Постанова
від 04.08.2008 по справі 26/101-08
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

26/101-08

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.08.2008                                                                                   Справа № 26/101-08  

 Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Павловського П.П.,

суддів: Чус О.В. ( доповідач),  Швець В.В.

При секретарі судового засідання : Прудниковій Г.В.

Представники сторін:       

від позивача:  Самойленко Т.В. преставник, довіреність №112  від 14.04.08;

від відповідача:  Бірюк Л.В. представник, довіреність №4/11-556  від 28.12.07;

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали апеляційної скарги Дніпропетровської міської ради, м.Дніпропетровськ на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 15.05.2008 р.  у справі № 26/101-08

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "Євро Девелопмент" м. Дніпропетровьк

до відповідача: Дніпропетровська міська рада м. Дніпропетровськ

про зобов`язання відповідача виконати рішення міської ради

В С Т А Н О В И В:

В квітні 2008р. ТОВ "Євро Девелопмент", м. Дніпропетровськ звернулось в господарський суд Дніпропетровської області з позовною заявою до Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ про спонукання укласти договір оренди.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 15.05.08р.(суддя - Камша Н.М.) - позовні вимоги задоволені частково.

При винесені оскаржуваного рішення господарський суд виходив з того що у зв'язку з тим що земельне управляння Дніпропетровська міська рада не підготувало проект договору оренди земельної ділянки у тримісячний строк, суд першої інстанції задовольнив позовні вимоги в частині зобов'язання Дніпропетровську міську раду виконати рішення Дніпропетровської міської ради від 26.12.07р. за №135/26 “Про передачу ТОВ “Євро Девелопмент” земельної ділянки площею 0,6572 га кадастровий номер (1210100000:080:0183) за адресою: бульвар Слави в районі буд.. №2 (Жовтневий район) в оренду для проектування та будівництва торгівельного комплексу” шляхом укладення з ТОВ “Євро Девелопмент” договору оренди земельної ділянки, тому що вважає дії Дніпропетровської міської ради, такими, які порушують право позивача на оренду земельної ділянки.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції Дніпропетровська міська рада, м. Дніпропетровськ   звернулась до Дніпропетровського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій зазначає що рішення господарського суду Дніпропетровської області від 15.05.08р. винесено з порушенням норм матеріального права. Просить суд скасувати рішення суду першої інстанції, в частині задоволення позовних вимог ТОВ "Євро Девелопмент", та винести постанову по даній справі, якою відмовити в задоволенні позивних в повному обсязі.

Представник ТОВ "Євро Девелопмент", м. Дніпропетровськ надав до Дніпропетровського апеляційного господарського суду відзив на апеляційну скаргу, в якому просить залишити рішення Дніпропетровського господарського суду без змін, а апеляційну скаргу Дніпропетровської міської ради, м.Дніпропетровськ без задоволення.

Колегія суддів Дніпропетровського апеляційного господарського суду дослідивши матеріали справи, вивчивши апеляційну скаргу, доповідь судді-доповідача, пояснення представників сторін вважає що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав:

Як вбачається з матеріалів справи 26 грудня 2007року Дніпропетровською міською радою було прийнято рішення № 135/26 “Про передачу ТОВ “Євро Девелопмент” земельної ділянки площею 0,6572 га кадастровий номер (1210100000:080:0183) за адресою: бульвар Слави в районі буд.. №2 (Жовтневий район) в оренду для проектування та будівництва торгівельного комплексу , шляхом укладення з ТОВ “Євро Девелопмент” договору оренди земельної ділянки .

Згідно п. 1  даного рішення ТОВ "Євро Девелопмент" передано в оренду земельну ділянку площею 0,6572 га строком на 3 роки для проектування та будівництва торгівельного комплексу за адресою: Бульвар Слави в районі буд.. 2 (Жовтневий район).

Згідно п 4.4 рішення ТОВ "Євро Девелопмент" було зобов'язано у тримісячний строк з моменту прийняття цього рішення укласти  з відповідачем договір оренди у встановленому законодавством порядку.

18.02.08р. листом № 18/1 позивач звернувся до відповідача з пропозицією укласти договір оренди.

Листом № 7/7-217 від 12.03.08р. земельне управляння Дніпропетровської міської ради повідомило відповідача про неможливість підготовки проекту договору оренди земельної ділянки, у зв'язку із змінами, які було внесено до ст.. 124 Земельного кодексу України “ Про державний бюджет на 2008 рік”, від 28.12.07 набуття права оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється виключно на аукціонах”,(який набрав чинності 01.01.08р.), тобто з 01.01.08р. зазначеними змінами було фактично змінено порядок укладення договорів оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, а саме –укладенню такого договору оренди повинно передувати набуття відповідного права оренди на аукціоні.

З огляду на вищевикладене, позивач вважає, що посилання відповідача на неможливість розгляду документів з відведення позивачу спірної земельної ділянки у зв'язку  із внесенням змін до Земельного кодексу  України та Закону України “Про оренду землі” є необґрунтованими та такими, що порушують його права на оренду земельної ділянки, оскільки вважає що право на оренду земельної ділянки площею 0,6572 га для проектування та будівництва торгівельного комплексу за адресою: Бульвар Слави в районі буд.. 2 (Жовтневий район) у нього виникло до 01.01.08р.

У зв'язку з тим що земельне управляння Дніпропетровської міської ради не підготувало проект договору оренди земельної ділянки у тримісячний строк, суд першої інстанції задовольнив позовні вимоги в частині зобов'язання Дніпропетровську міську раду виконати рішення Дніпропетровської міської ради від 26.12.07р. за №135/26 “Про передачу ТОВ “Євро Девелопмент” земельної ділянки площею 0,6572 га кадастровий номер (1210100000:080:0183) за адресою: бульвар Слави в районі буд.. №2 (Жовтневий район) в оренду для проектування та будівництва торгівельного комплексу” шляхом укладення з ТОВ “Євро Девелопмент” договору оренди земельної ділянки.

Однак, з такими висновками суду першої інстанції погодитися не можна, з огляду на наступне.

Відповідно ст. 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи  (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють  підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі –підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право звертатися державні та інші органи, громадяни, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Статтею 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що господарським судам підсудні справи у спорах, що виникають при укладенні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 17 КАС України, на спори юридичних осіб із суб'єктами владних повноважень    щодо оскарження його бездіяльності відноситься до компетенції адміністративних судів.

Виходячи з положень пунктів 1, 7, 9 ст. 3 Кодексу адміністративного судочинства України публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є суб'єкт владних повноважень - орган державної  влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, є справою адміністративної юрисдикції (адміністративною справою).

Таким чином, у контексті зазначених норм Кодексу, справою адміністративної юрисдикції, яку може бути передано на вирішення адміністративного суду, є спір, що виник між суб'єктами суспільних відносин стосовно їх прав і обов'язків у правовідносинах, в яких хоча б один суб'єкт законодавчо уповноважений здійснювати управлінські чи контрольні функції щодо іншого (інших) суб'єктів, а ці суб'єкти, відповідно, зобов'язані виконувати вимоги та приписи такого суб'єкта владних повноважень.

Предметом позову в даній справі, який пред'явлено до Дніпропетровської міської ради, є по суті оскарження дій (бездіяльності) Дніпропетровської міської ради  щодо виконання рішення Дніпропетровської міської ради від 26.12.07р. за №135/26 “Про передачу ТОВ “Євро Девелопмент” земельної ділянки площею 0,6572 га кадастровий номер (1210100000:080:0183) за адресою: бульвар Слави в районі буд.. №2 (Жовтневий район) в оренду для проектування та будівництва торгівельного комплексу” шляхом укладення з ТОВ “Євро Девелопмент” договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до ст. 12 Земельного кодексу України до повноважень Дніпропетровської  міської ради належать повноваження щодо розпорядження землями територіальної громади міста, надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності, координація діяльності місцевих органів земельних ресурсів.

Відтак, суб'єктний склад та характер правовідносин свідчить про те, що дана справа є справою адміністративної юрисдикції.

Суд першої інстанції задовольняючи позовні вимоги в частині зобов'язання Дніпропетровську міську раду виконати рішення Дніпропетровської міської ради від 26.12.07р. за №135/26 “Про передачу ТОВ “Євро Девелопмент” земельної ділянки площею 0,6572 га кадастровий номер (1210100000:080:0183) за адресою: бульвар Слави в районі буд.. №2 (Жовтневий район) в оренду для проектування та будівництва торгівельного комплексу” шляхом укладення з ТОВ “Євро Девелопмент” договору оренди земельної ділянки, не надав належної правової оцінки суб'єктному складу та характеру спірних правовідносин, що виникли з приводу оскарження дій (бездіяльності) Дніпропетровської міської ради щодо виконання рішення  про надання земельної ділянки в оренду, розглянувши даний спір за правилами Господарського процесуального кодексу України без встановлення належної юрисдикції.

В порушення процесуальних вимог, суд першої інстанції розглянув дані позовні вимоги у даній справі, керуючись положеннями Господарського процесуального кодексу України. Розгляд справи у невірно обраній процесуальній судовій процедурі істотно впливає на обсяг прав і обов'язків учасників процесу на будь-яких його стадіях.

          Відповідно до п.1 ст.80 ГПК України господарський суд припиняє провадження по справі, якщо спір не підлягає вирішенню  в господарських судах України.

Враховуючи викладене, постановлене судове рішення в частині зобов'язання Дніпропетровську міську раду виконати рішення Дніпропетровської міської ради від 26.12.07р. за №135/26 “Про передачу ТОВ “Євро Девелопмент” земельної ділянки площею 0,6572 га кадастровий номер (1210100000:080:0183) за адресою: бульвар Слави в районі буд.. №2 (Жовтневий район) в оренду для проектування та будівництва торгівельного комплексу” шляхом укладення з ТОВ “Євро Девелопмент” договору оренди земельної ділянки підлягає скасуванню, а провадження у цій частині зобов'язання по справі - припиненню у зв'язку з тим, що спір не підлягає вирішенню в господарських судах України.

          Крім того, колегія суддів вважає, що в частині позовних вимог щодо зобов'язання Дніпропетровську міську раду вжити всіх заходів для нотаріального посвідчення та державної реєстрації договору оренди земельної ділянки площею 0,6572 га кадастровий номер (1210100000:080:0183) для проектування та будівництва торгівельного комплексу в м. Дніпропетровську за адресою: бульвар Слави в районі буд..№ 2, рішення господарського суду Дніпропетровської області від  15.05.08 року  у справі № 26/101-08 слід залишити без змін.

На підставі викладеного та керуючись п.1 ст.80, ст.ст. 101-105 Господарського процесуального кодексу,  суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Дніпропетровської міської ради м. Дніпропетровськ  –задовольнити частково.

Рішення господарського суду Дніпропетровської області від  15.05.08 р.  у справі № 26/101-08 в частині зобов'язання Дніпропетровську міську раду виконати рішення Дніпропетровської міської ради від 26.12.07р. за №135/26 “Про передачу ТОВ “Євро Девелопмент” земельної ділянки площею 0,6572 га кадастровий номер (1210100000:080:0183) за адресою: бульвар Слави в районі буд.. №2 (Жовтневий район) в оренду для проектування та будівництва торгівельного комплексу” шляхом укладення з ТОВ “Євро Девелопмент” договору оренди земельної ділянки -скасувати.

Провадження у справі в цій частині позовних вимог щодо  зобов'язання Дніпропетровську міську раду виконати рішення Дніпропетровської міської ради від 26.12.07р. за №135/26 “Про передачу ТОВ “Євро Девелопмент” земельної ділянки площею 0,6572 га кадастровий номер (1210100000:080:0183) за адресою: бульвар Слави в районі буд.. №2 (Жовтневий район) в оренду для проектування та будівництва торгівельного комплексу” шляхом укладення з ТОВ “Євро Девелопмент” договору оренди земельної ділянки - припинити.

В іншій частині рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Постанова може бути оскаржена  у місячний  строк  в касаційному порядку до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя                                                             П.П. Павловський  

Суддя                                                                                О.В. Чус

Суддя                                                                                В.В. Швець

 

Дата ухвалення рішення04.08.2008
Оприлюднено11.09.2008
Номер документу1990803
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —26/101-08

Рішення від 23.10.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

Постанова від 16.10.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

Ухвала від 02.10.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

Постанова від 04.08.2008

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні