Рішення
від 26.08.2008 по справі 47/266-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

47/266-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" серпня 2008 р.                                                            Справа № 47/266-08

вх. № 6228/5-47

Суддя господарського суду  

при секретарі судового засідання

за участю представників сторін:

позивача - Грицьков О.В., директор;  відповідача - Тарасов А.Г. за довіреністю №08-11/4114/2-07 від 10.12.2007р.

розглянувши справу за позовом Приватного підприємства "А.П.С.-Сервіс", м. Харків  

до  Харківської міської ради, м. Харків  

про визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить суд визнати за Приватним підприємством "А.П.С.-Сервіс" право власності на нежитлове приміщення № 1-1  (торгове приміщення) площею 20,7 м. кв., нежитлову будівлю літ. "А-3" загальною площею 4239,3 кв.м., розташованою за адресою м. Харків, проспект Тракторобудівників, 114-В; судові витрати залишити за позивачем.

Позивач у судовому засіданні підтримує позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні проти позовних вимог заперечує, але відзив на позов та документи витребувані судом не надав.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, судом було встановлено наступне.

17.10.2007р. позивач уклав договір оренди земельної ділянки несільськогосподарського призначення №640767100111, що знаходиться за адресою м. Харків, проспект Тракторобудівників, 114-В.

Згідно з укладеним договором орендодавець на підставі рішення 4 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 26.07.2006р. №78/06 "Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для будівництва (реконструкції об"єктів" надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення, яка знаходиться за адресою м. Харків, проспект Тракторобудівників, 114-В. Загальна площа земельної ділянки 0,1800 га, під забудовою знаходиться 0,0125 га, інших угідь 0,1675 га.

Згідно з умовами використання земельної ділянки (пункт 15), що передбачені в договорі оренди, - земельна ділянка передається в оренду для будівництва спортивно-оздоровчого комплексу (замість будівлі, що підлягає знесенню)(але не пізніше здачі об"єкту до експлуатації). Цільове призначення земельної ділянки - землі житлової та громадської забудови.

Договір оренди був укладений строком до 31.09.2008 року, але не пізніше здачі об"єкту до експлуатації.

Як свідчать матеріали справи, відповідно до акту прийому-передачі земельної ділянки, реєстраційний номер 815 від 18.10.2007р., Управління земельних відносин, в особі начальника Броніна Бориса Івановича передало, а Приватне підприємство "А.П.С.-Сервіс", в особі директора Лесика Сергія Григоровича прийняло в оренду земельну ділянку, розташовану за адресою м. Харків, проспект Тракторобудівників, 114-В,  строком  до 31.09.2008 року, але не пізніше здачі об"єкту до експлуатації, для будівництва спортивно-оздоровчого комплексу (замість будівлі, що підлягає знесенню)(але не пізніше здачі об"єкту до експлуатації).

На виконання пункту 15 договору оренди земельної ділянки, стара будівля була знесена, а замість неї позивач збудував на вищезазначеній ділянці трьоповерхову нежитлову будівлю. Згідно з технічним паспортом на громадський будинок (інвентаризаційна справа №83637) загальна площа нежитлової будівлі літ. "А-3" становить 4239,3 кв.м., площа цокольного поверху - 1025,7 кв.м., площа першого поверху - 1035,7 кв.м., площа другого поверху - 1036,4 кв.м., площа третього поверху - 1036,4 кв.м., площа технічного поверху - 105,1 кв.м.

З метою підтвердження можливості експлуатації вищенаведеної нежитлової будівлі позивачем було замовлено у ТОВ "Корсис" (держ. ліцензія: серія АВ №051644) технічний висновок "Про стан будівельних конструкцій і можливості подальшої експлуатації нежитлової будівлі літ. "А-3", що знаходиться за адресою м. Харків, проспект Тракторобудівників, 114-В.

Відповідно до висновку при натуральному досліджені основних несучих конструкцій нежитлової будівлі не виявлено дефектів знижаючих її несучої здатності. Основні несучі та огороджуючи конструкції знаходяться в задовільному стані. Нежитлова будівля може викоритовуватися за своїм призначенням. Таким чином, є об"єкт завершеного будівництва, який може бути використаний за своїм цільовим призначенням, а саме для проведення спортивно-оздоровчих заходів.

З метою визнання права власності на об"єкт  завершеного будівництва позивач неодноразово звертався до Харківської міської ради для отримання відповідних документів, - свідоцтва про право власності на нежитлову будівлю літ. "А-3", однак отримав відмову.

Але, згідно ч.і ст. 4 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”від 01.07.2004 р. та п.1.5. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 07 лютого 2002 року № 7/5, обов'язковій реєстрації прав підлягає право власності на нерухоме майно юридичних осіб. Згідно положень Цивільного кодексу зазначена нежитлова будівля відноситься до об'єктів нерухомого майна, тобто до об'єктів, право власності на які підлягає обов'язковій державній реєстрації.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Зміст права власності становлять три складові (ст. 317 ЦК України): право володіння, користування та розпорядження своїм майном. Володіння майном - це юридично закріплена можливість фактично мати майно, впливати на нього в будь-який момент, здійснювати щодо такого майна свою волю.

Право користування полягає в юридично закріпленій можливості власника використовувати корисні якості майна для себе, мати з цього певний зиск та вигоду. Право розпорядження - це можливість власника установлювати, змінювати та припиняти юридичне існування майна.

Відповідно до статті 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, з правочинів.

Згідно частини 1 статті 332 Цивільного кодексу України переробкою є використання однієї речі (матеріалу), в результаті чого створюється нова річ.

Статтею 376 Цивільного кодексу України передбачено, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Позивач звертався з листом щодо видачі йому свідоцтва на право власності на реконструйовані приміщення, але до теперішнього часу відповіді не отримав.

Частина 5 статті 11 Цивільного кодексу України визначає, що у випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов'язки можуть виникати за рішенням суду.

Згідно ч. 2 ст. 386 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Власник або інша заінтересована особа мають право звернутися до суду за забезпеченням права власності, пов'язаних з усуненням перешкод, які заважають власнику або іншому титульному володільцеві здійснювати в повній мірі та беззаперечно свої права володіння та розпорядження майном.

Слід зазначити, що відповідно до ч. 2 ст. 16 ЦК України одним із способів захисту цивільного права є його визнання

Згідно п. 10 додатку 1 до пункту 2.1 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно правовстановлюючими документами, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна є, в тому числі, рішення судів, третейських судів про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна про встановлення факту права власності на об'єкти нерухомого майна, про передачу безхазяйного нерухомого майна до комунальної власності.

Відповідно до частини 5 статті 376 Цивільного кодексу України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Відповідно до вимог ст. 32 Господарського процесуального кодексу України: доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Згідно ст.43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Таким чином, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими, законними, підтвердженими матеріалами справи і такими, що підлягають задоволенню.

Приймаючи до уваги, що позивач не наполягає на стягненні з відповідача судових витрат, суд вважає, що витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу слід покласти на позивача.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 6, 8, 19, 41, 42, 124, 129 Конституції України, статтями 11, 316, 321, 328, 331, 376, 386 Цивільного кодексу України, статтями 1, 4, 12, 33, 43, 49, ст. 75, 47-49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України суд -    

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Визнати за Приватним підприємством "А.П.С.-Сервіс" (61118, м. Харків, проспект Тракторобудівників, 114-В, кв. 2, код ЄДРПОУ 34388523) право власності на нежитлове приміщення № 1-1  (торгове приміщення) площею 20,7 м. кв., нежитлову будівлю літ. "А-3" загальною площею 4239,3 кв.м., розташованою за адресою м. Харків, проспект Тракторобудівників, 114-В.

Повний текст рішення підписаний 26.08.2008р.

Суддя                                                                                            

Дата ухвалення рішення26.08.2008
Оприлюднено11.09.2008
Номер документу1994394
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —47/266-08

Рішення від 26.08.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні