Рішення
від 08.12.2011 по справі 30/409
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 30/409 08.12.11

За позовом Дитячої полі клініки № 1 Дарницького район у м. Києва

До Приватно го вищого навчального заклад у «Київський медичний універ ситет Української асоціації народної медицини»

Про виселенн я

Суддя Ващенко Т.М.

Представники сторін:

Від позивача ОСОБА_1 . - представник за довіреніс тю № б/н від 06.12.11.

Від відповідача не з' явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарсько го суду міста Києва передано позовні вимоги Дитячої полі клініки № 1 Дарницького район у м. Києва до Приватного вищог о навчального закладу «Київс ький медичний університет Ук раїнської асоціації народно ї медицини»про виселення від повідача з нежилого приміщен ня по вулиці Тростянецька, 8-Д в м. Києві, загальною площею 168,0 0 кв. м.

Спір між сторонами виник в з в' язку з тим, що відповідач к ористується зазначеним вище приміщенням без будь-яких на лежних на те правових підста в, після закінчення строку До говору оренди.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 24.11.11. порушен о провадження у справі № 30/409, ро згляд справи було призначено на 08.12.11. о 15-50.

Представник позивача в суд овому засіданні 08.12.11. підтрима в свої позовні вимоги та прос ить суд позов задовольнити п овністю.

Представник відповідача в судове засідання 08.12.11. не з' яв ився, вимоги ухвали Господар ського суду міста Києва від 24. 11.11. про порушення провадження у справі № 30/409 не виконав, ал е через канцелярію Господарс ького суду міста Києва відпо відачем подано клопотання пр о відкладення розгляду справ и № 30/409, в зв' язку з перебуванн ям представника Приватного в ищого навчального закладу «К иївський медичний університ ет Української асоціації нар одної медицини»у відпустці.

Розглянувши зазначене кло потання відповідача про відк ладення розгляду справи № 30/409, суд дійшов до висновку про ві дсутність підстав для його з адоволення, оскільки відпові дач, як юридична особа, не позб авлений можливості направит и у судове засідання іншого п редставника, видавши йому ві дповідну довіреність.

За таких обставин, клопота ння відповідача про відкладе ння розгляду справи задоволе нню не підлягає.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України справа розглядаєт ься за наявними в ній матеріа лами

За результатами досліджен ня доказів, наявних в матеріа лах справи, суд у нарадчій кім наті, у відповідності до ст. ст . 82-85 Господарського процесуал ьного кодексу України, ухвал ив рішення по справі № 30/409.

Розглянувши подані мате ріали справи та заслухавши п ояснення представника позив ача, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

17.08.07. між Дитячою поліклі нікою № 1 Дарницького району м . Києва (Орендодавець) та Прива тним вищим навчальним заклад ом «Київський медичний уніве рситет Української асоціаці ї народної медицини»(Орендар ) укладено Договір про переда чу майна комунальної власнос ті територіальної громади мі ста Києва, яке передається в о ренду (далі - Договір), відпов ідно до умов якого (п. 1.1) Орендо давець на підставі рішення К иївради від 21.12.06. № 526/583-1 передає, а Орендар приймає в оренду об' єкт оренди за адресою: м. Київ, вул. Тростянецька, 8-Д.

Згідно п. 2.1 Договору визначе но, що об' єктом оренди є нежи ле приміщення загальною площ ею 168 кв. м.

На виконання умов Договору , 17.08.07. між сторонами було підпис ано акт прийому-передачі неж итлового приміщення.

У відповідності до п. 9.1 Догов ору сторонами погоджено, що ц ей Договір вступає в силу з мо менту підписання його сторон ами і діє з 17.08.07. по 16.08.08.

Пунктом 9.3 Договору передба чено, що після закінчення стр оку дії даного Договору, його дія може бути продовжена на п ідставі рішення Київради.

Згідно п. 9.5 Договору, встанов лено, що Договір припиняєтьс я в разі закінчення строку, на який його було укладено.

Обґрунтовуючи свої позовн і вимоги позивач вказує на те , що відповідач користується спірним майном без будь-яких правових підстав, після закі нчення терміну дії Договору оренди.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу Укра їни доказами у справі є будь-я кі фактичні дані, на підставі яких господарський суд у виз наченому законом порядку вст ановлює наявність чи відсутн ість обставин, на яких ґрунту ються вимоги і заперечення с торін, а також інші обставини , які мають значення для прави льного вирішення господарсь кого спору.

Відповідно до ст. 3 Закону Ук раїни “Про оренду державного та комунального майна”, відн осини щодо оренди майна, що пе ребуває у комунальній власно сті регулюються договором ор енди, цим Законом та іншими но рмативно-правовими актами.

Згідно з ст. 17 Закону України “Про оренду державного та ко мунального майна”, термін ді ї договору оренди визначаєть ся за погодженням сторін. У ра зі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди п ротягом одного місяця після закінчення терміну дії догов ору він вважається продовжен им на той самий термін і на тих самих умовах, які були передб ачені договором. Після закін чення терміну договору оренд и орендар, який належним чино м виконував свої обов' язки, має переважне право, за інших рівних умов, на продовження д оговору оренди на новий терм ін.

Згідно до ст. 759 Цивільного ко дексу України, за договором н айму наймодавець передає або зобов' язується передати на ймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до ч. 1 ст. 763 Цивіль ного кодексу України, догові р найму укладається на строк , встановлений договором.

Як вбачається з матеріалів справи, Договір оренди було у кладено терміном до 16.08.08.

Відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону України “Про оренду державн ого та комунального майна”, д оговір оренди припиняється в разі закінчення строку, на як ий його було укладено.

Відповідно до ст. ст. 764, 785 Циві льного кодексу України перед бачено, що якщо наймач продов жує користуватись майном піс ля закінчення строку договор у найму, то, за відсутності зап еречень наймодавця протягом одного місяця, договір вважа ється поновленим на строк, як ий був раніше встановлений д оговором.

У разі припинення договору найму наймач зобов' язаний негайно повернути наймачеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням норм ального зносу, або у стані, яки й було обумовлено в договорі .

З вказаних правових норм вб ачається, що після закінченн я строку дії договору оренди , в разі наявності заперечень з боку орендодавця щодо пода льшого користування орендар ем приміщенням протягом міся ця після закінчення строку д ії договору, такий договір ор енди припиняється, а орендар зобов' язаний звільнити оре ндоване приміщення та переда ти його орендарю.

Як вбачається з матеріалів справи, Орендодавець своїм л истом від 03.08.11. повідомив позив ача про те, що в зв' язку з зак інченням терміну дії Договор у оренди, необхідно до 16.08.11. звіл ьнити нежиле приміщення зага льною площею 168,00 кв. м, яке розта шоване на першому поверсі по ліклініки.

Але як встановлено судом, в зазначений строк Приватний в ищий навчальний заклад «Київ ський медичний університет У країнської асоціації народн ої медицини»приміщення не зв ільнив.

Відповідач своїм листом № 02 /558 від 11.08.11. у відповідь на вказан ий вище лист позивача, повідо мив Дитячу поліклініку № 1 Дар ницького району м. Києва про т е, що питання продовження тер міном на два роки Договору ор енди майна загальною площею 168, 0 кв. м в Дитячій поліклініці № 1 Дарницького району позити вно вирішено на засіданні Ко місії по розгляду питань вик ористання майна лікувально-п рофілактичних закладів кому нальної власності міста Києв а, що підтверджено протоколо м № 1 від 15.11.10.

Для подальшого погодження орендних відносин усі необх ідні документи (у тому числі і лист від 15.12.10. № 1090 Дитячої полік лініки № 1 Дарницького району ) були надані Головному управ лінню комунальної власності 28.12.10., оскільки остаточне рішен ня приймає виконавчий орган Київської міської ради (Київ ської міської державної адмі ністрації). Згідно рішення Ки ївської міської ради № 402/5789 від 14.07.11,. договори оренди майна тер иторіальної громади міста Ки єва та майна, що перебувало у в ласності територіальних гро мад районів у місті Києві, тер міни дії яких закінчились, вв ажаються продовженими до 31.03.12. за наявності відповідних ум ов.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Київської м іської ради від 14.07.11. № 402/5789 «Про д еякі питання оренди майна те риторіальної громади міста К иєва»було вирішено вважати п родовженими до 31.03.12. договори о ренди територіальної громад и міста Києва та майна, що пере бувало у власності територіа льних громад районів у місті Києві, терміни дії яких закін чились, за умов:

- відсутності заяви однієї і з сторін про припинення орен ди майна протягом одного міс яця після закінчення строку дії договору;

- фактичного користування м айном на дату набрання чинно сті цим рішенням;

- відсутності у користувача (орендаря) заборгованості за фактичне користування майно м та належного виконання інш их умов договору оренди.

Згідно п. 2 вказаного вище рі шення, Головному управлінню комунальної власності м. Киє ва виконавчого органу Київсь кої міської ради (Київської м іської державної адміністра ції) із залученням районних в місті Києві державних адмін істрацій та суб'єктів господ арювання, за якими майно закр іплене на праві господарсько го відання або оперативного управління, здійснити органі заційно-правові заходи з мет ою виконання цього рішення, а саме:

- до 15.09.11. скласти реєстр догов орів, зазначених у пункті 1 цьо го рішення;

- до 25.11.11. здійснити аналіз нал ежного виконання таких догов орів, отримати інформацію пр о орендні платежі та фактичн е користування майном;

- до 20.01.12. в установленому поря дку внести проект рішення Ки ївської міської ради щодо пе редачі "в оренду приміщень, ді я договорів оренди яких закі нчилася;

- до 20.02.12. в установленому поря дку внести проект рішення Ки ївської міської ради щодо пр одовження договорів оренди, зазначених у пункті 1 цього рі шення.

Враховуючи вищевикладене, суд не приймає до уваги рішен ня Київської міської ради ві д 14.07.11. № 402/5789, з огляду на те, що до в казаного рішення Київською м іською радою не було прийнят о додатку (реєстру)до вказано го вище рішення, відповідно д о якого б конкретно були пере лічені договори оренди терит оріальної громади міста Києв а та майна, що перебувало у вла сності територіальних грома д районів у місті Києві, які вв ажаються продовженими до 31.03.12. , а отже суд позбавлений можли вості встановити факт, що сам е Договір про передачу майна комунальної власності терит оріальної громади міста Києв а, яке передається в оренду ві д 17.07.08., укладений між позивачем та відповідачем, було продов жено до 31.03.12.

Таким чином, враховуючи вищ евикладене, судом встановлен о, що термін дії Договору орен ди припинив свою дію, а відпов ідач без належних на те підст ав продовжує ним користувати сь, не звільняючи його та не по вернувши Орендодавцю - Дитяч ій поліклініці № 1 Дарницьког о району м. Києва.

Пунктом 2 ст. 291 Господарськог о кодексу України визначено, що договір оренди припиняєт ься у разі закінчення строку , на який його було укладено.

Таким чином, строк дії Догов ору закінчився, а позивач нал ежним чином повідомив відпов ідача про закінчення терміну дії Договору та повернення о рендованого приміщення Орен додавцю.

Згідно із ч. 1 ст. 67 Господарсь кого кодексу України передба чено, що відносини підприєм ства з іншими підприємствам и, організаціями і громадяна ми в усіх сферах господарськ ої діяльності здійснюються н а основі договорів.

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни “Про оренду державного та комунального майна”, орен дою є засноване на договорі с трокове платне користуванн я майном, необхідним оренда реві для здійснення підприє мницької та іншої діяльності .

Тобто, згідно із положенням и чинного законодавства Укра їни, правовою підставою кори стування певним майном є від повідний договір оренди.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Матеріали справи свідчать про те, що термін дії Договору оренди закінчився, а нового д оговору оренди на спірне май но між сторонами укладено не було, а також позивачем не над ано суду належних доказів що до продовження терміну дії Д оговору оренди.

Відповідно до ст. 785 Цивільно го кодексу України встановле но, що у разі припинення догов ору найму, наймач зобов' яза ний негайно повернути наймод авцеві річ у стані, в якому вон а бала одержана, з урахування м нормального зносу, або у ста ні, який було обумовлено в дог оворі.

За таких обставин, судом вс тановлено, що відповідач без підставно користується спір ним нерухомим майном, в зв' я зку з чим, суд вважає, що позов ні вимоги Дитячої поліклінік и № 1 Дарницького району м. Киє ва є обґрунтованими та таким и, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України витрати по сплаті держмита та витрати на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу покладаю ться на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 49, 75, 82 - 85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Господарс ький суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов Дитячої поліклініки № 1 Дарницького р айону м. Києва задовольнити п овністю.

2. Виселити Приватний в ищий навчальний заклад «Київ ський медичний університет У країнської асоціації народн ої медицини»(01004, м. Київ, вул. Л. Толстого, 9, код ЄДРПОУ 16478809) з нежилого приміщення, яке роз ташоване за адресою: м. Київ, в ул. Тростянецька, 8-Д, загально ю площею 168,00 кв. м.

3. Стягнути з Приватног о вищого навчального закладу «Київський медичний універс итет Української асоціації н ародної медицини»(01004, м. Київ, в ул. Л. Толстого, 9, код ЄДРПО У 16478809) на користь Дитячої полік лініки № 1 Дарницького району м. Києва (02091, м. Київ, вул. Тростян ецька, 8-Д, код ЄДРПОУ 26188248) 941 (дев' ятсот сорок одна) грн. 00 коп. - судового збору.

4. Після вступу рішення в законну силу видати накази .

5. Рішення господар ського суду набирає законної сили після закінчення строк у подання апеляційної скарги , якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним господарс ьким судом.

Суддя Т.М. Ващенко

Повне рішення

складено 15.12.11.

Дата ухвалення рішення08.12.2011
Оприлюднено19.12.2011
Номер документу19912223
СудочинствоГосподарське
Сутьвиселенн я

Судовий реєстр по справі —30/409

Ухвала від 26.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Прокопанич Г.K.

Ухвала від 18.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Прокопанич Г.K.

Ухвала від 17.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Прокопанич Г.K.

Рішення від 08.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Рішення від 07.12.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Рішення від 12.01.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

Судовий наказ від 25.12.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Н.М.

Рішення від 12.12.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Н.М.

Ухвала від 21.11.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні