Постанова
від 05.08.2008 по справі а10/239-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А10/239-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  КИЇВСЬКОЇ   ОБЛАСТІ

01032, м.Київ - 32, вул.Комінтерну, 16.тел. 230-31-77

І м е н е м     України

ПОСТАНОВА

"05" серпня 2008 р.                                                             Справа № А10/239-08          

          

за позовом  Прокурора міста Ірпеня в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України у м.Ірпені   

до  Товариства з обмеженою відповідальністю „Фінансово –інвестиційний будівельний холдинг „Антара”

про      стягнення  8 845,74 грн.

Суддя  Тищенко О.В.

Представники:

Від прокуратури: Кетов О.С.  (посвідчення №90)

від позивача: Фефілатьєва Ю.М. (довіреність №401/06 від 16.01.2008р.)

від відповідача: не з'явився          

Обставини справи:  

          До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Прокурора міста Ірпеня в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України у м.Ірпені до  Товариства з обмеженою відповідальністю „Фінансово –інвестиційний будівельний холдинг „Антара” про      стягнення  8 845,74 грн., з яких 4259,20 грн. заборгованості по сплаті страхових внесків, 3545,31грн. штрафу, 1041,23 грн. пені.

Ухвалою господарського суду від 26.05.2008р. про відкриття провадження в адміністративній справі,  розгляд справи було призначено на 19.06.2008р.

          У зв'язку із неприбуттям в судове засідання представника відповідача та з метою витребування нових доказів, ухвалою господарського суду від 19.06.2008р. розгляд справи відкладався на 05.08.2008р.

В судовому засіданні 05.08.08р. прокурор та позивач позовні вимоги підтримали, вважають їх обґрунтованими, правомірними та такими, що підлягають задоволенню з підстав, викладених у позовній заяві.           

Відповідач в судове засідання  свого представника не направили, хоча про день, час та місце розгляду справи були належним чином повідомлені.

          В силу вимог ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов'язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку.

Обов'язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (§66 –69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005р. у справі “Смірнова проти України”).

Згідно ч. 2 ст. 128 КАС України неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони, або не повідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

Враховуючи зазначене, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи за відсутності представника позивача та відповідача.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, судом встановлено наступне.

Згідно п. 17 ст. 14 Закону України „Про систему оподаткування” збір на обов'язкове державне пенсійне страхування належить до загальнодержавних податків і зборів.

Об'єкт оподаткування, коло платників збору, ставки і порядок справляння збору на обов'язкове державне пенсійне страхування врегульовані Законом України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” № 400/97-ВР від 26.06.1997 р. (із змінами та доповненнями).

Відповідно до п. 1 ст. 1 Закону України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” відповідач як суб'єкт підприємницької діяльності являється платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до вимог статті 3 вказаного Закону, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду  України  в  порядку, визначеному законодавством України.

Згідно з ч. 6 ст. 20 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.09.2003р. № 1058-ІV та п.5.1.6. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими  особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 року № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.04 р. за № 64/866 (далі - Інструкція) страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Відповідно до п.11.11 Інструкції платники, зазначені в підпунктах 2.1.1 та 2.1.2 пункту 2.1 цієї Інструкції, щомісяця складають у двох примірниках розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, в якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків, за формою згідно з додатком 23 цієї Інструкції. У розрахунку вказуються всі передбачені в ній показники. Оригінал розрахунку подається платником до органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням платника. Усі примірники розрахунку страхових  внесків підписуються керівником, головним бухгалтером підприємства, установи, організації та завіряються печаткою. Розрахунки подаються зазначеними платниками до органу Пенсійного  фонду  для  реєстрації за базовий звітний період, що дорівнює календарному місяцю, - не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Судом встановлено, що внаслідок несплати страхових внесків за період з лютого 2008р. по березень 2008р. у  відповідача утворилась заборгованість по сплаті страхових внесків в сумі 4259,20 грн., що підтверджується розрахунком сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за  березень 2008р. та  за лютий  2008р.

Відповідно до ч.2 п.9 ст.106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” за  несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому  числі  донарахованих страхувальниками або  територіальними органами  Пенсійного фонду,  накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі: 10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум -  у  разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно; 20 відсотків  зазначених  сум  -  у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно;   50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати понад 90 календарних днів. Одночасно на  суми  своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових  внесків  і  фінансових  санкцій  нараховується  пеня  в  розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів,  розрахована за кожний день прострочення платежу.\

Відповідно до ч. 13, 14 ст. 106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” про нарахування пені та накладення штрафів,  передбачених  частинами  дев'ятою  цієї   статті,   посадові   особи виконавчих  органів  Пенсійного  фонду  в  порядку,  встановленому правлінням Пенсійного фонду,  виносять рішення, які протягом трьох робочих днів  із  дня  їх  винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій. Суми пені  та  штрафів,  передбачених  частинами  дев'ятою  і десятою цієї статті,  підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією,  яка здійснює виплату і  доставку  пенсій,  протягом десяти  робочих  днів  з  дня одержання відповідного рішення.  При цьому в цей же  строк  страхувальник,  банк  чи  організація,  яка здійснює виплату і доставку пенсій,  має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з  одночасним    обов'язковим    письмовим   повідомленням   про   це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

Згідно ч. 14 ст. 106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” рішення органу Пенсійного фонду про нарахування пені або накладення штрафу, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, є виконавчим документом.

Як вбачається із п. 10 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими  особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України на суми простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків (недоїмки) та  своєчасно  не  сплачені  (не  перераховані) фінансові  санкції  нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка суми  недоплати за кожний день прострочення платежу.

У разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники  зобов'язані  самостійно  обчислити  ці  внески   і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку та розмірах,  визначених  цим пунктом.     Нарахування пені  починається з першого календарного дня,  що настає за днем настання строку сплати відповідного платежу, до дня його фактичної сплати страхувальником.

Пунктом 10.5, 10.6 вищезазначеної інструкції передбачено, що рішення про нарахування  пені  посадові  особи  органів Пенсійного  фонду  виносять  одночасно  з  прийняттям  рішення про застосування фінансових  санкцій,  зазначених  у  підпункті  9.3.2 пункту  9.3  цієї  Інструкції, за формою згідно з додатком 14 цієї Інструкції,  яке протягом трьох робочих днів із дня його винесення надсилається  страхувальнику з повідомленням про вручення.  Суми  пені  підлягають сплаті страхувальником чи банком протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного  рішення або  можуть бути оскаржені до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про  це  відповідного органу Пенсійного фонду,  посадовими особами якого прийнято це рішення. Оскарження рішення  органу  Пенсійного  фонду про нарахування пені  зупиняє  строки  їх  сплати  до  винесення   вищим   органом Пенсійного фонду або судом рішення у справі.

Як вбачається з матеріалів справи, Рішеннями №104 від 20.02.2008р.   про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду України до відповідача було застосовано фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі  3545,31 грн. та пеню в сумі  1041,23грн. Доказів оскарження вказаного рішення у встановленому чинним законодавством порядку не надано.  

          05.05.08р. позивач направив відповідачу Вимогу №Ю123 про сплату боргу в розмірі 8845,74грн. Позивач зазначену вимогу отримав, проте борг не сплатив.

За таких обставин, проаналізувавши вищезазначені норми чинного законодавства та всебічно розглянувши матеріали справи, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача  8 845,74 грн., з яких 4259,20 грн. заборгованості по сплаті страхових внесків, 3545,31грн. штрафу, 1041,23 грн. пені є обґрунтованими, документально підтвердженими, а тому  підлягають задоволенню.

Враховуючи вищезазначене, керуючись  п.2 ч.1 ст. 128, ст.ст. 158, 160, 162, 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд, –

постановив:

1.          Позовні вимоги задовольнити.

          2.      Стягнути з  Товариства з обмеженою відповідальністю „Фінансово –інвестиційний будівельний холдинг „Антара” (08200, Київська область, м.Ірпінь, вул..Пролетарська, 21, код ЄДРПОУ 34024019) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Ірпені  (08200, м.Ірпінь, Київська обл., вул.. Шевченка,4 код ЄДРПОУ 22200649, р/р 256063011030 в ГУ Ощадбанку по м. Києву та Київській області, МФО 322669) 4259,20 грн. заборгованості по сплаті страхових внесків, 3545,31грн. штрафу, 1041,23 грн. пені.

Постанова набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня її проголошення, якщо заява про апеляційне оскарження постанови не буде подана. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана, в двадцятиденний строк після надання заяви про апеляційне оскарження, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Суддя                                                                                          

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.08.2008
Оприлюднено11.09.2008
Номер документу1988490
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а10/239-08

Постанова від 05.08.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Тищенко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні