорізькій області у вл асність товариства передані об' єкти нерухомості, у тому числі по пр.Леніна, 17 у м. Запор іжжі (юридична адреса товари ства).

Об' єкти нерухомості за ад ресою: м.Запоріжжя, пр.Леніна, 17 розташовані на земельній ді лянці, яка перебуває у корист уванні позивача на підставі державного акта на право пос тійного користування землею № 92.

Право власності товарист ва на об' єкти нерухомості, р озташовані за адресою: м. Запо ріжжя, пр.Леніна, 17, прийняті за названим актом, зареєстрова но в орендному підприємстві “Запорізьке міжміське бюро т ехнічної інвентаризації”, щ о підтверджується реєстраці йним посвідченням від 03.07.1998, пре дставленими суду довідкою ОП “ЗМБТІ” від 06.12.2011, інформаційно ю довідкою з Реєстру прав вла сності на нерухоме майно.

Зокрема, позивач набув пр аво власності на будівлю інв .№ 011, на яку було виготовлено те хнічну документацію.

В подальшому, у зв' язку і з зміною призначення переваж аючої площі будівлі інв.№ 011 до технічної документації 17.10.2011 в несено відповідні зміни. На ц ей час об' єкт має позначенн я: літ.Б - магазин площею 188,8 кв .м та літ.В - прохідна площею 3 5,4 кв.м.

За ст.328 Цивільного кодексу України право власності наб увається на підставах, що не з аборонені законом. Право вла сності вважається набутим пр авомірно, якщо інше прямо не в ипливає із закону або незако нність набуття права власнос ті не встановлена судом.

Згідно зі ст.41 Конс титуції України кожен має пр аво володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власн істю, у тому числі це стосуєть ся і нерухомого майна.

За приписами ст.15 Цивільно го кодексу України, кожна осо ба має право на захист не тіль ки свого цивільного права, а й цивільного інтересу, який не суперечить загальним засада м цивільного законодавства.

При цьому, охоронюваний зак оном інтерес треба розуміти як прагнення до користування конкретним матеріальним або нематеріальним благом, як зу мовлений загальним змістом о б' єктивного і прямо не опос ередкований у суб' єктивном у праві простий легітимний д озвіл, що є самостійним об' є ктом судового захисту та інш их засобів правової охорони з метою задоволення індивіду альних і колективних потреб, які не суперечать Конституц ії і законам України, суспіль ним інтересам, справедливост і, добросовісності, розумнос ті та іншим загальноправовим засадам.

В ст.17 Закону України “Про ви конання рішень та застосуван ня практики Європейського су ду з прав людини” від 23.02.2006 №3477-ІV закріплено обов' язок судів застосовувати при розгляді справ Конвенцію про захист п рав людини і основоположних свобод 1950р. і протоколами до не ї, згоду на обов' язковість я ких надано Верховною Радою У країни, та практику Європейс ького суду з прав людини як дж ерело права.

Відповідно до ст.1 Першого п ротоколу до Конвенції про за хист прав людини і основопол ожних свобод 1950р., ратифікован их Законом України від 17.07.1997р. № 475/97-ВР, кожна фізична особа або юридична особа має право мир но володіти своїм майном. Ніх то не може бути позбавлений с воєї власності інакше як в ін тересах суспільства і на умо вах, передбачених законом і з агальними принципами міжнар одного права.

Матеріалами справи д оведено, що позивач на законн их підставах є власником об' єктів інв.№ 011 - магазин літ.Б пл ощею 188,8 кв.м та прохідну літ.В площею 35,4 кв.м.

З врахуванням викладених вище обставин право власнос ті на об' єкти нерухомості з а інв.№ 011 підлягає реєстрації в БТІ із скасуванням поперед ньої реєстрації права власно сті на нерухомість інв.№ 011 за В АТ “Запоріжприлад”.

Однак позивач своєчасно н е вжив заходів до належного о формлення свого права, що над ає можливість втручанню до н ього третіх осіб.

Пояснення сторін та встан овлені обставини свідчать пр о порушення прав та інтересі в позивача відповідачем.

Так, суду представл ено лист ліквідатора ПП “Інт ер-К”, яке перебуває у процеду рі банкрутства, з якого сліду є, що виникнення права власно сті позивача на вказані прим іщення відповідач не визнає. У листі зазначається про пр ийняття ПП “Інтер-К” участі у будівництві, виражено запер ечення проти оформлення прав позивача на нерухомість та з аперечення проти відчуження .

Таким чином, своїми дія ми відповідач оспорює право власності позивача на об' єк ти нерухомого майна, а також ч инить товариству перешкоди в користуванні та розпоряджен ні об' єктом і веденні госпо дарської діяльності.

Проте, будь-які докази що до прийняття участі у будівн ицтві відсутні, відповідачем це не спростовано.

Ст.392 Цивільного кодексу Укр аїни надає право власнику ма йна пред`явити позов про визн ання його права власності, як що це право оспорюється або н е визнається іншою особою.

За таких обставин , позовні вимоги в частині ви знання за позивачем права вл асності на нерухоме майно, що до якого заявлено позов, із од ночасним скасуванням попере дньої реєстрації права власн ості на нерухомість інв.№ 011 сл ід визнати обґрунтованими та такими, що підлягають задово ленню.

Позов за вимогою про усуне ння перешкод у користуванні майном шляхом заборони реалі зовувати майно з метою погаш ення заборгованості перед кр едиторами задоволенню не під лягає в зв' язку з тим, що в ці й частині позивачем не дотри мано встановлених порядку та способу захисту прав, що не ві дповідає ст.16 Цивільного коде ксу України.

Враховуючи обставини спра ви судові витрати залишають ся за позивачем.

На підставі викладе ного, керуючись ст.ст. 82, 84, 85 Госп одарського процесуального к одексу України, суд

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити частко во.

Визнати за приватн им акціонерним товариством “ Запоріжприлад” (69063, м.Запоріжж я, пр.Леніна, 17, код ЄДРПОУ 05805398) пр аво власності на об' єкти не рухомості - магазин літ.Б пло щею 188,8 кв.м та прохідну літ.В п лощею 35,4 кв.м по пр.Леніна, 17 в м.З апоріжжі, яке підлягає держа вній реєстрації в орендному підприємстві “Запорізьке мі жміське бюро технічної інвен таризації” з одночасним скас уванням попередньої реєстра ції права власності відкрито го акціонерного товариства “Запоріжприлад” (69063, м.Запоріж жя, пр.Леніна, 17, код ЄДРПОУ 05805398) н а нерухомість інв.№ 011 по пр.Лен іна, 17 в м.Запоріжжі.

В іншій частині в позові відмовити.

Суддя Р.Ні колаєнко

Рішення оформлено та під писано 08.12.2011.

08.12.2011

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення06.12.2011
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19882669
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/5009/7445/11

Рішення від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні