Рішення
від 28.11.2011 по справі 3/17-3724-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



Підлягає публікації в ЄДРС Р

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"28" листопада 2011 р. Справа № 3/17-3724-2011

За позовом: Приватного акціонерного товариства "Де коративні культури"

До відповідача: Сільськ огосподарського товариства з обмеженою відповідальніст ю "Південьагропереробка"

про розірвання договор у, виселення та стягнення 5800,17 г рн.

Суддя Д'яченко Т.Г

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1 ( представник за довіреністю)

Від відповідача: не з'явивс я

Суть спору: Позивач - Приватне акціонерне то вариство "Декоративні культу ри" звернувся до господарськ ого суду Одеської області із позовною заявою до Сільсько господарського товариства з обмеженою відповідальністю "Південьагропереробка", в які й з урахуванням заяви про час ткову зміну предмету позову та збільшення позовних вимог від 24.11.2011р. просить суд розірва ти договір суборенди майна: м еханічної майстерні (інвента рний номер 151), оранжереї 2,3 (інве нтарний номер 107), оранжереї 4,5,6,7 (інвентарний номер 150), за адрес ою: Одеська область, Біляївсь кий район, с. Мирне, вул. Леніна , 141, укладений між ЗАТ "Декорати вні культури" та Сільськогос подарським товариством з обм еженою відповідальністю "Пів деньагропереробка" 17.03.2011р.; висе лити Сільськогосподарське т овариство з обмеженою відпов ідальністю "Південьагропере робка" шляхом звільнення май на: механічних майстерень (ін вентарний номер 151), оранжерей 2,3 (інвентарний номер 107), оранже рей 4,5,6,7 (інвентарний номер 150), за адресою: Одеська область, Біл яївський район, с. Мирне, вул. Л еніна, 141 та стягнути з Сільськ огосподарського товариства з обмеженою відповідальніст ю "Південьагропереробка" на к ористь Приватного акціонерн ого товариства "Декоративні культури" заборгованість з о рендної плати у сумі 5800,17 грн.

Представник відповідача у судові засідання не з' явив ся, відзив на позовну заяву та витребувані судом документи не надав, відповідач свого пр ава на захист не використав, х оч і повідомлявся про час та м ісце проведення судового зас ідання належним чином шляхом надсилання ухвал суду на адр есу реєстрації, яка не змінюв алася, про що свідчить довідк а з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб підприємців, видана ст аном на 03.10.2011 року, у зв' язку з ч им суд вважає можливим розгл янути справу за наявними в ні й матеріалами на підставі ст . 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, суд вст ановив.

Приватне акціонерне товар иство "Декоративні культури" є правонаступником Закритог о акціонерного товариства "Д екоративні культури", що вбач ається з п. 1.1 статуту позивача , найменування якого було змі нено з Закритого акціонерног о товариства на Приватне акц іонерне товариство на викона ння вимог Закону України „Пр о акціонерні товариства”.

Приватне акціонерне товар иство "Декоративні культури" є користувачем механічної м айстерні, оранжерей 2,3, оранже рей 4,5,6,7, за адресою: Одеська обл асть, Біляївський район, с . Мирне, вул. Леніна, 141 на підста ві діючого договору оренди в ід 01.03.1992 р., в редакції мирової уг оди, затвердженої господарсь ким судом Одеської області у справі № 16-30/75-09-2220.

17 березня 2011 року між Закрити м акціонерним товариством "Д екоративні культури" та Сіль ськогосподарським товарист вом з обмеженою відповідальн істю "Південьагропереробка" (Суборендар) було укладено До говір суборенди, (надалі за те кстом - Договір), згідно яког о сторонами договору було вр егульовано передачу Закрити м акціонерним товариством "Д екоративні культури" Сільськ огосподарському товариству з обмеженою відповідальніст ю "Південьагропереробка" у ст рокове платне користування м еханічну майстерню, оранжере ї 2,3, оранжереї 4,5,6,7, за адресою: Од еська область, Біляївський р айон, с. Мирне, вул. Леніна, 141.

За умовами п. п. 5.1, 5.2 Договору, з а користування майном Суборе ндар зобов' язався щомісяця сплачувати плату в розмірі 940 ,92 грн., з урахуванням ПДВ за пер ший календарний місяць після підписання договору. Розмір орендної плати за кожний нас тупний місяць визначався шля хом коригування розміру орен дної плати за попередній міс яць на щомісячний коефіцієнт інфляції, який друкується Мі нстат України. Плата за субор енду сплачується в безготівк овому порядку на поточний ра хунок Орендаря не пізніше 15 чи сла кожного місяця строку су борендного користування за д оговором.

У відповідності до п. 4.1 Догов ору суборенди строк дії дого вору складає два роки і одина дцять місяців з моменту прий няття майна Суборендарем за актом приймання-передачі.

17.03.2011р. на виконання умов Дого вору Закритим акціонерним то вариством "Декоративні культ ури" було фактично передано, а Сільськогосподарським това риством з обмеженою відповід альністю "Південьагропереро бка" прийнято у суборендне ко ристування механічну майсте рню, оранжереї 2,3, оранжереї 4,5,6,7 , за адресою: Одеська область, Біляївський район, с. Мирне, ву л. Леніна, 141, що вбачається з за лученої до матеріалів справи копії акту приймання-переда чі (а.с. 23).

Як вбачається з письмових п ояснень представника позива ча, в порушення вимог Договор у, відповідачем не сплачувал ась суборендна плата з червн я 2011 року по листопад 2011 року.

Так, за даними розрахунку по зивача за Сільськогосподарс ьким товариством з обмеженою відповідальністю "Південьаг ропереробка" станом на листо пад 2011 року рахується заборго ваність з суборендної плати в розмірі 5800,17 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні порушенням умов Договору відповідачем щодо своєчасно го внесення суборендної плат и та направлені на розірванн я договору суборенди від 17 бер езня 2011 року, стягнення наявно ї заборгованості та виселенн я Сільськогосподарського то вариства з обмеженою відпові дальністю "Південьагроперер обка" з суборендованого прим іщення.

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши поясненн я представника позивача, про аналізувавши норми чинного з аконодавства, дійшов наступн их висновків.

Згідно положень ст. 759 ЦК Укр аїни за договором найму (орен ди) наймодавець передає або з обов'язується передати найма чеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до п. 1 ст. 628 Цивіль ного Кодексу України зміст д оговору становлять умови (пу нкти), визначені на розсуд сто рін і погоджені ними, та умови , які є обов'язковими відповід но до актів цивільного закон одавства.

Згідно вимог ст. 629 Цивільног о Кодексу України договір є о бов'язковим для виконання ст оронами.

Статтею 193 Господарського К одексу України та статтею 526 Ц ивільного Кодексу України п ередбачено, що суб' єкти гос подарювання та інші учасники господарських відносин пови нні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших п равових актів, договору, а за в ідсутності конкретних вимог щодо виконання зобов' язанн я - відповідно до вимог, що у п евних умовах звичайно ставля ться. Одностороння відмова в ід виконання зобов`язань не д опускається, крім випадків, п ередбачених законом. (ч.ч.1, 7 ст. 193 ГК України).

Згідно з ч.2 ст. 218 Господарськ ого Кодексу України учасник господарських відносин відп овідає за невиконання або не належне виконання господарс ького зобов`язання чи поруше ння правил здійснення господ арської діяльності, якщо не д оведе, що ним вжито усіх залеж них від нього заходів для нед опущення господарського пра вопорушення. У разі якщо інше не передбачено законом або д оговором, суб' єкт господарю вання за порушення господарс ького зобов`язання несе госп одарсько-правову відповідал ьність, якщо не доведе, що нале жне виконання зобов`язання в иявилося неможливим внаслід ок дії непереборної сили, тоб то надзвичайних і невідворот них обставин за даних умов зд ійснення господарської діял ьності.

Згідно ч.2 ст. 651 Цивільного Ко дексу України договір може б ути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу одні єї із сторін у разі істотного порушення договору другою с тороною та в інших випадках, в становлених договором або за коном. Істотним є таке поруше ння стороною договору, коли в наслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вон а розраховувала при укладенн і договору.

Аналізуючи умови договору суборенди від 17 березня 2011 рок у, положення якого передбача ють обов' язок суборендаря сплачувати суборендну плату не пізніше 15-го кожного місяц я строку суборендного корист ування за договором, суд вваж ає що фактичне невиконання д аних положень є істотним пор ушенням умов діючого договор у, а тому вимога позивача про р озірвання договору є цілком законною.

Приймаючи до уваги вищевик ладене, суд приходить до висн овку щодо наявності у Приват ного акціонерного товариств а "Декоративні культури" зако нних підстав для розірвання Договору.

Положеннями п. 2 ст. 653 Цивільн ого кодексу України передбач ено, що у разі розірвання дого вору зобов'язання сторін при пиняються.

Відповідно до положень ст. 7 85 Цивільного Кодексу України у разі припинення договору н айму наймач зобов'язаний нег айно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням норм ального зносу, або у стані, яки й було обумовлено в договорі .

Як наслідок, заявлені Прива тним акціонерним товариство м "Декоративні культури" вимо ги про виселення відповідача шляхом звільнення майна: мех анічних майстерень (інвентар ний номер 151), оранжерей 2,3 (інвен тарний номер 107), оранжерей 4,5,6,7 (і нвентарний номер 150), за адресо ю: Одеська область, Біляївськ ий район, с. Мирне, вул. Леніна, 1 41 після розірвання договору є реалізацією права Приватног о акціонерного товариства "Д екоративні культури" на дане майно, тому дані вимоги підля гають задоволенню.

Суд, перевіривши розрахуно к Позивача щодо сплати Відпо відачем заборгованості по су борендній платі станом з чер вня 2011року по листопад 2011року, в важає його вірним, а вимоги пр о стягнення цієї суми такими , що підлягають задоволенню.

Приймаючи до уваги вищевик ладене, суд приходить до висн овку щодо наявності підстав для задоволення позовних вим ог зі стягненням з відповіда ча заборгованості з суборенд ної плати у розмірі 5800,17 грн., роз ірванням договору суборенди від 17 березня 2011 року та виселе нням відповідача шляхом зві льнення майна: механічних ма йстерень (інвентарний номер 151), оранжерей 2,3 (інвентарний но мер 107), оранжерей 4,5,6,7 (інвентарн ий номер 150), за адресою: Одеська область, Біляївський район, с . Мирне, вул. Леніна, 141.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК Укр аїни витрати по сплаті держа вного мита в сумі 187грн. та витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су в сумі 236грн. покладаються н а відповідача. При цьому, спла чені позивачем витрати на су довий збір у розмірі 1477,50 грн. пі длягають поверненню Приватн ому акціонерному товариству "Декоративні культури" згідн о до п. 1 ст. 7 Закону України „Пр о судовий збір”, у зв' язку зі зміною позивачем позовної в имоги майнового характеру (п ро зобов' язання повернути м айно) на вимогу немайнового х арактеру (про виселення). Крім цього, позивачу підлягає пов ерненню сума надмірно сплаче ного державного мита у розмі рі 85 грн. (так як, при поданні по зову позивачем сплачено подв ійну ставку державного мита, що стягується з позовних зая в немайнового характеру).

Керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Розірвати договір суборен ди майна: механічної майстер ні (інвентарний номер 151), оранж ереї 2,3 (інвентарний номер 107), ор анжереї 4,5,6,7 (інвентарний номер 150), за адресою: Одеська область , Біляївський район, с. Мирне, в ул. Леніна, 141, укладений між Зак ритим акціонерним товариств ом "Декоративні культури" (ко д ЄДРПОУ 05406862) та Сільськогоспо дарським товариством з обмеж еною відповідальністю "Півде ньагропереробка" (код ЄДРПОУ 31822249) 17 березня 2011р.

3. Виселити Сільськогоспода рське товариство з обмеженою відповідальністю "Південьаг ропереробка" (код ЄДРПОУ 31822249) шл яхом звільнення майна: механ ічних майстерень (інвентарни й номер 151), оранжерей 2,3 (інвента рний номер 107), оранжерей 4,5,6,7 (інв ентарний номер 150), що знаходят ься за адресою: Одеська облас ть, Біляївський район, с. Мирне , вул. Леніна, 141, орендованого з а договором суборенди від 17 б ерезня 2011 року, укладеного між Закритим акціонерним товари ством "Декоративні культури " (код ЄДРПОУ 05406862) та Сільського сподарським товариством з об меженою відповідальністю "Пі вденьагропереробка" (код ЄДР ПОУ 31822249).

4. Стягнути з Сільськогосп одарського товариства з обме женою відповідальністю "Півд еньагропереробка" (Одеська о бласть, Біляївський район, с. М ирне, вул. Крайня, 1а, код ЄДРПО У 31822249) на користь Приватного ак ціонерного товариства "Декор ативні культури" (67562, Одеська о бласть, Біляївський район, с. М ирне, вул. Леніна, 141, код ЄДРПОУ 05406862) 5800 (п' ять тисяч вісімсот) г рн. 17 коп. заборгованості, 187 (сто вісімдесят сім) грн. витрат на оплату державного мита та 236 г рн. (двісті тридцять шість) грн . витрат на ІТЗ судового проце су.

5. Повернути Приватно му акціонерному товариству " Декоративні культури" (67562, Одес ька область, Біляївський рай он, с. Мирне, вул. Леніна, 141, код Є ДРПОУ 05406862) з державного бюджет у суму судового збору у розмі рі 1477 (тисяча чотириста сімдес ят сім) грн. 50 коп., сплаченого н а підставі квитанції № 5127.259.1 від 23.11.2011р.

6. Видати Приватному акціоне рному товариству "Декоративн і культури" (67562, Одеська област ь, Біляївський район, с. Мирне, вул. Леніна, 141, код ЄДРПОУ 05406862) д овідку на повернення з держа вного бюджету суми надмірно сплаченого державного мита в розмірі 85грн.

Повний текст рішення склад ено та підписано 02.12.2011 року.

Рішення суду набирає закон ної сили в порядку ст. 85 ГПК Укр аїни.

Накази видати після набра ння рішенням законної сили.

Суддя Д'яченко Т.Г.

Дата ухвалення рішення28.11.2011
Оприлюднено21.12.2011
Номер документу19974760
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/17-3724-2011

Рішення від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 26.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 10.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні