Рішення
від 05.12.2011 по справі 20/242
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 20/242 05.12.11

За позовом Відкритого акціонерного товариства «Ко мерційний банк «Іпобанк»

До Товариства з обмеженою відповідальніст ю «УКРФІНІНВЕСТ»

Про стягнення 50 000 000,00грн.

Суддя Палій В.В.

Представники сторін:

від позивача ОС ОБА_1- предст. (дов. від 18.11.2011р.)

від відповідачів не з' явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду м. Києва з позовом про стягнення з від повідача заборгованості в су мі 50 000 000,00грн., яка виникла у зв' язку з неналежним виконанням відповідачем умов договору врахування векселя з реверсо м №ВВ-001 від 29.12.2009р., а також витрат по сплаті державного мита - 25500,00грн., витрат по оплаті послу г на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у - 236,00грн.

Ухвалою Господарського су ду м. Києва від 31.10.2011р. суддею Пал ієм В.В. порушено провадження у справі №20/242, позовну заяву пр ийнято до розгляду, розгляд с прави призначено на 14.11.2011р.

Представники сторін у судо ве засідання не з' явились, в итребуваних судом документі в не надали.

У зв' язку з неявкою у судов е засідання представників ст орін та з метою витребування неподаних суду документів, р озгляд справи 14.11.2011р. відкладен о.

Представник позивача в усн их поясненнях, наданих у судо вому засіданні 05.12.2011р. підтрима в заявлені позовні вимоги у п овному обсязі. На виконання в имог ухвали суду представник позивача надав витребувані судом документи.

Відповідно до витягу з ЄДР ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців, місцезнахо дженням відповідача є: м. Київ , пр-т. Героїв Сталінграду, 8, кор п. 8, секція 1, відповідно, ухвали суду були направлені за вказ аною адресою, кореспонденція на адресу суду не поверталас ь.

Відповідно до ст.75 Господа рського процесуального коде ксу України справа розглядає ться за наявними в ній матері алами.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, який під тримав свої позовні вимоги, о глянувши оригінали документ ів, суд, -

в с т а н о в и в :

29.12.2009р. між позивачем та відповідачем укладено догов ір врахування векселя з реве рсом №ВВ-001 (далі - договір), ві дповідно до умов якого предм етом цього договору є порядо к і умови придбання банком (по зивачем) у пред' явника (відп овідача) векселя, шляхом опла ти даного векселя до настанн я строку платежу за ним та нас тупного викупу цього ж вексе ля пред' явником зі сплатою вартості, обумовленої цим до говором.

Відповідно до п. 1.2 договору у відповідності до цього дого вору відповідач передає пози вачеві вексель згідно реєстр у №1 від 29.12.2009р. пред' явленого д о врахування векселя по акту приймання-передачі векселя, а позивач приймає та оплачує його на умовах, що передбачен і цим договором.

Згідно з п. 1.3 договору відпов ідач засвідчує, що вексель, пе реданий позивачеві, належить відповідачеві на праві влас ності, має законне походженн я, нікому не переданий, не заст авлений, під арештом та/або за бороною відчуження не знаход иться, іншими зобов' язанням и не обтяжений.

Пунктом 2.1 договору встанов лено, що загальна номінальна вартість прийнятого до врах ування векселя складає 50 000 000,00г рн.

Вартість врахування вексе ля складає 41 000 000,00грн. (п. 2.2 догово ру).

Вартість викупу векселя ск ладає 50 000 000,00грн. (п. 2.3 договору).

Згідно з п. 2.4 договору після підписання цього договору п ред' явник зобов' язується надати банку вексель для опл ати. При цьому, необхідними та достатніми умовами для прий мання банком цього векселя д о оплати є:

- відповідність цьо го векселя чинному законодав ству України;

- відповідність ць ого векселя вимогам, наведен им у п. 1.3 цього договору;

- відмітка пред' явни ка на векселі про його переда чу банку, а саме, проставляння іменного індосаменту без бу дь-яких застережень.

На виконання умов догово ру позивачем було прийнято а відповідачем передано для в рахування простий вексель се рії АА №0290042 векселедавця - ВАТ «Техноресурс»вартістю 50 000 000,0 0грн. із датою платежу -29.12.2010р., що підтверджується актом прийм ання-передачі векселя від 29.12. 2009р. до договору врахування ве кселя з реверсом №ВВ-001 від 29.12.2009р ., який підписаний уповноваже ними представниками позивач а та відповідача та скріплен ий печатками сторін, належни м чином завірена копія якого знаходиться в матеріалах сп рави.

Також, на векселі міститься індосамент, який проставлен ий директором відповідача - п латити наказу ВТ КБ «Іпобанк ».

Позивач здійснив оплату в екселя у сумі 41 000 000,00грн., що підт верджується меморіальним ор дером № 352708 від 29.12.2009р.

Згідно з п. 2.6 договору відп овідач зобов' язався не пізн іше 28.12.2010р. викупити цей вексель за вартістю зазначеною в п. 2.3 ц ього договору.

Як передбачено п. 3.2.3 договор у, протягом одного банківськ ого дня з дати повної оплати п ред' явником вартості викуп у векселя в розмірі, передбач еному п. 2.3 цього договору, банк зобов' язаний здійснити (пр оставити) іменний індосамент на векселі та передати його пред' явнику за Актом прийма ння-передачі векселя.

Проте, відповідач у встанов лений договором строк, викуп векселя у розмірі 50 000 000,00грн. не здійснив.

Відповідач неодноразово з вертався до відповідача з ви могою сплатити заборгованіс ть у сумі 50 000 000,00грн., проте відпо відач відповіді на претензії не надав, заборгованість у су мі 50 000 000,00грн. не сплатив.

У зв' язку з наведеним, по зивач просить суд стягнути з відповідача 50 000 000,00грн. - основ ного боргу.

Відповідно до статті 21 Зак ону України "Про цінні папери і фондову біржу", вексель є ці нним папером, який засвідчує безумовне грошове зобов'яза ння векселедавця сплатити пі сля настання строку визначен у суму грошей власнику вексе ля (векселедержателю). Положе ннями цієї ж статті встановл ено обов'язкові реквізити пр остого та переказного вексел я. Зокрема, для простого вексе ля такими реквізитами є:

а) найменування "вексель";

б) проста і нічим не обумовл ена обіцянка сплатити визнач ену суму;

в) зазначення строку платеж у;

г) зазначення місця, в якому повинен здійснитись платіж;

д) найменування того, кому а бо за наказом кого платіж пов инен бути здійснений;

е) дата і місце складання ве кселя;

є) підпис того, хто видає док умент (векселедавця).

Документ, у якому відсутній будь-який з вказаних реквізи тів, не має сили простого векс еля, за винятком випадків, заз начених у частині 5 статті 1 ць ого Закону.

Судом не встановлено дефе кту форми векселів, а тому під став, які б позбавляли його ве ксельної сили суд не вбачає.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни "Про обіг векселів в Укр аїні" законодавство України про обіг векселів складаєтьс я із Женевської конвенції 1930 p., якою запроваджено Уніфікова ний закон про переказні векс елі та прості векселі (надалі - Уніфікований закон), з ураху ванням застережень, обумовле них додатком II до цієї Конвенц ії, та із Женевської конвенці ї 1930 р. про врегулювання деяких колізій законів про переказ ні векселі та прості векселі , Женевської конвенції 1930 р. про гербовий збір стосовно пере казних векселів і простих ве кселів, Закону України "Про ці нні папери і фондову біржу", За кону України "Про приєднання України до Женевської конве нції 1930 p., якою запроваджено Ун іфікований закон про переказ ні векселі та прості векселі ", Закону України "Про приєднан ня України до Женевської кон венції 1930 р. про врегулювання д еяких колізій законів про пе реказні векселі та прості ве кселі", Закону України "Про при єднання України до Женевсько ї конвенції 1930 р. про гербовий з бір стосовно переказних векс елів і простих векселів", цьог о Закону та інших прийнятих з гідно з ними актів законодав ства України.

Закон України «Про цінні п апери та фондовий ринок»у йо го статті 14 дає чітке визначен ня поняття «вексель»- це цінн ий папір, який посвідчує безу мовне грошове зобов'язання в екселедавця або його наказ т ретій особі сплатити після н астання строку платежу визна чену суму власнику векселя (в екселедержателю).

Відповідно до статт і 77 Уніфікованого закону до пр остого векселя застосовують ся, оскільки вони не є несуміс ними з природою цього докуме нта, постанови, які стосуютьс я переказного векселя і які с тосуються, зокрема, індосаме нту; терміну платежу; платежу ; позову у разі неакцепту або н еплатежу; платежу у порядку п осередництва; копій; змін; дав ності; неробочих днів, обраху вання строків і заборони піл ьгових строків.

Згідно ст. 11 Уніфікова ного закону будь-який перека зний вексель, навіть виданий без прямого застереження пр о наказ, може бути переданий ш ляхом індосаменту.

Відповідно до ст. 13 вка заного закону індосамент пов инен бути написаний на перек азному векселі або на приєдн аному до нього аркуші (алонжі ). Він повинен бути підписаний індосантом.

Відповідно до ст. 14 Зак ону індосамент переносить вс і права, що випливають з перек азного векселя.

За змістом статті 526 Цив ільного кодексу України зобо в' язання має виконуватись н алежним чином відповідно до умов договору та вимог Кодек су, інших актів цивільного за конодавства, а за відсутност і таких умов та вимог - відпові дно до звичаїв ділового обор оту або інших вимог, що звичай но ставляться.

Відповідно до п.1 статті 530 Ц ивільного кодексу України як що у зобов' язані встановлен ий строк (термін) його виконан ня, то воно підлягає виконанн ю у цей строк (термін).

Договір є обов'язковим для в иконання сторонами (стаття 629 ЦК України).

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позов ні вимоги визнаються обґрунт ованими та такими, що підляга ють задоволенню повністю.

Державне мито і судові вит рати на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу, відповідно до ст. 49 Господ арського процесуального код ексу України, покладаються н а відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вим оги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Това риства з обмеженою відповіда льністю «УКРФІНІНВЕСТ»(м. Ки їв, пр-т. Героїв Сталінграду, 8, к орпус 8, секція 1, код ЄДРПОУ 34299732) на користь Відкритого акціон ерного товариства Комерційн ий Банк «Іпобанк»(м. Київ, вул. М. Василенка, 15; м. Київ, вул. Ярос лавська, 6, код ЄДРПОУ 34540768) 50 000 000,00гр н - заборгованості, 25500,00грн. - державного мита, 236,00грн. - витр ат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

3. Після набрання рішенням законної сили вида ти наказ.

Рішення може бути оскарж ено в апеляційному порядку п ротягом 10 днів з дня оголошенн я.

Суддя В.В.Палій

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.12.2011
Оприлюднено19.12.2011
Номер документу19887836
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/242

Рішення від 05.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Судовий наказ від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Постанова від 17.12.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 16.11.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Донець О.Є.

Ухвала від 28.10.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Донець О.Є.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Донець О.Є.

Постанова від 08.10.2009

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Філіпова Т.Л.

Ухвала від 06.10.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Донець О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні