Рішення
від 18.11.2011 по справі 11/271
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА



 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  11/271

18.11.11

За позовом

Дочірнього підприємства по експлуатації та ремонту житлового фонду та об‘єктів соціально-побутового призначення "ЕКОС" Акціонерного  товариства "Київміськбуд"

до

про   

Фізичної особи –підприємця ОСОБА_1

звільнення приміщення

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від позивача

від відповідача

Скляр І.М. –представник;

не з‘явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги  Дочірнього підприємства по експлуатації та ремонту житлового фонду та об‘єктів соціально - побутового призначення "ЕКОС" Акціонерного  товариства "Київміськбуд" про зобов‘язання Фізичної особи –підприємця ОСОБА_1 звільнити займане приміщення, яке розташоване по АДРЕСА_1, загальною площею 29,8 кв.м.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач після закінчення строку дії договору оренди від 28.12.2009 орендоване приміщення не звільнив та не передав позивачу по акту.

Відповідач відзив на позов не надав, явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив.

Відповідно до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України суддя, прийнявши позовну заяву, не пізніше трьох днів з дня її надходження виносить і надсилає сторонам, прокурору, якщо він є заявником, ухвалу про порушення провадження у справі, в якій вказується про прийняття позовної заяви, призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні. Ухвала про порушення провадження у справі надсилається зазначеним особам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Ухвала суду про порушення провадження у справі надсилалась відповідачу на адресу, зазначену у позовній заяві та у довідці з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців.

За таких обставин, відповідач про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до положень ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва

В С Т А Н О В И В:

28.12.2009 між Дочірнім підприємством по експлуатації та ремонту житлового фонду та об’єктів соціально-побутового призначення "ЕКОС" Акціонерного товариства холдингової компанії "Київміськбуд" (орендодавець) та Фізичною особою–підприємцем ОСОБА_1 (орендар) було укладено договір № 442 оренди нежитлових приміщень (далі –договір).

Відповідно до п. 1.1., 1.2. договору орендодавець на підставі даного договору та акту передачі передає, а орендар приймає в строкове платне користування нежиле приміщення, що розташоване по АДРЕСА_1, загальною площею 29,8 кв. м. для використання його під магазин-кафе.

Строк дії договору встановлений в п. 6.7 договору з 01.01.2010 по 31.12.2010 без права його пролонгації та викупу орендованих приміщень.

На виконання умов договору позивач передав, а відповідач прийняв орендоване приміщення, що підтверджується актом від 01.01.2010.

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтею 763 Цивільного кодексу України передбачено, що договір найму укладається на строк, встановлений договором, а у відповідності до ч. 4 ст. 284 Господарського кодексу України строк договору оренди визначається за погодженням сторін. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення строку дії договору він вважається продовженим на такий самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Відповідно до ст. 764 Цивільного кодексу України, якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму (оренди) то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

Як вбачається зі змісту Договору № 442, термін  його дії визначений сторонами до 31.12.2010 без права пролонгації, відповідач орендоване приміщення не звільнив та не повернув, що підтверджується відповідними актом.

Оскільки договором передбачено відсутність пролонгації договору, то укладений сторонами договір оренди є припиненим з 01.01.2012 у зв’язку із закінченням строку його дії.     

Згідно з п. 5.3 договору у випадку закінчення строку дії договору, відповідач зобов‘язаний передати позивачу орендоване приміщення по акту протягом 10 календарних днів.

Відповідно до ч. 1 ст. 785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов’язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Однак, всупереч положенням законодавства та договору відповідач орендоване майно позивачу не повернув.

З припиненням договору оренди відповідач втрачає статус орендаря і, оскільки належних доказів щодо підтвердження права користування спірним приміщенням відповідач не надав, вимоги позивача про зобов‘язання відповідача звільнити орендоване приміщення є обґрунтованими.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги підлягають повністю.

У зв’язку із задоволенням позову судові витрати відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача.

Керуючись  ст.ст. 33, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва          

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Зобов‘язати Фізичну особу –підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_2, код НОМЕР_1) звільнити займане приміщення, яке розташоване по АДРЕСА_1, загальною площею 29,8 кв.м.

3. Стягнути з  Фізичної особи –підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_2, код НОМЕР_1 з будь-якого рахунку, виявленого під час виконавчого провадження) на користь Дочірнього  підприємства по експлуатації та ремонту житлового фонду та об‘єктів соціально- побутового призначення "ЕКОС" Акціонерного  товариства "Київміськбуд" (01021, м. Київ, вул. Мечникова, 20, код 23739162) витрати по сплаті державного мита у розмірі 85 (вісімдесят п‘ять) грн. 00 коп. та 236 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп. витрат на інформаційно – технічне забезпечення судового процесу.   

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня складення повного рішення та може бути оскаржене в порядку та  у строки, визначені Господарським процесуальним кодексом України.

Суддя                                                                                                Ю.М. Смирнова                                                                                                                                                                                                          

Дата складення повного рішення:25.11.2011

Дата ухвалення рішення18.11.2011
Оприлюднено19.12.2011
Номер документу19885305
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/271

Ухвала від 18.01.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Ухвала від 18.06.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 09.04.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Рішення від 18.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 01.09.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С. О.

Ухвала від 21.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 11.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Ухвала від 23.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С. О.

Ухвала від 18.09.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні