Вирок
від 30.11.2011 по справі 1-62/11
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

     Іванівський районний суд Херсонської області    

                            Справа № 1-62/11

06.05.2011

В И Р О К

І М Е Н Е М  У К Р А Ї Н И

30 листопада 2011 року                               Іванівський районний суд Херсонської області

в особі судді  Ковальчук Т.М.

при секретарі  Кидрук О.Д.,  Борисюк О.В.,

з участю прокурора  Руді Є.В., Лозицького П.В.,

захисника ОСОБА_1

представника цивільного позивача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт  Іванівка  кримінальну справу по обвинуваченню :           

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянки України, ІНФОРМАЦІЯ_3, вдова, не працюючої, раніше судимої 17.03.2011 року Нижньосірогозьким районним судом Херсонської області по ст.ст.364 ч.1, 366 ч.1, ст.70 ч.1,4 КК України до 2-х років обмеження волі з позбавленням права обіймати керівні посади, та посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій строком на 2 роки та штрафу розміром 2510 грн, який виконується самостійно. На підставі ст.75 КК звільнена від відбуття призначеного основного покарання з іспитовим строком в 1 рік; мешканки ІНФОРМАЦІЯ_4, зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_5,

у скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч. 2 ст. 366, ч.2 ст.191 КК України,

     

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3С будучи службовою особою – виконувачем обов’язків голови правління ВАТ «Іванівське АТП-16548» (далі - Іванівське АТП, Товариство) розташованого по вул. Енгельса, 39 в смт. Іванівка Іванівського району Херсонської області, виконуючи при цьому організаційно-розпорядчі функції голови правління (наказ №16-к від 11.03.2005 року), умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, в особистих інтересах та інтересах третіх осіб, у порушення п.8.3.5 Статуту Товариства, яким передбачено, що Правління Товариства створюється за рішенням загальних зборів та без проведення яких склала, підписала та видала Наказ №4 від 29.01.2009 про призначення посадовими особами ОСОБА_4 АТП та виконувачами обов'язків членів правління водіїв підприємства ОСОБА_5 та ОСОБА_6 без участі, згоди та відома останніх, після чого, умисно склала завідомо неправдивий документ - протокол №3 від 15 червня 2009 року засідання правління ОСОБА_4 АТП, в який внесла завідомо неправдиві відомості щодо розгляду та погодження питання на засіданні правління Товариства, за участю виконувачів членів правління ОСОБА_6 та ОСОБА_5, про продаж нежилої будівлі товариства - профілакторію під літерою «Г» площею 349,8 кв.м., що належить ОСОБА_4 АТП на підставі Державного акту про право постійного користування землею, виданого 13.03.1998 року ОСОБА_4 селищною радою, який особисто підписала, поставивши печатку Товариства. В подальшому ОСОБА_3 достовірно знаючи, що рішення про обрання ОСОБА_6 та ОСОБА_5 виконувачами членів правління Товариства на загальних зборах не приймалося, засідання правління фактично не було, рішення про погодження та продаж майна Товариства на засіданні правління не розглядалося, видала та використала протокол №3 від 15 червня 2009 року під час укладання 17.11.2009 року договору купівлі-продажу із ОСОБА_7 та здійснила останній продаж зазначеного майна за 45 000 грн., чим спричинила ВАТ «Іванівське АТП-16548» збитки на вказану суму.

Вона ж, продовжуючи свої злочині дії, умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, в особистих інтересах та інтересах третіх осіб, склала завідомо неправдивий документ - протокол № 4 від 16 листопада 2009 року засідання правління ОСОБА_4 АТП, в який внесла завідомо неправдиві відомості щодо розгляду та погодження питання на засіданні правління Товариства за участю виконувачів членів правління ОСОБА_6 та ОСОБА_5 про продаж нежилих будівель та споруд Товариства, а саме: профілакторію під літерою «Е» площею 389,5 кв.м., адмінбудівлю під літерою «А» площею 91,0 кв.м., диспетчерську під літерою «Б» площею 25,4 кв.м., навіс під літерою «К» площею 55,6 кв.м., огорожа № 1 площею 130,2 кв.м., ворота № 2 площею 13,2 кв.м., огорожа № 3 площею 167,9 кв.м., вимощення № 9 площею 2000,0 кв.м., що належить ОСОБА_4 АТП на підставі Державного акту про право постійного користування землею, виданого 13.03.1998 року ОСОБА_4 селищною радою, який особисто підписала, поставивши печатку Товариства. В подальшому ОСОБА_3 достовірно знаючи, що рішення про обрання ОСОБА_6 та ОСОБА_5 виконувачами членів правління Товариства на загальних зборах не приймалося, засідання правління фактично не було, рішення про погодження та продаж майна Товариства на засіданні правління не розглядалося, видала та використала протокол № 4 від 16 листопада 2009 року під час укладання 01.12.2009 року договору купівлі-продажу із приватним підприємством «СЛС-Експрес» в особі ОСОБА_8 та здійснила останній продаж зазначеного майна за 154 500 грн., чим спричинила ВАТ «Іванівське АТП-16548» збитки на вказану суму.

Крім цього, ОСОБА_3, будучи службовою особою - виконувачем обов'язків голови правління ВАТ «Іванівське АТП-16548» розташованого по вул. Енгельса, 39 в смт. Іванівка Іванівського району Херсонської області, виконуючи при цьому організаційно- розпорядчі та адміністративно-господарські функції голови правління, а також фактично обов'язки головного бухгалтера та касира підприємства, у період з 16 по 25 грудня 2009 року, зловживаючи своїм службовим становищем, з корисливих мотивів, використовуючи свої права та можливості всупереч інтересам служби, в своїх особистих інтересах, взяла кошти із каси підприємства на загальну суму 66161 грн., які потім привласнила для використання в своїх цілях, чим спричинила ВАТ «Іванівське АТП-16548» збитки на вказану суму.

Допитана в судовому засіданні підсудна ОСОБА_3 свою вину в пред’явленому їй обвинуваченні не визнала та пояснила, що вона працювала на посаді в.о.голови правління ОСОБА_4 АТП з березня 2005 року по 29 грудня 2009 року. При виконанні своїх обов’язків керувалася Статутом товариства, Законом України «Про господарські товариства» та іншими законами. В Статуті товариства було передбачено продаж майна підприємства. В січні 2009 року вона призначила працівників підприємства ОСОБА_5 та ОСОБА_6 виконуючими обов’язки членів правління до наступних зборів акціонерів. На сайті комісії виклала інформацію про зміну посадових осіб. Збори правління за участю ОСОБА_5 та ОСОБА_6 з приводу продажу майна автопарку були проведенні у 2009 році, проводилось голосування, останні знали, яке майно товариства продається. Протоколи загальних зборів №3 від 15.06.2009 року та № 4 від  16.11.2009 року виготовила самостійно на комп’ютері, а підписали їх вона, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 Протоколи не підробляла та не вносила до них неправдиві відомості. Майно вирішила продати, оскільки на підприємстві були великі борги по заробітній платі, в пенсійний фонд, борги по виконавчим листам. Під час укладання договорів купівлі-продажу майна товариства з ОСОБА_7 та ПП «СЛС-Експрес» в особі ОСОБА_8, діяла в межах наданих їй прав, що передбачені Статутом. Всі документи перевіряв нотаріус, який завірив договори купівлі-продажу майна. Кошти від продажу майна надійшли до каси товариства та витрачені на його потреби, що підтверджується прибутковими касовими ордерами та корінцями до них. Всі дані вносились до касової книги. В матеріалах справи є тільки копія касової книги, підписи в неї ставила не вона. На підприємстві вона також виконувала обов’язки, без наказу, бухгалтера та касира. Під звіт кошти брала, але які суми не пам’ятає, оскільки підзвітні кошти були кожного дня. В матеріалах справи відсутній розхідний касовий ордер на суму 66 161 грн. Загальні збори акціонерів не проводились, тому що на підприємстві не було коштів на їх проведення. Від ОСОБА_9 кошти надходили.  Цивільний позов не визнала, оскільки збитки товариству не заподіяла.

Крім невизнання своєї вини підсудною її вина повністю доказана та підтверджується наступними провіреними та дослідженими в судовому засіданні доказами.

Свідок ОСОБА_6 в суді показав, що він з 2006 року працював водієм в ОСОБА_4 АТП, акціонером підприємства не був. Зборів, де його та ОСОБА_5 обирали в члени правління не було. Восени 2009 року ОСОБА_3 запросила його та ОСОБА_5 до свого кабінету та повідомила, що для продовження роботи автопарку необхідно продати частину підприємства, для цього вони підписали деякі папери. Зміст документу не пам’ятає. Підписав тоді два документи. ОСОБА_3 сказала, що необхідно продати частину території автопарку товариства для розрахунку з працівниками по заробітній платі та погашення боргів підприємства, що все це в рамках закону та якщо вони не підпишуть ці документи, то підприємство закриють. Підписи в протоколах загальних зборів №3 та №4 за 2009 рік за себе ставив особисто. Про те, що протоколи використали в нотаріальній конторі для укладання договорів купівлі-продажу майна товариства він не знав.   

Свідок ОСОБА_5 в суді дав аналогічні покази та пояснив, що він з вересня 2008 року по кінець 2009 року працював водієм автобусу в ОСОБА_4 АТП. Збори правління з приводу продажу майна підприємства чи обрання його в члени правління не проводились. Восени 2009 року він повернувся з рейсу та зайшов до кабінету ОСОБА_3 здати маршрутний лист «путівку», в її кабінеті також був присутній ОСОБА_6  ОСОБА_3 тоді їм повідомила, що для збереження автопарку потрібно підписати деякі документи, і він підписав. Документ був виготовлений в одному екземплярі. В червні 2009 року не було зборів, на яких виносилось питання про продаж конкретного майна підприємства і що їм потрібно проголосувати. Восени протокол підписував у присутності ОСОБА_6, а влітку він був один, коли підписував документ. Підписи в протоколах загальних зборів №3 та №4 за 2009 рік за себе ставив особисто. Про те, що протоколи використали в нотаріальній конторі для укладання договорів купівлі-продажу майна товариства він дізнався в прокуратурі.      

Свідок ОСОБА_10 в суді показала, що вона з 2000 року по березень 2005 року  була головою правління ОСОБА_4 АТП, після неї виконувала обов’язки голови правління ОСОБА_3 На даний час є акціонером цього Товариства. ОСОБА_3 в 2007 році збирала загальні збори, але вони не відбулися, у зв’язку з неявкою акціонерів. Загальні збори акціонерів проводилися в кінці грудня 2009 року, на яких обирали голову правління, ревізійну комісію та інші питання. ОСОБА_3 на цих зборах присутня не була. Питання щодо продажу майна підприємства на цих зборах не вирішувалось.  З 2007 року по грудень 2009 року ніяких зборів ОСОБА_3 не збирала і про продаж майна підприємства не повідомляла. Всі питання, що стосуються підприємства вирішуються зборами акціонерів. Про те що, водії ОСОБА_6 та ОСОБА_5 являються в.о. членів правління товариства, вона ніколи не чула, рішення або участь про їх призначення не приймала.  Згідно статуту Товариства голова правління одноособово має право розпоряджатися на суму не більше 10 % від балансової вартості підприємства.  

Свідки ОСОБА_11 та ОСОБА_12 в суді показали, що вони з 2007 року є акціонерами ВАТ «Іванівське АТП-16548». В.о.голови правління ОСОБА_4 АТП була призначена ОСОБА_3  Вони, як акціонери, ніколи не приймали участі на загальних зборах, на яких вирішувалося питання про призначення в.о. членів правління ОСОБА_6 та ОСОБА_5, а також щодо відчуження будь-якого нерухомого майна, що належить ОСОБА_4 АТП.  

Предтавник цивільного позивача ОСОБА_2 в суді пояснив, що до грудня 2009 року керівництво ОСОБА_4 АТП здійснювала в.о.голови правління ОСОБА_3, яка після звільнення всю документацію зберігала у себе.  На теперішній час підприємству частково повернуті договірні та установчі документи. У ході відновлення документів підприємства було встановлено про реалізацію у 2009 році нерухомого майна товариства. ОСОБА_3 дізнавшись, що буде переобрано голову правління ВАТ «Іванівське АТП 16548» навмисно вдалась до розтрати майна Товариства для отримання власної вигоди не враховуючи інтереси інших акціонерів, а також самого Товариства. Договори від імені ОСОБА_4 АТП з ПП «СЛС-Експрес» та ОСОБА_7 укладались та підписувались ОСОБА_3 Перевіркою договорів було встановлено, що вони укладались незаконно, оскільки суперечили Статуту товариства та чинному законодавству, що підтверджується також постановою Одеського апеляційного господарського суду від 01.03.2011 року.  Крім того, відповідно до касової книги ВАТ «Іванівське АТП-16548» за період з 16 по 25 грудня 2009 року ОСОБА_3 було отримано з каси підприємства кошти в розмірі 66 161 грн. під звіт. Проте, отримані під звіт кошти не були використані на сплату заборгованості та на погашення поточних рахунків товариства, про що свідчать довідки із установ підприємств та організацій, а також виписки із банківських рахунків, а також підприємству не передані. Після звільнення ОСОБА_3 29.12.2009 року з посади в.о.голови правління ОСОБА_4 АТП, остання працевлаштувалася на посаду заступника директора-менеджером з розвитку підприємства в ПП «СЛС-Експрес», що свідчить про її намір за допомогою ОСОБА_13, колишнього працівника АТП, передати усі активи ОСОБА_4 АТП на новостворене підприємство для отримання власної вигоди та спричинити значну шкоду товариству. Діями підсудною ОСОБА_4 АТП заподіяно шкоду на загальну суму 265 661,00 грн. (продаж майна на суму 199500 грн. та взяті під звіт 66161 грн), яку просять стягнути зі ОСОБА_3 в повному об’ємі.    

Свідок ОСОБА_7 в суді показала, що в 2009 році ОСОБА_3 запропонувала їй придбати будівлю профілакторію, що розташований на території ОСОБА_4 АТП, за 45 тис.грн., на що вона погодилась. Для цього, ОСОБА_3 підготувала пакет необхідних документів, які вона надала нотаріусу. Законність всіх документів перевіряв нотаріус. В подальшому нею ОСОБА_3 були передані кошти готівкою у сумі 45 тис.грн., ОСОБА_3 було виписано квитанцію про отримання підприємством зазначених коштів. Договір купівлі-продажу будівлі був посвідчений нотаріусом та зареєстрований в реєстрі.

Свідок ОСОБА_8 в суді показала, що вона є засновником приватного підприємства «СЛС-ЕКСПРЕС» з листопада 2009 року. Восени 2009 року до неї звернулася в.о.голови правління ОСОБА_4 АТП ОСОБА_3 та запропонувала їй придбати майно, яке належить ВАТ «Іванівське АТП- 16548» за 154500 грн, на що вона погодилась. ОСОБА_3 зібрала пакет необхідних документів. В подальшому нею в приміщенні адмінбудівлі АТП ОСОБА_3 були передані кошти готівкою у сумі 75тис.грн., а пізніше 79500 грн.  ОСОБА_3 було виписано дві квитанції про отримання підприємством зазначених коштів, що також підтверджувалось підписом ОСОБА_3 та печаткою підприємства у квитанції. В грудні 2009 року вони у нотаріуса уклали договір купівлі-продажу майна підприємства, а саме нею було придбано: адмінбудівлю, диспетчерську, навіс, огорожу та вимощення. Зазначений договір був посвідчений нотаріусом та зареєстровано в реєстрі. Питання законності цієї угоди не перевіряла, оскільки вважала, що це повинен зробити нотаріус. Майно товариства придбала з метою відкриття салону красоти. В ОСОБА_4 АТП працювала медсестрою до 01.11.2009 року.

Свідок ОСОБА_14 в суді показав, що він в 2010 році працював слідчим Іванівської районної прокуратури Херсонської області. В 2010 році до прокуратури району від керівника ВАТ «Іванівське АТП-16548» ОСОБА_15 надійшла заява щодо порушення стосовно колишнього в.о.голови правління товариства ОСОБА_3 кримінальної справи за невиплату заробітної плати. Під час дослідчої перевірки ним було викликано ОСОБА_3 для надання пояснень з цього приводу. ОСОБА_3 надала пояснення, зазначивши, що в неї не було можливості виплатити заборгованість в зв’язку із іншими поточними витратами підприємства. На підтвердження своїх пояснень вона надала ксерокопію касової книги та інших бухгалтерських документів, які, за її поясненнями на той час знаходились в неї, та посвідчила дійсність ксерокопії своїм підписом на кожному документі. Печатку ОСОБА_3 не поставила, оскільки її при собі не мала, а залишила вдома. Після надання цих документів, які стали підставою для прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної справи, він їх долучив до матеріалів перевірки і вони знаходилися в цих матеріалах.       

Свідок ОСОБА_9 на досудовому слідстві показав, що він з 2000 року є приватним підприємцем і майже 11 років орендує будівлю заправки ПММ, місткості під ПММ, паливо роздавальну коробку в ОСОБА_4 АТП. При укладанні 25.12.2009 року договору оренди із ВАТ «Іванівське АТП-16548» в особі в.о.голови правління ОСОБА_3 на наступні 2 роки та 11 місяців він зробив предоплату за весь період оренди в розмірі 35 тис.грн. Кошти він особисто передав ОСОБА_3, в день укладання договору, яка на той час була в.о.голови правління ОСОБА_4 АТП. ОСОБА_3 в свою чергу було виписано квитанцію до прибуткового касового ордеру №118 від 25.12.2009 року, що також підтверджується підписом ОСОБА_3 та печаткою ВАТ «Іванівське АТП-16548» у квітинці (т.2 а.с.48-49).

Оголошеними у судовому засіданні покази надані ОСОБА_3 під час досудового слідства в якості підозрюваної,  в яких вона свідчила про наступне. У 2009 році, точної дати вона не пам’ятає нею було укладено договір купівлі-продажу нерухомого майна з ОСОБА_7, відповідно до якого було продано останній 1/5 частину нежилих приміщень підприємства, а саме приміщення профілакторію за 45 тис.грн. Крім цього, у 2009 році було укладено договір купівлі-продажу майна підприємства з приватним підприємством «СЛС-ЕКСПРЕС» та було продано майно, а саме адмінбудівля, диспетчерська, профілакторій, навіс, огорожа, ворота на суму приблизно 154 тис. грн. Вказані договори було посвідчено приватним нотаріусом ОСОБА_4 нотаріального округу ОСОБА_16 Предмет та умови договорів зазначені у договорах купівлі-продажу, які знаходиться у нотаріуса і на підприємстві. Від імені ВАТ «Іванівське АТП-16548» вищевказані договори підписувались нею особисто. Майно підприємства було продано у зв’язку з великими боргами на підприємстві, які виникли з 2007 року. Питання у 2009 році про продаж майна на засіданні правління розглядались, але скільки разів не пам’ятає. ОСОБА_5 та ОСОБА_6 були присутні як виконуючі обов’язки членів правління, які були призначені її наказом у січні 2009 року до проведення наступних загальних зборів. Подробиць проведення засідання не пам’ятає,було одноголосно прийнято рішення продати нежиле приміщення профілакторію. Рішення було оформлено протоколом, який був підписаний нею та у її присутності власноручно ОСОБА_5А та ОСОБА_6 Порядок обрання членів правління регулюється уставом та Законом України «Про господарські товариства», коли і ким вони обираються не пам’ятає. Расходні касові ордери виписувались нею, оскільки вона на той час вела бухгалтерській облік та касову книгу підприємства. Документи підприємства нікому із службових осіб ВАТ «Іванівське АТП-16548» не передавала, після її уходу вони залишились на підприємстві, що також стосується і бухгалтерської документації. У неї на руках знаходились лише печатка та штамп підприємства, а також статутні документи, які були віддані працівникам міліції у 2010 році (Т.2 а.с.72-75, 80-82).          

Крім того, вина підсудної в інкрімінованому  їй злочині підтверджується наступними зібраними доказами:

- копією наказу №16-к від 11.03.2005 року про призначення ОСОБА_3 в.о. голови правління ВАТ «Іванівське АТП-16548» /Т.1. а.с. 185/;

- копією наказу №4 від 29.01.2009 року про призначення посадовими особами ВАТ «Іванівське АТП-16548» та виконувачами обов'язків членів правління водіїв підприємства ОСОБА_5 та ОСОБА_6 /Т.1. а.с. 173/;

- протоколом виїмки від 08 квітня 2011 року /під час проведення якої у нотаріуса ОСОБА_4 районного нотаріального округу ОСОБА_16 вилучено протокол №3 від 15.06.2009 року засідання правління ВАТ «Іванівське АТП-16548» та протокол №4 від 16.11.2009 року засідання правління ВАТ «Іванівське АТП-16548» /Т.2. а.с. 2 /;

- оглянутими під час досудового слідства та долученими до справи речовими доказами: протокол №3 від 15.06.2009 року засідання правління ВАТ «Іванівське АТП-16548» та протокол №4 від 16.11.2009 року засідання правління ВАТ «Іванівське АТП-16548»; /Т.2. а.с. 5-6/;

- протоколом виїмки від 08 квітня 2011 року /під час проведення якої у прокуратурі Іванівського району Херсонської області із матеріалів про відмову в порушенні кримінальної справи №14/25-10, вилучено завірену копію касової книги ВАТ «Іванівське АТП- 16548» за 2008-2009 роки, завірену копію документу ВАТ «Іванівське АТП-16548 » - «Журнал-ордер №7 за декабрь 2009 года по кредиту счета 372 «Расчеты с подотчетными лицами» и аналитические данные по этому счету», завірену копію документу ВАТ «Іванівське АТП-16548» - «Движение по кассе за 2009 год», завірену копію документу  ВАТ «Іванівське АТП-16548» - «Движение по подотчетным суммам за 2009 год». /Т.2. а.с. 8-9 /;

- оглянутими під час досудового слідства та долученими до справи речовими доказами: завірена копія касової книги ВАТ «Іванівське АТП-16548» за 2008-2009 роки, згідно якого на завіреному ОСОБА_3 власним підписом листі № 32 книги у період з 16 по 25 грудня 2009 року ОСОБА_3 взяла кошти із каси підприємства під звіт за № кореспондуючого рахунку 372-2500 грн., 740 грн. та 62921 грн., всього на загальну суму 66161 грн, а також на нульовий баланс коштів на 25.12.2005 року, вказаний рух цих коштів підтверджується завіреною копією документу ВАТ «Іванівське АТП-16548 » - «Журнал-ордер №7 за декабрь 2009 года по кредиту счета 372 «Расчеты с подотчетными лицами» и аналитические данные по этому счету», завірена копія документу ВАТ «Іванівське АТП-16548» - «Движение по кассе за 2009 год», завірена копія документу ВАТ «Іванівське АТП-16548» - «Движение по подотчетным суммам за 2009 год» /Т.2. а.с. 20-21 /;

- роздруківками банківських рахунків по ВАТ «Іванівське АТП-16548» за період з 01.01.2008 по 31.12.2009, згідно яких у період з 16 по 31 грудня 2009 року кошти із каси підприємства на загальну суму 66161 грн., які взяла ОСОБА_3 підзвіт в інтересах підприємства нею не використані / Т.1. а.с. 136-147/;

- копією квитанції до прибуткового касового ордеру №118 від 25.12.2009 виданого ВАТ «Іванівське АТП-16548» щодо сплати ОСОБА_9 підприємству кошти на суму 35 тис. грн. за орендну плату згідно договору від 25.12.2009, що вказує на наявність готівкових коштів у касі ОСОБА_4 АТП станом на 25.12.2009 року / Т.1.а.с. 49 /;

- довідкою виданою ВАТ «Іванівське АТП-16548» згідно якої, збитки заподіяні незаконними діями ОСОБА_3 склали 199 500,00 грн. та 66161,00 грн. /Т.1. а.с.135, Т.1. а.с. 54 /;

-  реєстраційною справою ВАТ «Іванівське АТП-16548»/Т.1. а.с. 113-132/;

- Статутом ВАТ «Іванівське АТП-16548», п.8.3.5 якого передбачено, що Правління Товариства створюється за рішенням загальних зборів, п.8.2.3 Статуту відносить до виключної компетенції загальних зборів утворення й відкликання правління товариства, п.8.3.7 Статуту Товариства – роботою правління керує голова правління, який має право без довіреності представляти інтереси товариства та вчинювати від його імені юридичні дії, підписувати довіреності, договори та інші документи від імені товариства /Т.2 а.с.164-171/.   

- копіями витребуваних документів у нотаріуса ОСОБА_4 районного нотаріального округу ОСОБА_16, згідно яких майно ОСОБА_4 АТП перебуває у власності ОСОБА_8 та ОСОБА_7 /Т.1 а.с. 167-189/;

- копією договору купівлі-продажу від 01.12.2009 року, укладеного між ВАТ «Іванівське АТП-16548» в особі в.о.голови правління ОСОБА_3 та ПП «СЛС-ЕКСПРЕС»  в особі ОСОБА_8. та  відповідно до якого було продано 27/100 майна ОСОБА_4 АТП за 154500,00 грн. Вказаний договір було посвідчено приватним нотаріусом ОСОБА_4 нотаріального округу ОСОБА_16 (Т.1 а.с.168-169);

- копією договору купівлі-продажу від 17.11.2009 року, укладеного між ВАТ «Іванівське АТП-16548» в особі в.о.голови правління ОСОБА_3 та ОСОБА_7 та  відповідно до якого було продано 1/5 частина нежилих будівель ОСОБА_4 АТП за 45тис. грн.  Вказаний договір було посвідчено приватним нотаріусом ОСОБА_4 нотаріального округу ОСОБА_16 (Т.1 а.с.180-181).

Наведений об’єм доказів, суд визнає достатнім, самі докази допустимими, в зв’язку з чим, вважає за можливим покласти їх в основу постоновляємого обвинувального вироку відносно ОСОБА_3

До невизнання підсудною своєї вини суд відноситься критично та до уваги не приймає, вважаючи, це як спосіб захисту від скоєного та спроба ввести суд в оману й ухилитися від покарання. Її вина у вчинених злочинах повністю доказана та знайшла своє підтвердження у зібраних показах свідків, в матеріалах кримінальної справи, а тому підсудна повинна понести покарання згідно закону.   

Оцінюючи зібрані по справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що дії підсудної належить кваліфікувати по першим двом епізодам за ч.2 ст.364 КК України, які виразилися в зловживанні службовим становищем, всупереч інтересам служби, в особистих інтересах та інтересах третіх осіб,  що заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам юридичних осіб, що спричинило тяжкі наслідки та за ч.2 ст.366 КК України, які виразилися в складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів з внесеними в них завідомо неправдивими відомостями, що спричинило тяжкі наслідки; по третьому епізоду за ч.2 ст.191 КК України, як привласнення майна (грошових коштів) шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

Призначаючи покарання відносно підсудної, суд враховує характер та ступінь суспільної небезпеки, тяжкість скоєних злочинів, які відносяться до категорії середньої тяжкості та тяжких.

Судом в повному об’ємі вивчена особа підсудної ОСОБА_3, яка фактично проживає в ІНФОРМАЦІЯ_6, разом з матір'ю пенсійного віку - ОСОБА_17, ІНФОРМАЦІЯ_7, вітчимом ОСОБА_18,ІНФОРМАЦІЯ_8, інвалідом ІІ групи та бабусею ОСОБА_19, ІНФОРМАЦІЯ_9;  за місцем фактичного проживання та реєстрації в смт.Іванівка, Іванівського району, характеризується позитивно, вважається раніше судимою, але скоївши злочин до постановлення попереднього вироку суду, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не значиться ( Т.2 а.с.101-106,153-155; Т.3 а.с.6-8, 25-41, 94).     

Обставини, які пом’якшують покарання підсудної, відповідно до ст.66 КК України, судом визнано: позитивні характеристики з місця проживання та наявність на утриманні хворої матері пенсійного віку та бабусі похилого віку.

Обставин, що обтяжують покарання підсудної судом, відповідно до ст.67 КК України, не встановлено.

З урахуванням обставин справи, даних про особу підсудної, пом’якшуючи покарання обставини та відсутність обтяжуючих обставин суд, погодившись з думкою прокурора, вважає, що міра покарання для підсудної повинна бути з позбавленням волі, оскільки підсудна раніше була неодноразово судима за вчинення умисних злочинів у сфері службової діяльності, на шлях виправлення не стала, а знову продовжила злочину діяльність, вчинивши нові злочини у сфері службової діяльності, що спричинили тяжкі наслідки, збитки завдані підприємству не відшкодувала, а тому її виправлення та перевиховання можливе лише в умовах ізоляції від суспільства з призначенням їй додаткового покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків на підприємствах, установах та організаціях.

Суд не застосовує до підсудної обов’язкове покарання за ч.2 ст.364 та ч.2 ст.366 КК України у виді штрафу на підставі ст.5 КК України, оскільки на момент вчинення нею злочинів в 2009 році, даний вид покарання за вчиненні нею злочини не передбачався.

 Крім цього, суд знаходить й виключні обставини по справі - це наявність на утриманні підсудної хворої матері пенсійного віку, вітчима інваліда ІІ групи та бабусі похилого віку та вважає, що їй можливо застосувати при призначенні покарання за ч.2 ст.364 КК України положення ст.69 КК України, призначив основне покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції частини статті за даний вид злочину.   

Вирок Нижньосірогозького районного суду Херсонської області від 17.03.2011 року, яким ОСОБА_3 засуджено за ст.364 ч.1, ст.366 ч.1, ст.70 ч.1,4 КК України до 2-х років обмеження волі з позбавленням права займати керівні посади, та посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій строком на 2 роки, згідно ст.ст.75,76 КК України звільнена від відбуття основного покарання з іспитовим строком в один рік – на підставі ст.70 ч.4 КК України виконувати самостійно.

Питання про речові докази по справі, повинно бути вирішено за правилами ст.81 КПК України.

Заявлений ВАТ «Іванівське АТП -16548» цивільний позов про стягнення з підсудної на користь Товариства матеріальної шкоди, заподіяної злочином на загальну суму 265 661,00 грн., підлягає повному задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному об’ємі.

В судовому засіданні було встановлено та підтверджено, що ОСОБА_3 було незаконно продано майно ВАТ «Іванівське АТП-16548» на загальну суму 199500,00 грн., згідно договору купівлі-продажу від 17.11.2009 року укладеного з ОСОБА_7 на суму 45 000,00 грн., та договору купівлі-продажу від 01.12.2009 року укладеного з ПП «СЛС-ЕКСПРЕС» в особі ОСОБА_8 на суму 154500,00 грн. (45 000 + 154500 = 199500) /Т.1 а.с.167-189/. Крім того, ОСОБА_3  у період з 16 по 25 грудня 2009 року взяла кошти із каси підприємства під звіт за № кореспондуючого рахунку 372  - 2500 грн., 740 грн. та 62921 грн., всього на загальну суму 66161 грн, що підтверджується дослідженими в судовому засіданні речовими доказами, а також роздруківками банківських рахунків по ВАТ «Іванівське АТП-16548» за період з 01.01.2008 по 31.12.2009, згідно яких у період з 16 по 31 грудня 2009 року кошти із каси підприємства на загальну суму 66161 грн., які взяла ОСОБА_3 підзвіт в інтересах підприємства нею не використані / Т.1. а.с. 136-147/.

Таким чином, неправомірними діями підсудної ВАТ «Іванівське АТП -16548» було завдано збитки на загальну суму 265 661,00 грн.   (продаж майна товариства на загальну суму 199500 грн. та взяті кошти із каси товариства під звіт на загальну суму 66161,00 грн.), які підлягають стягненню з підсудної на користь ВАТ «Іванівське АТП-16548» в повному об’ємі.

Судових витрат по справі немає.

     На підставі викладеного, керуючись  ст.ст. 323, 324 КПК України, суд

       

З А С У Д И В:

ОСОБА_3 визнати винною у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч.2 ст.366, ч.2 ст.191 КК України, призначивши їй:

-          за ч.2 ст.364 КК України основне покарання із застосуванням ст.69 КК України у виді 1 (одного) року позбавлення волі з позбавленням права обіймати  посади,  пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій строком на 1 (один) рік;

-          за ч.2 ст.366 КК України покарання у виді 2 (двох) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій строком на 2 (два) роки;

-          за ч.2 ст.191 КК України покарання у виді 1 (одного) року позбавлення волі з позбавленням права займати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 1 (один) рік.

-          На підставі ст.70 ч.1 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим визначити ОСОБА_3 остаточне покарання у виді 2 (двох) років позбавлення волі з відбуванням покарання у кримінально-виконавчій установі закритого типу з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій на підприємствах, установах та організаціях строком на 2 (два) роки.

Відповідно до ч.4 ст.70 КК України, вирок Нижньосірогозького районного суду Херсонської області від 17.03.2011 року, яким ОСОБА_3 засуджено за ст.364 ч.1, ст.366 ч.1, ст.70 ч.1,4 КК України до 2-х років обмеження волі з позбавленням права займати керівні посади, та посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій строком на 2 роки, згідно ст.ст.75,76 КК України звільнена від відбуття основного покарання з іспитовим строком в один рік – виконувати самостійно.

Міру запобіжного заходу засудженій – підписку про невиїзд залишити до набрання вироком законної сили.

Строк покарання ОСОБА_3 відраховувати з моменту приведення вироку до реального виконання.

Цивільний позов Відкритого акціонерного товариства «Іванівське АТП-16548» задовольнити повністю.

Стягнути зі ОСОБА_3 на користь відкритого акціонерного товариства «Іванівське АТП-16548» (р/р 26003208562 у ВАТ «Райффайзен банк «Аваль», МФО 380805, ЄДРПОУ 21304069) матеріальну шкоду, завдану злочином в розмірі 265 661 (двісті шістдесят п’ять тисяч шістсот шістдесят одна) гривен.

Речові докази – протокол №3 від 15.06.2009 року засідання правління ВАТ «Іванівське АТП-16548»; протокол №4 від 16.11.2009 року засідання правління ВАТ «Іванівське АТП-16548»; завірена копія касової книги ВАТ «Іванівське АТП-16548» за 2008-2009 роки; завірена копія документу ВАТ «Іванівське АТП-16548 » - «журнал-ордер №7 за декабрь 2009 года по кредиту счета 372 «Расчеты с подотчетными лицами» и аналитические данные по этому счету»; завірена копія документу ВАТ «Іванівське АТП-16548» - «Движение по кассе за 2009 год»; завірена копія документу ВАТ «Іванівське АТП-16548» - «Движение по подотчетным суммам за 2009 год» - залишити зберігати при справі.

На вирок може бути подана апеляція до апеляційного суду Херсонської області через Іванівський районний суд Херсонської області протягом п'ятнадцяти діб з моменту його оголошення.

     

Суддя:

ОСОБА_20

СудІванівський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення30.11.2011
Оприлюднено20.12.2011
Номер документу19928167
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-62/11

Постанова від 27.09.2021

Кримінальне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Войнарівський М. М.

Постанова від 24.09.2010

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Солопов Ю. О.

Постанова від 30.09.2010

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Солопов Ю. О.

Постанова від 22.03.2012

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Постанова від 04.10.2011

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Постанова від 01.09.2011

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Постанова від 20.10.2011

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Постанова від 19.09.2011

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Постанова від 13.07.2011

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Постанова від 20.04.2011

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні