Рішення
від 08.12.2011 по справі 30/5009/7407/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.12.11 Справа № 30/5009/7407/11

Суддя Кагітіна Л.П .

За позовом: Релігійної громади помісної церкви єва нгельських християн баптист ів «Нове життя» (69118,м. Зап оріжжя, вул. Гаврилова, буд. 16А, ЄДРПОУ 35842599)

До відповідача: Релігій ної громади помісної церкви євангельських християн бапт истів (69027, м. Запор іжжя, вул. Культурна, буд. 9, ЄДРП ОУ 20502442)

Про визнання права власнос ті

Суддя Л.П.Кагітіна

Представники:

позивача: ОСОБА_1- до віреність від 06.12.2011р.

відповідача: не з»явився

Релігійна громада по місної церкви євангельських християн баптистів «Нове жи ття»м.Запоріжжя звернулася з позовом до Релігійної гром ади помісної церкви євангель ських християн баптистів м.З апоріжжя про визнання права власності на об' єкти нерухо мого майна.

Ухвалою суду від 22.11.2011 року п орушено провадження у справі , судове засідання призначен о на 08.12.2011 року.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги та пояснив, що 19.0 9.2011 року між позивачем - Релі гійною громадою помісної цер кви євангельських християн б аптистів «Нове життя»у якост і Орендодавця та відповідаче м - Релігійною громадою помі сної церкви євангельських хр истиян баптистів у якості Ор ендаря, було укладено догові р оренди нерухомого майна б/н (надалі - Договір). Відповідно до цього договору позивач пе редав відповідачеві у строко ве платне користування насту пні будівлі та споруди, розта шовані у м. Запоріжжя, вул. Гав рилова, буд. 16-А, а саме: молитов ний будинок літ. А-2, загальною площею 132.7 кв.м.; прибудову літ. А'-2, загальною площею 31.4 кв.м.; ду шову літ. В; трансформаторну шафа літ. Г; побутове приміще ння літ. Е; будівлю зварювальн ого посту літ. Д; вбиральню лі т. Б; замощення І,ІІ. Вказані пр иміщення були передані Відпо відачеві за актом приймання- передачі від 19.09.2011 р. Проте, відп овідач відмовляється сплачу вати визначену договором оре нди орендну плату,посилаючис ь на те, що в оренду може бути п ередано майно лише власником та орендна плата може бути о тримана тільки власником май на, в той час як Релігійна гро мада помісної церкви євангел ьських християн баптистів «Н ове життя»не є власником зда ного в оренду майна, у зв»язку з чим позивач просить господ арський суд визнати за ним п раво власності на спірне май но.

Відповідач у відзиву на по зовну заяву зазначив, що він підтверджує факт того, що поз ивач нежитлові приміщення, о тримані ним за договором оре нди, фактично побудовані сам овільно, але право власності на них не було зареєстровано в установленому порядку. Пог одився з позовними вимогами та просив розглянути справу без його участі.

Статтею 75 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що при неподан ні відзиву на позовну заяву і витребуваних господарським судом матеріалів справу мож е бути розглянуто за наявним и в ній матеріалами.

В даному випадку суд вважає , що наявних у справі матеріал ів достатньо для розгляду сп рави по суті, і неявка предста вника відповідача не перешко джає вирішенню спору в даном у судовому засіданні, а тому к лопотання відповідача про р озгляд справи без його участ і задовольняється..

За клопотанням пред ставника позивача, розгляд с прави здійснювався без засто сування засобів фіксації суд ового процесу.

В судовому засіданні 08.12.2011р . справу розглянуто за наявни ми матеріалами, прийнято і ог олошено вступну і резолютивн у частини рішення.

Розглянувши та дослідивш и матеріали справи, заслухав ши пояснення представника по зивача, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

19.09.2011 року між Релігі йною громадою помісної церкв и євангельських християн бап тистів «Нове життя»м.Запоріж жя, у якості Орендодавця, та Ре лігійною громадою помісної ц еркви євангельських христия н баптистів м.Запооріжжя, у як ості Орендаря, було укладено договір оренди нерухомого м айна б/н. Відповідно до цього д оговору позивач передав відп овідачеві у строкове платне користування наступні будів лі та споруди, розташовані у м . Запоріжжя, вул. Гаврилова, бу д. 16-А, а саме: молитовний будин ок літ. А-2, загальною площею 132.7 к в.м.; прибудову літ. А'-2, загальн ою площею 31.4 кв.м.; душову літ. В ; трансформаторну шафа літ. Г ; побутове приміщення літ. Е; б удівлю зварювального посту л іт. Д; вбиральню літ. Б; замоще ння І,ІІ. Вказані приміщення б ули передані Відповідачеві з а актом приймання-передачі в ід 19.09.2011 р.

14.10.2011 року на адресу позивач а надійшло повідомлення від відповідача, відповідно до я кого право власності позивач а на вищевказане майно відпо відачем не визнається на під ставі того, що право власност і на орендоване майно позива чем не зареєстровано у відпо відності з чинним законодавс твом України порядку, приміщ ення збудовані самочинно та на них не зареєстровано прав о власності в установленому порядку, а тому орендар відмо вляється від сплати орендної плати в визначеному в догово рі розмірі. Таким чином, оскіл ьки право власності позивача на вищевказані об'єкти відпо відачем не визнається, остан ній порушує охоронюване зако ном право позивача на власні сть, та здійснює перешкоди у р еалізації даного права, що ст ало підставою для звернення позивача до господарського с уду

Визнання права власності н а будівлі та споруди, розташо вані у м. Запоріжжя, вул. Гаври лова, буд. 16-А, а саме: молитовни й будинок літ. А-2, загальною пл ощею 132.7 кв.м.; прибудову літ. А'-2, загальною площею 31.4 кв.м.; душо ву літ. В; трансформаторну ша фа літ. Г; побутове приміщенн я літ. Е; будівлю зварювальног о посту літ. Д; вбиральню літ. Б ; замощення І,ІІ, було предме том спору по даній справі.

Дослідивши та проана лізувавши матеріали та факти чні обставини справи, оцінив ши надані письмові докази у ї х сукупності, вислухавши пре дставника позивача, суд вваж ає позовні вимоги такими, що п ідлягають задоволенню виход ячи з наступного.

У відповідності до пр иписів ч.1 ст.331 ЦК України, прав о власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особо ю,набувається нею,якщо інше н е встановлено договором або законом.

Згідно ч.3 с т.331 ЦК України - особа набуває п раво власності якщо є докуме нти які підтверджують право користування земельною діля нкою для створення об' єкта нерухомого майна, документів що містять опис об' єктів не завершеного будівництва та і нше.

Відповідно до ст.328 ЦК Украї ни право власності набуваєть ся на підставах, які не заборо нені законом.

Відповідно до ст.392 ЦК Україн и власник майна має право пре д' явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не виз нається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, я кий засвідчує його право вла сності..

Як свідчать матеріали спра ви, пояснення представника п озивача, останній власними с илами та за власний рахунок н а протязі 2008-2009р.р. (накладні на п ридбання будівних матеріалі в тощо) збудував молитовний б удинок літ. А-2, загальною площ ею 132.7 кв.м.; прибудову літ. А'-2, за гальною площею 31.4 кв.м.; душову літ. В; трансформаторну шафу літ. Г; побутове приміщення л іт. Е; будівлю зварювального п осту літ. Д; вбиральню літ. Б; з амощення І,ІІ, які були переда ні відповідачеві в оренду. Фа кт будівництва зазначених с аме позивачем також підтвер джує відповідач.

Будівництво мало мі сце на відведеній для цього з емельній ділянці на підставі рішення виконавчого комітет у Запорізької міської ради № 303/51 від 31.08.2000р., яким погоджено ві дведення земельної ділянки к онкретно з метою будівництва саме молитовного будинку.

На підставі листа ОП ЗМБТІ № 6841 від 29.04.2011 р., збудованим об' є ктам присвоєно адресу: Гаври лова, 16-А.

В судовому засіданні позив ачем було надано для огляду т ехнічний паспорт спірний об» єкту станом на 06.04.2011 р.,характер истика будівлі,план будівлі, експлікація приміщень до пл ану будівлі, схематичний пла н земельної ділянки, належні копії яких залучені до матер іалів справи.

Так як право власності пози вача на вищевказані об'єкти в ідповідачем не визнається, о станній порушує охоронюване законом право позивача на вл асність, та здійснює перешко ди у реалізації даного права , відтак право позивача має бу ти захищено, шляхом визнання права власності на створені ним об' єкти за ним.

За таких обставин су д вважає позовні вимоги пози вача законними, обґрунтовани ми та підтвердженими доказам и, а тому таким, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК Укра їни, судові витрати в розмірі 941 грн. відносяться на відпові дача.

Керуючись ст. ст. 49, ст. 82- 85 ГПК У країни, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов Релігійної громад и помісної церкви євангельсь ких християн баптистів «Нове життя»(69118, м.Запоріжжя, вул.Гав рилова,буд.16-А, ЄДРПОУ 35842599) до Рел ігійної громади помісної цер кви євангельських християн б аптистів (69027, м. Запоріжжя, вул. К ультурна, буд. 9, ЄДРПОУ 20502442) зад овольнити у повному обсязі.

Визнати за Релігійною гром адою помісної церкви євангел ьських християн баптистів «Н ове життя»(69118,м. Запоріжжя, вул . Гаврилова, буд. 16А, ЄДРПОУ 35842599) п раво власності на об' єкти н ерухомості та інші споруди, р озташовані за адресою: м. Запо ріжжя, вул. Гаврилова, буд. 16-А, а саме:

- молитовний будинок літ. А -2, загальною площею 132.7 кв.м.;

- прибудова літ. А'-2, загально ю площею 31.4 кв.м.;

- душова літ. В;

- трансформаторна шафа літ. Г;

- побутове приміщення літ. Е ;

- паркан № 1;

- будівля зварювального пос ту літ. Д;

- вбиральня літ. Б;

- зливна яма № 3;

- замощення І,ІІ;

- оглядова яма № 2.

Суддя Л.П.Кагітін а

Рішення господарсько го суду набирає чинності про тягом 10 днів із дня його підпи сання. Повне рішення підгото влено та підписано 12.12.2011 р.

12.12.2011

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення08.12.2011
Оприлюднено21.12.2011
Номер документу19882918
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/5009/7407/11

Рішення від 08.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кагітіна Л.П.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кагітіна Л.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні