Постанова
від 04.10.2011 по справі 5023/7390/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банк рутом

"04" жовтня 2011 р. Справ а № 5023/7390/11

вх. № 7390/11

Суддя господарського суд у Кононова О.В.

при секретарі судового за сідання Дородіна І.А.

За участю

голова ліквідаційної комі сії боржника - Гузь О.П., паспор т НОМЕР_1

Розглянувши справу за зая вою

ВАТ "Барвінківське АТП № 16338", м. Барвінкове

до ВАТ "Барвінківське АТП № 16338", м. Барвінкове

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційної комісії відкритого акціонер ного товариства „Барвінківс ьке автотранспортне підприє мство 16338" звернувся до господа рського суду з заявою про пор ушення у відношенні боржника справи про банкрутство і виз нання боржника банкрутом на тій підставі, що зборами акці онерів ВАТ "Барвінківське АТ П № 16338" 04.04.2011року було прийняте рі шення про ліквідацію, створе но ліквідаційну комісію та о брано голову ліквідаційної к омісії. Під час проведення лі квідаційної процедури лікві даційною комісією було здійс нено необхідні заходи щодо л іквідації боржника та встано влено, що вартості майна борж ника недостатньо для задовол ення вимог кредиторів, у зв' язку з чим 16.08.2011 р. ліквідаційно ю комісією ВАТ "Барвінківськ е АТП № 16338" було прийнято рішен ня про звернення до господар ського суду з заявою про визн ання боржника банкрутом.

Ухвалою суду від 05.09.2011 р. поруш ено провадження справи про б анкрутство ВАТ "Барвінківськ е АТП № 16338" та призначено її ро згляд в судовому засіданні н а 19.09.2011 р. на 14:50 год.

В судовому засіданні голов а ліквідаційної комісії підт римав заяву про визнання бор жника банкрутом та пояснив, щ о боржник фактично припинив фінансово-господарську та ст атутну діяльність, а активи д ля задоволення вимог кредито рів у боржника в повному обся зі відсутні.

Розглянувши надану суду за яву і додані до заяви докумен ти, матеріали справи, вислуха вши пояснення представника л іквідатора, суд встановив, що на час відкриття ліквідацій ної процедури боржник фактич но припинив свою господарськ у діяльність. Також, судом вст ановлено, загальними зборами акціонерів ВАТ "Барвінківсь ке АТП № 16338" 04 квітня 2011 року було прийняте рішення про ліквід ацію та про призначення лікв ідаційної комісії у складі г олови ліквідаційної комісії Гузь О.П. та члена комісії гол ови правління ВАТ "Барвінків ське АТП № 16338" Щербакова М.О.

Державному реєстратору бу ло направлено копія даного р ішення, про що ним було 11.04.2011 р. вн есено запис до ЄДР. Підтвердж енням даного запису свідчить одержаний витяг з єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб, виданий державним реєстратором Барв інківської районної державн ої адміністрації Харківсько ї області 30.08.2011 року.

Згідно витягу з ЄДРПОУ під н омером запису 1 записано що юр идична особа знаходиться в с тані припинення підприємниц ької діяльності, вказано дат у реєстрації рішення засновн иків про припинення юридично ї особи - 11.04.2011р., відомості про ко місію з припинення - Гузь О.П. (г олова комісії), Щербаков М.О.

Як свідчать матеріали спра ви, в районну газету „Вісті Ба рвінківщини" від 15 квітня 2011 ро ку було дано відповідне пові домлення про ліквідацію та п ро прийом претензій протягом 2-х місяців. Головою ліквідком ісії всім кредиторам 30.05.2011р.нап равлені листи з повідомлення м про розпочату процедуру лі квідації.

В зв'язку із поданою заявою АТП до Ізюмської державної п одаткової інспекції щодо над ання довідки про відсутність заборгованості та зняття з о бліку як платника податків, н ею була проведена позапланов а виїзна документальна перев ірка з питань дотримання под аткового та іншого законодав ства. В результаті перевірки ОДПІ було проведено донарах ування, про що свідчать надіс лані Ізюмською ОДПІ податков і повідомлення-рішення №0000132320 т а №0000122320 від 27 липня 2011р.

Крім того, було проведено пе ревірку Управлінням Пенсійн ого фонду у Барвінківському районі, яким донараховано вн есків на суму 60039,70 грн.

Ліквідаційна комісія дані суми боргу визнала в повному обсязі, про що було повідомле но кредиторів та дані суми вк лючені до проміжного ліквіда ційного балансу. Інших заяв в ід кредиторів в установлений законом термін не надійшли.

Ліквідаційною комісією бу ла проведена інвентаризація майна, заказана та виготовле на експертна оцінка ліквідно го майна.

Станом на 01 серпня 2011 р. було с кладено проміжний ліквідаці йний баланс Барвінківське А ТП-16338, який затверджений на збо рах акціонерів 10.08.2011 року.

Ліквідаційною комісією пр оведено списання прострочен ої дебіторської заборговано сті, непридатної для реаліза ції асфальтної площадки.

На момент подачі заяви до го сподарського суду Харківськ ої області працівники відсу тні, останні були звільнені в зв'язку із ліквідацією підпр иємства 15.06.2011р.

Під час проведення ліквіда ційної процедури відповідно до вимог ЦК України та ГК Укра їни було встановлено, що борж ник має визнану загальну кре диторську заборгованість в р озмірі 62704,74 грн., при цьому актив и, які можуть бути направлені на погашення кредиторської заборгованості, у боржника в ідсутні, про що суду надані ві дповідні докази. За даними пр оміжного балансу станом на 01.0 8.2011року, боржник має неліквідн ий баланс, актив балансу стан овить 54,4 тис.грн., пасив балансу становить 226,00 тис.грн., загальн а кредиторська заборгованіс ть складає 62704,74 тис.грн.

Враховуючи викладене суд в важає, що ВАТ "Барвінківське АТП № 16338" виконало вимоги цивіл ьного та господарського зако нодавства, провело інвентари зацію наявного майна в поряд ку ст. 60 ГК України, здійснило п ублікацію повідомлення про п рипинення юридичної особи дл я виявлення кредиторів в пор ядку ст. 105 ЦК та склало проміжн ий ліквідаційний баланс та в иявило, що вартості майна бор жника недостатньо для задово лення вимог кредиторів.

Відповідно до п.1 ст.51 Закону, якщо вартості майна боржник а - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквід ацію, недостатньо для задово лення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення заз начених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов ' язані звернутись в господа рський суд з заявою про поруш ення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 7 Закону боржник зобов'язаний зверну тися в місячний строк до госп одарського суду з заявою про порушення справи про банкру тство у разі виникнення обст авин, коли задоволення вимог одного або кількох кредитор ів приведе до неможливості в иконання грошових зобов'язан ь боржника в повному обсязі п еред іншими кредиторами, або орган боржника, уповноважен ий відповідно до установчих документів або законодавств а прийняти рішення про лікві дацію боржника, прийняв ріше ння про звернення в господар ський суд з заявою боржника п ро порушення справи про банк рутство, або коли при ліквіда ції боржника не у зв'язку з про цедурою банкрутства встанов лено неможливість боржника з адовольнити вимоги кредитор ів у повному обсязі.

Зазначені обставини виявл ено ліквідаційною комісією в ході проведення ліквідаційн ої процедури, що зобов' язує її звернутися до господарсь кого суду з заявою про поруше ння провадження у справі про банкрутство.

Статтею 105 ЦК України встано влені обов'язки особи, що прий няла рішення про припинення юридичної особи, зокрема, ком ісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих з асобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юри дичної особи, що припиняєтьс я, повідомлення про припинен ня юридичної особи та про пор ядок і строк заявлення креди торами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації пов ідомлення про припинення юри дичної особи. Комісія вживає усіх можливих заходів щодо в иявлення кредиторів, а також письмово повідомляє їх про припинення юридичної особи .

Згідно з ч. 1 ст. 110 ЦК України ю ридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасн иків або органу юридичної ос оби, уповноваженого на це уст ановчими документами, в тому числі у зв'язку із закінчення м строку, на який було створен о юридичну особу, досягнення м мети, для якої її створено, а також в інших випадках, перед бачених установчими докумен тами.

Відповідно до ч. З ст. 110 ЦК Укр аїни, якщо вартість майна юри дичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредит орів, юридична особа ліквіду ється в порядку, встановлено му законом про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання банкрутом.

Частиною 1 ст. 111 ЦК України пе редбачено, що ліквідаційна к омісія після закінчення стро ку для пред'явлення вимог кре диторами складає проміжний л іквідаційний баланс, який мі стить відомості про склад ма йна юридичної особи, що лікві дується, перелік пред'явлени х кредиторами вимог, а також п ро результати їх розгляду. Пр оміжний ліквідаційний балан с затверджується учасниками юридичної особи або органом , який прийняв рішення про лік відацію юридичної особи.

Зі змісту ч. 5 ст. 60 ГК України, яка регулює загальний порядо к ліквідації суб'єкта господ арювання, вбачається, що лікв ідаційна комісія оцінює наяв не майно суб'єкта господарюв ання, який ліквідується, і роз раховується з кредиторами, с кладає ліквідаційний баланс та подає його власнику або ор гану, який призначив ліквіда ційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного б алансу повинні бути перевіре ні у встановленому законодав ством порядку з обов'язковою перевіркою органом державно ї податкової служби, у якому п еребуває на обліку суб'єкт го сподарювання.

Отже, враховуючи вищезазна чені вимоги закону, необхідн ими передумовами для звернен ня із заявою про порушення пр овадження у справі про банкр утство боржника у порядку ст атті 51 Закону України "Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом" є: оцінка вартості н аявного майна боржника, публ ікація оголошення згідно з в имогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обся гу кредиторської заборгован ості, повідомлення органу де ржавної податкової служби пр о ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквід аційного балансу.

Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише п ісля закінчення строку, пере дбаченого ст. 105 ЦК України.

Як свідчать матеріали спра ви, ліквідаційною комісією (л іквідатором) повністю дотрим ано вказаного порядку.

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, що сума кредиторської заборгованос ті перевищує вартість активі в боржника, підприємство не в еде підприємницької діяльно сті, що робить неможливим пог ашення заборгованості перед кредиторами, боржник є дійсн о неплатоспроможним, що свід чить про скрутний фінансовий стан боржника і неможливіст ь відновлення виробництва, с уд вважає необхідним визнати боржника банкрутом та призн ачити ліквідатором боржника голову ліквідаційної комісі ї Гузь О.П.

Керуючись ст. 7, 22, 51 Закону Укр аїни «Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом», ст. 86 ГП К України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Визнати Відкрите акці онерне товариство "Барвінків ське автотранспортне підпри ємство 16338» (код 03115270), зареєстров ане Барвінківською районною державною адміністрацією Ха рківської області 22.11.1995 р. за ад ресою: 64703, Харківська область, Барвінківський район, м. Барв інкове, вул. Свердлова, б. 20 банк рутом та відкрити ліквідацій ну процедуру.

З дня прийняття зазначеної постанови:

- підприємницька діяльніст ь банкрута припиняється, стр ок виконання всіх грошових з обов'язань, та зобов'язань щод о сплати податків і обов'язко вих платежів вважається таки м, що настав, припиняється нар ахування неустойки, проценті в та інших економічних санкц ій по всіх видах заборговано сті, вимоги за зобов'язаннями банкрута, що виникли під час п роведення процедур банкрутс тва, пред'являються в межах лі квідаційної процедури. Керів ник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутств ом підприємства, про що робит ься запис у його трудовій кни жці. Припиняються повноважен ня органів управління банкру та і повноваження власників майна;

- скасувати усі арешти, накл адені на майно боржника (в том у числі - податкову заставу ) і інші обмеження щодо розпор ядження майном боржника.

Накладання нових арештів а бо інших обмежень щодо розпо рядження майном банкрута не допускається.

Призначити ліквідатором В ідкритого акціонерного това риства "Барвінківське автотр анспортне підприємство 16338» Г узь Олену Пантеліївну (адрес а проживання: АДРЕСА_1, пас порт НОМЕР_1, виданий Лозі вським МРВ УМВС України в Хар ківській області 17.10.2011 р., ідент ифікаційний код НОМЕР_2).

Зобов'язати ліквідатора ві дповідно до п. п.3, 5 ст. 23 Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом" в п'ят иденний строк, опублікувати відомості в офіційних друков аних органах про визнання бо ржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, за крити всі рахунки банкрута в установах банку і відкрити а бо переоформити один основни й рахунок для проведення роз рахунків з кредиторами, вико нати інші дії передбачені ст . ст. 25 - 34 Закону України "Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом" і надавати суду щом ісячно звіти про хід ліквіда ційної процедури, про фінанс ове становище і майно боржни ка на день відкриття ліквіда ційної процедури, використан ня коштів боржника.

Зобов'язати ліквідатора в с трок до 04.10.2012 р. виконати ліквід аційну процедуру, надати суд у обґрунтований звіт про вик онану роботу, всі докази, що св ідчать про виконання ліквіда ційної процедури, у тому числ і акти інвентаризації майна, акти оцінки майна, звіт про ви плачені кредиторам кошти, до говори купівлі-продажу майна банкрута, довідки установ ба нку про закриття рахунків ба нкрута, копії повідомлень ор гану державної податкової сл ужби, Пенсійному фонду і цент ру зайнятості про закінчення ліквідаційної процедури, до відку архіву про прийняття д окументів, які підлягають до вгостроковому зберіганню, до відку органів внутрішніх спр ав про прийняття печаток і шт ампів банкрута, оригінали ус тановчих документів і свідоц тва про державну реєстрацію, ліквідаційний баланс, доказ и, що свідчать про стягнення д ебіторської заборгованості , довідку банку про рух грошов их коштів по поточному рахун ку за весь час роботи ліквіда ційної комісії, баланси підп риємства за весь час роботи, п ротоколи засідань комітету к редиторів і протоколи загаль них зборів кредиторів, затве рджений комітетом кредиторі в звіт про оплату послуг, відш кодування витрат ліквідатор а, інші документи, що свідчать про виконану ліквідатором р оботи по ліквідації банкрута .

Постанову направити лікві датору, боржнику, кредиторам , Управлінню з питань банкрут ства у Харківській області, В ДВС головного управління юст иції у Харківській області, д ержавному реєстратору.

Суддя Кононова О.В.

< Текст >

Дата ухвалення рішення04.10.2011
Оприлюднено21.12.2011
Номер документу19901548
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/7390/11

Ухвала від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 25.10.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 27.08.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 29.11.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні