Рішення
від 07.12.2011 по справі 5013/1720/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"07" грудня 2011 р. Справа № 5013/1720/11

Господарський суд Кіров оградської області у складі судді Коротченко Л.С. розглян ув у відкритому судовому зас іданні справу № 5013/1720/11

за позовом: комунального пі дприємства "Поліграфія", м. Кір овоград

до відповідача: фізичної ос оби - підприємця ОСОБА_1, м. Кіровог рад

про стягнення 31 784,89 грн.

Представники сторін:

від позивача - ОСОБА_2, до віреність б/н від 03.10.11 р.;

від відповідача - ОСОБА_1 , особисто.

Комунальне підприємство "П оліграфія" звернулося до гос подарського суду Кіровоград ської області з позовною зая вою про стягнення з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 боргу в розмірі 33 669,22 грн.

07.12.11 р. на адресу господарсько го суду надійшли уточнення п озовних вимог, згідно яких ко мунальне підприємство "Поліг рафія" просить стягнути з фіз ичної особи - підприємця ОС ОБА_1 заборгованість в сумі 31 784,89 грн., в тому числі: заборгов аність по орендній платі та к омунальним послугам - 25 649,10 грн., штраф - 2 081,00 грн., пеня - 4 054,79 грн. (а.с . 103).

Подана позивачем заява про уточнення позовних вимог фа ктично є заявою про зменшенн я суми позовних вимог.

Відповідно до ст. 22 Господар ського процесуального кодек су України позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних в имог, відмовитись від позову або зменшити розмір позовни х вимог.

Враховуючи те, що зменшення розміру позовних вимог відп овідно до ст. 22 Господарського процесуального кодексу Укра їни належить до процесуальни х прав позивача, а також врахо вуючи те, що заява отримана ві дповідачем в судовому засіда нні, господарський суд розгл ядає вимоги позивача в редак ції заяви, що надійшла до суду 07.12.11 р.

Відповідно до письмових по яснень від 02.11.11 р., відповідач по годжується з заборгованістю по орендній платі, виключаюч и липень місяць 2011 року. Разом з цим, відповідач заперечує ви моги позивача в частині комп енсації комунальних послуг, сплати штрафу та пені (а.с. 57-58).

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, дослідив ши надані сторонами докази, г осподарський суд встановив н аступне.

18.04.08 р. між комунальним підпри ємством "Поліграфія" (далі - Ор ендодавець) та приватним під приємцем ОСОБА_1 (далі - Оре ндар) укладено договір оренд и нерухомого майна спільної власності територіальних гр омад сіл, селищ і міст області № 8 (далі - Договір, а.с.11-14).

Відповідно до умов Договор у, Орендодавець передає, а Оре ндар приймає в строкове плат не користування нерухоме май но (далі - майно) загальною пло щею 19,29 кв.м., розміщене на земел ьній ділянці, площею 22,1 кв.м. за адресою: АДРЕСА_2, нежитло ве приміщення вартість якого визначена на підставі балан су і становить балансову (зал ишкову) вартість у сумі 530,00 грн .

Майно передається в оренду з метою розміщення офісного приміщення (розділ 1 Договору ).

Пунктами 2.1. - 2.6. Договору визн ачено, що Орендар вступає у ст рокове платне користування м айном у термін, указаний у Дог оворі, але не раніше дати підп исання сторонами цього Догов ору (у разі оренди нерухомого майна на строк, не менший ніж три роки - не раніше дати держа вної реєстрації Договору) та акта приймання - передачі май на, а також здійснення авансо вого платежу згідно з п. 3.8. цьог о Договору; передача майна в о ренду не тягне за собою виник нення в Орендаря права власн ості на це майно. Власником ма йна залишаються територіаль ні громади сіл, селищ і міст об ласті, а Орендар користуєтьс я ним протягом строку оренди ; передача майна в оренду здій снюється за вартістю, яка виз начена в акті приймання-пере дачі орендованого майна; у ра зі припинення цього Договору майно повертається Орендаре м Орендодавцю аналогічно до порядку, встановленому при п ередачі майна Орендарю цим Д оговором; майно вважається п оверненим Орендодавцю з моме нту підписання сторонами акт у приймання-передачі. З цього дня припиняється нарахуванн я орендної плати; обов'язок по складанню акта приймання-пе редачі покладається на сторо ну, яка передає майно іншій ст ороні Договору; плата, яка спр авляється з Орендаря або суб орендаря будівлі або іншої к апітальної споруди (їх окрем ої частини) складається з пла ти за користування нею (оренд ної плати) і плати за користув ання земельною ділянкою.

Орендар відшкодовує Оренд одавцю відповідну частину пл ати за користування земельно ю ділянкою, на якій розташова не майно та земельною ділянк ою, яка прилягає до будівлі аб о споруди, у розмірі, необхідн ому для досягнення мети орен ди; відшкодування плати за ко ристування земельною ділянк ою визначається у розмірі пр опорційному площі частини ма йна, що орендується.

У розділі 3 Договору сторони погодили орендну плату за До говором.

Так, згідно п. 3.1., 3.1.1. Договору о рендна плата визначається на підставі Методики і станови ть без ПДВ за перший місяць ор енди 626,93 грн.; відшкодування пл ати за користування земельно ю ділянкою становить 44,00 грн. у рік; нарахування ПДВ на суму о рендної плати здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством; у разі, якщо н еможливо зробити розрахунок орендної плати за перший міс яць оренди (у зв'язку з відсутн істю даних про індекс інфляц ії), цей пункт викладається в т акій редакції:

Орендна плата визначаєтьс я на підставі Методики і стан овить без ПДВ за базовий міся ць розрахунку (останній міся ць, по якому є інформація про і ндекс інфляції) - 643,86 грн.; нараху вання ПДВ на суму орендної пл ати здійснюється у порядку в изначеному чинним законодав ством України; орендна плата за перший місяць оренди - квіт ень визначається шляхом кори гування орендної плати за ба зовий місяць на індекси інфл яції за лютий 2008 року.

Орендна плата за кожний нас тупний місяць визначається ш ляхом коригування орендної п лати за попередній місяць на індекс інфляції за наступни й місяць; у випадку користува ння майном протягом неповног о календарного місяця (першо го та/або останнього місяців оренди), добова орендна плата за дні користування визнача ється згідно з чинною Методи кою на основі орендної плати за відповідні місяці пропор ційно дням користування (п. 3.2. Д оговору).

Орендна плата та відшкодув ання плати за користування з емельною ділянкою (далі - орен дна плата) перераховується О рендодавцю до 10 числа наступн ого місяця, за який здійснюєт ься платіж (п. 3.3. Договору).

До орендної плати не включа ється плата за комунальні по слуги: забезпечення електрое нергією, теплом, водопостача ння та водовідведення, елеме нтів приміщень, догляд за при будинковою територією, охоро на внутрішньої території, її упорядкування та витрати на утримання орендованого майн а, які згідно з Договором зобо в'язується надавати Орендода вець (п. 34. Договору).

Плата за комунальні послуг и здійснюється Орендарем у п орядку, визначеному п. 3.4. Догов ору.

Розмір орендної плати та ко мунальних послуг у беззапере чному порядку переглядаєтьс я на вимогу однієї із сторін у разі зміни Методики її розра хунку, змін централізованих цін і тарифів та в інших випад ках, передбачених чинним зак онодавством (п. 3.5. Договору).

Орендна плата, частина земе льного податку, а також плата за надані послуги: експлуата ційні, забезпечення електрое нергією, теплом, водою та інші перераховані несвоєчасно аб о не в повному обсязі, стягуют ься відповідно до чинного за конодавства України (п. 3.6. Дого вору).

Пунктом 3.10. Договору визначе но, що у разі припинення (розір вання) Договору, Орендар спла чує орендну плату по день пов ернення майна за актом прийм ання-передачі включно. Закін чення строку дії Договору не звільняє Орендаря від обов'я зку сплатити заборгованість по орендній платі, якщо така в иникла, в повному обсязі, врах овуючи відповідні санкції.

Цей Договір укладено з 18.04.08 р. до 31.12.08 р.; у разі відсутності за яви однієї із сторін про прип инення або зміну цього Догов ору після закінчення строку його чинності протягом одног о місяця при обов'язковій ная вності дозволу органу, уповн оваженого управляти об'єктом оренди, на продовження або зм іну Договору, даний Договір в важається продовженим на той самий термін і на тих самих ум овах, які були передбачені ци м Договором. Зазначені дії оф ормляються додатковою угодо ю, яка є невід'ємною частиною Д оговору (п.п. 10.1., 10.5. Договору).

Договір підписаний Орендо давцем та Орендарем, скріпле ний круглими печатками позив ача та відповідача.

Орендодавцем та Орендарем підписано також Додаток до Д оговору, яким є розрахунок ор ендної плати (а.с. 15 зворотній б ік).

22.12.08 р. та 22.12.09 р. сторонами вноси лись зміни до Договору, відпо відно до яких дію Договору сп очатку продовжено з 01.10.09 р. до 31.12 . 09 р., а потім з 01.01.10 р. до 31.12.11 р. (а.с. 16-17) .

Одночасно з підписанням зм ін до Договору сторонами пог оджувався відповідний розра хунок орендної плати за Дого вором (а.с. 16-17 зв. бік).

Укладений між сторонами До говір є договором оренди, пра вовідносини за яким регулюют ься Главою 58 Цивільного кодек су України, параграфом 5 Глави 29 Господарського кодексу Укр аїни та Законом України "Про о ренду державного та комуналь ного майна".

Так, стаття 759 Цивільного код ексу передбачає, що за догово ром найму (оренди) наймодавец ь передає або зобов'язується переди наймачеві майно у кор истування за плату на певний строк.

Згідно статті 283 Господарсь кого кодексу України за дого вором оренди одна сторона (ор ендодавець) передає другій с тороні (орендареві) за плату н а певний строк у користуванн я майно для здійснення госпо дарської діяльності.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме з акту прийманн я-передачі орендованого майн а, позивач свої зобов'язання з а Договором виконав в повном у обсязі, передавши в користу вання Орендарю нежитлове при міщення, розташоване за адре сою: АДРЕСА_2 (а.с. 15).

На підставі заяви Орендаря від 21.06.11 р. про розірвання Догов ору, Орендар повернув Орендо давцю орендоване майно, що пі дтверджується підписаним ст оронами актом приймання-пере дачі орендованого майна (а.с. 1 07-108), а також підтверджено в суд овому засіданнями представн иком позивача та відповідаче м у справі (а.с. 107-108).

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 10 Закону України "Про оренд у державного та комунального майна", ч. 1 ст. 284, ч. 3 ст. 285 Господар ського кодексу України, п.п. 5.2., 5.9. Договору, Орендар зобов'яза ний своєчасно і в повному обс язі сплачувати Орендодавцю о рендну плату, плату за корист ування земельною ділянкою, к омунальні послуги та витрати за утримання орендованого м айна.

Стаття 525 Цивільного кодекс у України передбачає, що одно стороння відмова від зобов'я зання або одностороння зміна його умов не допускається, як що інше не встановлено догов ором або законом.

Згідно ст. 526 Цивільного коде ксу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавс тва, а за відсутності таких ум ов та вимог - відповідно до зви чаїв ділового обороту або ін ших вимог, що звичайно ставля ться.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господ арського кодексу України суб 'єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, інших правових актів, догов ору, а за відсутності конкрет них вимог щодо виконання зоб ов'язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться.

Однак, Орендар свої зобов'яз ання за Договором виконував не належним чином, у зв'язку з чим Орендодавець звернувся д о Орендаря з претензією № 15 пр о сплату в десятиденний терм ін заборгованості з орендної плати та комунальних платеж ів (а.с. 18).

Листами від 25.05.10 р. та від 27.05.10 р. Орендар гарантував сплату за боргованості (а.с. 22-23), однак, заб оргованість в повному обсязі не сплатив, у зв'язку з чим поз ивач звернувся до господарсь кого суду за захистом своїх п орушених прав.

Так, згідно розрахунку, здій сненого позивачем, за період з червня 2008 року по липень 2011 ро ку включно за відповідачем р ахується заборгованість з ор ендної плати та комунальним послугам в сумі 25 649,10 грн. (а.с. 104-105).

Зазначений розмір заборго ваності підтверджується так ож підписаним Орендодавцем т а Орендарем актом звірки вза єморозрахунків станом на 01.07.11 р. (а.с. 60-65).

Відповідач не надав суду до казів сплати заборгованості з орендної плати та комуналь них платежів в розмірі 25 649,10 грн ., а тому вимоги позивача в цій частині є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Крім суми основного боргу п озивач також просить стягнут и з відповідача пеню в розмір і 4054,79 грн. та штраф у розмірі 2081,00 г рн.

У відповідності до приписі в ч. 1 ст. 546 Цивільного кодексу У країни, виконання зобов'язан ня може забезпечуватися неус тойкою, порукою, гарантією, за ставою, притриманням, завдат ком.

Статтею 549 Цивільного кодек су України встановлено, що не устойкою (штрафом, пенею) є гро шова сума або інше майно, які б оржник повинен передати кред иторові у разі порушення бор жником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчисл юється у відсотках від суми н есвоєчасно виконаного грош ового зобов'язання за кожен д ень прострочення виконання.

Штрафом є неустойка, що обчи слюється у відсотках від сум и невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Відповідно до вимог ст. 29 Зак ону України "Про оренду держа вного та комунального майна" , ч. 1 ст. 230 Господарського кодек су України встановлено обов' язок учасників господарськи х відносин сплатити штрафні санкції у разі порушення ним и правил здійснення господар ської діяльності, невиконанн я або неналежного виконання господарського зобов'язання .

Згідно п. 3.9. Договору, орендн а плата, перерахована несвоє часно або не в повному обсязі , перераховується Орендодавц ю з урахуванням пені у розмір і подвійної облікової ставки Національного банку України від несплаченої суми заборг ованості за кожний простроче ний календарний день оплати відповідно до чинного законо давства України; у разі, якщо н а дату сплати орендної плати заборгованість по ній склад ає загалом не менше ніж три мі сяці, Орендар також сплачує ш траф у розмірі 10% від суми забо ргованості.

Враховуючи наведені вище п равові норми та умови Догово ру, позивачем обґрунтовано н араховано відповідачу пеню в розмірі 4054,79 грн. (а.с. 106).

Однак, при здійсненні розра хунку штрафу позивачем дещо завищено суму нарахування, о скільки 10 % від суми основної з аборгованості в розмірі 25 649,10 г рн. дорівнює 2 080,93 грн., а не 2081,00 грн. як заявлено до стягнення позивачем.

З огляду на викладене, позов ні вимоги в частині стягненн я штрафу підлягають частково задоволенню, в іншій частині вимог про стягнення штрафу є безпідставними, та такими, що не підлягають задоволенню.

При цьому, господарський су д не бере до уваги запереченн я відповідача від 22.09.11 р. як такі , що не відповідають обставин ам справи та суперечать умов ам укладеного між сторонами Договору.

До того ж, позивачем з ураху ванням змісту п. 3.9. Договору, об ґрунтовано зменшено розмір п озовних вимог в частині нара хованих ним сум неустойки, а с аме неустойку нараховано лиш е на суму заборгованості по о ренді, без врахування заборг ованості відповідача за кому нальні послуги.

Що ж стосується заперечень відповідача в частині безпі дставного нарахування Оренд одавцем заборгованості за ли пень 2011 року, господарським су дом з'ясовано, що враховуючи ф акт повернення 21.06.2011 року Оренд арем орендованого майна згід но акту приймання-передачі, о станній місяць, за який позив ачем нарахована заборговані сть по орендній платі за Дого вором є червень 2011 року, однак в раховуючи визначені умовами Договору строки орендної пл ати, заборгованість виникла у липні 2011 року, про що і зазнач ено у відповідному розрахунк у (а.с. 105).

Враховуючи наведене вище в имоги позивача підлягають за доволенню частково.

На підставі ст. 49 Господарсь кого процесуального кодексу України витрати на державне мито та на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу покладаються на обидв і сторони пропорційно розмір у задоволених вимог.

Керуючись ст. ст. 49, 82-85, 116, 117 Госпо дарського процесуального ко дексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позовні вимоги задовольни ти частково.

Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (25006, АД РЕСА_1, код НОМЕР_1, банків ські реквізити не відомі) на к ористь комунального підприє мства "Поліграфія" (25006, м. Кірово град, вул. Шевченко, 54, код 23098585, ба нківські реквізити невідомі ) заборгованість в сумі 31 784,82 грн ., з них: 25 649,10грн. - основний борг; 2 080,93грн. - штраф; 4 054,79 грн. - пеня, а та кож витрати по сплаті держав ного мита в сумі 317,84 грн. та витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су в сумі 233,64 грн.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

В іншій частині позову відм овити.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Апеляційна скарга подаєть ся на рішення місцевого госп одарського суду протягом дес яти днів з дня його оголошенн я місцевим господарським суд ом.

У разі якщо в судовому засід анні було оголошено лише вст упну та резолютивну частини рішення, зазначений строк об числюється з дня підписання повного рішення.

Суддя Л.С. Коротченко

Повне рішення складено 12. 12.2011 р.

Дата ухвалення рішення07.12.2011
Оприлюднено21.12.2011

Судовий реєстр по справі —5013/1720/11

Ухвала від 29.12.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Прокопенко Алла Єгорівна

Рішення від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

Ухвала від 19.10.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коротченко Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні