Постанова
від 19.08.2008 по справі 18/3874а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/3874а

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" серпня 2008 р.                                                Справа №  18/3874а

          Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Васяновича А.В.,

секретаря судового засідання –Буднік А.М.,

за участю представників сторін:

від позивача – Смаглій В.Г., Левенець А.М., -  представники  за довіреностями,

від відповідача – представник не з‘явився,

від третьої особи –представник не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом     державної податкової інспекції у місті Черкаси

до                    приватного підприємства “ЛЕКС І К”, м. Черкаси

третя особа    управління з питань державної реєстрації суб'єктів господарювання

про                  припинення  юридичної особи,  що не пов'язане з банкрутством

                                                                   ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у місті Черкаси звернулася до суду з адміністративним позовом про припинення юридичної особи приватного підприємства “ЛЕКС І К”,                        м. Черкаси, як суб'єкта підприємницької діяльності, що не пов'язане з банкрутством                     юридичної особи.

Представники позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали та просять їх задовольнити.

Представники відповідача та третьої особи в судове засідання не з'явилися, відповідач заперечення проти позову суду не надав, своїм процесуальним правом на захист не     скористався. Сторони були належним чином повідомлені про час та місце засідання суду, що підтверджується повістками про виклик, та реєстром поштових відправлень господарського суду Черкаської області.

Справа відповідно до вимог ст. 128 КАС України розглядається за наявними в ній матеріалами, яких достатньо для розгляду справи по суті.

Перед початком судового засідання від представника позивача надійшло клопотання, в якому позивач просить суд не здійснювати фіксацію судового провадження технічними засобами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача, та дослідивши докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню виходячи з наступного:

Відповідно до статті 4 Закону України “Про державну податкову службу в Україні”               N 509-XII від 04.12.90 Державна податкова адміністрація України є центральним органом виконавчої влади. Державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі підпорядковуються Державній податковій адміністрації України. Державні податкові інспекції у районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції підпорядковуються відповідним державним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Тобто, ДПІ є суб'єктом владних повноважень, який у спірних правовідносинах реалізує надані йому владні управлінські функції по веденню оперативного обліку податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів на підставі законодавства.

Згідно п. 17 ст. 11 вказаного вище Закону органи державної податкової служби мають право звертатися до судових органів із заявою про скасування державної реєстрації.

Таким чином, спір за позовом органів податкової інспекції до юридичної особи про скасування державної реєстрації з підстав ненадання податкових декларацій про фінансово-господарську діяльність відноситься до публічно-правових спорів.

Як вбачається із матеріалів справи, приватне підприємство “ЛЕКС І К”,  м. Черкаси  зареєстроване Виконавчим комітетом Черкаської міської Ради народних депутатів 03.07.2006 року.

Починаючи з дня державної реєстрації відповідач не подає до державної податкової інспекції у м. Черкаси податкових декларацій, іншої звітності, передбаченої чинним законодавством України, що підтверджується матеріалами справи.

Таким чином згідно п. п. 2 п. 1 ст. 9 ЗУ “Про систему оподаткування” судом    встановлено, що відповідач порушує встановлені законодавчими актами правила здійснення господарської діяльності.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” державна реєстрація припинення юридичної особи проводиться            у разі постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи.

Підставами для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, зокрема, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Відповідно до вимог п. 8.6. Інструкції “Про порядок обліку платників податків”,           керівнику органу державної податкової служби надано право у випадку неподання платником податків протягом року в орган державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, за відсутності у платника податків заборгованості перед бюджетом, звертатися до господарського суду із позовом про скасування державної реєстрації юридичної особи.

Скасування державної реєстрації, як один із видів адміністративно-господарської             санкції передбачено ч. 1 ст. 247 ГК України, та застосовується у разі здійснення суб'єктом господарської діяльності, що суперечить закону чи установчим документам.

Згідно ч. 3 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” державний реєстратор повинен не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи, внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб України такого запису.

Враховуючи вищенаведене, та зібрані у справі докази суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню повністю.

З відповідача на користь Державного бюджету України підлягають стягненню судові витрати у розмірі 3 грн. 40 коп.

Керуючись ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та               фізичних осіб –підприємців”, ст. 59 ГК України, ст.ст.94,  160-163, 186, п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

 1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Припинити державну реєстрацію юридичної особи приватного підприємства                 “ЛЕКС І К”, м. Черкаси, вул. Невського, 15, кв. 54, ідентифікаційний код 34503477

          зареєстрованого Виконавчим комітетом Черкаської міської Ради народних депутатів            від 03.07.2006 р.

3.          Стягнути з приватного підприємства “ЛЕКС І К”, м. Черкаси, вул. Невського, 15, кв.                54,  ідентифікаційний код 34503477 в доход  Державного бюджету України через     місцевий орган державної податкової служби для зарахування на реєстраційний     рахунок ВДК у м. Черкаси №31117095700002  в управлінні Державного казначейства                  в Черкаській області, МФО 854018 судові витрати в сумі   3 грн. 40 коп.

Видати виконавчий лист.

          

          Постанову може бути оскаржено до Київського апеляційного адміністративного суду             через господарський суд Черкаської області шляхом подання заяви про апеляційне                   оскарження на протязі 10 днів з дня складення повного тексту постанови та наступного                подання апеляційної скарги протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційну скаргу може бути подано без попереднього подання заяви про апеляційне               оскарження у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Копію постанови направити державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення у                      відповідності до вимог ст. 49 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців”.

Суддя                                                                                                     А.В.Васянович

  

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення19.08.2008
Оприлюднено11.09.2008
Номер документу1992832
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/3874а

Постанова від 19.08.2008

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні