Рішення
від 27.08.2008 по справі 14/4436
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

14/4436

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"27" серпня 2008 р.Справа № 14/4436

за позовом   Хмельницької  обласної   організації     Всеукраїнської спілки автомобілістів   м. Хмельницький    

до      Хмельницького  бюро технічної інвентаризації м. Хмельницький

про визнання права оперативного управління на цілісний майновий комплекс автомобільної стоянки, м. Хмельницький, вул. Проскурівського Підпілля,  112-А, яка включає: - благоустроєну асфальтну територію площею 6805 кв.м.; металеву огорожу;   прожекторну лінію освітлення; приміщення для працівників стоянки та ремонту автомобілів. загальною площею 81,1  кв.м.. основною площею      70,0  кв.м.

за участю третьої особи з самостійними вимогами на предмет спору- Громадської організації "Всеукраїнської спілки автомобілістів"  м.  Київ

про визнання права власності на цілісний майновий комплекс автомобільної стоянки, м. Хмельницький, вул. Проскурівського Підпілля,  112-А, яка включає: - благоустроєну асфальтну територію площею 6805 кв.м.; металеву огорожу;   прожекторну лінію освітлення; приміщення для працівників стоянки та ремонту автомобілів. загальною площею 81,1  кв.м.. основною площею      70,0  кв.м.

                                                                                            Суддя           Гладюк Ю. В.

Представники сторін:

позивач : Гарматюк І.М. за довіреністю   від 03.07.2008р.

відповідач  :не з'явився

від третьої особи  : Гарматюк І.М. за довіреністю    від   08.08.2008р.

Суть спору: Первісний позивач - Хмельницька обласна організація Всеукраїнської спілки автомобілістів   м. Хмельницький   після зміни позовних вимог просить суд визнати за нею право оперативного управління на цілісний майновий комплекс автомобільної стоянки, м. Хмельницький, вул. Проскурівського Підпілля,  112-А, яка включає: - благоустроєну асфальтну територію площею 6805 кв.м.; металеву огорожу;   прожекторну лінію освітлення; приміщення для працівників стоянки та ремонту автомобілів. загальною площею 81,1  кв.м.. основною площею  70,0  кв.м. Обгрунтовуючи свої вимоги Хмельницька обласна організація Всеукраїнської спілки автомобілістів   м. Хмельницький   зазначає, що організація в 1995 році, згідно рішення виконкому Хмельницької міської ради отримала спірну автостоянку. Проте відповідач відмовляється зареєструвати за позивачем дану автостоянку, що і стало підставою звернення до суду.

Третя особа з самостійними вимогами на предмет спору - Громадська організація "Всеукраїнської спілки автомобілістів"  м.  Київ звернулась з позовом до БТІ в якому просить визнати за нею право власності на цілісний майновий комплекс автомобільної стоянки, м. Хмельницький, вул. Проскурівського Підпілля,  112-А, яка включає: -

благоустроєну асфальтну територію площею 6805 кв.м.; металеву огорожу;   прожекторну лінію освітлення; приміщення для працівників стоянки та ремонту автомобілів. загальною площею 81,1  кв.м.. основною площею      70,0  кв.м.

Обгрунтовуючи свої вимоги Громадська організація "Всеукраїнської спілки автомобілістів"  м.  Київ зазначає, що згідно статутних документів право власності на об'єкти якими користуються обласні організації спілки належать безпосередньо спілці. Обласні ж організації використовують передане їм майно на праві оперативного управління. Тому просить визнати спірне право власності саме за громадською організацією"Всеукраїнської спілки автомобілістів"  м.  Київ.

Відповідач  письмовий відзив на позов не подав, свого представника в судове засідання не направив, причин неявки не повідомив, а тому суд розглядає справу в порядку ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, за наявними у справі матеріалами.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

Відповідно до Рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради № 249 від 09.02.1995 року Хмельницькій обласній організації Всеукраїнської спілки автомобілістів України за актом прийому-передачі від 22.03.1995 року, затвердженим  Головою Хмельницької міської Ради народних депутатів, було безкоштовно передано у власність автомобільну стоянку по вулиці Котовського (нині Проскурівського підпілля), 112-А. Як випливає з Акту, на момент передачі  автостоянка було введено в експлуатацію, мала металеву огорожу, благоустроєну асфальтову територію площею 6805 кв.м., прожекторну лінію освітлення, приміщення для працівників стоянки та ремонту автомобілів. 26.03.2003 року Хмельницьким МБТІ було проведено інвентаризацію приміщень для працівників стоянки та ремонту автомобілів, матеріали якої додаються. Таким чином автостоянка передавалась та використовується як  цілісний майновий комплекс –господарський об'єкт із закінченим циклом надання послуг з відповідального збереження автотранспортних засобів.

      Земельною ділянкою, за адресою: м. Хмельницький, вул. Проскурівського підпілля, 112а, на якій розташовано згадану автостоянку,  Хмельницька обласна організація Всеукраїнської спілки автомобілістів України користувалась на підставі договору оренди від 17.06.2003 року, укладеного між Хмельницькою обласною організацією Всеукраїнської спілки автомобілістів України та Хмельницькою міською Радою.

      14.01.2008 року, вих. № 5, Хмельницька обласна організація Всеукраїнської спілки автомобілістів звернулась в Хмельницьке бюро технічної інвентаризації з клопотанням про реєстрацію права власності на автостоянку по вул. Проскурівського підпілля,112-А загальною площею 6805 кв.м., однак з посиланням на відсутність даних щодо введення даного об'єкту в експлуатацію, Хмельницьким МБТІ позивачу було відмовлено в реєстрації права власності.

     Згідно ст. 4  ЦК УРСР та ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки  виникають  із  дій  осіб,  що передбачені актами цивільного законодавства,  а також із дій осіб, що  не  передбачені  цими  актами,  але  за  аналогією, в силу загальних начал і змісту  цивільного законодавства  породжують цивільні права та обов'язки.  Підставами   виникнення   цивільних  прав  та  обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

В силу ст. 128 ЦК УРСР право власності  у набувача  за договором  виникає з моменту передачі  речі, якщо інше не передбачено законом або договором.

Згідно ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема  із  правочинів.  Право  власності  вважається  набутим

правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлено судом.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" відповідна державна реєстрація - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.

Пунктом 5 розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" визначено, що  до створення єдиної системи органів реєстрації прав, а також до формування Державного реєстру прав у складі державного земельного кадастру реєстрація об'єктів нерухомості проводиться комунальними підприємствами бюро технічної інвентаризації.

 Відповідно до п.п. 7.3, .4. Статуту  Всеукраїнської спілки автомобілістів  власником майна є спілка в цілому. Кримська республіканська, обласні, Київська та Севастопольська міські організації, створені Спілкою госпрозрахункові установи, навчальні заклади та підприємства використовують майно Спілки на правах оперативного управління. Від імені Спілки розпорядження та управління майном здійснює президія Центральної ради.  Пункти 6.2 -6.4.  Статуту Хмельницької обласної організації Всеукраїнської спілки автомобілістів також містять положення про те, що Обласна організація Спілки використовує майно Спілки на правах саме оперативного управління. Відповідно до п. 7.14 Статуту Всеукраїнської спілки автомобілістів та п. 6.12 Статуту Хмельницької обласної організації Всеукраїнської спілки автомобілістів на обласні організації Спілки також покладено й обов'язок ведення оперативного та бухгалтерського обліку, статистичної звітності, внесення до бюджетів платежів відповідно до вимог чинного законодавства.  Враховуючи наведені положення статутних документів Спілки та Хмельницької обласної організації Спілки автомобілістів майновий комплекс автомобільної автостоянки, що знаходиться  в  м. Нетішині  по вул. Михайлова, 1-а, не може належати Хмельницькій обласній організації на праві власності, а використовується нею на праві оперативного управління.

Згідно ст. 137 Господарського кодексу України правом  оперативного управління визнається речове право суб'єкта господарювання, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом) для здійснення некомерційної господарської діяльності, у межах, встановлених цим Кодексом та іншими законами, а також власником майна (уповноваженим ним органом).

Право оперативного управління захищається законом відповідно до положень, встановлених для захисту права власності.

Відповідно до ст.16 Цивільного кодексу України та ст.ст.1,2 Господарського процесуального кодексу України, особа звертається до суду за захистом порушеного права або охоронюваного законом інтересу. Одним же зі способів захисту  цивільного права в силу ст. 16 Цивільного кодексу України є  визнання права.

Статтею 392 Цивільного кодексу України також  встановлено, що  власник майна може  пред'явити  позов  про  визнання  його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Виходячи з викладеного суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог як первісного позивача так і третьої особи, а тому необхідність задоволення позовів.

При цьому судом відмічається те, що державній реєстрації в існуючому реєстрі прав власності на нерухоме майно підлягає реєстрації право власності лише на будівлі. В даному випадку це стосується лише приміщення для працівників стоянки та ремонту автомобілів.

Судові витрати покладаються на позивача.

            Керуючись ст.ст.  44, 49, 82 ,84   Господарського процесуального кодексу України, суд -

                                                             

в и р і ш и в:

 Визнати за Хмельницькою обласною організацією Всеукраїнської спілки автомобілістів   м. Хмельницький, пров. Подільський, 4   право оперативного управління на цілісний майновий комплекс автомобільної стоянки, що знаходиться в м. Хмельницький, вул. Проскурівського Підпілля,  112-А, яка включає: - благоустроєну асфальтну територію площею 6805 кв.м.; металеву огорожу;   прожекторну лінію освітлення; приміщення для працівників стоянки та ремонту автомобілів загальною площею 81,1  кв.м. основною площею      70,0  кв.м.

 Визнати за Громадською організацією "Всеукраїнської спілки автомобілістів"  м.  Київ, вул.. Дегтярівська, 8-а право власності на цілісний майновий комплекс автомобільної стоянки, що знаходиться в м. Хмельницький, вул. Проскурівського Підпілля,  112-А, яка включає: - благоустроєну асфальтну територію площею 6805 кв.м.; металеву огорожу;   прожекторну лінію освітлення; приміщення для працівників стоянки та ремонту автомобілів. загальною площею 81,1  кв.м.  основною площею      70,0  кв.м.

                              Суддя                                                                      

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення27.08.2008
Оприлюднено11.09.2008
Номер документу1990030
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/4436

Рішення від 27.08.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю.В.

Рішення від 16.01.2007

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні