Постанова
від 09.11.2011 по справі 30/113-35/486
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.11.2011 № 30/113-35/486

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Пашкін ої С.А.

суддів: Калатай Н.Ф.

Синиці О.Ф.

при секретарі: Кул ачок О.А.

За участю представників:

від позивача - Бортник О .М.,

від відповідача - Нечипо рчук Н.О.,

від третьої особи 1 - не з' явились,

від третьої особи 2 - Борт ник О.М.,

від третьої особи 3 - не з' явились,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу Міністерства

транспорту та зв' язку Укр аїни (шляхом реорганізації у творено Міністерство

інфраструктури України)

на рішення господарського суду міста Києва від 03.12.2010

у справі №30/113-35/486

за позовом Міністерства тр анспорту та зв' язку України

до Головного управління ко мунальної власності м. Києва виконавчого органу

Київської

міської ради (Київської міс ької державної адміністраці ї)

третя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні

позивача: Державне територ іально - галузеве об' єднан ня “Південно - Західна

залізниця”

третя особа-2, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні

відповідача: Інспекція дер жавного архітектурно - буді вельного контролю в

м.Києві;

третя особа-3, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні

позивача: Київська міська р ада

про визнання права власнос ті

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарсько го суду міста Києва від 01.07.2010 ві дмовлено Міністерству транс порту та зв' язку України в з адоволенні позовних вимог. С уд дійшов висновку про те, що в ідповідач не оспорює та не за перечує право державної влас ності на об' єкти нерухомого майна, а відмовляє у видачі св ідоцтва про право державної власності з підстав ненаданн я заявником належно оформлен ого пакету документів для оф ормлення свідоцтва.

Постановою Вищого господа рського суду України від 08.09.2010 ( головуючий судді - Кравчук Г.А ., судді: Мачульський Г.М., Олійн ик В.Ф.) вказане рішення скасов ано, а господарську справу на правлено на новий розгляд до суду першої інстанції. Скасо вуючи рішення суду Вищий гос подарський суд зазначив, що п ри розгляді справи по суті су д першої інстанції не встано вив дійсних обставин справи, в тому числі і яке право позив ача порушено, оскільки припу стився тільки встановлення о бставин з яких підстав не бул о зареєстровано спірне майно за позивачем та не встановив і не дослідив обставин на які посилався позивач на підтве рдження визнання права власн ості на спірне майно, чим пор ушив при постановленні рішен ня як норми матеріального та к і норми процесуального пра ва.

За результатом нового розгляду справи рішенням го сподарського суду міста Києв а від 03.12.2010 (суддя Літвінова М.Є.), яке є предметом даного апеля ційного оскарження, відмовле но Міністерству транспорту т а зв' язку України в позові д о Головного управління комун альної власності м. Києва вик онавчого органу Київської мі ської ради (Київської місько ї державної адміністрації) п ро визнання права власності на нежитловий будинок площею 503 м.кв. по вул.Либідська, 4 у міст і Києві. Відмова суду в позові мотивована тим, що відмова ГУ комунальної власності м. Киє ва оформити свідоцтво про пр аво власності не порушує сам е право власності, як таке.

Не погоджуючись з ріш енням суду позивач звернувся з апеляційною скаргою в якій просив рішення скасувати та прийняти нове, яким визнати п раво власності держави Украї на в особі Міністерства тран спорту та зв' язку України н а нерухоме майно, що знаходит ься в господарському віданні ДТГО “Південно-Західна залі зниця”. Апелянт вважає, що від мова відповідача в оформленн і та видачі свідоцтв про прав о власності на об' єкти неру хомого майна є невизнанням п рава власності держави в осо бі Міністерства транспорту т а зв' язку України, що створю є перешкоди у його реалізаці ї і порушує права та охоронюв ані законом інтереси позивач а.

Представники третіх о сіб 1, 3 в судове засідання апел яційної інстанції не з' явил ись, про час і місце розгляду а пеляційної скарги повідомле ний у письмовій формі належн им чином. Їх неявка не перешко джає розгляду скарги. Подаль ше ж відкладення призведе до затягування її розгляду, а то му постанова приймається за наявними в справі матеріалам и, яких достатньо для повного розгляду скарги.

Перевіривши матеріал и справи та заслухавши поясн ення присутніх представникі в сторін, колегія суддів апел яційного господарського суд у враховує наступне.

Судом встановлено, що Держа вне територіально - галузев е об' єднання “Південно - За хідна залізниця” в особі сво го відокремленого підрозділ у - Київської дистанції кол ії, яка належить до сфери упра вління Міністерства транспо рту та зв'язку України, зверну лось до Управління комунальн ої власності міста Києва з за явою про оформлення права де ржавної власності на нежитло вий будинок 1969 року забудови, з агальною площею 503кв.м, літера “А” за технічним паспортом, і нвентарний номер 0103341, який зна ходиться в господарському ві данні третьої особи 1 та переб уває на балансі Дистанції ко лії.

Головне управління комуна льної власності міста Києва листом № 042/13/1-9835 від 04.12.2009 року відм овило в оформленні права вла сності на спірне майно, в зв' язку з відсутністю підстав д ля такого оформлення.

Міністерство транспорту т а зв'язку України, заявляючи п озов про визнання права держ авної власності на вищевказа ний об'єкт нерухомого майна, о бґрунтовувало свої вимоги ві дмовою Головного управління в оформленні та видачі свідо цтва про право державної вла сності Залізниці на об'єкт не рухомості, що свідчить, на дум ку позивача, про невизнання У правлінням такого права.

Отже, предметом спору у дан ій справі є визнання права де ржавної власності на об'єкти нерухомості з підстав відмо ви Управлінням в оформленні такого права суб'єкту господ арювання, що входить до сфери управління центрального орг ану державної виконавчої вла ди, через ненадання ним необх ідних документів для оформле ння такого права.

Статтею 326 ЦК України передб ачено, що від імені та в інтере сах держави Україна право вл асності здійснюють відповід но органи державної влади. Уп равління майном, що є у держав ній власності, здійснюється державними органами, а у випа дках, передбачених законом, м оже здійснюватися іншими суб 'єктами.

Частиною п'ятою статті 22 Гос подарського кодексу України визначено, що держава реаліз ує право державної власності у державному секторі економ іки через систему організаці йно-господарських повноваже нь відповідних органів управ ління щодо суб'єктів господа рювання, що належать до цього сектора і здійснюють свою ді яльність на основі права гос подарського відання або прав а оперативного управління.

Відповідно до статті 392 ЦК Ук раїни власник майна може пре д'явити позов про визнання йо го права власності, якщо це пр аво оспорюється або не визна ється іншою особою, а також у р азі втрати ним документа, яки й засвідчує його право власн ості.

Частинами першою та четвер тою статті 182 ЦК України встан овлено, що право власності та інші речові права на нерухом і речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припин ення підлягають державній ре єстрації. Порядок проведення державної реєстрації прав н а нерухомість та підстави ві дмови в ній встановлюються з аконом.

Статтею 4 Закону України “Пр о державну реєстрацію речови х прав на нерухоме майно та їх обмежень”(в редакції на час в иникнення спірних правовідн осин) передбачено, що обов'язк овій державній реєстрації пі длягають речові права на нер ухоме майно, що знаходиться н а території України, фізични х та юридичних осіб, держави, т ериторіальних громад, інозем ців та осіб без громадянства , іноземних юридичних осіб, мі жнародних організацій, інозе мних держав.

Судом установлено, що відпо відач - Управління діє у відпо відності до Положення про Го ловне управління комунально ї власності міста Києва вико навчого органу Київської міс ької ради (Київської міської державної адміністрації), за твердженого рішенням Київсь кої міської ради № 584/744 від 10 лип ня 2003 року.

Згідно підпункту 28 пункту 7 д аного Положення Управління з дійснює у встановленому поря дку оформлення права власнос ті на об'єкти нерухомого майн а (нежилі будинки, споруди, при міщення), з видачею свідоцтв п ро право власності.

Відповідно до підпункту 4.1 п ункту 4 Положення про порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, з атвердженого розпорядження м виконавчого органу Київськ ої міської ради (Київської мі ської державної адміністрац ії) № 1227 від 27 жовтня 2009 року, Упра вління здійснює оформлення п рава власності та видає свід оцтва про право власності на об'єкти нежитлового фонду ус іх форм власності (крім нежит лових приміщень в будинках, р еконструкція або будівництв о яких фінансується Головним управлінням житлового забез печення виконавчого органу К иївської міської ради (Київс ької міської державної адмін істрації) право власності на які оформлюєтьря Головним у правлінням житлового забезп ечення виконавчого органу Ки ївської міської ради (Київсь кої міської державної адміні страції).

Отже, Управління здійснює о формлення та видачу свідоцтв про право власності на нерух оме майно, і у даній справі, не перебуваючи з позивачем у пр авовідносинах щодо здійснен ня ним прав володіння, корист ування та розпорядження майн ом, стосовно якого заявлені п озовні вимоги про визнання п рава власності, не оспорює та не претендує на таке право.

Таким чином, встановив ши, що Управління не оспорює п раво державної власності на об'єкти нерухомості, а відмов ляє в його оформленні та вида чі свідоцтва з підстав ненад ання всіх необхідних докумен тів для оформлення такого пр ава, місцевий господарський суд, обгрунтовано відмовив в позові.

Така ж правова позиція викл адена у постановах Верховног о Суду України від 12.09.2011 року у с правах №6/315, №16/255, від 10.10.2011 року у сп раві № 11/191, від 20.06.2011 року у справа х №40/427, №16/257, №36/237, від 20.06.2011 у справі №1 6/252.

Враховуючи викладене вище, колегія суддів апеляці йного господарського суду ді йшла висновку про відсутніст ь підстав для задоволення ап еляційної скарги. Рішення су ду першої інстанції ґрунтуєт ься на фактичних обставинах та матеріалах справи, прийня те у відповідності до норм чи нного законодавства, а тому п ідстави для його скасування відсутні.

Керуючись ст. ст. 101, 103-105 ГПК Укр аїни, Київський апеляційний господарський суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Рішення господарсько го суду міста Києва від 03.12.2010 у с праві №30/113-35/486 залишити без змін , а апеляційну скаргу Міністе рства транспорту та зв' язку України - без задоволення.

2. Справу № 30/113-35/486 повернути гос подарському суду міста Києва .

Головуючий суддя Пашкіна С.А.

Судді Калатай Н.Ф.

Си ниця О.Ф.

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення09.11.2011
Оприлюднено19.12.2011
Номер документу19918716
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/113-35/486

Постанова від 09.11.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Синиця О.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні