Рішення
від 13.12.2011 по справі 5015/6934/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківськ а, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.12.11 С права№ 5015/6934/11

За позовом: Прокурора Буського район у в інтересах держави в особі Боложинівської сільської ра ди, с. Боложинів,

до відповідача: Буського міського комунал ьного підприємства, м. Буськ,

Третя особа на стороні поз ивача, яка не заявляє самості йних вимог щодо предмету спо ру: Державна екологічна інспе кція у Львівській області, м. Л ьвів,

про: стягнення 6' 721,44 грн.

Суддя М. М. Синчук

При секретарі Григорчук Н.В .

За участю представників:

прокурор: Куцик В.Б. - прокурор відд ілу прокуратури Львівської о бласті,

позивача: Дацків В.В. - керівник,

відповідача: не з' явився,

третьої особи: не з' явився.

Представнику позива ча та прокурору роз' яснено права та обов' язки передбач ені ст.ст. 20, 22 ГПК України. Заяв п ро відвід судді не подавалос ь. Клопотань про технічну фік сацію судового процесу не по ступало.

На розгляд Господарс ького суду Львівської област і подано позов Прокурора Бус ького району в інтересах дер жави в особі Боложинівської сільської ради до Буського м іського комунального підпри ємства, Державна екологічна інспекція у Львівській обла сті про стягнення 6' 721,44 грн. Ух валою від 10.11.2011 р. провадження у справі порушено, позовну зая ву прийнято до розгляду, розг ляд справи призначено на 28.11.2011 р .

Позовні вимоги обґрунто вуються тим, що відповідачем в порушення вимог чинного за конодавства, здійснено самов ільне розміщення відходів об ' ємом 80 м. куб. у несанкціонов аному для цього місці - на те риторії площею 0,11 га поблизу Б узького міського полігону тв ердих побутових відходів, що належать до земель запасу сі льськогосподарського призн ачення (пасовища) Боложинівс ької сільської ради. Внаслід ок чого, державі заподіяно зб итки на суму 6' 721,44 грн.

Крім того, позивач просить с уд зобов' язати відповідача привести земельну ділянку с ільськогосподарського приз начення площею 0,11 га, розміщен у поблизу Бузького міського полігону твердих побутових в ідходів, що належать до земел ь запасу сільськогосподарсь кого призначення (пасовища) Б оложинівської сільської рад и, у стан придатний для викори стання за цільовим призначен ням.

В судове засідання 28.11.2011 р. про курор, представник позивача та третьої особи не з' явили ся, незважаючи на те, що були н алежним чином та завчасно по відомлені про час та місце ро згляду справи судом, причин н еприбуття в судове засідання не повідомили, вимог ухвали с уду від 10.11.2011 р. не виконали.

В судове засідання 28.11.2011 р. пре дставник відповідача з' яви вся. Вимог ухвали суду від 10.11.2011 р. не виконав.

В судовому засіданні 28.11.2011 р. р озгляд справи відкладено на 13.12.2011 р., про що представник відп овідача розписався на повідо мленні про відкладення розгл яду справи.

В судове засідання 13.12.2011 р. про курор та представник позивач а з' явилися, позовні вимоги підтримали в повному обсязі .

В судове засідання 13.12.2011 р. пре дставник відповідача не з' я вився, незважаючи на те, що був належним чином повідомлений про час та місце розгляду спр ави судом, про що розписався н а повідомленні про відкладен ня розгляду справи.

Суд, керуючись ст. 75 ГПК Украї ни, вважає за можливе розглян ути справу за відсутності по яснень (заперечень) відповід ача щодо заявлених позовних вимог та представника відпов ідача у судовому засіданні, з а наявними у справі матеріал ами, яких достатньо для встан овлення обставин і вирішення спору по суті.

Вислухавши представникі в сторін, проаналізувавши ма теріали справи, суд встанови в наступне.

Прокуратурою Буського р айону Львівської області за участю спеціалістів Державн ої екологічної інспекції у Л ьвівській області, управлінн я Держкомзему у Буському рай оні та в присутності Буськог о міського голови проведено планову перевірку дотриманн я вимог природоохоронного за конодавства та встановлено, що відповідачем здійснено са мовільне розміщення відході в об' ємом 80 м. куб. у несанкціо нованому для цього місці - н а території площею 0,11 га побли зу Бузького міського полігон у твердих побутових відходів , що належать до земель запасу сільськогосподарського при значення (пасовища) Боложині вської сільської ради.

В ході проведеної перевірк и складено акт №92 перевірки до тримання вимог природоохоро нного законодавства від 03.08.2011 р . - 16.08.2011 р.

Внаслідок несанкціоновано го розміщення відходів відпо відачем завдано шкоду держав і на суму 6' 721,44 грн. Розрахунок розміру шкоди проведений ві дповідно до вимог Методики в изначення розмірів шкоди, зу мовленої забрудненням і засм іченням земельних ресурсів ч ерез порушення природоохоро нного законодавства України , затвердженої наказом Мінпр ироди України від 04.04.2007 р. №149.

12.08.2011 р. Державною екологічно ю інспекцією у Львівській об ласті складено протокол №00017160 про адміністративне правопо рушення, згідно якого встано влено, що ОСОБА_1. здійснил а порушення правил складуван ня, зберігання, розміщення ві дходів.

За вчинення вказаного прав опорушення, згідно постанови Державної екологічної інспе кції у Львівській області №119 від 22.08.2011 р. про накладення адмі ністративного стягнення нач альника Буського міського ко мунального підприємства О СОБА_1. притягнуто до адміні стративної відповідальност і та накладено штраф в розмір і 850,00 грн.

Постанова Державної еколо гічної інспекції у Львівські й області №119 від 22.08.2011 р. ОСОБА_ 1. не оскаржувалась, штраф в с умі 850,00 грн. сплачений в повном у обсязі, про що додається кви танція про сплату штрафу (а/с 1 8).

Станом на час розгляду спра ви судом, відповідач доказів добровільного відшкодуванн я завданих державі збитків н а суму 6' 721,44 грн. суду не предст авив.

При винесенні рішення суд виходив з наступного.

Відповідно до ст. 1 Земельно го кодексу України земля є ос новним національним багатст вом, що перебуває під особлив ою охороною держави. Право вл асності на землю гарантуєтьс я. Використання власності на землю не може завдавати шкод и правам і свободам громадян , інтересам суспільства.

Відповідно до п. в ч. 1 ст. 164 Зе мельного кодексу України охо рона земель включає захист з емель від ерозії, селів, підто плення, заболочування, втори нного засолення, переосушенн я, ущільнення, забруднення ві дходами виробництва, хімічни ми та радіоактивними речовин ами та від інших несприятлив их природних і техногенних п роцесів.

Згідно п. 10 ст. 35 Закону Україн и "Про охорону земель" власник и і землекористувачі, в тому ч ислі орендарі, земельних діл янок при здійсненні господар ської діяльності зобов'язані забезпечувати захист земель від ерозії, виснаження, забру днення, засмічення, засоленн я, осолонцювання, підкисленн я, перезволоження, підтоплен ня, заростання бур'янами, чага рниками і дрібноліссям.

Відповідно до ч. 4 ст. 68 Закону України "Про охорону навколи шнього природного середовищ а" підприємства, установи, орг анізації та громадяни зобов' язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок пор ушення законодавства про охо рону навколишнього природно го середовища, в порядку та ро змірах, встановлених законод авством України.

Згідно з п. п. "а, б" ч. 1 ст. 96 Земел ьного кодексу України землек ористувачі зобов'язані забез печувати використання землі за цільовим призначенням та за свій рахунок приводити її у попередній стан у разі неза конної зміни її рельєфу, за ви нятком випадків незаконної з міни рельєфу не власником та кої земельної ділянки, а тако ж не порушувати прав власник ів суміжних земельних діляно к та землекористувачів.

Відповідно до ст. 156 ЗК Україн и власникам землі та землеко ристувачам відшкодовуються збитки, заподіяні внаслідок погіршення якості ґрунтовог о покриву та інших корисних в ластивостей сільськогоспод арських угідь, лісових земел ь та чагарників, приведення с ільськогосподарських угідь , лісових земель та чагарникі в у непридатний для використ ання стан.

Згідно п. 1 Постанови Кабіне ту Міністрів України, від 19.04.1993, № 284 "Про порядок визначення та відшкодування збитків власн икам землі та землекористува чам" власникам землі та землекористувачам відшкодо вуються збитки, заподіяні ви лученням (викупом) та тимчасо вим зайняттям земельних діля нок, встановленням обмежень щодо їх використання, погірш енням якості ґрунтового покр иву та інших корисних власти востей земельних ділянок або приведенням їх у непридатни й для використання стан та не одержанням доходів у зв'язку з тимчасовим невикористання м земельних ділянок.

Згідно п. "з" ст. 17 Закону Украї ни "Про відходи" суб'єкти госпо дарської діяльності у сфер і поводження з відходами зо бов'язані не допускати збері гання та видалення відходів у несанкціонованих місцях ч и об'єктах.

Виходячи з положень ст. 157 ЗК України, відшкодування збитк ів власникам землі та землек ористувачам здійснюють орга ни виконавчої влади, органи м ісцевого самоврядування, гро мадяни та юридичні особи, які використовують земельні діл янки, а також органи виконавч ої влади, органи місцевого са моврядування, громадяни та ю ридичні особи, діяльність як их обмежує права власників і землекористувачів або погір шує якість земель, розташова них у зоні їх впливу, в тому чи слі внаслідок хімічного і ра діоактивного забруднення те риторії, засмічення промисло вими, побутовими та іншими ві дходами і стічними водами. По рядок визначення та відшкоду вання збитків власникам земл і і землекористувачам встано влюється Кабінетом Міністрі в України.

У відповідності зі ст. 43 Зак ону України "Про відходи" підп риємства, установи, організа ції та громадяни України, а та кож іноземні юридичні і фізи чні особи та особи без громад янства зобов'язані відшкодув ати шкоду, заподіяну ними вна слідок порушення законодавс тва про відходи, в порядку і розмірах, встановлених зако нодавством України.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, доказів доб ровільного відшкодування зб итків державі суду не предст авив. Таким чином, вимоги пози вача про стягнення з відпові дача на користь держави збит ків в розмірі 6' 721,44 грн. є обґру нтованими та такими, що підля гають до задоволення.

У відповідності до п. 7 ст. 69 Бю джетного кодексу України, п. 35 ст. 4 Закону України "Про Держа вний бюджет України на 2011 рік" г рошові стягнення за шкоду, за подіяну порушенням законода вства про охорону навколишнь ого природного середовища вн аслідок господарської та інш ої діяльності, надходять до с пеціального фонду сільських , селищних, міських бюджетів в розмірі 50 відсотків, до спеці ального фонду обласних бюдже тів - в розмірі 20 відсотків т а до спеціального фонду Держ авного бюджету України - в р озмірі 30 відсотків.

Відповідно до п. п. "б, г" ч. 3 ст. 1 52, 157 Земельного кодексу Україн и захист прав громадян та юри дичних осіб на земельні діля нки здійснюється шляхом відн овлення стану земельної діля нки, який існував до порушенн я прав, і запобігання вчиненн ю дій, що порушують права або с творюють небезпеку порушенн я прав, а також шляхом відшкод ування заподіяних збитків.

Таким чином, суд встановив, що вимоги позивача майнового характеру про стягнення з ві дповідача шкоди та немайново го характеру про зобов' язан ня вчинити дії, обґрунтовані та такі, що підлягають задово ленню.

Відповідно до ст. 4 Закону Ук раїни "Про судовий збір" із поз овних заяв майнового характе ру справляється судовий збір в розмірі 2% ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати, із позовни х заяв немайнового характеру - справляється судовий збір в розмірі 1 розміру мінімально ї заробітної плати.

Відповідно до ч. 3 ст. 49 ГПК Укр аїни судовий збір, від сплати якого позивач у встановлено му порядку звільнений, стягу ється з відповідача в доход б юджету пропорційно розміру з адоволених вимог, якщо відпо відач не звільнений від спла ти судового збору.

Враховуючи наведене, керу ючись ст. ст. 1, 96, 152, 164 Земельного к одексу України, ст. ст. 49, 82, 83, 84, 85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, ст. ст. 17, 43 Зак ону України "Про відходи", ст. 68 Закону України "Про охорону н авколишнього природного сер едовища", ст. 35 Закону України "П ро охорону земель", суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задово лити повністю.

2. Стягнути з Бусько го міського комунального під приємства (адреса: вул. Льві вська, 6, м. Буськ, Львівська обл асть, Буський район, 80500; іденти фікаційний код 22370571) на корис ть Боложинівської сільської ради (адреса: с. Боложинів, Л ьвівська область, Буський ра йон, 80527; ідентифікаційний код 0 4372810) 6' 721,44 грн. шкоди, завданої самовільним розміщенням від ходів (в тому числі 50 відсоткі в із вказаної суми до спеціал ьного фонду Боложинівського сільського бюджету, 20 відсотк ів - до спеціального фонду Л ьвівського обласного бюджет у та 30 відсотків - до спеціаль ного фонду Державного бюджет у України).

3. Зобов' язати Бус ьке міське комунальне підпри ємство (адреса: вул. Львівсь ка, 6, м. Буськ, Львівська област ь, Буський район, 80500; ідентифік аційний код 22370571) привести зе мельну ділянку сільськогосп одарського призначення площ ею 0,11 га, розміщену поблизу Буз ького міського полігону твер дих побутових відходів, що на лежать до земель запасу сіль ськогосподарського признач ення (пасовища) Боложинівськ ої сільської ради, у придатни й для використання її за ціль овим призначенням стан.

4. Стягнути з Бусько го міського комунального під приємства (адреса: вул. Льві вська, 6, м. Буськ, Львівська обл асть, Буський район, 80500; іденти фікаційний код 22370571) в дохід державного бюджету України 2 ' 352,50 грн. відшкодування витра т на оплату судового збору.

5. Накази видати відповідно до ст. 116 ГПК Україн и.

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 85 Г осподарського процесуально го кодексу України, може бути оскаржене до Львівського ап еляційного господарського с уду в порядку і строки, передб ачені ст. ст. 91- 93 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

Суддя Синчук М.М.

Дата ухвалення рішення13.12.2011
Оприлюднено20.12.2011
Номер документу19945184
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 6' 721,44 грн

Судовий реєстр по справі —5015/6934/11

Ухвала від 10.11.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Синчук М.М.

Рішення від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Синчук М.М.

Ухвала від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Синчук М.М.

Ухвала від 10.11.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Синчук М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні