Рішення
від 17.11.2011 по справі 5/142/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ



ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.11.11                                                                                 Справа № 5/142/2011

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Луганське енергетичне об’єднання», м.  Луганськ

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Атлантик ресурсез, ІНК», смт. Станиця Луганська, Луганської області

про  стягнення 36704 грн. 81 коп.

Суддя Васильченко Т.В.

в присутності представників сторін:

від позивача –ОСОБА_1. юрисконсульт 1 категорії, довіреність №62 від 01.01.2011

від відповідача - не прибув.

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю «Луганське енергетичне об’єднання»звернулось до господарського суду Луганської області з позовом про стягнення з відповідача на користь позивача боргу за недовраховану електричну енергію в розмірі 36704 грн. 81 коп.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не прибув, причини неявки суду не повідомив.

Згідно ст. 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені. У відповідності до ч. 4 ст. 89 Цивільного кодексу України, дані про місцезнаходження юридичної особи вносяться до єдиного державного реєстру. Отже, виходячи з наведеного, місцезнаходження юридичної особи визначається місцем її державної реєстрації.

Оскільки, відповідачу була направлена кореспонденція про час та місце розгляду справи на юридичну адресу, визначену в довідці ЄДРПОУ від 12.10.2011 №11397389, то суд дійшов висновку, що відповідач був повідомлений належним чином про дату, час та місце розгляду справи.

Відзив на позовну заяву та інші витребувані судом матеріали відповідачем не надані, тому на підставі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними матеріалами.    

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника позивача, оцінивши подані докази в їх сукупності  та оглянувши в судовому засіданні оригінали документів, копії яких знаходяться в матеріалах справи, суд

в с т а н о в и в:

Між сторонами у справі 18.07.2007 року був укладений договір про постачання електричної енергії №349, за умовами п. 1.1 якого постачальник (позивач) продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електричних установок споживача з загальною приєднаною потужністю 6,6 кВт, величини якої по площадках вимірювання та точках продажу визначені відповідно додатками до договору «Відомості про розрахункові засоби обліку електричної енергії споживача»та «Однолінійна схема електропостачання площадки вимірювання споживача», а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами договору та додатками до договору, що є його невід’ємною частиною.

11.10.2010 року Товариством з обмеженою відповідальністю «Луганське енергетичне об’єднання»в особі Ст.-Луганського РЕМ  було проведено  перевірку дотримання відповідачем Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ  від 31.07.1996 № 28  (далі –ПКЕЕ) та зафіксований факт порушення відповідачем пп. 10.3.1, 10.2.9 ПКЕЕ, зокрема: дії споживача, які призвели до зміни показів розрахункового засобу обліку, використання постійного магніту.

Відповідно до пункту 6.41 ПКЕЕ, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється двосторонній акт порушень.

В акті мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків.

За результатами перевірки уповноваженими представниками позивача складено акт №601479 від 11.10.2010 про порушення ПКЕЕ відповідачем –Товариством обмеженою відповідальністю «Атлантик ресурсез, ІНК»на об’єкті - будівельний майданчик, с. Макарово, вул. Дзержинського, 47а, який відповідає вимогам п. 6.41 ПКЕЕ.

Відповідно пункту 6.42 ПКЕЕ на підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначається обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Комісія з розгляду актів порушень створюється постачальником електричної енергії (електропередавальною організацією) і має складатися не менше ніж з трьох уповноважених представників постачальника електричної енергії.

Споживач має бути повідомлений про час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 робочих днів до призначеного дня засідання і має право бути присутнім на засіданні комісії.

Рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності  з дня  вручення  протоколу  споживачу.  Разом з протоколом споживачу надаються розрахунок величини вартості та  розрахункові  документи для  оплати  недоврахованої  електричної  енергії  та/або збитків.

23.11.2011 відповідачу було вручено повідомлення, в якому зазначено, що засідання комісії по розгляду акту №601479 від 11.10.2010 відбудеться 03.12.2010 в 10 год. 00 хв. за адресою Ст.-Луганська, вул. Горького, 68а, про що свідчить підпис директора відповідача на даному повідомленні.

На підставі Акту комісією Ст.-Луганського РЕМ по розгляду Актів про порушення споживачами ПКЕЕ, яка затверджена наказом №22 від 05.02.2010р.,  прийнято рішення щодо нарахування відповідачу обсягу електричної енергії, недоврахованої внаслідок порушення споживачем ПКЕЕ, яке оформлене протоколом засідання комісії від 03.12.2010 №22/10 з розгляду акту №601479 від 11.10.2010 про порушення ПКЕЕ (далі - протокол).

В даному протоколі зазначено порушення відповідачем ПКЕЕ,  а саме: дії споживача, які призвели до зміни показів розрахункового засобу обліку, використання постійного магніту та  сума розрахунку нарахування: 36704  грн. 81  коп.

Протокол підписаний всіма членами комісії, повноваження яких на підписання протоколу  встановлені судом та директором відповідача Ліхтаренко Е.А.

Докази оскарження відповідачем рішення про донарахування вартості недоврахованої електроенергії відсутні.

У відповідності до п.  6.40. Правил користування електричною енергією у  разі  виявлення представниками електропередавальної організації  або  представниками постачальника електричної енергії пошкоджень  чи зриву пломб, установлених у місцях, указаних в акті про  пломбування,  або  пошкоджень  відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження  розрахункових засобів обліку, явних ознак втручання в параметри  розрахункових  засобів (систем) обліку з метою зміни їх показів  перерахунок  обсягу  електричної  енергії,  який підлягає оплаті,  здійснюється  відповідно до Методики визначення обсягу та вартості  електричної  енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою  НКРЕ від 04.05.2006 № 562.

Даною методикою передбачено, що вона застосовується  на  підставі  акта  порушень, складеного  з  урахуванням  вимог  Правил  та в разі виявлення таких порушень Правил, як зокрема, пошкодження розрахункових засобів обліку (розбите скло, пошкодження цілісності корпусу тощо), інших дій споживача, які призвели до зміни показів засобів обліку  (п.п. 3 п. 2.1).

Втім, у разі незгоди споживача із зафіксованим в акті порушень фактом пошкодження пломб та/або засобів обліку факт пошкодження установлюється експертизою, проведеною відповідно до законодавства (далі - експертиза). До отримання енергопостачальною компанією результатів експертизи Методика не застосовується (п. 2.1 Методики).

Оскільки відповідач в акті №601479 від 11.10.2010, зазначив про незгоду з зафіксованим в ньому порушенням, розрахунковий засіб обліку електричної енергії був опломбований та направлений на експертизу. За результатами експертизи  складено акт №243/254 від 28.10.2010 (а. с. 49), яким підтверджено факт використання магніту.

Пунктом 2.5. Методики передбачено, що у разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпунктах 1-3 пункту 2.1  величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії протягом робочого часу визначається за формулою 2.4 наведеною у Методиці.

При цьому, якщо споживач встановив пристрій, що занижує покази засобу обліку, вчинив інші дії, що призвели до недообліку спожитої електричної енергії, виявити які представники постачальника електричної енергії під час проведення контрольного огляду засобу обліку не мали можливості, Дпор. визначається виходячи з кількості робочих днів споживача з дня останньої технічної перевірки або допуску електроустановки споживача в експлуатацію (у разі, якщо технічна перевірка у період з дати допуску електроустановки споживача в експлуатацію до дати виявлення порушення не проводилась), але не більше ніж за три роки (лист НКРЕ №1322/11/27-10 від 15.09.2010).

Позивачем здійснений розрахунок вартості необлікованої електроенергії у зв‘язку з порушенням відповідачем ПКЕЕ за період  з 11.10.2007р. по 11.10.2010р., який відповідає приписам вищевказаної Методики.

Копія протоколу, розрахунок спожитої недоврахованої електроенергії за Актом, згідно якого обсяг недоврахованої електроенергії склав 54534 кВт.год. і вартість її склала 36704 грн. 81 коп. та рахунок №349/12/2 від 03.12.2010 на оплату, 03.12.2010 року отриманий відповідачем, про що свідчить запис у протоколі комісії №22/10 від 03.12.2010.

Згідно пункту 6.43 ПКЕЕ та умов договору споживач мав оплатити розрахункові документи за недовраховану електричну  енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка.

Втім, відповідач у встановлений строк оплату не здійснив.

З огляду на вищевикладене, враховуючи, що матеріалами справи підтверджено, що відповідачем на об’єкті –будмайданчик, с. Макарово, вул. Дзержинського, 47а, було допущено порушення ПКЕЕ шляхом: дій, які призвели до зміни показів розрахункового засобу обліку, (використання постійного магніту) суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог в частині стягнення 36704 грн. 81 коп. боргу за недовраховану електроенергію, який розрахований у цілковитій відповідності до приписів Методики.

Під час розгляду справи доказів часткової або повної сплати суми боргу відповідачем надано не було.

Заперечень на позов відповідач під час судового розгляду справи не надав, а також не скористався правом участі у судових засіданнях по даній справі.

Статтями 33, 34 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За таких обставин, оцінивши подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об’єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог, з покладенням судових витрат на відповідача в порядку ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

У судовому засіданні відповідно до ст. 85 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

                                              в и р і ш и в :

         

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Атлантик ресурсез, ІНК», Луганська область, смт. Станиця Луганська, вул. 5-та Лінія, 22 б, ідентифікаційний код 33699917 на користь  Товариства з обмеженою відповідальністю “Луганське енергетичне об’єднання”, м. Луганськ, кв. Гайового, буд. 35-а, ідентифікаційний  код 31443937 на п/рахунок зі спеціальним режимом використання №260323013820 у Станично-Луганському відділенні ЛОУ ВАТ “Державний Ощадний банк України”,  МФО 304665 заборгованість за недовраховану електроенергію в сумі 36704 грн. 81 коп., видати наказ позивачу після набрання рішенням законної сили.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Атлантик ресурсез, ІНК», Луганська область, смт. Станиця Луганська, вул. 5-та Лінія, 22 б, ідентифікаційний код 33699917 на користь  Товариства з обмеженою відповідальністю “Луганське енергетичне об’єднання”, м. Луганськ, кв. Гайового, буд. 35-а, ідентифікаційний  код 31443937 на п/рахунок № 2600514883 у ЛОД АТ «Райффайзен Банк Аваль», МФО 304007 витрати по сплаті державного мита у сумі 367 грн. 05 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у розмірі 236 грн. 00 коп., видати наказ позивачу після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення складено та підписано - 21.11.2011

           Суддя                                                                                     Т.В.Васильченко

Дата ухвалення рішення17.11.2011
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19892906
СудочинствоГосподарське
Суть стягнення 36704 грн. 81 коп

Судовий реєстр по справі —5/142/2011

Рішення від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Васильченко Т.В.

Ухвала від 02.11.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Васильченко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні