Рішення
від 14.11.2011 по справі 2-638/11
МИХАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Михайлівський рай онний суд Запорізької област і

Справа № 2-638/11

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.11.2011 смт. Михайлівка

Михайлівський районний су д Запорізької області,

у складі: головуючого судді Мовчана О.Г.

при секретарев і Проскурня Н.В.

за участю: позивача ОСОБА_1

представника адвоката ОСОБА_2

позивача

розглянувши у відкритому судовому засіданні у смт. Ми хайлівка справу за позовом ОСОБА_1 до Пришибської сели щної ради, за участю третьої особи: відділу Держкомзему в Михайлівському районі Запор ізької області про визнання права власності на спадщину за законом, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулась до М ихайлівського районного суд у з позовом до Пришибської се лищної ради, за участю третьо ї особи: відділу Держкомзему в Михайлівському районі Зап орізької області про визнанн я права власності на спадщин у за законом.

Свої вимоги позивач м отивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3, який при жит ті 02 червня 2004 року склав запов іт, посвідчений приватним но таріусом і зареєстрований в реєстрі за № 1106. Відповідно до з аповіту, все належне спадкод авцю майно він заповів ОСОБ А_4, своїй дружині та матері п озивача.

Після смерті ОСОБА_ 3 відкрилась спадщина на на лежне йому майно, а саме: земел ьну ділянку площею 5,06 гектарі в у межах згідно з планом, розт ашовану на території Пришибс ької селищної Ради Михайлівс ького району Запорізької обл асті, призначену для ведення товарного сільськогосподар ського виробництва, що підтв ерджується копією Державног о акта на право приватної вла сності на землю серії ІІ-ЗП № 0 42196 від 27 травня 2002 року. 12 січня 2011 р оку рішенням суду за ОСОБА_ 4 визнано право власності а вказану земельну ділянку, од нак в зв' язку зі смертю, що на стала ІНФОРМАЦІЯ_2, спадко ємець за заповітом не встигл а переоформити спадкове майн о, що залишилось після смерті чоловіка.

При зверненні позива ча до державної нотаріальної контори з заявою про прийнят тя спадщини за законом після смерті ОСОБА_4, державним нотаріусом було встановлено , що спадкове майно її матір' ю не прийнято, крім того відсу тній оригінал правовстановл юючого документа на земельну ділянку. Відповідно до поясн ювальної записки, що знаходи ться в технічній документаці ї із землеустрою щодо склада ння державного акту на право власності на земельну ділян ку гр. ОСОБА_3, вбачається щ о Державний акт на право влас ності на земельну ділянку дл я ведення товарного сільсько господарського виробництва складений ДП «Михайлівський районний центр державного з емельного кадастру»на загал ьну площу земельної ділянки 5,06 га в тому числі: сільськогос подарські землі - 5,02 га ріллі та 0,04 га під іншими угіддями (о пора лінії електромереж). При цьому площа 0,04 га під іншими уг іддями, передана у власність помилково, так як рішенням ви конкому Пришибської селищно ї ради від 26 грудня 2001 року пере дається у власність ОСОБА _3 земельна ділянка загальн ою площею 5,02 га із них 5,02 га сіль ськогосподарські угіддя - р ілля. Державний акт серії ІІ-З П № 042196 на ім' я ОСОБА_3 вилу чено і передано у відділ Держ комзему, а державну реєстрац ію скасовано згідно поданої заяви землевласника і внесен о відповідний запис в книгу р еєстрації державних актів. Д ані про земельні ділянки вне сені до магнітних носіїв баз и даних автоматизованої сист еми ДЗК, присвоєно кадастров ий номер - № 2323355400:01:004:0010.

В зв' язку з тим, що ма ти позивача ОСОБА_4 прийня ти спадщину за заповітом піс ля смерті чоловіка та переоф ормити спадкове майно у вста новленому порядку не встигла , ОСОБА_1 змушена звернути ся до суду з відповідним позо вом, так як являється єдиним с падкоємцем та іншого способу реалізувати своє право на сп адщину не передбачено.

На обґрунтування позовни х вимог позивачем надані суд у:

- світлокопія св ого паспорту (а.с.4);

- світлокопія свід оцтва про смерть ОСОБА_3 (а .с.5);

- світлокопія свід оцтва про смерть ОСОБА_4 (а .с.7);

- світлокопія свід оцтва про одруження ОСОБА_4 (а.с.8);

- світл окопія свідоцтва про народже ння ОСОБА_5 (а.с.9);

- світлокопія с відоцтва про укладення шлюбу ОСОБА_1 (а.с.10);

- світлокопія запо віту від 02 червня 2004 року (а.с.11);

- світлокопія Ви тягу зі Спадкового реєстру від 27 квітня 2011 року (а.с.12);

- світлокопія ріше ння суду від 12 січня 2011 року (а.с. 13-14);

- світлокопія пояс нювальної записки (а.с.15);

- світлокопія Ви тягу про нормативну грошов у оцінку земельної ділянки № 1768 від 20 жовтня 2011 року (а.с.16);

- світлокопія Держ авного акта на право приватн ої власності на землю серії І І-ЗП № 042196 від 27.05.2002 року (а.с.25).

Позивач ОСОБА_1 в судо вому засіданні позовні вимог и підтримала повністю, посла вшись на доводи викладені у п озові, та просила задовольни ти їх в повному обсязі.

Представник позивача адво кат ОСОБА_2 в судовому зас іданні позовні вимоги підтри мав повністю, пославшись на д оводи викладені у позові, та п росив задовольнити їх в повн ому обсязі.

Представник Пришибської с елищної ради Михайлівського району Запорізької області до судового засідання не з' явився, однак надав суду заяв у, яка містить клопотання про розгляд справи за його відс утності, не заперечує проти з адоволення позовних вимог.

Представник відділу Держк омзему у Михайлівському райо ні Запорізької області в суд ове засідання не з' явився, п ро час та дату розгляду справ и був повідомлений належним чином, причини неявки суду не сповіщені. Відповідно до пол ожень ст.169 ЦПК України, неявка представника третьої особи не є перешкодою для розгляду справи.

Заслухавши пояснення пози вача, представника позивача, дослідивши надані докази, су д приходить до висновку про д оведеність позовних вимог та потребу їх задоволення вихо дячи з наступного:

- відповідно до ст.11 ЦПК України, суд розгляд ає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб в межах заявл ених ними вимог і на підставі доказів, наданих сторонами т а іншими особами, які беруть у часть у справі;

- відповідно до ст.60 ЦПК України, кожна стор она зобов' язана довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог і заперечень. Доказуванн я не може ґрунтуватися на при пущеннях;

- відповідно до ч.1 ст.61 ЦПК України, обставини, визнані сторонами та іншими учасниками, які беруть участ ь у справі, не підлягають дока зуванню;

- в судовому засіда нні встановлено, що після сме рті ОСОБА_3, померлого ІН ФОРМАЦІЯ_1, залишилась спад щина, а саме: земельна ділянка згідно Державного акту сері ї ІІ-ЗП № 042196 від 27 травня 2002 року. Спадкоємцем зазначеного май на за заповітом являється др ужина заповідача ОСОБА_4, яка в зв' язку зі смертю не вс тигла прийняти спадщину. При зверненні позивача до держа вної нотаріальної контори з питання прийняття спадщини п ісля смерті матері, їй було ві дмовлено в зв' язку з не прий няттям спадкового майна поме рлою після смерті чоловіка т а відсутністю оригінала прав овстановлюючого документа н а землю;

- відповідно до ст.1 276 ЦК України, якщо спадкоємец ь за заповітом або за законом помер після відкриття спадщ ини і не встиг її прийняти, пра во на прийняття належної йом у частки спадщини переходить до його спадкоємців (спадков а трансмісія);

- відповідно до ч.1 с т.15 ЦК України «кожна особа ма є право на захист свого цивіл ьного права у разі його поруш ення, невизнання або оспорюв ання»;

- статтею 16 ЦК Украї ни передбачено, що «кожна осо ба має право звернутися до су ду за захистом свого особист ого немайнового або майновог о права та інтересу. Способам и захисту цивільних прав та і нтересів може бути: визнання права». Як вбачається з матер іалів справи в наслідок відс утності оригінала державног о акта на право приватної вла сності на землю, позивач позб авлена можливості реалізува ти своє право на отримання сп адщини, в зв' язку з чим з врах уванням досліджених обстави н суд приходить до висновку п ро доведеність позовних вимо г та потребу їх задоволення.

Питання стосовно с удових витрат підлягає виріш енню відповідно до положень ст.88 ЦПК України.

Керуючись ст.ст.124,129 Констит уції України, ст.ст.15-16, 1328, 1220-1223, 1233-1235, 1276 ЦК України, ст.ст.10, 11, 27, 30, 60, 88, 208-209, 212 , 214-215 ЦПК України, суд, -

В И Р І ШИ В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 прав о власності за законом на зем ельну ділянку площею 5,06 гекта рів у межах згідно з планом, ро зташовану на території Приши бської селищної Ради Михайлі вського району Запорізької о бласті, призначену для веден ня товарного сільськогоспод арського виробництва, що зна читься за кадастровим номеро м 2323355400:01:004:0010 та залишилась після с мерті ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1, та належить ОСОБА_4 відповідно до рішен ня суду від 12 січня 2011 року, яка н е встигла оформити право вла сності в зв' язку з тим, що пом ерла ІНФОРМАЦІЯ_2.

Сторони та інші особи, які брали участь у справі, а також особи, які не брали участі у с праві, якщо суд вирішив питан ня про їх права та обов' язки , мають право оскаржити в апел яційному порядку рішення суд у першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішен ня суду подається протягом д есяти днів з дня його проголо шення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішен ня, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього р ішення.

Суддя

Михайлівського районного суду

Запорізької області О.Г. Мовчан

Дата ухвалення рішення14.11.2011
Оприлюднено03.04.2012
Номер документу19898753
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадщину за законом

Судовий реєстр по справі —2-638/11

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Середа І. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Середа І. В.

Ухвала від 23.09.2022

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Добров П. В.

Ухвала від 06.09.2022

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

Ухвала від 06.11.2021

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Добров П. В.

Ухвала від 21.10.2021

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

Рішення від 05.12.2011

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Панчук А. І.

Рішення від 05.12.2011

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Панчук А. І.

Ухвала від 30.08.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Постанова від 09.06.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Громік Р. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні