Рішення
від 18.08.2008 по справі 53/217-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

53/217-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" серпня 2008 р.                                                            Справа № 53/217-08

вх. № 5983/1-53

Суддя господарського суду  

при секретарі судового засідання

за участю представників сторін:

позивача - Струць М.П. за дов. 3-ї особи - не з"явився

1-го відповідача - не з"явився відповідача - не з"явився 3-ї особи - не з"явився

розглянувши справу за позовом МПП "Оріяна-К", м. Київ 3-я особа ТОВ "Всеукраїнський реєстратор", м. Київ

до  ТОВ "Консалтінг Юніон АГ", м. Харків

     ЗАТ "ОКМА", м. Київ 3-я особа ВАТ "Науково-виробниче підприємство "Сатурн", м. Київ

про зобов'язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

Позивач Мале приватне підприємство «Оріяна-К» подало до суду позовнузаяву, в якій просить зобов'язати  Закрите акціонерне товариство «ОКМА» передати ТОВ «Всеукраїнський реєстратор» реєстр власників іменних цінних паперів  Відкритого акціонерного товариства «Науково-виробниче підприємство «Сатурн» і первинні документи, які стали підставою для внесення змін до системи реєстру, підписати відповідний акт приймання-передавання та зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Консалтінг Юніон АГ» виконати обов'язки за Попереднім договором купівлі-продажу цінних паперів № 1 від 28.03.08.

В судовому засіданні Позивач відмовився від позовних вимог в частині  зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю «Консалтінг Юніон АГ» виконати обов'язки за Попереднім договором купівлі-продажу цінних паперів № 1 від 28.03.08 року, в решті позовних вимог підтримав заявлений позов.

Представники Відповідачів №1 та №2, третіх осіб, до суду не з'явились , відзиву на позовну заяву та документів на вимогу суду не надали, про час, дату та місце слухання справи були повідомлені.

У зв"язку з неявкою представників відповідачів у судове засідання справа слухається за наявними у ній матеріалами в порядку ст.75 ГПК України.   

Дослідивши наявні матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Як вбачається з матеріалів справи,  28.03.08 між МПП «Оріяна-К» (Продавець) та ТзОВ «Консалтінг Юніон АГ» (Покупець)  укладено Попередній договір купівлі-продажу цінних паперів №1. Згідно з п. 1.1 договору сторони домовились про те, що в строк до 18.04.08 укладуть Основний договір купівлі-продажу цінних паперів (акцій), емітентом яких є Відкрите акціонерне товариство «Науково-виробниче підприємство «Сатурн».

Згідно ч. ст. 635 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. попереднім є договір, сторони якого зобов'язуються протягом певного строку (у певний термін) укласти договір в майбутньому (основний договір) на умовах, встановлених попереднім договором.

Ст. 526 Цивільного кодексу України  зазначає, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Передбачені Попереднім договором дії Відповідачем №1 у встановлений строк вчинені не були.

Відповідач №1 відмовився виконати умови Попереднього договору, посилаючись на те, що неналежним чином ведеться реєстр власників цінних паперів ВАТ «НВП «Сатурн», внаслідок чого непідтвердженим залишається право власності Продавця на цінні папери, які є предметом Попереднього договору.  

В свою чергу Позивач зазначає, що він як Продавець за Попереднім договором, позбавлений можливості виконати умови  п. 2.4 Попереднього договору, згідно з яким Продавець гарантує, що до дати укладення Основного договору надасть покупцю всі підтверджуючі право власності на цінні папери  документи (виписки з рахунку, довідки, інше).

Згідно з вимогами  ст. 9 Закону України «Про національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» ведення реєстрів власників іменних цінних паперів передбачає облік та зберігання протягом певних строків інформації про власників іменних цінних паперів та про операції, внаслідок яких виникає необхідність внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів. Рішення про передачу ведення реєстру власників іменних цінних паперів приймається виключно на загальних зборах акціонерів.

Відповідно до  ч. 2 ст. 9 Закону України «Про національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» та вимог розділу УІІІ Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого Рішенням Державної комісії з та фондового ринку від 17.10.06 №1000 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 22.01.07 N 49/13316, передача реєстру здійснюється на підставі рішення загальних зборів емітента у  випадках: припинення дії договору про ведення реєстру між реєстроутримувачем та емітентом; анулювання дії ліцензії на право здійснення діяльності щодо ведення реєстрів власників іменних цінних паперів реєстроутримувачу; припинення реєстроутримувачем діяльності щодо ведення реєстрів власників іменних цінних паперів по закінченні строку дії ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, а саме діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів; перевищення максимальної кількості власників цінних паперів, установленої Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку для організації самостійного ведення реєстру емітентом.

В даному випадку мало місце припинення дії договору між реєстроутримувачем ЗАТ «ОКМА» та емітентом ВАТ «НВП «Сатурн».

Відповідно до п. п. 3, 5 розділу Положення, передача реєстру здійснюється новому реєстроутримувачу, з яким емітент уклав договір про ведення реєстру. Підставою для передачі системи реєстру та укладання договору з відповідним реєстратором є виписка з протоколу загальних зборів акціонерів про обрання нового реєстратора, засвідчена відповідно до законодавства.

Як встановлено судом, рішенням загальних зборів акціонерів відкритого акціонерного товариства «Науково-виробниче підприємство «Сатурн» від 15.04.06 (п. 5 Рішення) ухвалено припинити дію договору на ведення реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ «НВП «Сатурн» з реєстратором ЗАТ «ОКМА»; обрати нового реєстратора ТОВ «Всеукраїнський реєстратор»; затвердити проект Договору про надання послуг з ведення реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ «НВП «Сатурн» з новим реєстратором ТОВ «Всеукраїнський реєстратор»; доручити керівництву ВАТ «НВП «Сатурн» виконати всі дії, необхідні для передачі системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ «НВП «Сатурн» новому реєстратору ТОВ «Всеукраїнський реєстратор».

Рішенням Голосіївського районного суду м. Києва від 24.10.06 визнано правомірним і законним скликання та проведення загальних зборів акціонерів ВАТ «Науково-виробниче підприємство «Сатурн», які відбулися 15.04.06, та рішень, прийнятих на них, що оформлені відповідним протоколом від 15.04.06.

Рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 24.10.06 в апеляційному порядку не оскаржувалось та вступило в законну силу відповідно до ст. 223 ЦПК України.  

Відповідно до ч. 3 ст. 61 Цивільного процесуального кодексу України, ч. 4 ст. 35 Господарського процесуального кодексу України рішення суду з цивільної справи, що набрало законної сили, є обов'язковим для господарського суду щодо фактів, які встановлені судом і мають значення для вирішення спору.  

Таким чином, законність рішення загальних зборів акціонерів ВАТ «НВП «Сатурн» від 15.04.06 року підтверджено рішенням суду, яке набрало законної сили, і є обов'язковим для Господарського суду.   

На виконання  рішення загальних зборів акціонерів, між Відкритим акціонерним товариством «Науково-виробниче підприємство «Сатурн»  та товариством з обмеженою відповідальністю «Всеукраїнський реєстратор»  17.04.06 укладено договір № RG-1011 про надання послуг з ведення  реєстру власників іменних цінних паперів, згідно з п. 1.1 якого Реєстратор зобов'язується надавати послуги щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів; обліку та зберігання інформації про власників іменних цінних паперів на підставі законодавства, а Емітент зобов»язується здійснювати оплату послуг.

Судом встановлено, що 18 квітня 2006 року за актом прийму-передачі документів, необхідних для формування і ведення реєстру акціонерів ВАТ „НВП „Сатурн” згідно договору № RG-1011 від 17 квітня 2006 року, емітент передав, а реєстратор прийняв ряд документів, серед яких установчі документи емітента, підтверджуючий документ про призначення на посаду Голови Правління (протокол загальних зборів акціонерів від 15.04.2006 р.), інформація про уповноважених представників емітента із зразками їх підписів, анкети уповноважених представників товариства, реєстр власників іменних цінних паперів тощо.

Таким чином, ТОВ „Всеукраїнський реєстратор” розпочав здійснювати ведення реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ „НВП „Сатурн”.

Згідно з вимогами  до п. 9 розділу УІІІ Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів,  реєстратор, що здійснював ведення реєстру, та новий реєстроутримувач, до якого передається ведення реєстру емітента, повинні забезпечити передачу реєстру протягом п'яти робочих днів від дати закриття реєстру, установленої відповідно до вимог цього Положення. Датою закриття реєстру, відповідно до вимог Положення,  є дата припинення дії договору про ведення реєстру з ЗАТ «ОКМА».

Передача реєстру здійснюється протягом п'яти робочих днів від дати закриття реєстру та оформляється актом приймання-передавання. Акт приймання-передавання підписується уповноваженою особою реєстроутримувача, який передає реєстр, уповноваженою особою нового реєстроутримувача та уповноваженою особою емітента. Новий реєстроутримувач відповідає за ведення системи реєстру з моменту підписання сторонами акта приймання-передавання реєстру (п. п. 12, 13 розділу УІІІ Положення).

При передачі реєстру власників іменних цінних паперів від одного реєстроутримувача до іншого повинні передаватися такі документи та інформація системи реєстру: реєстр власників іменних цінних паперів, складений на дату закриття реєстру. Реєстр повинен бути засвідчений підписом уповноваженого представника реєстроутримувача та містити відбиток печатки реєстроутримувача. Сторінки реєстру повинні бути пронумеровані та прошиті. Якщо попередній реєстроутримувач здійснював ведення реєстру з використанням комп'ютерної техніки, новому реєстроутримувачу додатково передається реєстр власників іменних цінних паперів в електронній формі. У разі виявлення новим реєстроутримувачем розбіжностей між реєстром у паперовій та електронній формах, перевага надається інформації з реєстру, складеного в паперовій формі. Також передаються оригінали документів, що подавались для внесення змін до системи реєстру за незавершеними операціями; копії первинних документів про існуючі у реєстрі обтяження цінних паперів зобов'язаннями; копії анкет зареєстрованих осіб; копії (за наявності) журналу обліку записів у реєстрі цінних паперів; свідоцтва про знерухомлення за весь період ведення реєстру реєстроутримувачем, який передає реєстр; копія журналу виданих, погашених, втрачених сертифікатів цінних паперів реєстратора, який передає реєстр, та копії журналів виданих, погашених, утрачених сертифікатів цінних паперів, переданих попередніми реєстраторами; копії документів, що визначені в пункті 4 розділу V  Положення; копії зареєстрованої інформації про випуск іменних цінних паперів; копії свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів; бланки сертифікатів цінних паперів; копії виписок з реєстру кодів цінних паперів Національного депозитарію України. Копії вищезазначених документів повинні бути засвідчені підписом уповноваженого представника реєстроутримувача та містити відбиток печатки реєстроутримувача, який передає реєстр (п. 1 розділу УІІІ Положення).

В свою чергу, ЗАТ „ОКМА”, будучи поінформованим про припинення з ним договору на ведення реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ „НВП „Сатурн” не здійснило жодних дій на виконання рішення загальних зборів акціонерів ВАТ „НВП „Сатурн” та, не зважаючи на їх обов'язковість, не передало новому реєстроутримувачу – ТОВ „Всеукраїнський реєстратор” документи системи реєстру згідно пп. 5.1, 8.1 діючого на той час Положення про впорядкування діяльності з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням ДКЦПФР від 26 травня 1998 року N 60.

Таким чином, відповідно до вимог ст. 9 Закону України «Про національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні»,              ЗАТ «ОКМА» повинне здійснити передачу  системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ «НВП «Сатурн» новому реєстратору ТОВ «Всеукраїнський реєстратор» на підставі рішення  загальних зборами акціонерів від  15.04.2006 р.

В свою чергу, з урахуванням того, що ТОВ «Всеукраїнський здійснює ведення реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ «НВП «Сатурн» на підставі договору № RG-1011 від 17.04.2006 р., а відповідно до розділу ІІ Положення, до функцій реєстроутримувача віднесено, зокрема, унесення до системи реєстру змін у зв'язку з переходом права власності на іменні цінні папери; обтяженням цінних паперів зобов'язаннями; переведенням цінних паперів на (з) рахунки(-ів) номінальних утримувачів, на (з) особовий рахунок емітента; унесення змін щодо емітента, зареєстрованих осіб, уповноважених ними осіб; унесення змін до системи реєстру на підставі здійснення емітентом корпоративних операцій, суд приходить до висновку про необхідність приведення системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ «Науково-виробниче підприємство «Сатурн», що буде передана закритим акціонерним товариством «ОКМА» згідно даного рішення суду, у відповідність до вимог законодавства про цінні папери, а саме: шляхом зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю «Всеукраїнський реєстратор» привести  систему реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ «Науково-виробниче підприємство «Сатурн», передану закритим акціонерним товариством «ОКМА» (код, адреса) згідно даного рішення суду, у стан, що відповідає реєстру  власників іменних цінних паперів ВАТ «Науково-виробниче підприємство «Сатурн», ведення якого здійснює ТОВ  «Всеукраїнський реєстратор» на підставі договору № RG-1011 від 17.04.2006 р.

В частині зобов'язання Товариство з обмеженою відповідальністю «Консалтінг Юніон АГ» виконати обов'язки за Попереднім договором купівлі-продажу цінних паперів № 1 від 28.03.08 року суд припиняє провадження у справі у зв"язку з відмовою позивача від позову на підставі п.4 ст.80 ГПК України.

Відповідно до ст.44-49 ГПК України враховуючи те, що позивач не наполягає на стягненні судових витрат з відповідачів, суд судові витрати залишає на позивача.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 1, 12, 22, 33, 34, 35, 43, 44- 49, 75, п.4 ст.80, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

  

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити частково.

1. Зобов'язати Закрите акціонерне товариство «ОКМА» (04073, м. Київ, вул. Скляренка, 9, код ЄДРПОУ 24077020) передати ТОВ «Всеукраїнський реєстратор» (м. Київ, пр. В. Порика, 7Б, літера А, Код ЄДРПОУ 32962682) систему реєстру власників іменних цінних паперів  Відкритого акціонерного товариства «Науково-виробниче підприємство «Сатурн» (03148, м. Київ, пр-т 50 річчя Жовтня, 2Б Код ЄДРПОУ 14308747), в тому числі реєстр власників іменних цінних паперів, складений на дату закриття реєстру, засвідчений підписом уповноваженого представника ЗАТ «ОКМА» з відбитком печатки ЗАТ «ОКМА», пронумерованими та прошнурованими сторінками, реєстр власників іменних цінних паперів в електронній формі, оригінали документів, що подавались для внесення змін до системи реєстру за незавершеними операціями; копії первинних документів про існуючі у реєстрі обтяження цінних паперів зобов'язаннями; копії анкет зареєстрованих осіб; копію  журналу обліку записів у реєстрі цінних паперів; свідоцтва про знерухомлення за весь період ведення реєстру ЗАТ «ОКМА»; копію журналу виданих, погашених, втрачених сертифікатів цінних паперів ЗАТ «ОКМА»; копії анкети емітента як юридичної особи; копії засвідчених установчих документів; копію засвідченого свідоцтва про державну реєстрацію; засвідчені копії свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів емітента; копії всіх виписок з реєстру кодів цінних паперів Національного депозитарію України; довідку з банку про відкриття поточного рахунку; засвідчену емітентом копію документа, який підтверджує призначення на посаду осіб, які мають право діяти від імені емітента без довіреності; копії зареєстрованої інформації про випуск іменних цінних паперів; копії свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів; бланки сертифікатів цінних паперів; копії виписок з реєстру кодів цінних паперів Національного депозитарію України.

2. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Всеукраїнський реєстратор» (м. Київ, пр. В. Порика, 7Б, літера А, Код ЄДРПОУ 32962682) привести  систему реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ «Науково-виробниче підприємство «Сатурн» (03148, м. Київ, пр-т 50 річчя Жовтня, 2Б Код ЄДРПОУ 14308747) передану закритим акціонерним товариством «ОКМА» (04073, м. Київ, вул. Скляренка, 9, код ЄДРПОУ 24077020) згідно даного рішення суду, у стан, що відповідає реєстру  власників іменних цінних паперів ВАТ «Науково-виробниче підприємство «Сатурн», ведення якого здійснює ТОВ  «Всеукраїнський реєстратор» на підставі договору № RG-1011 від 17.04.2006 р.

3.  Провадження в  частині  позовних вимог до  Товариства з обмеженою відповідальністю «Консалтінг Юніон АГ» (Код ЄДРПОУ 33607323, місцезнаходження 61022, м. Харків, вул. Р. Ролана, буд. 4) припинити на підставі п. 4 ст. 80 ГПК України.

Після набрання рішенням законної сили видати накази.

Суддя                                                                                            

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення18.08.2008
Оприлюднено11.09.2008
Номер документу1993213
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —53/217-08

Рішення від 18.08.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні